Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. પુપ્ફસુત્તવણ્ણના

    2. Pupphasuttavaṇṇanā

    ૯૪. દુતિયે વિવદતીતિ ‘‘અનિચ્ચં દુક્ખં અનત્તા અસુભ’’ન્તિ યથાસભાવેન વદન્તેન સદ્ધિં ‘‘નિચ્ચં સુખં અત્તા સુભ’’ન્તિ વદન્તો વિવદતિ. લોકધમ્મોતિ ખન્ધપઞ્ચકં. તઞ્હિ લુજ્જનસભાવત્તા લોકધમ્મોતિ વુચ્ચતિ. કિન્તિ કરોમીતિ કથં કરોમિ? મય્હઞ્હિ પટિપત્તિકથનમેવ ભારો, પટિપત્તિપૂરણં પન કુલપુત્તાનં ભારોતિ દસ્સેતિ. ઇમસ્મિં સુત્તે તયો લોકા કથિતા. ‘‘નાહં, ભિક્ખવે, લોકેના’’તિ એત્થ હિ સત્તલોકો કથિતો, ‘‘અત્થિ, ભિક્ખવે, લોકે લોકધમ્મો’’તિ એત્થ સઙ્ખારલોકો, ‘‘તથાગતો લોકે જાતો લોકે સંવડ્ઢો’’તિ એત્થ ઓકાસલોકો કથિતો. દુતિયં.

    94. Dutiye vivadatīti ‘‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā asubha’’nti yathāsabhāvena vadantena saddhiṃ ‘‘niccaṃ sukhaṃ attā subha’’nti vadanto vivadati. Lokadhammoti khandhapañcakaṃ. Tañhi lujjanasabhāvattā lokadhammoti vuccati. Kinti karomīti kathaṃ karomi? Mayhañhi paṭipattikathanameva bhāro, paṭipattipūraṇaṃ pana kulaputtānaṃ bhāroti dasseti. Imasmiṃ sutte tayo lokā kathitā. ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, lokenā’’ti ettha hi sattaloko kathito, ‘‘atthi, bhikkhave, loke lokadhammo’’ti ettha saṅkhāraloko, ‘‘tathāgato loke jāto loke saṃvaḍḍho’’ti ettha okāsaloko kathito. Dutiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. પુપ્ફસુત્તં • 2. Pupphasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. પુપ્ફસુત્તવણ્ણના • 2. Pupphasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact