Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    10. புப்³ப³ண்ஹஸுத்தங்

    10. Pubbaṇhasuttaṃ

    156. ‘‘யே , பி⁴க்க²வே, ஸத்தா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் காயேன ஸுசரிதங் சரந்தி , வாசாய ஸுசரிதங் சரந்தி, மனஸா ஸுசரிதங் சரந்தி, ஸுபுப்³ப³ண்ஹோ, பி⁴க்க²வே, தேஸங் ஸத்தானங்.

    156. ‘‘Ye , bhikkhave, sattā pubbaṇhasamayaṃ kāyena sucaritaṃ caranti , vācāya sucaritaṃ caranti, manasā sucaritaṃ caranti, supubbaṇho, bhikkhave, tesaṃ sattānaṃ.

    ‘‘யே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயங் காயேன ஸுசரிதங் சரந்தி, வாசாய ஸுசரிதங் சரந்தி, மனஸா ஸுசரிதங் சரந்தி, ஸுமஜ்ஜ²ன்ஹிகோ, பி⁴க்க²வே, தேஸங் ஸத்தானங்.

    ‘‘Ye, bhikkhave, sattā majjhanhikasamayaṃ kāyena sucaritaṃ caranti, vācāya sucaritaṃ caranti, manasā sucaritaṃ caranti, sumajjhanhiko, bhikkhave, tesaṃ sattānaṃ.

    ‘‘யே , பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸாயன்ஹஸமயங் காயேன ஸுசரிதங் சரந்தி, வாசாய ஸுசரிதங் சரந்தி, மனஸா ஸுசரிதங் சரந்தி, ஸுஸாயன்ஹோ, பி⁴க்க²வே, தேஸங் ஸத்தான’’ந்தி.

    ‘‘Ye , bhikkhave, sattā sāyanhasamayaṃ kāyena sucaritaṃ caranti, vācāya sucaritaṃ caranti, manasā sucaritaṃ caranti, susāyanho, bhikkhave, tesaṃ sattāna’’nti.

    ‘‘ஸுனக்க²த்தங் ஸுமங்க³லங், ஸுப்பபா⁴தங் ஸுஹுட்டி²தங் 1;

    ‘‘Sunakkhattaṃ sumaṅgalaṃ, suppabhātaṃ suhuṭṭhitaṃ 2;

    ஸுக²ணோ ஸுமுஹுத்தோ ச, ஸுயிட்ட²ங் ப்³ரஹ்மசாரிஸு.

    Sukhaṇo sumuhutto ca, suyiṭṭhaṃ brahmacārisu.

    ‘‘பத³க்கி²ணங் காயகம்மங், வாசாகம்மங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Padakkhiṇaṃ kāyakammaṃ, vācākammaṃ padakkhiṇaṃ;

    பத³க்கி²ணங் மனோகம்மங், பணீதி⁴ தே பத³க்கி²ணே 3;

    Padakkhiṇaṃ manokammaṃ, paṇīdhi te padakkhiṇe 4;

    பத³க்கி²ணானி கத்வான, லப⁴ந்தத்தே² 5 பத³க்கி²ணே.

    Padakkhiṇāni katvāna, labhantatthe 6 padakkhiṇe.

    ‘‘தே அத்த²லத்³தா⁴ ஸுகி²தா, விருள்ஹா பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    ‘‘Te atthaladdhā sukhitā, viruḷhā buddhasāsane;

    அரோகா³ ஸுகி²தா ஹோத², ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபீ⁴’’தி. த³ஸமங்;

    Arogā sukhitā hotha, saha sabbehi ñātibhī’’ti. dasamaṃ;

    மங்க³லவக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Maṅgalavaggo pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அகுஸலஞ்ச ஸாவஜ்ஜங், விஸமாஸுசினா ஸஹ;

    Akusalañca sāvajjaṃ, visamāsucinā saha;

    சதுரோ க²தா வந்த³னா, புப்³ப³ண்ஹேன ச தே த³ஸாதி.

    Caturo khatā vandanā, pubbaṇhena ca te dasāti.

    ததியோ பண்ணாஸகோ ஸமத்தோ.

    Tatiyo paṇṇāsako samatto.







    Footnotes:
    1. ஸுவுட்டி²தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. suvuṭṭhitaṃ (sī. pī.)
    3. பணிதி⁴யோ பத³க்கி²ணா (ஸீ॰ பீ॰), பணிதி⁴ தே பத³க்கி²ணா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    4. paṇidhiyo padakkhiṇā (sī. pī.), paṇidhi te padakkhiṇā (syā. kaṃ.)
    5. லப⁴தத்தே² (ஸீ॰ பீ॰)
    6. labhatatthe (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. புப்³ப³ண்ஹஸுத்தவண்ணனா • 10. Pubbaṇhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 11-13. பட²மமோரனிவாபஸுத்தாதி³வண்ணனா • 11-13. Paṭhamamoranivāpasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact