Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૯. પુન્નાગપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    9. Punnāgapupphiyattheraapadānavaṇṇanā

    કાનનં વનમોગય્હાતિઆદિકં આયસ્મતો પુન્નાગપુપ્ફિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો ફુસ્સસ્સ ભગવતો કાલે નેસાદકુલે નિબ્બત્તો મહાવનં પવિટ્ઠો તત્થ સુપુપ્ફિતપુન્નાગપુપ્ફં દિસ્વા હેતુસમ્પન્નત્તા બુદ્ધારમ્મણપીતિવસેન ભગવન્તં સરિત્વા તં પુપ્ફં સહ કણ્ણિકાહિ ઓચિનિત્વા વાલુકાહિ ચેતિયં કત્વા પૂજેસિ.

    Kānanaṃvanamogayhātiādikaṃ āyasmato punnāgapupphiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto phussassa bhagavato kāle nesādakule nibbatto mahāvanaṃ paviṭṭho tattha supupphitapunnāgapupphaṃ disvā hetusampannattā buddhārammaṇapītivasena bhagavantaṃ saritvā taṃ pupphaṃ saha kaṇṇikāhi ocinitvā vālukāhi cetiyaṃ katvā pūjesi.

    ૪૬. સો તેન પુઞ્ઞેન દ્વેનવુતિકપ્પે નિરન્તરં દેવમનુસ્સસમ્પત્તિયોયેવ અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં વિભવસમ્પન્ને કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય પુબ્બવાસનાબલેન સાસને પસન્નો પબ્બજિત્વા વાયમન્તો નચિરસ્સેવ અરહા હુત્વા પુબ્બે કતકુસલં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો કાનનં વનમોગય્હાતિઆદિમાહ. તં સબ્બં હેટ્ઠા વુત્તત્તા ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    46. So tena puññena dvenavutikappe nirantaraṃ devamanussasampattiyoyeva anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ vibhavasampanne kule nibbatto vuddhimanvāya pubbavāsanābalena sāsane pasanno pabbajitvā vāyamanto nacirasseva arahā hutvā pubbe katakusalaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento kānanaṃ vanamogayhātiādimāha. Taṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttattā uttānatthamevāti.

    પુન્નાગપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Punnāgapupphiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૯. પુન્નાગપુપ્ફિયત્થેરઅપદાનં • 9. Punnāgapupphiyattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact