Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૧૦. પુપ્ફચઙ્કોટિયત્થેરઅપદાનં

    10. Pupphacaṅkoṭiyattheraapadānaṃ

    ૬૮.

    68.

    ‘‘અભીતરૂપં સીહંવ, ગરુળગ્ગંવ પક્ખિનં;

    ‘‘Abhītarūpaṃ sīhaṃva, garuḷaggaṃva pakkhinaṃ;

    બ્યગ્ઘૂસભંવ પવરં, અભિજાતંવ કેસરિં.

    Byagghūsabhaṃva pavaraṃ, abhijātaṃva kesariṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘સિખિં તિલોકસરણં, અનેજં અપરાજિતં;

    ‘‘Sikhiṃ tilokasaraṇaṃ, anejaṃ aparājitaṃ;

    નિસિન્નં સમણાનગ્ગં, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતં.

    Nisinnaṃ samaṇānaggaṃ, bhikkhusaṅghapurakkhataṃ.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘ચઙ્કોટકે 1 ઠપેત્વાન, અનોજં પુપ્ફમુત્તમં;

    ‘‘Caṅkoṭake 2 ṭhapetvāna, anojaṃ pupphamuttamaṃ;

    સહ ચઙ્કોટકેનેવ, બુદ્ધસેટ્ઠં સમોકિરિં.

    Saha caṅkoṭakeneva, buddhaseṭṭhaṃ samokiriṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘તેન ચિત્તપ્પસાદેન, દ્વિપદિન્દ નરાસભ;

    ‘‘Tena cittappasādena, dvipadinda narāsabha;

    પત્તોમ્હિ અચલં ઠાનં, હિત્વા જયપરાજયં.

    Pattomhi acalaṃ ṭhānaṃ, hitvā jayaparājayaṃ.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, બુદ્ધપૂજાયિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘સમ્પુણ્ણે તિંસકપ્પમ્હિ, દેવભૂતિસનામકા;

    ‘‘Sampuṇṇe tiṃsakappamhi, devabhūtisanāmakā;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, પઞ્ચાસું ચક્કવત્તિનો.

    Sattaratanasampannā, pañcāsuṃ cakkavattino.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પુપ્ફચઙ્કોટિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pupphacaṅkoṭiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પુપ્ફચઙ્કોટિયત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.

    Pupphacaṅkoṭiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    સકચિન્તનિયવગ્ગો સત્તમો.

    Sakacintaniyavaggo sattamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સકચિન્તી અવોપુપ્ફી, સપચ્ચાગમનેન ચ;

    Sakacintī avopupphī, sapaccāgamanena ca;

    પરપ્પસાદી ભિસદો, સુચિન્તિ વત્થદાયકો.

    Parappasādī bhisado, sucinti vatthadāyako.

    અમ્બદાયી ચ સુમનો, પુપ્ફચઙ્કોટકીપિ ચ;

    Ambadāyī ca sumano, pupphacaṅkoṭakīpi ca;

    ગાથેકસત્તતિ વુત્તા, ગણિતા અત્થદસ્સિભિ.

    Gāthekasattati vuttā, gaṇitā atthadassibhi.







    Footnotes:
    1. ચઙ્ગોટકે (સી॰)
    2. caṅgoṭake (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧૦. પુપ્ફચઙ્કોટિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 10. Pupphacaṅkoṭiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact