Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. પુલિનથૂપિયત્થેરઅપદાનં

    8. Pulinathūpiyattheraapadānaṃ

    ૫૭.

    57.

    ‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , યમકો નામ પબ્બતો;

    ‘‘Himavantassāvidūre , yamako nāma pabbato;

    અસ્સમો સુકતો મય્હં, પણ્ણસાલા સુમાપિતા.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘નારદો નામ નામેન, જટિલો ઉગ્ગતાપનો;

    ‘‘Nārado nāma nāmena, jaṭilo uggatāpano;

    ચતુદ્દસસહસ્સાનિ, સિસ્સા પરિચરન્તિ મં.

    Catuddasasahassāni, sissā paricaranti maṃ.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘પટિસલ્લીનકો સન્તો, એવં ચિન્તેસહં તદા;

    ‘‘Paṭisallīnako santo, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘સબ્બો જનો મં પૂજેતિ, નાહં પૂજેમિ કિઞ્ચનં.

    ‘Sabbo jano maṃ pūjeti, nāhaṃ pūjemi kiñcanaṃ.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘‘ન મે ઓવાદકો અત્થિ, વત્તા કોચિ ન વિજ્જતિ;

    ‘‘‘Na me ovādako atthi, vattā koci na vijjati;

    અનાચરિયુપજ્ઝાયો, વને વાસં ઉપેમહં.

    Anācariyupajjhāyo, vane vāsaṃ upemahaṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘‘ઉપાસમાનો યમહં, ગરુચિત્તં ઉપટ્ઠહે;

    ‘‘‘Upāsamāno yamahaṃ, garucittaṃ upaṭṭhahe;

    સો મે આચરિયો નત્થિ, વનવાસો નિરત્થકો.

    So me ācariyo natthi, vanavāso niratthako.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘‘આયાગં મે ગવેસિસ્સં, ગરું ભાવનિયં તથા;

    ‘‘‘Āyāgaṃ me gavesissaṃ, garuṃ bhāvaniyaṃ tathā;

    સાવસ્સયો વસિસ્સામિ, ન કોચિ ગરહિસ્સતિ’.

    Sāvassayo vasissāmi, na koci garahissati’.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘ઉત્તાનકૂલા નદિકા, સુપતિત્થા મનોરમા;

    ‘‘Uttānakūlā nadikā, supatitthā manoramā;

    સંસુદ્ધપુલિનાકિણ્ણા, અવિદૂરે મમસ્સમં.

    Saṃsuddhapulinākiṇṇā, avidūre mamassamaṃ.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘નદિં અમરિકં નામ, ઉપગન્ત્વાનહં તદા;

    ‘‘Nadiṃ amarikaṃ nāma, upagantvānahaṃ tadā;

    સંવડ્ઢયિત્વા પુલિનં, અકં પુલિનચેતિયં.

    Saṃvaḍḍhayitvā pulinaṃ, akaṃ pulinacetiyaṃ.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘યે તે અહેસું સમ્બુદ્ધા, ભવન્તકરણા મુની;

    ‘‘Ye te ahesuṃ sambuddhā, bhavantakaraṇā munī;

    તેસં એતાદિસો થૂપો, તં નિમિત્તં કરોમહં.

    Tesaṃ etādiso thūpo, taṃ nimittaṃ karomahaṃ.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘કરિત્વા પુલિનં 1 થૂપં, સોવણ્ણં માપયિં અહં;

    ‘‘Karitvā pulinaṃ 2 thūpaṃ, sovaṇṇaṃ māpayiṃ ahaṃ;

    સોણ્ણકિઙ્કણિપુપ્ફાનિ, સહસ્સે તીણિ પૂજયિં.

    Soṇṇakiṅkaṇipupphāni, sahasse tīṇi pūjayiṃ.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘સાયપાતં નમસ્સામિ, વેદજાતો કતઞ્જલી;

    ‘‘Sāyapātaṃ namassāmi, vedajāto katañjalī;

    સમ્મુખા વિય સમ્બુદ્ધં, વન્દિં પુલિનચેતિયં.

    Sammukhā viya sambuddhaṃ, vandiṃ pulinacetiyaṃ.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘યદા કિલેસા જાયન્તિ, વિતક્કા ગેહનિસ્સિતા;

    ‘‘Yadā kilesā jāyanti, vitakkā gehanissitā;

    સરામિ સુકતં થૂપં, પચ્ચવેક્ખામિ તાવદે.

    Sarāmi sukataṃ thūpaṃ, paccavekkhāmi tāvade.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘ઉપનિસ્સાય વિહરં, સત્થવાહં વિનાયકં;

    ‘‘Upanissāya viharaṃ, satthavāhaṃ vināyakaṃ;

    કિલેસે સંવસેય્યાસિ, ન યુત્તં તવ મારિસ.

    Kilese saṃvaseyyāsi, na yuttaṃ tava mārisa.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘સહ આવજ્જિતે થૂપે, ગારવં હોતિ મે તદા;

    ‘‘Saha āvajjite thūpe, gāravaṃ hoti me tadā;

    કુવિતક્કે વિનોદેસિં, નાગો તુત્તટ્ટિતો યથા.

    Kuvitakke vinodesiṃ, nāgo tuttaṭṭito yathā.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘એવં વિહરમાનં મં, મચ્ચુરાજાભિમદ્દથ;

    ‘‘Evaṃ viharamānaṃ maṃ, maccurājābhimaddatha;

    તત્થ કાલઙ્કતો સન્તો, બ્રહ્મલોકમગચ્છહં.

    Tattha kālaṅkato santo, brahmalokamagacchahaṃ.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘યાવતાયું વસિત્વાન, તિદિવે 3 ઉપપજ્જહં;

    ‘‘Yāvatāyuṃ vasitvāna, tidive 4 upapajjahaṃ;

    અસીતિક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં.

    Asītikkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘સતાનં તીણિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘સોણ્ણકિઙ્કણિપુપ્ફાનં 5, વિપાકં અનુભોમહં;

    ‘‘Soṇṇakiṅkaṇipupphānaṃ 6, vipākaṃ anubhomahaṃ;

    ધાતીસતસહસ્સાનિ, પરિવારેન્તિ મં 7 ભવે.

    Dhātīsatasahassāni, parivārenti maṃ 8 bhave.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘થૂપસ્સ પરિચિણ્ણત્તા, રજોજલ્લં ન લિમ્પતિ;

    ‘‘Thūpassa pariciṇṇattā, rajojallaṃ na limpati;

    ગત્તે સેદા ન મુચ્ચન્તિ, સુપ્પભાસો ભવામહં.

    Gatte sedā na muccanti, suppabhāso bhavāmahaṃ.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘અહો મે સુકતો થૂપો, સુદિટ્ઠામરિકા નદી;

    ‘‘Aho me sukato thūpo, sudiṭṭhāmarikā nadī;

    થૂપં કત્વાન પુલિનં, પત્તોમ્હિ અચલં પદં.

    Thūpaṃ katvāna pulinaṃ, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘કુસલં કત્તુકામેન, જન્તુના સારગાહિના;

    ‘‘Kusalaṃ kattukāmena, jantunā sāragāhinā;

    નત્થિ ખેત્તં અખેત્તં વા, પટિપત્તીવ સાધકા 9.

    Natthi khettaṃ akhettaṃ vā, paṭipattīva sādhakā 10.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘યથાપિ બલવા પોસો, અણ્ણવં તરિતુસ્સહે;

    ‘‘Yathāpi balavā poso, aṇṇavaṃ taritussahe;

    પરિત્તં કટ્ઠમાદાય, પક્ખન્દેય્ય મહાસરં.

    Parittaṃ kaṭṭhamādāya, pakkhandeyya mahāsaraṃ.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘ઇમાહં કટ્ઠં નિસ્સાય, તરિસ્સામિ મહોદધિં;

    ‘‘Imāhaṃ kaṭṭhaṃ nissāya, tarissāmi mahodadhiṃ;

    ઉસ્સાહેન વીરિયેન, તરેય્ય ઉદધિં નરો.

    Ussāhena vīriyena, tareyya udadhiṃ naro.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘તથેવ મે કતં કમ્મં, પરિત્તં થોકકઞ્ચ યં;

    ‘‘Tatheva me kataṃ kammaṃ, parittaṃ thokakañca yaṃ;

    તં કમ્મં ઉપનિસ્સાય, સંસારં સમતિક્કમિં.

    Taṃ kammaṃ upanissāya, saṃsāraṃ samatikkamiṃ.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘પચ્છિમે ભવે સમ્પત્તે, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, sukkamūlena codito;

    સાવત્થિયં પુરે જાતો, મહાસાલે સુઅડ્ઢકે.

    Sāvatthiyaṃ pure jāto, mahāsāle suaḍḍhake.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘સદ્ધા માતા પિતા મય્હં, બુદ્ધસ્સ સરણં ગતા;

    ‘‘Saddhā mātā pitā mayhaṃ, buddhassa saraṇaṃ gatā;

    ઉભો દિટ્ઠપદા એતે, અનુવત્તન્તિ સાસનં.

    Ubho diṭṭhapadā ete, anuvattanti sāsanaṃ.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘બોધિપપટિકં ગય્હ, સોણ્ણથૂપમકારયું;

    ‘‘Bodhipapaṭikaṃ gayha, soṇṇathūpamakārayuṃ;

    સાયપાતં 11 નમસ્સન્તિ, સક્યપુત્તસ્સ સમ્મુખા.

    Sāyapātaṃ 12 namassanti, sakyaputtassa sammukhā.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘ઉપોસથમ્હિ દિવસે, સોણ્ણથૂપં વિનીહરું;

    ‘‘Uposathamhi divase, soṇṇathūpaṃ vinīharuṃ;

    બુદ્ધસ્સ વણ્ણં કિત્તેન્તા, તિયામં વીતિનામયું.

    Buddhassa vaṇṇaṃ kittentā, tiyāmaṃ vītināmayuṃ.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘સહ દિસ્વાનહં 13 થૂપં, સરિં પુલિનચેતિયં;

    ‘‘Saha disvānahaṃ 14 thūpaṃ, sariṃ pulinacetiyaṃ;

    એકાસને નિસીદિત્વા, અરહત્તમપાપુણિં.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    દ્વાવીસતિમં ભાણવારં.

    Dvāvīsatimaṃ bhāṇavāraṃ.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘ગવેસમાનો તં વીરં, ધમ્મસેનાપતિદ્દસં;

    ‘‘Gavesamāno taṃ vīraṃ, dhammasenāpatiddasaṃ;

    અગારા નિક્ખમિત્વાન, પબ્બજિં તસ્સ સન્તિકે.

    Agārā nikkhamitvāna, pabbajiṃ tassa santike.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘જાતિયા સત્તવસ્સેન, અરહત્તમપાપુણિં;

    ‘‘Jātiyā sattavassena, arahattamapāpuṇiṃ;

    ઉપસમ્પાદયી બુદ્ધો, ગુણમઞ્ઞાય ચક્ખુમા.

    Upasampādayī buddho, guṇamaññāya cakkhumā.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘દારકેનેવ સન્તેન, કિરિયં નિટ્ઠિતં મયા;

    ‘‘Dārakeneva santena, kiriyaṃ niṭṭhitaṃ mayā;

    કતં મે કરણીયજ્જ, સક્યપુત્તસ્સ સાસને.

    Kataṃ me karaṇīyajja, sakyaputtassa sāsane.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘સબ્બવેરભયાતીતો, સબ્બસઙ્ગાતિગો 15 ઇસિ;

    ‘‘Sabbaverabhayātīto, sabbasaṅgātigo 16 isi;

    સાવકો તે મહાવીર, સોણ્ણથૂપસ્સિદં ફલં.

    Sāvako te mahāvīra, soṇṇathūpassidaṃ phalaṃ.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પુલિનથૂપિયો થેરો ઇમા ગાથાયો

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pulinathūpiyo thero imā gāthāyo

    અભાસિત્થાતિ.

    Abhāsitthāti.

    પુલિનથૂપિયત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Pulinathūpiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. પુળિને (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. puḷine (sī. syā. pī.)
    3. તિદસે (સી॰ પી॰)
    4. tidase (sī. pī.)
    5. તેસં કિઙ્કણિપુપ્ફાનં (સી॰)
    6. tesaṃ kiṅkaṇipupphānaṃ (sī.)
    7. મે (ક॰)
    8. me (ka.)
    9. સારિકા (પી॰), સારકા (સ્યા॰), સારતા (ક॰)
    10. sārikā (pī.), sārakā (syā.), sāratā (ka.)
    11. સાયં પાતં (સ્યા॰ ક॰)
    12. sāyaṃ pātaṃ (syā. ka.)
    13. પસાદેત્વાનહં (ક॰)
    14. pasādetvānahaṃ (ka.)
    15. સબ્બસઙ્કાતિતો (ક॰)
    16. sabbasaṅkātito (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact