Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    3. புண்ணகமாணவபுச்சா²

    3. Puṇṇakamāṇavapucchā

    1049.

    1049.

    ‘‘அனேஜங் மூலத³ஸ்ஸாவிங், (இச்சாயஸ்மா புண்ணகோ)

    ‘‘Anejaṃ mūladassāviṃ, (iccāyasmā puṇṇako)

    அத்தி² 1 பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    Atthi 2 pañhena āgamaṃ;

    கிங் நிஸ்ஸிதா இஸயோ மனுஜா, க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா தே³வதானங்;

    Kiṃ nissitā isayo manujā, khattiyā brāhmaṇā devatānaṃ;

    யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு புதூ²த⁴ லோகே, புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மே தங்’’.

    Yaññamakappayiṃsu puthūdha loke, pucchāmi taṃ bhagavā brūhi me taṃ’’.

    1050.

    1050.

    ‘‘யே கேசிமே இஸயோ மனுஜா, (புண்ணகாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Ye kecime isayo manujā, (puṇṇakāti bhagavā)

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா தே³வதானங்;

    Khattiyā brāhmaṇā devatānaṃ;

    யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு புதூ²த⁴ லோகே, ஆஸீஸமானா புண்ணக இத்த²த்தங் 3;

    Yaññamakappayiṃsu puthūdha loke, āsīsamānā puṇṇaka itthattaṃ 4;

    ஜரங் ஸிதா யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு’’.

    Jaraṃ sitā yaññamakappayiṃsu’’.

    1051.

    1051.

    ‘‘யே கேசிமே இஸயோ மனுஜா, (இச்சாயஸ்மா புண்ணகோ)

    ‘‘Ye kecime isayo manujā, (iccāyasmā puṇṇako)

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா தே³வதானங்;

    Khattiyā brāhmaṇā devatānaṃ;

    யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு புதூ²த⁴ லோகே, கச்சிஸ்ஸு தே ப⁴க³வா யஞ்ஞபதே² அப்பமத்தா;

    Yaññamakappayiṃsu puthūdha loke, kaccissu te bhagavā yaññapathe appamattā;

    அதாருங் ஜாதிஞ்ச ஜரஞ்ச மாரிஸ, புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மே தங்’’.

    Atāruṃ jātiñca jarañca mārisa, pucchāmi taṃ bhagavā brūhi me taṃ’’.

    1052.

    1052.

    ‘‘ஆஸீஸந்தி தோ²மயந்தி, அபி⁴ஜப்பந்தி ஜுஹந்தி; (புண்ணகாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Āsīsanti thomayanti, abhijappanti juhanti; (Puṇṇakāti bhagavā)

    காமாபி⁴ஜப்பந்தி படிச்ச லாப⁴ங், தே யாஜயோகா³ ப⁴வராக³ரத்தா;

    Kāmābhijappanti paṭicca lābhaṃ, te yājayogā bhavarāgarattā;

    நாதரிங்ஸு ஜாதிஜரந்தி ப்³ரூமி’’.

    Nātariṃsu jātijaranti brūmi’’.

    1053.

    1053.

    ‘‘தே சே நாதரிங்ஸு யாஜயோகா³, (இச்சாயஸ்மா புண்ணகோ)

    ‘‘Te ce nātariṃsu yājayogā, (iccāyasmā puṇṇako)

    யஞ்ஞேஹி ஜாதிஞ்ச ஜரஞ்ச மாரிஸ;

    Yaññehi jātiñca jarañca mārisa;

    அத² கோ சரஹி தே³வமனுஸ்ஸலோகே, அதாரி ஜாதிஞ்ச ஜரஞ்ச மாரிஸ;

    Atha ko carahi devamanussaloke, atāri jātiñca jarañca mārisa;

    புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மே தங்’’.

    Pucchāmi taṃ bhagavā brūhi me taṃ’’.

    1054.

    1054.

    ‘‘ஸங்கா²ய லோகஸ்மி பரோபரானி 5, (புண்ணகாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Saṅkhāya lokasmi paroparāni 6, (puṇṇakāti bhagavā)

    யஸ்ஸிஞ்ஜிதங் நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே;

    Yassiñjitaṃ natthi kuhiñci loke;

    ஸந்தோ விதூ⁴மோ அனீகோ⁴ நிராஸோ, அதாரி ஸோ ஜாதிஜரந்தி ப்³ரூமீ’’தி.

    Santo vidhūmo anīgho nirāso, atāri so jātijaranti brūmī’’ti.

    புண்ணகமாணவபுச்சா² ததியா நிட்டி²தா.

    Puṇṇakamāṇavapucchā tatiyā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. அத்தீ² (ஸ்யா॰)
    2. atthī (syā.)
    3. இத்த²பா⁴வங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. itthabhāvaṃ (sī. syā.)
    5. பரோவரானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. parovarāni (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 3. புண்ணகஸுத்தவண்ணனா • 3. Puṇṇakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact