Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૧૨. સોળસનિપાતો

    12. Soḷasanipāto

    ૧. પુણ્ણાથેરીગાથા

    1. Puṇṇātherīgāthā

    ૨૩૬.

    236.

    ‘‘ઉદહારી અહં સીતે 1, સદા ઉદકમોતરિં;

    ‘‘Udahārī ahaṃ sīte 2, sadā udakamotariṃ;

    અય્યાનં દણ્ડભયભીતા, વાચાદોસભયટ્ટિતા.

    Ayyānaṃ daṇḍabhayabhītā, vācādosabhayaṭṭitā.

    ૨૩૭.

    237.

    ‘‘કસ્સ બ્રાહ્મણ ત્વં ભીતો, સદા ઉદકમોતરિ;

    ‘‘Kassa brāhmaṇa tvaṃ bhīto, sadā udakamotari;

    વેધમાનેહિ ગત્તેહિ, સીતં વેદયસે ભુસં’’.

    Vedhamānehi gattehi, sītaṃ vedayase bhusaṃ’’.

    ૨૩૮.

    238.

    જાનન્તી વત મં 3 ભોતિ, પુણ્ણિકે પરિપુચ્છસિ;

    Jānantī vata maṃ 4 bhoti, puṇṇike paripucchasi;

    કરોન્તં કુસલં કમ્મં, રુન્ધન્તં કતપાપકં.

    Karontaṃ kusalaṃ kammaṃ, rundhantaṃ katapāpakaṃ.

    ૨૩૯.

    239.

    ‘‘યો ચ વુડ્ઢો દહરો વા, પાપકમ્મં પકુબ્બતિ;

    ‘‘Yo ca vuḍḍho daharo vā, pāpakammaṃ pakubbati;

    દકાભિસેચના સોપિ, પાપકમ્મા પમુચ્ચતિ’’.

    Dakābhisecanā sopi, pāpakammā pamuccati’’.

    ૨૪૦.

    240.

    ‘‘કો નુ તે ઇદમક્ખાસિ, અજાનન્તસ્સ અજાનકો;

    ‘‘Ko nu te idamakkhāsi, ajānantassa ajānako;

    દકાભિસેચના નામ, પાપકમ્મા પમુચ્ચતિ.

    Dakābhisecanā nāma, pāpakammā pamuccati.

    ૨૪૧.

    241.

    ‘‘સગ્ગં નૂન ગમિસ્સન્તિ, સબ્બે મણ્ડૂકકચ્છપા;

    ‘‘Saggaṃ nūna gamissanti, sabbe maṇḍūkakacchapā;

    નાગા 5 ચ સુસુમારા ચ, યે ચઞ્ઞે ઉદકે ચરા.

    Nāgā 6 ca susumārā ca, ye caññe udake carā.

    ૨૪૨.

    242.

    ‘‘ઓરબ્ભિકા સૂકરિકા, મચ્છિકા મિગબન્ધકા;

    ‘‘Orabbhikā sūkarikā, macchikā migabandhakā;

    ચોરા ચ વજ્ઝઘાતા ચ, યે ચઞ્ઞે પાપકમ્મિનો;

    Corā ca vajjhaghātā ca, ye caññe pāpakammino;

    દકાભિસેચના તેપિ, પાપકમ્મા પમુચ્ચરે.

    Dakābhisecanā tepi, pāpakammā pamuccare.

    ૨૪૩.

    243.

    ‘‘સચે ઇમા નદિયો તે, પાપં પુબ્બે કતં વહું;

    ‘‘Sace imā nadiyo te, pāpaṃ pubbe kataṃ vahuṃ;

    પુઞ્ઞમ્પિમા વહેય્યું તે, તેન ત્વં પરિબાહિરો.

    Puññampimā vaheyyuṃ te, tena tvaṃ paribāhiro.

    ૨૪૪.

    244.

    ‘‘યસ્સ બ્રાહ્મણ ત્વં ભીતો, સદા ઉદકમોતરિ;

    ‘‘Yassa brāhmaṇa tvaṃ bhīto, sadā udakamotari;

    તમેવ બ્રહ્મે મા કાસિ, મા તે સીતં છવિં હને’’.

    Tameva brahme mā kāsi, mā te sītaṃ chaviṃ hane’’.

    ૨૪૫.

    245.

    ‘‘કુમ્મગ્ગપટિપન્નં મં, અરિયમગ્ગં સમાનયિ;

    ‘‘Kummaggapaṭipannaṃ maṃ, ariyamaggaṃ samānayi;

    દકાભિસેચના ભોતિ, ઇમં સાટં દદામિ તે’’.

    Dakābhisecanā bhoti, imaṃ sāṭaṃ dadāmi te’’.

    ૨૪૬.

    246.

    ‘‘તુય્હેવ સાટકો હોતુ, નાહમિચ્છામિ સાટકં;

    ‘‘Tuyheva sāṭako hotu, nāhamicchāmi sāṭakaṃ;

    સચે ભાયસિ દુક્ખસ્સ, સચે તે દુક્ખમપ્પિયં.

    Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.

    ૨૪૭.

    247.

    ‘‘માકાસિ પાપકં કમ્મં, આવિ વા યદિ વા રહો;

    ‘‘Mākāsi pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho;

    સચે ચ પાપકં કમ્મં, કરિસ્સસિ કરોસિ વા.

    Sace ca pāpakaṃ kammaṃ, karissasi karosi vā.

    ૨૪૮.

    248.

    ‘‘ન તે દુક્ખા પમુત્યત્થિ, ઉપેચ્ચાપિ 7 પલાયતો;

    ‘‘Na te dukkhā pamutyatthi, upeccāpi 8 palāyato;

    સચે ભાયસિ દુક્ખસ્સ, સચે તે દુક્ખમપ્પિયં.

    Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.

    ૨૪૯.

    249.

    ‘‘ઉપેહિ સરણં બુદ્ધં, ધમ્મં સઙ્ઘઞ્ચ તાદિનં;

    ‘‘Upehi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    સમાદિયાહિ સીલાનિ, તં તે અત્થાય હેહિતિ’’.

    Samādiyāhi sīlāni, taṃ te atthāya hehiti’’.

    ૨૫૦.

    250.

    ‘‘ઉપેમિ સરણં બુદ્ધં, ધમ્મં સઙ્ઘઞ્ચ તાદિનં;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    સમાદિયામિ સીલાનિ, તં મે અત્થાય હેહિતિ.

    Samādiyāmi sīlāni, taṃ me atthāya hehiti.

    ૨૫૧.

    251.

    ‘‘બ્રહ્મબન્ધુ પુરે આસિં, અજ્જમ્હિ સચ્ચબ્રાહ્મણો;

    ‘‘Brahmabandhu pure āsiṃ, ajjamhi saccabrāhmaṇo;

    તેવિજ્જો વેદસમ્પન્નો, સોત્તિયો ચમ્હિ ન્હાતકો’’તિ.

    Tevijjo vedasampanno, sottiyo camhi nhātako’’ti.

    … પુણ્ણા થેરી….

    … Puṇṇā therī….

    સોળસનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Soḷasanipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ઉદકમાહરિં સીતે (સી॰)
    2. udakamāhariṃ sīte (sī.)
    3. જાનન્તી ચ તુવં (ક॰)
    4. jānantī ca tuvaṃ (ka.)
    5. નક્કા (સી॰)
    6. nakkā (sī.)
    7. ઉપ્પચ્ચાપિ (અટ્ઠ॰ પાઠન્તરં)
    8. uppaccāpi (aṭṭha. pāṭhantaraṃ)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૧. પુણ્ણાથેરીગાથાવણ્ણના • 1. Puṇṇātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact