Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૪. પુપ્ફચ્છદનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    4. Pupphacchadaniyattheraapadānavaṇṇanā

    સુનન્દો નામ નામેનાતિઆદિકં આયસ્મતો પુપ્ફચ્છદનિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સકસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પત્તો મહાભોગો મહાયસો દાનાભિરતો અહોસિ. એકદિવસં સો ‘‘સકલજમ્બુદીપે ઇમે યાચકા નામ ‘અહં દાનં ન લદ્ધોસ્મી’તિ વત્તું મા લભન્તૂ’’તિ મહાદાનં સજ્જેસિ. તદા પદુમુત્તરો ભગવા સપરિવારો આકાસેન ગચ્છતિ. બ્રાહ્મણો તં દિસ્વા પસન્નચિત્તો સકસિસ્સે પક્કોસાપેત્વા પુપ્ફાનિ આહરાપેત્વા આકાસે ઉક્ખિપિત્વા પૂજેસિ. તાનિ સકલનગરં છાદેત્વા સત્ત દિવસાનિ અટ્ઠંસુ.

    Sunando nāma nāmenātiādikaṃ āyasmato pupphacchadaniyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro anekesu bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto viññutaṃ patvā sakasippesu nipphattiṃ patto mahābhogo mahāyaso dānābhirato ahosi. Ekadivasaṃ so ‘‘sakalajambudīpe ime yācakā nāma ‘ahaṃ dānaṃ na laddhosmī’ti vattuṃ mā labhantū’’ti mahādānaṃ sajjesi. Tadā padumuttaro bhagavā saparivāro ākāsena gacchati. Brāhmaṇo taṃ disvā pasannacitto sakasisse pakkosāpetvā pupphāni āharāpetvā ākāse ukkhipitvā pūjesi. Tāni sakalanagaraṃ chādetvā satta divasāni aṭṭhaṃsu.

    ૨૬. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સુખં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો સદ્ધાજાતો પબ્બજિત્વા ખુરગ્ગેયેવ અરહત્તં પત્વા અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો સુનન્દો નામ નામેનાતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    26. So tena puññakammena devamanussesu sukhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ ekasmiṃ kulagehe nibbatto saddhājāto pabbajitvā khuraggeyeva arahattaṃ patvā attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento sunando nāma nāmenātiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttanayattā suviññeyyamevāti.

    પુપ્ફચ્છદનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Pupphacchadaniyattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૪. પુપ્ફચ્છદનિયત્થેરઅપદાનં • 4. Pupphacchadaniyattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact