Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. પુણ્ણમસુત્તવણ્ણના

    10. Puṇṇamasuttavaṇṇanā

    ૮૨. દસમે તદહુપોસથેતિઆદિ પવારણસુત્તે વિત્થારિતમેવ. કિઞ્ચિદેવ દેસન્તિ કિઞ્ચિ કારણં. સકે આસને નિસીદિત્વા પુચ્છ યદાકઙ્ખસીતિ કસ્મા એવમાહ? સો કિર ભિક્ખુ પઞ્ચસતભિક્ખુપરિવારો. આચરિયે પન ઠિતકે પુચ્છન્તે સચે તે ભિક્ખૂ નિસીદન્તિ, સત્થરિ ગારવં કતં હોતિ, આચરિયે અગારવં. સચે ઉટ્ઠહન્તિ, આચરિયે ગારવં કતં હોતિ, સત્થરિ અગારવં. ઇતિ નેસં ચિત્તં અનેકગ્ગં ભવિસ્સતિ, દેસનં સમ્પટિચ્છિતું ન સક્ખિસ્સન્તિ. તસ્મિં પન નિસીદિત્વા પુચ્છન્તે તેસં ચિત્તં એકગ્ગં ભવિસ્સતિ, દેસનં સમ્પટિચ્છિતું સક્ખિસ્સન્તીતિ ઞત્વા ભગવા એવમાહ. ઇમે નુ ખો, ભન્તેતિ અયં થેરો પઞ્ચન્નં ભિક્ખુસતાનં આચરિયો, પઞ્ચક્ખન્ધમત્તમ્પિ નપ્પજાનાતીતિ ન વત્તબ્બો. પઞ્હં પુચ્છન્તેન પન ‘‘ઇમે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા, ન અઞ્ઞે’’તિ એવં જાનન્તેન વિય હુત્વા પુચ્છિતું ન વટ્ટતિ, તસ્મા અજાનન્તો વિય પુચ્છતિ. તેપિ ચસ્સ અન્તેવાસિકા ‘‘અમ્હાકં આચરિયો ‘અહં જાનામી’તિ ન કથેતિ, સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણેન પન સદ્ધિં સંસન્દિત્વાવ કથેતી’’તિ સોતબ્બં સદ્ધાતબ્બં મઞ્ઞિસ્સન્તીતિપિ અજાનન્તો વિય પુચ્છતિ.

    82. Dasame tadahuposathetiādi pavāraṇasutte vitthāritameva. Kiñcideva desanti kiñci kāraṇaṃ. Sake āsane nisīditvā puccha yadākaṅkhasīti kasmā evamāha? So kira bhikkhu pañcasatabhikkhuparivāro. Ācariye pana ṭhitake pucchante sace te bhikkhū nisīdanti, satthari gāravaṃ kataṃ hoti, ācariye agāravaṃ. Sace uṭṭhahanti, ācariye gāravaṃ kataṃ hoti, satthari agāravaṃ. Iti nesaṃ cittaṃ anekaggaṃ bhavissati, desanaṃ sampaṭicchituṃ na sakkhissanti. Tasmiṃ pana nisīditvā pucchante tesaṃ cittaṃ ekaggaṃ bhavissati, desanaṃ sampaṭicchituṃ sakkhissantīti ñatvā bhagavā evamāha. Ime nu kho, bhanteti ayaṃ thero pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ ācariyo, pañcakkhandhamattampi nappajānātīti na vattabbo. Pañhaṃ pucchantena pana ‘‘ime pañcupādānakkhandhā, na aññe’’ti evaṃ jānantena viya hutvā pucchituṃ na vaṭṭati, tasmā ajānanto viya pucchati. Tepi cassa antevāsikā ‘‘amhākaṃ ācariyo ‘ahaṃ jānāmī’ti na katheti, sabbaññutaññāṇena pana saddhiṃ saṃsanditvāva kathetī’’ti sotabbaṃ saddhātabbaṃ maññissantītipi ajānanto viya pucchati.

    છન્દમૂલકાતિ તણ્હાછન્દમૂલકા. ન ખો ભિક્ખુ તઞ્ઞેવ ઉપાદાનં તે પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધાતિ યસ્મા છન્દરાગમત્તં પઞ્ચક્ખન્ધા ન હોતિ, તસ્મા ઇદં વુત્તં. યસ્મા પન સહજાતતો વા આરમ્મણતો વા ખન્ધે મુઞ્ચિત્વા ઉપાદાનં નત્થિ, તસ્મા નાપિ અઞ્ઞત્ર પઞ્ચહિ ઉપાદાનક્ખન્ધેહિ ઉપાદાનન્તિ વુત્તં. તણ્હાસમ્પયુત્તસ્મિઞ્હિ ચિત્તે વત્તમાને તંચિત્તસમુટ્ઠાનરૂપં રૂપક્ખન્ધો, ઠપેત્વા તં તણ્હં સેસા અરૂપધમ્મા ચત્તારો ખન્ધાતિ સહજાતતોપિ ખન્ધે મુઞ્ચિત્વા ઉપાદાનં નત્થિ. ઉપાદાનસ્સ પન રૂપાદીસુ અઞ્ઞતરં આરમ્મણં કત્વા ઉપ્પજ્જનતો આરમ્મણતોપિ પઞ્ચક્ખન્ધે મુઞ્ચિત્વા ઉપાદાનં નત્થિ. છન્દરાગવેમત્તતાતિ છન્દરાગનાનત્તં. એવં ખો ભિક્ખૂતિ એવં રૂપારમ્મણસ્સ છન્દરાગસ્સ વેદનાદીસુ અઞ્ઞતરં આરમ્મણં અકરણતો સિયા છન્દરાગવેમત્તતા. ખન્ધાધિવચનન્તિ ખન્ધાતિ અયં પઞ્ઞત્તિ. અયં પન અનુસન્ધિ ન ઘટિયતિ, કિઞ્ચાપિ ન ઘટિયતિ, સાનુસન્ધિકાવ પુચ્છા, સાનુસન્ધિકં વિસ્સજ્જનં. અયઞ્હિ થેરો તેસં તેસં ભિક્ખૂનં અજ્ઝાસયેન પુચ્છતિ, સત્થાપિ તેસં તેસં અજ્ઝાસયેનેવ વિસ્સજ્જેતિ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવ. દસમં.

    Chandamūlakāti taṇhāchandamūlakā. Na kho bhikkhu taññeva upādānaṃ te pañcupādānakkhandhāti yasmā chandarāgamattaṃ pañcakkhandhā na hoti, tasmā idaṃ vuttaṃ. Yasmā pana sahajātato vā ārammaṇato vā khandhe muñcitvā upādānaṃ natthi, tasmā nāpi aññatra pañcahiupādānakkhandhehi upādānanti vuttaṃ. Taṇhāsampayuttasmiñhi citte vattamāne taṃcittasamuṭṭhānarūpaṃ rūpakkhandho, ṭhapetvā taṃ taṇhaṃ sesā arūpadhammā cattāro khandhāti sahajātatopi khandhe muñcitvā upādānaṃ natthi. Upādānassa pana rūpādīsu aññataraṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjanato ārammaṇatopi pañcakkhandhe muñcitvā upādānaṃ natthi. Chandarāgavemattatāti chandarāganānattaṃ. Evaṃ kho bhikkhūti evaṃ rūpārammaṇassa chandarāgassa vedanādīsu aññataraṃ ārammaṇaṃ akaraṇato siyā chandarāgavemattatā. Khandhādhivacananti khandhāti ayaṃ paññatti. Ayaṃ pana anusandhi na ghaṭiyati, kiñcāpi na ghaṭiyati, sānusandhikāva pucchā, sānusandhikaṃ vissajjanaṃ. Ayañhi thero tesaṃ tesaṃ bhikkhūnaṃ ajjhāsayena pucchati, satthāpi tesaṃ tesaṃ ajjhāsayeneva vissajjeti. Sesaṃ sabbattha uttānameva. Dasamaṃ.

    ઇમસ્સ ચ પન વગ્ગસ્સ એકેકસ્મિં સુત્તે પઞ્ચસતા પઞ્ચસતા ભિક્ખૂ અરહત્તં પત્તાતિ.

    Imassa ca pana vaggassa ekekasmiṃ sutte pañcasatā pañcasatā bhikkhū arahattaṃ pattāti.

    ખજ્જનીયવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Khajjanīyavaggo aṭṭhamo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. પુણ્ણમસુત્તં • 10. Puṇṇamasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. પુણ્ણમસુત્તવણ્ણના • 10. Puṇṇamasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact