Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૨. પુપ્ફથૂપિયત્થેરઅપદાનં

    2. Pupphathūpiyattheraapadānaṃ

    ૧૦.

    10.

    ‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે , કુક્કુરો નામ 1 પબ્બતો;

    ‘‘Himavantassāvidūre , kukkuro nāma 2 pabbato;

    વેમજ્ઝે તસ્સ વસતિ, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ.

    Vemajjhe tassa vasati, brāhmaṇo mantapāragū.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘પઞ્ચ સિસ્સસહસ્સાનિ, પરિવારેન્તિ મં સદા;

    ‘‘Pañca sissasahassāni, parivārenti maṃ sadā;

    પુબ્બુટ્ઠાયી ચ તે આસું, મન્તેસુ ચ વિસારદા.

    Pubbuṭṭhāyī ca te āsuṃ, mantesu ca visāradā.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, તં વિજાનાથ નો ભવં;

    ‘‘Buddho loke samuppanno, taṃ vijānātha no bhavaṃ;

    અસીતિબ્યઞ્જનાનસ્સ, બાત્તિંસવરલક્ખણા.

    Asītibyañjanānassa, bāttiṃsavaralakkhaṇā.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘બ્યામપ્પભો જિનવરો, આદિચ્ચોવ વિરોચતિ;

    ‘‘Byāmappabho jinavaro, ādiccova virocati;

    સિસ્સાનં વચનં સુત્વા, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ.

    Sissānaṃ vacanaṃ sutvā, brāhmaṇo mantapāragū.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘અસ્સમા અભિનિક્ખમ્મ, દિસં પુચ્છતિ સિસ્સકે 3;

    ‘‘Assamā abhinikkhamma, disaṃ pucchati sissake 4;

    યમ્હિ દેસે મહાવીરો, વસતિ લોકનાયકો.

    Yamhi dese mahāvīro, vasati lokanāyako.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘તાહં દિસં નમસ્સિસ્સં, જિનં અપ્પટિપુગ્ગલં;

    ‘‘Tāhaṃ disaṃ namassissaṃ, jinaṃ appaṭipuggalaṃ;

    ઉદગ્ગચિત્તો સુમનો, પૂજેસિં તં તથાગતં.

    Udaggacitto sumano, pūjesiṃ taṃ tathāgataṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘એથ સિસ્સા ગમિસ્સામ, દક્ખિસ્સામ તથાગતં;

    ‘‘Etha sissā gamissāma, dakkhissāma tathāgataṃ;

    વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, સોસ્સામ જિનસાસનં.

    Vanditvā satthuno pāde, sossāma jinasāsanaṃ.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘એકાહં અભિનિક્ખમ્મ, બ્યાધિં પટિલભિં અહં;

    ‘‘Ekāhaṃ abhinikkhamma, byādhiṃ paṭilabhiṃ ahaṃ;

    બ્યાધિના પીળિતો સન્તો, સાલં વાસયિતું ગમિં.

    Byādhinā pīḷito santo, sālaṃ vāsayituṃ gamiṃ.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘સબ્બે સિસ્સે સમાનેત્વા, અપુચ્છિં તે તથાગતં;

    ‘‘Sabbe sisse samānetvā, apucchiṃ te tathāgataṃ;

    કીદિસં લોકનાથસ્સ, ગુણં પરમબુદ્ધિનો.

    Kīdisaṃ lokanāthassa, guṇaṃ paramabuddhino.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘તે મે પુટ્ઠા વિયાકંસુ, યથા દસ્સાવિનો તથા;

    ‘‘Te me puṭṭhā viyākaṃsu, yathā dassāvino tathā;

    સક્કચ્ચં બુદ્ધસેટ્ઠં તં, દેસેસું 5 મમ સમ્મુખા.

    Sakkaccaṃ buddhaseṭṭhaṃ taṃ, desesuṃ 6 mama sammukhā.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘તેસાહં વચનં સુત્વા, સકં ચિત્તં પસાદયિં;

    ‘‘Tesāhaṃ vacanaṃ sutvā, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;

    પુપ્ફેહિ થૂપં કત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Pupphehi thūpaṃ katvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘તે મે સરીરં ઝાપેત્વા, અગમું બુદ્ધસન્તિકં;

    ‘‘Te me sarīraṃ jhāpetvā, agamuṃ buddhasantikaṃ;

    અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, સત્થારમભિવાદયું.

    Añjaliṃ paggahetvāna, satthāramabhivādayuṃ.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘પુપ્ફેહિ થૂપં કત્વાન, સુગતસ્સ મહેસિનો;

    ‘‘Pupphehi thūpaṃ katvāna, sugatassa mahesino;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, દુગ્ગતિં નુપપજ્જહં.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjahaṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘ચત્તાલીસસહસ્સમ્હિ , કપ્પે સોળસ ખત્તિયા;

    ‘‘Cattālīsasahassamhi , kappe soḷasa khattiyā;

    નામેનગ્ગિસમા નામ, ચક્કવત્તી મહબ્બલા.

    Nāmenaggisamā nāma, cakkavattī mahabbalā.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘વીસકપ્પસહસ્સમ્હિ, રાજાનો ચક્કવત્તિનો;

    ‘‘Vīsakappasahassamhi, rājāno cakkavattino;

    ઘતાસનસનામાવ, અટ્ઠત્તિંસ મહીપતી.

    Ghatāsanasanāmāva, aṭṭhattiṃsa mahīpatī.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા પુપ્ફથૂપિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pupphathūpiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    પુપ્ફથૂપિયત્થેરસ્સાપદાનં દુતિયં.

    Pupphathūpiyattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. કુક્કુટો નામ (સી॰)
    2. kukkuṭo nāma (sī.)
    3. બ્રાહ્મણો (સ્યા॰)
    4. brāhmaṇo (syā.)
    5. દસ્સેસું (સી॰ સ્યા॰)
    6. dassesuṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. પુપ્ફથૂપિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Pupphathūpiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact