Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૩] ૩. પુણ્ણપાતિજાતકવણ્ણના

    [53] 3. Puṇṇapātijātakavaṇṇanā

    તથેવ પુણ્ણા પાતિયોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો વિસવારુણિં આરબ્ભ કથેસિ. એકં સમયં સાવત્થિયં સુરાધુત્તા સન્નિપતિત્વા મન્તયિંસુ – ‘‘સુરામૂલં નો ખીણં, કહં નુ ખો લભિસ્સામા’’તિ. અથેકો કક્ખળધુત્તો આહ ‘‘મા ચિન્તયિત્થ, અત્થેકો ઉપાયો’’તિ. ‘‘કતરો ઉપાયો નામા’’તિ? ‘‘અનાથપિણ્ડિકો અઙ્ગુલિમુદ્દિકા પિળન્ધિત્વા મટ્ઠસાટકનિવત્થો રાજુપટ્ઠાનં ગચ્છતિ, મયં સુરાપાતિયં વિસઞ્ઞીકરણં ભેસજ્જં પક્ખિપિત્વા આપાનં સજ્જેત્વા નિસીદિત્વા અનાથપિણ્ડિકસ્સ આગમનકાલે ‘ઇતો એહિ મહાસેટ્ઠી’તિ પક્કોસિત્વા તં સુરં પાયેત્વા વિસઞ્ઞીભૂતસ્સ અઙ્ગુલિમુદ્દિકા ચ સાટકે ચ ગહેત્વા સુરામૂલં કરિસ્સામા’’તિ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તથા કત્વા સેટ્ઠિસ્સ આગમનકાલે પટિમગ્ગં ગન્ત્વા ‘‘સામિ, ઇતો તાવ આગચ્છથ , અયં અમ્હાકં સન્તિકે અતિમનાપા સુરા, થોકં પિવિત્વા ગચ્છથા’’તિ વદિંસુ. સોતાપન્નો અરિયસાવકો કિં સુરં પિવિસ્સતિ, અનત્થિકો સમાનોપિ પન ‘‘ઇમે ધુત્તે પરિગ્ગણ્હિસ્સામી’’તિ તેસં આપાનભૂમિં ગન્ત્વા તેસં કિરિયં ઓલોકેત્વા ‘‘અયં સુરા ઇમેહિ ઇમિના નામ કારણેન યોજિતા’’તિ ઞત્વા ‘‘ઇતો દાનિ પટ્ઠાય ઇમે ઇતો પલાપેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા આહ – ‘‘હરે દુટ્ઠધુત્તા, તુમ્હે ‘સુરાપાતિયં ભેસજ્જં પક્ખિપિત્વા આગતાગતે પાયેત્વા વિસઞ્ઞી કત્વા વિલુમ્પિસ્સામા’તિ આપાનમણ્ડલં સજ્જેત્વા નિસિન્ના કેવલં ઇમં સુરં વણ્ણેથ, એકોપિ તં ઉક્ખિપિત્વા પિવિતું ન ઉસ્સહતિ. સચે અયં અયોજિતા અસ્સ, ઇમં તુમ્હેવ પિવેય્યાથા’’તિ તે ધુત્તે તજ્જેત્વા તતો પલાપેત્વા અત્તનો ગેહં ગન્ત્વા ‘‘ધુત્તેહિ કતકારણં તથાગતસ્સ આરોચેસ્સામી’’તિ ચિન્તેન્તો જેતવનં ગન્ત્વા આરોચેસિ. સત્થા ‘‘ઇદાનિ તાવ ગહપતિ તે ધુત્તા તં વઞ્ચેતુકામા જાતા, પુબ્બે પન પણ્ડિતેપિ વઞ્ચેતુકામા અહેસુ’’ન્તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Tathevapuṇṇā pātiyoti idaṃ satthā jetavane viharanto visavāruṇiṃ ārabbha kathesi. Ekaṃ samayaṃ sāvatthiyaṃ surādhuttā sannipatitvā mantayiṃsu – ‘‘surāmūlaṃ no khīṇaṃ, kahaṃ nu kho labhissāmā’’ti. Atheko kakkhaḷadhutto āha ‘‘mā cintayittha, attheko upāyo’’ti. ‘‘Kataro upāyo nāmā’’ti? ‘‘Anāthapiṇḍiko aṅgulimuddikā piḷandhitvā maṭṭhasāṭakanivattho rājupaṭṭhānaṃ gacchati, mayaṃ surāpātiyaṃ visaññīkaraṇaṃ bhesajjaṃ pakkhipitvā āpānaṃ sajjetvā nisīditvā anāthapiṇḍikassa āgamanakāle ‘ito ehi mahāseṭṭhī’ti pakkositvā taṃ suraṃ pāyetvā visaññībhūtassa aṅgulimuddikā ca sāṭake ca gahetvā surāmūlaṃ karissāmā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tathā katvā seṭṭhissa āgamanakāle paṭimaggaṃ gantvā ‘‘sāmi, ito tāva āgacchatha , ayaṃ amhākaṃ santike atimanāpā surā, thokaṃ pivitvā gacchathā’’ti vadiṃsu. Sotāpanno ariyasāvako kiṃ suraṃ pivissati, anatthiko samānopi pana ‘‘ime dhutte pariggaṇhissāmī’’ti tesaṃ āpānabhūmiṃ gantvā tesaṃ kiriyaṃ oloketvā ‘‘ayaṃ surā imehi iminā nāma kāraṇena yojitā’’ti ñatvā ‘‘ito dāni paṭṭhāya ime ito palāpessāmī’’ti cintetvā āha – ‘‘hare duṭṭhadhuttā, tumhe ‘surāpātiyaṃ bhesajjaṃ pakkhipitvā āgatāgate pāyetvā visaññī katvā vilumpissāmā’ti āpānamaṇḍalaṃ sajjetvā nisinnā kevalaṃ imaṃ suraṃ vaṇṇetha, ekopi taṃ ukkhipitvā pivituṃ na ussahati. Sace ayaṃ ayojitā assa, imaṃ tumheva piveyyāthā’’ti te dhutte tajjetvā tato palāpetvā attano gehaṃ gantvā ‘‘dhuttehi katakāraṇaṃ tathāgatassa ārocessāmī’’ti cintento jetavanaṃ gantvā ārocesi. Satthā ‘‘idāni tāva gahapati te dhuttā taṃ vañcetukāmā jātā, pubbe pana paṇḍitepi vañcetukāmā ahesu’’nti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બારાણસિસેટ્ઠિ અહોસિ. તદાપેતે ધુત્તા એવમેવ સમ્મન્તેત્વા સુરં યોજેત્વા બારાણસિસેટ્ઠિસ્સ આગમનકાલે પટિમગ્ગં ગન્ત્વા એવમેવ કથયિંસુ. સેટ્ઠિ અનત્થિકોપિ હુત્વા તે પરિગ્ગણ્હિતુકામો ગન્ત્વા તેસં કિરિયં ઓલોકેત્વા ‘‘ઇદં નામેતે કાતુકામા, પલાપેસ્સામિ ને ઇતો’’તિ ચિન્તેત્વા એવમાહ ‘‘ભોન્તો, ધુત્તા સુરં પિવિત્વા રાજકુલં ગન્તું નામ અયુત્તં, રાજાનં દિસ્વા પુન આગચ્છન્તો જાનિસ્સામિ, તુમ્હે ઇધેવ નિસીદથા’’તિ રાજુપટ્ઠાનં ગન્ત્વા પચ્ચાગઞ્છિ. ધુત્તા ‘‘ઇતો એથ, સામી’’તિ. સોપિ તત્થ ગન્ત્વા ભેસજ્જેન સંયોજિતા સુરાપાતિયો ઓલોકેત્વા એવમાહ ‘‘ભોન્તો ધુત્તા તુમ્હાકં કિરિયા મય્હં ન રુચ્ચતિ, તુમ્હાકં સુરાપાતિયો યથાપૂરિતાવ ઠિતા, તુમ્હે કેવલં સુરં વણ્ણેથ, ન પન પિવથ. સચાયં મનાપા અસ્સ, તુમ્હેપિ પિવેય્યાથ, ઇમાય પન વિસસંયુત્તાય ભવિતબ્બ’’ન્તિ તેસં મનોરથં ભિન્દન્તો ઇમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasiseṭṭhi ahosi. Tadāpete dhuttā evameva sammantetvā suraṃ yojetvā bārāṇasiseṭṭhissa āgamanakāle paṭimaggaṃ gantvā evameva kathayiṃsu. Seṭṭhi anatthikopi hutvā te pariggaṇhitukāmo gantvā tesaṃ kiriyaṃ oloketvā ‘‘idaṃ nāmete kātukāmā, palāpessāmi ne ito’’ti cintetvā evamāha ‘‘bhonto, dhuttā suraṃ pivitvā rājakulaṃ gantuṃ nāma ayuttaṃ, rājānaṃ disvā puna āgacchanto jānissāmi, tumhe idheva nisīdathā’’ti rājupaṭṭhānaṃ gantvā paccāgañchi. Dhuttā ‘‘ito etha, sāmī’’ti. Sopi tattha gantvā bhesajjena saṃyojitā surāpātiyo oloketvā evamāha ‘‘bhonto dhuttā tumhākaṃ kiriyā mayhaṃ na ruccati, tumhākaṃ surāpātiyo yathāpūritāva ṭhitā, tumhe kevalaṃ suraṃ vaṇṇetha, na pana pivatha. Sacāyaṃ manāpā assa, tumhepi piveyyātha, imāya pana visasaṃyuttāya bhavitabba’’nti tesaṃ manorathaṃ bhindanto imaṃ gāthamāha –

    ૫૩.

    53.

    ‘‘તથેવ પુણ્ણા પાતિયો, અઞ્ઞાયં વત્તતે કથા;

    ‘‘Tatheva puṇṇā pātiyo, aññāyaṃ vattate kathā;

    આકારણેન જાનામિ, ન ચાયં ભદ્દિકા સુરા’’તિ.

    Ākāraṇena jānāmi, na cāyaṃ bhaddikā surā’’ti.

    તત્થ તથેવાતિ યથા મયા ગમનકાલે દિટ્ઠા, ઇદાનિપિ ઇમા સુરાપાતિયો તથેવ પુણ્ણા. અઞ્ઞાયં વત્તતે કથાતિ યા અયં તુમ્હાકં સુરાવણ્ણનકથા વત્તતિ, સા અઞ્ઞાવ અભૂતા અતચ્છા. યદિ હિ એસા સુરા મનાપા અસ્સ, તુમ્હેપિ પિવેય્યાથ, ઉપડ્ઢપાતિયો અવસિસ્સેય્યું. તુમ્હાકં પન એકેનાપિ સુરા ન પીતા. આકારણેન જાનામીતિ તસ્મા ઇમિના કારણેન જાનામિ. ન ચાયં ભદ્દિકા સુરાતિ ‘‘નેવાયં ભદ્દિકા સુરા, વિસસંયોજિતાય એતાય ભવિતબ્બ’’ન્તિ ધુત્તે નિગ્ગણ્હિત્વા યથા ન પુન એવરૂપં કરોન્તિ, તથા તે તજ્જેત્વા વિસ્સજ્જેસિ. સો યાવજીવં દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા યથાકમ્મં ગતો.

    Tattha tathevāti yathā mayā gamanakāle diṭṭhā, idānipi imā surāpātiyo tatheva puṇṇā. Aññāyaṃ vattate kathāti yā ayaṃ tumhākaṃ surāvaṇṇanakathā vattati, sā aññāva abhūtā atacchā. Yadi hi esā surā manāpā assa, tumhepi piveyyātha, upaḍḍhapātiyo avasisseyyuṃ. Tumhākaṃ pana ekenāpi surā na pītā. Ākāraṇena jānāmīti tasmā iminā kāraṇena jānāmi. Na cāyaṃ bhaddikā surāti ‘‘nevāyaṃ bhaddikā surā, visasaṃyojitāya etāya bhavitabba’’nti dhutte niggaṇhitvā yathā na puna evarūpaṃ karonti, tathā te tajjetvā vissajjesi. So yāvajīvaṃ dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ધુત્તા એતરહિ ધુત્તા, બારાણસિસેટ્ઠિ પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā dhuttā etarahi dhuttā, bārāṇasiseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.

    પુણ્ણપાતિજાતકવણ્ણના તતિયા.

    Puṇṇapātijātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૫૩. પુણ્ણપાતિજાતકં • 53. Puṇṇapātijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact