Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૭. પુલિનપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    7. Pulinapūjakattheraapadānavaṇṇanā

    વિપસ્સિસ્સ ભગવતોતિઆદિકં આયસ્મતો પુલિનપૂજકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો સાસને પસન્નચિત્તો ચેતિયઙ્ગણબોધિયઙ્ગણેસુ પુરાણવાલુકં અપનેત્વા નવં મુત્તાદલસદિસપણ્ડરપુલિનં ઓકિરિત્વા માળકં અલઙ્કરિ. તેન કમ્મેન સો દેવલોકે નિબ્બત્તો તત્થ દિબ્બેહિ રતનેહિ વિજ્જોતમાને અનેકયોજને કનકવિમાને દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા તતો ચુતો મનુસ્સલોકે સત્તરતનસમ્પન્નો ચક્કવત્તી રાજા હુત્વા મનુસ્સસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા અપરાપરં સંસરન્તો ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો સાસને પસન્નો પબ્બજિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણિ. સો અત્તનો કતપુઞ્ઞનામસદિસેન નામેન પુલિનપૂજકત્થેરોતિ પાકટો.

    Vipassissabhagavatotiādikaṃ āyasmato pulinapūjakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle ekasmiṃ kule nibbatto sāsane pasannacitto cetiyaṅgaṇabodhiyaṅgaṇesu purāṇavālukaṃ apanetvā navaṃ muttādalasadisapaṇḍarapulinaṃ okiritvā māḷakaṃ alaṅkari. Tena kammena so devaloke nibbatto tattha dibbehi ratanehi vijjotamāne anekayojane kanakavimāne dibbasampattiṃ anubhavitvā tato cuto manussaloke sattaratanasampanno cakkavattī rājā hutvā manussasampattiṃ anubhavitvā aparāparaṃ saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kule nibbatto sāsane pasanno pabbajitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. So attano katapuññanāmasadisena nāmena pulinapūjakattheroti pākaṭo.

    ૧૬૫. સો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં દસ્સેન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતોતિઆદિમાહ. તત્થ વિવિધં પસ્સતીતિ વિપસ્સી, વિવિચ્ચ પસ્સતીતિ વા વિપસ્સી, વિવિધે અત્તત્થપરત્થાદિભેદે અત્થે પસ્સતીતિ વા વિપસ્સી, વિવિધે વોહારપરમત્થાદિભેદે પસ્સતીતિ વા વિપસ્સી, તસ્સ વિપસ્સિસ્સ બોધિયા પાદપુત્તમે ઉત્તમે બોધિરુક્ખમણ્ડલમાળકે પુરાણપુલિનં વાલુકં છડ્ડેત્વા સુદ્ધં પણ્ડરં પુલિનં આકિરિં સન્થરિં. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    165. So attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ dassento vipassissa bhagavatotiādimāha. Tattha vividhaṃ passatīti vipassī, vivicca passatīti vā vipassī, vividhe attatthaparatthādibhede atthe passatīti vā vipassī, vividhe vohāraparamatthādibhede passatīti vā vipassī, tassa vipassissa bodhiyā pādaputtame uttame bodhirukkhamaṇḍalamāḷake purāṇapulinaṃ vālukaṃ chaḍḍetvā suddhaṃ paṇḍaraṃ pulinaṃ ākiriṃ santhariṃ. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    પુલિનપૂજકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Pulinapūjakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૭. પુલિનપૂજકત્થેરઅપદાનં • 7. Pulinapūjakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact