Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. પુપ્ફચઙ્કોટિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Pupphacaṅkoṭiyattheraapadānavaṇṇanā

    અભીતરૂપં સીહં વાતિઆદિકં આયસ્મતો પુપ્ફચઙ્કોટિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિખિસ્સ ભગવતો કાલે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો મહાવિભવસમ્પન્નો સત્થરિ પસીદિત્વા પસન્નાકારં દસ્સેન્તો સુવણ્ણવણ્ણં અનોજપુપ્ફમોચિનિત્વા ચઙ્કોટકં પૂરેત્વા ભગવન્તં પૂજેત્વા ‘‘ભગવા , ઇમસ્સ નિસ્સન્દેન નિબ્બત્તનિબ્બત્તટ્ઠાને સુવણ્ણવણ્ણો પૂજનીયો હુત્વા નિબ્બાનં પાપુણેય્ય’’ન્તિ પત્થનમકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ નિબ્બત્તો સબ્બત્થ પૂજિતો સુવણ્ણવણ્ણો અભિરૂપો અહોસિ. સો અપરભાગે ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો સત્થરિ પસીદિત્વા પબ્બજિતો વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Abhītarūpaṃ sīhaṃ vātiādikaṃ āyasmato pupphacaṅkoṭiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto sikhissa bhagavato kāle ekasmiṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patto mahāvibhavasampanno satthari pasīditvā pasannākāraṃ dassento suvaṇṇavaṇṇaṃ anojapupphamocinitvā caṅkoṭakaṃ pūretvā bhagavantaṃ pūjetvā ‘‘bhagavā , imassa nissandena nibbattanibbattaṭṭhāne suvaṇṇavaṇṇo pūjanīyo hutvā nibbānaṃ pāpuṇeyya’’nti patthanamakāsi. So tena puññakammena devamanussesu nibbatto sabbattha pūjito suvaṇṇavaṇṇo abhirūpo ahosi. So aparabhāge imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kulagehe nibbatto vuddhippatto satthari pasīditvā pabbajito vipassanaṃ vaḍḍhetvā nacirasseva arahā ahosi.

    ૬૮-૯. સો પત્તઅરહત્તફલો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો અભીતરૂપં સીહં વાતિઆદિમાહ. તત્થ સીહન્તિ દ્વિપદચતુપ્પદાદયો સત્તે અભિભવતિ અજ્ઝોત્થરતીતિ સીહો, અભીતરૂપો અભીતસભાવો, તં અભીતરૂપં સીહં ઇવ નિસિન્નં પૂજેસિન્તિ સમ્બન્ધો. પક્ખીનં અગ્ગં ગરુળરાજં ઇવ પવરં ઉત્તમં બ્યગ્ઘરાજં ઇવ અભિ વિસેસેન જાતં સબ્બસીહાનં વિસેસં કેસરસીહં ઇવ તિલોકસ્સ સરણં સિખિં સમ્માસમ્બુદ્ધં. કિં ભૂતં? અનેજં નિક્કિલેસં ખન્ધમારાદીહિ અપરાજિતં નિસિન્નં સિખિન્તિ સમ્બન્ધો. મારણાનગ્ગન્તિ સબ્બકિલેસાનં મારણે સોસને વિદ્ધંસને અગ્ગં સેટ્ઠં કિલેસે મારેન્તાનં પચ્ચેકબુદ્ધબુદ્ધસાવકાનં વિજ્જમાનાનમ્પિ તેસં અગ્ગન્તિ અત્થો. ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતં પરિવારિતં પરિવારેત્વા નિસિન્નં સિખિન્તિ સમ્બન્ધો.

    68-9. So pattaarahattaphalo attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento abhītarūpaṃ sīhaṃ vātiādimāha. Tattha sīhanti dvipadacatuppadādayo satte abhibhavati ajjhottharatīti sīho, abhītarūpo abhītasabhāvo, taṃ abhītarūpaṃ sīhaṃ iva nisinnaṃ pūjesinti sambandho. Pakkhīnaṃ aggaṃ garuḷarājaṃ iva pavaraṃ uttamaṃ byaggharājaṃ iva abhi visesena jātaṃ sabbasīhānaṃ visesaṃ kesarasīhaṃ iva tilokassa saraṇaṃ sikhiṃ sammāsambuddhaṃ. Kiṃ bhūtaṃ? Anejaṃ nikkilesaṃ khandhamārādīhi aparājitaṃ nisinnaṃ sikhinti sambandho. Māraṇānagganti sabbakilesānaṃ māraṇe sosane viddhaṃsane aggaṃ seṭṭhaṃ kilese mārentānaṃ paccekabuddhabuddhasāvakānaṃ vijjamānānampi tesaṃ agganti attho. Bhikkhusaṅghapurakkhataṃ parivāritaṃ parivāretvā nisinnaṃ sikhinti sambandho.

    ૭૦. ચઙ્કોટકે ઠપેત્વાનાતિ ઉત્તમં અનોજપુપ્ફં કરણ્ડકે પૂરેત્વા સિખીસમ્બુદ્ધં સેટ્ઠં સમોકિરિં પૂજેસિન્તિ અત્થો.

    70.Caṅkoṭake ṭhapetvānāti uttamaṃ anojapupphaṃ karaṇḍake pūretvā sikhīsambuddhaṃ seṭṭhaṃ samokiriṃ pūjesinti attho.

    પુપ્ફચઙ્કોટિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Pupphacaṅkoṭiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    સત્તમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Sattamavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. પુપ્ફચઙ્કોટિયત્થેરઅપદાનં • 10. Pupphacaṅkoṭiyattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact