Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. પુપ્ફચ્છદનિયત્થેરઅપદાનં

    4. Pupphacchadaniyattheraapadānaṃ

    ૨૬.

    26.

    ‘‘સુનન્દો નામ નામેન, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ;

    ‘‘Sunando nāma nāmena, brāhmaṇo mantapāragū;

    અજ્ઝાયકો યાચયોગો, વાજપેય્યં અયાજયિ.

    Ajjhāyako yācayogo, vājapeyyaṃ ayājayi.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, અગ્ગો કારુણિકો ઇસિ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, aggo kāruṇiko isi;

    જનતં અનુકમ્પન્તો, અમ્બરે ચઙ્કમી તદા.

    Janataṃ anukampanto, ambare caṅkamī tadā.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘ચઙ્કમિત્વાન સમ્બુદ્ધો, સબ્બઞ્ઞૂ લોકનાયકો;

    ‘‘Caṅkamitvāna sambuddho, sabbaññū lokanāyako;

    મેત્તાય અફરિ સત્તે, અપ્પમાણે 1 નિરૂપધિ.

    Mettāya aphari satte, appamāṇe 2 nirūpadhi.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘વણ્ટે છેત્વાન પુપ્ફાનિ, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ;

    ‘‘Vaṇṭe chetvāna pupphāni, brāhmaṇo mantapāragū;

    સબ્બે સિસ્સે સમાનેત્વા, આકાસે ઉક્ખિપાપયિ.

    Sabbe sisse samānetvā, ākāse ukkhipāpayi.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘યાવતા નગરં આસિ, પુપ્ફાનં છદનં તદા;

    ‘‘Yāvatā nagaraṃ āsi, pupphānaṃ chadanaṃ tadā;

    બુદ્ધસ્સ આનુભાવેન, સત્તાહં ન વિગચ્છથ.

    Buddhassa ānubhāvena, sattāhaṃ na vigacchatha.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘તેનેવ સુક્કમૂલેન, અનુભોત્વાન સમ્પદા;

    ‘‘Teneva sukkamūlena, anubhotvāna sampadā;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, તિણ્ણો લોકે વિસત્તિકં.

    Sabbāsave pariññāya, tiṇṇo loke visattikaṃ.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘એકારસે કપ્પસતે, પઞ્ચતિંસાસુ ખત્તિયા;

    ‘‘Ekārase kappasate, pañcatiṃsāsu khattiyā;

    અમ્બરંસસનામા તે, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Ambaraṃsasanāmā te, cakkavattī mahabbalā.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પુપ્ફચ્છદનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pupphacchadaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પુપ્ફચ્છદનિયત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Pupphacchadaniyattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. અપ્પમાણં (સી॰ સ્યા॰)
    2. appamāṇaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૪. પુપ્ફચ્છદનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 4. Pupphacchadaniyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact