Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
૨. પુચિમન્દવગ્ગો
2. Pucimandavaggo
[૩૧૧] ૧. પુચિમન્દજાતકવણ્ણના
[311] 1. Pucimandajātakavaṇṇanā
ઉટ્ઠેહિ ચોરાતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો આયસ્મન્તં મહામોગ્ગલ્લાનં આરબ્ભ કથેસિ. થેરે કિર રાજગહં ઉપનિસ્સાય અરઞ્ઞકુટિકાય વિહરન્તે એકો ચોરો નગરદ્વારગામે એકસ્મિં ગેહે સન્ધિં છિન્દિત્વા હત્થસારં આદાય પલાયિત્વા થેરસ્સ કુટિપરિવેણં પવિસિત્વા ‘‘ઇધ મય્હં આરક્ખો ભવિસ્સતી’’તિ થેરસ્સ પણ્ણસાલાય પમુખે નિપજ્જિ. થેરો તસ્સ પમુખે સયિતભાવં ઞત્વા તસ્મિં આસઙ્કં કત્વા ‘‘ચોરસંસગ્ગો નામ ન વટ્ટતી’’તિ નિક્ખમિત્વા ‘‘મા ઇધ સયી’’તિ નીહરિ. સો ચોરો તતો નિક્ખમિત્વા પદં મોહેત્વા પલાયિ. મનુસ્સા ઉક્કં આદાય ચોરસ્સ પદાનુસારેન તત્થ આગન્ત્વા તસ્સ આગતટ્ઠાનઠિતટ્ઠાનનિસિન્નટ્ઠાનસયિતટ્ઠાનાદીનિ દિસ્વા ‘‘ચોરો ઇતો આગતો, ઇધ ઠિતો, ઇધ નિસિન્નો, ઇમિના ઠાનેન અપગતો, ન દિટ્ઠો નો’’તિ ઇતો ચિતો ચ પક્ખન્દિત્વા અદિસ્વાવ પટિગતા. પુનદિવસે થેરો પુબ્બણ્હસમયં રાજગહે પિણ્ડાય ચરિત્વા પિણ્ડપાતપટિક્કન્તો વેળુવનં ગન્ત્વા તં પવત્તિં સત્થુ આરોચેસિ. સત્થા ‘‘ન ખો, મોગ્ગલ્લાન, ત્વઞ્ઞેવ આસઙ્કિતબ્બયુત્તકં આસઙ્કિ, પોરાણકપણ્ડિતાપિ આસઙ્કિંસૂ’’તિ વત્વા થેરેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Uṭṭhehicorāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ ārabbha kathesi. There kira rājagahaṃ upanissāya araññakuṭikāya viharante eko coro nagaradvāragāme ekasmiṃ gehe sandhiṃ chinditvā hatthasāraṃ ādāya palāyitvā therassa kuṭipariveṇaṃ pavisitvā ‘‘idha mayhaṃ ārakkho bhavissatī’’ti therassa paṇṇasālāya pamukhe nipajji. Thero tassa pamukhe sayitabhāvaṃ ñatvā tasmiṃ āsaṅkaṃ katvā ‘‘corasaṃsaggo nāma na vaṭṭatī’’ti nikkhamitvā ‘‘mā idha sayī’’ti nīhari. So coro tato nikkhamitvā padaṃ mohetvā palāyi. Manussā ukkaṃ ādāya corassa padānusārena tattha āgantvā tassa āgataṭṭhānaṭhitaṭṭhānanisinnaṭṭhānasayitaṭṭhānādīni disvā ‘‘coro ito āgato, idha ṭhito, idha nisinno, iminā ṭhānena apagato, na diṭṭho no’’ti ito cito ca pakkhanditvā adisvāva paṭigatā. Punadivase thero pubbaṇhasamayaṃ rājagahe piṇḍāya caritvā piṇḍapātapaṭikkanto veḷuvanaṃ gantvā taṃ pavattiṃ satthu ārocesi. Satthā ‘‘na kho, moggallāna, tvaññeva āsaṅkitabbayuttakaṃ āsaṅki, porāṇakapaṇḍitāpi āsaṅkiṃsū’’ti vatvā therena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો નગરસ્સ સુસાનવને નિમ્બરુક્ખદેવતા હુત્વા નિબ્બત્તિ. અથેકદિવસં નગરદ્વારગામે કતકમ્મચોરો તં સુસાનવનં પાવિસિ. તદા ચ પન તત્થ નિમ્બો ચ અસ્સત્થો ચાતિ દ્વે જેટ્ઠકરુક્ખા. ચોરો નિમ્બરુક્ખમૂલે ભણ્ડિકં ઠપેત્વા નિપજ્જિ. તસ્મિં પન કાલે ચોરે ગહેત્વા નિમ્બસૂલે ઉત્તાસેન્તિ. અથ સા દેવતા ચિન્તેસિ ‘‘સચે મનુસ્સા આગન્ત્વા ઇમં ચોરં ગણ્હિસ્સન્તિ, ઇમસ્સેવ નિમ્બરુક્ખસ્સ સાખં છિન્દિત્વા સૂલં કત્વા એતં ઉત્તાસેસ્સન્તિ, એવં સન્તે રુક્ખો નસ્સિસ્સતિ, હન્દ નં ઇતો નીહરિસ્સામી’’તિ. સા તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તી પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto nagarassa susānavane nimbarukkhadevatā hutvā nibbatti. Athekadivasaṃ nagaradvāragāme katakammacoro taṃ susānavanaṃ pāvisi. Tadā ca pana tattha nimbo ca assattho cāti dve jeṭṭhakarukkhā. Coro nimbarukkhamūle bhaṇḍikaṃ ṭhapetvā nipajji. Tasmiṃ pana kāle core gahetvā nimbasūle uttāsenti. Atha sā devatā cintesi ‘‘sace manussā āgantvā imaṃ coraṃ gaṇhissanti, imasseva nimbarukkhassa sākhaṃ chinditvā sūlaṃ katvā etaṃ uttāsessanti, evaṃ sante rukkho nassissati, handa naṃ ito nīharissāmī’’ti. Sā tena saddhiṃ sallapantī paṭhamaṃ gāthamāha –
૪૧.
41.
‘‘ઉટ્ઠેહિ ચોર કિં સેસિ, કો અત્થો સુપનેન તે;
‘‘Uṭṭhehi cora kiṃ sesi, ko attho supanena te;
મા તં ગહેસું રાજાનો, ગામે કિબ્બિસકારક’’ન્તિ.
Mā taṃ gahesuṃ rājāno, gāme kibbisakāraka’’nti.
તત્થ રાજાનોતિ રાજપુરિસે સન્ધાય વુત્તં. કિબ્બિસકારકન્તિ દારુણસાહસિકચોરકમ્મકારકં.
Tattha rājānoti rājapurise sandhāya vuttaṃ. Kibbisakārakanti dāruṇasāhasikacorakammakārakaṃ.
ઇતિ નં વત્વા ‘‘યાવ તં રાજપુરિસા ન ગણ્હન્તિ, તાવ અઞ્ઞત્થ ગચ્છા’’તિ ભાયાપેત્વા પલાપેસિ. તસ્મિં પલાતે અસ્સત્થદેવતા દુતિયં ગાથમાહ –
Iti naṃ vatvā ‘‘yāva taṃ rājapurisā na gaṇhanti, tāva aññattha gacchā’’ti bhāyāpetvā palāpesi. Tasmiṃ palāte assatthadevatā dutiyaṃ gāthamāha –
૪૨.
42.
‘‘યં નુ ચોરં ગહેસ્સન્તિ, ગામે કિબ્બિસકારકં;
‘‘Yaṃ nu coraṃ gahessanti, gāme kibbisakārakaṃ;
કિં તત્થ પુચિમન્દસ્સ, વને જાતસ્સ તિટ્ઠતો’’તિ.
Kiṃ tattha pucimandassa, vane jātassa tiṭṭhato’’ti.
તત્થ વને જાતસ્સ તિટ્ઠતોતિ નિમ્બો વને જાતો ચેવ ઠિતો ચ. દેવતા પન તત્થ નિબ્બત્તત્તા રુક્ખસમુદાચારેનેવ સમુદાચરિ.
Tattha vane jātassa tiṭṭhatoti nimbo vane jāto ceva ṭhito ca. Devatā pana tattha nibbattattā rukkhasamudācāreneva samudācari.
તં સુત્વા નિમ્બદેવતા તતિયં ગાથમાહ –
Taṃ sutvā nimbadevatā tatiyaṃ gāthamāha –
૪૩.
43.
‘‘ન ત્વં અસ્સત્થ જાનાસિ, મમ ચોરસ્સ ચન્તરં;
‘‘Na tvaṃ assattha jānāsi, mama corassa cantaraṃ;
ચોરં ગહેત્વા રાજાનો, ગામે કિબ્બિસકારકં;
Coraṃ gahetvā rājāno, gāme kibbisakārakaṃ;
અપ્પેન્તિ નિમ્બસૂલસ્મિં, તસ્મિં મે સઙ્કતે મનો’’તિ.
Appenti nimbasūlasmiṃ, tasmiṃ me saṅkate mano’’ti.
તત્થ અસ્સત્થાતિ પુરિમનયેનેવ તસ્મિં નિબ્બત્તદેવતં સમુદાચરતિ. મમ ચોરસ્સ ચન્તરન્તિ મમ ચ ચોરસ્સ ચ એકતો અવસનકારણં. અપ્પેન્તિ નિમ્બસૂલસ્મિન્તિ ઇમસ્મિં કાલે રાજાનો ચોરં નિમ્બસૂલે આવુણન્તિ. તસ્મિં મે સઙ્કતે મનોતિ તસ્મિં કારણે મમ ચિત્તં સઙ્કતિ. સચે હિ ઇમં સૂલે આવુણિસ્સન્તિ, વિમાનં મે નસ્સિસ્સતિ, અથ સાખાય ઓલમ્બેસ્સન્તિ, વિમાને મે કુણપગન્ધો ભવિસ્સતિ, તેનાહં એતં પલાપેસિન્તિ અત્થો.
Tattha assatthāti purimanayeneva tasmiṃ nibbattadevataṃ samudācarati. Mama corassa cantaranti mama ca corassa ca ekato avasanakāraṇaṃ. Appenti nimbasūlasminti imasmiṃ kāle rājāno coraṃ nimbasūle āvuṇanti. Tasmiṃ me saṅkate manoti tasmiṃ kāraṇe mama cittaṃ saṅkati. Sace hi imaṃ sūle āvuṇissanti, vimānaṃ me nassissati, atha sākhāya olambessanti, vimāne me kuṇapagandho bhavissati, tenāhaṃ etaṃ palāpesinti attho.
એવં તાસં દેવતાનં અઞ્ઞમઞ્ઞં સલ્લપન્તાનઞ્ઞેવ ભણ્ડસામિકા ઉક્કાહત્થા પદાનુસારેન આગન્ત્વા ચોરસ્સ સયિતટ્ઠાનં દિસ્વા ‘‘અમ્ભો ઇદાનેવ ચોરો ઉટ્ઠાય પલાતો, ન લદ્ધો નો ચોરો, સચે લભિસ્સામ, ઇમસ્સેવ નં નિમ્બસ્સ સૂલે વા આવુણિત્વા સાખાય વા ઓલમ્બેત્વા ગમિસ્સામા’’તિ વત્વા ઇતો ચિતો ચ પક્ખન્દિત્વા ચોરં અદિસ્વાવ ગતા.
Evaṃ tāsaṃ devatānaṃ aññamaññaṃ sallapantānaññeva bhaṇḍasāmikā ukkāhatthā padānusārena āgantvā corassa sayitaṭṭhānaṃ disvā ‘‘ambho idāneva coro uṭṭhāya palāto, na laddho no coro, sace labhissāma, imasseva naṃ nimbassa sūle vā āvuṇitvā sākhāya vā olambetvā gamissāmā’’ti vatvā ito cito ca pakkhanditvā coraṃ adisvāva gatā.
તેસં વચનં સુત્વા અસ્સત્થદેવતા ચતુત્થં ગાથમાહ –
Tesaṃ vacanaṃ sutvā assatthadevatā catutthaṃ gāthamāha –
૪૪.
44.
‘‘સઙ્કેય્ય સઙ્કિતબ્બાનિ, રક્ખેય્યાનાગતં ભયં;
‘‘Saṅkeyya saṅkitabbāni, rakkheyyānāgataṃ bhayaṃ;
અનાગતભયા ધીરો, ઉભો લોકે અવેક્ખતી’’તિ.
Anāgatabhayā dhīro, ubho loke avekkhatī’’ti.
તત્થ રક્ખેય્યાનાગતં ભયન્તિ દ્વે અનાગતભયાનિ દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ સમ્પરાયિકઞ્ચાતિ. તેસુ પાપમિત્તે પરિવજ્જેન્તો દિટ્ઠધમ્મિકં રક્ખતિ, તીણિ દુચ્ચરિતાનિ પરિવજ્જેન્તો સમ્પરાયિકં રક્ખતિ. અનાગતભયાતિ અનાગતભયહેતુતં ભયં ભાયમાનો ધીરો પણ્ડિતો પુરિસો પાપમિત્તસંસગ્ગં ન કરોતિ, તીહિપિ દ્વારેહિ દુચ્ચરિતં ન ચરતિ. ઉભો લોકેતિ એવં ભાયન્તો હેસ ઇધલોકપરલોકસઙ્ખાતે ઉભો લોકે અવેક્ખતિ ઓલોકેતિ, ઓલોકયમાનો ઇધલોકભયેન પાપમિત્તે વિવજ્જેતિ, પરલોકભયેન પાપં ન કરોતીતિ.
Tattha rakkheyyānāgataṃ bhayanti dve anāgatabhayāni diṭṭhadhammikañceva samparāyikañcāti. Tesu pāpamitte parivajjento diṭṭhadhammikaṃ rakkhati, tīṇi duccaritāni parivajjento samparāyikaṃ rakkhati. Anāgatabhayāti anāgatabhayahetutaṃ bhayaṃ bhāyamāno dhīro paṇḍito puriso pāpamittasaṃsaggaṃ na karoti, tīhipi dvārehi duccaritaṃ na carati. Ubho loketi evaṃ bhāyanto hesa idhalokaparalokasaṅkhāte ubho loke avekkhati oloketi, olokayamāno idhalokabhayena pāpamitte vivajjeti, paralokabhayena pāpaṃ na karotīti.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા અસ્સત્થદેવતા આનન્દો અહોસિ, નિમ્બદેવતા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā assatthadevatā ānando ahosi, nimbadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
પુચિમન્દજાતકવણ્ણના પઠમા.
Pucimandajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૧૧. પુચિમન્દજાતકં • 311. Pucimandajātakaṃ