Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨. પુપ્ફથૂપિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના
2. Pupphathūpiyattheraapadānavaṇṇanā
હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિકં આયસ્મતો પુપ્ફથૂપિયત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિબુદ્ધસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સકસિપ્પે નિપ્ફત્તિં પત્તો તત્થ સારં અપસ્સન્તો ગેહં પહાય હિમવન્તં પવિસિત્વા અત્તના સહગતેહિ પઞ્ચસિસ્સસહસ્સેહિ સદ્ધિં પઞ્ચાભિઞ્ઞા અટ્ઠ સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા કુક્કુરનામપબ્બતસમીપે પણ્ણસાલં કારેત્વા પટિવસતિ. તદા બુદ્ધુપ્પાદભાવં સુત્વા સિસ્સેહિ સહ બુદ્ધસ્સ સન્તિકં ગન્તુકામો કેનચિ બ્યાધિના પીળિતો પણ્ણસાલં પવિસિત્વા સિસ્સસન્તિકા બુદ્ધસ્સાનુભાવં લક્ખણઞ્ચ સુત્વા પસન્નમાનસો હિમવન્તતો ચમ્પકાસોકતિલકકેટકાદ્યનેકે પુપ્ફે આહરાપેત્વા થૂપં કત્વા બુદ્ધં વિય પૂજેત્વા કાલં કત્વા બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ. અથ તે સિસ્સા તસ્સ આળહનં કત્વા બુદ્ધસન્તિકં ગન્ત્વા તં પવત્તિં આરોચેસું. અથ ભગવા બુદ્ધચક્ખુના ઓલોકેત્વા અનાગતંસઞાણેન પાકટીકરણમકાસિ. સો અપરભાગે ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં કુલગેહે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો પુબ્બવાસનાબલેન સત્થરિ પસન્નો પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Himavantassāvidūretiādikaṃ āyasmato pupphathūpiyattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassibuddhassa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto viññutaṃ patvā sakasippe nipphattiṃ patto tattha sāraṃ apassanto gehaṃ pahāya himavantaṃ pavisitvā attanā sahagatehi pañcasissasahassehi saddhiṃ pañcābhiññā aṭṭha samāpattiyo nibbattetvā kukkuranāmapabbatasamīpe paṇṇasālaṃ kāretvā paṭivasati. Tadā buddhuppādabhāvaṃ sutvā sissehi saha buddhassa santikaṃ gantukāmo kenaci byādhinā pīḷito paṇṇasālaṃ pavisitvā sissasantikā buddhassānubhāvaṃ lakkhaṇañca sutvā pasannamānaso himavantato campakāsokatilakakeṭakādyaneke pupphe āharāpetvā thūpaṃ katvā buddhaṃ viya pūjetvā kālaṃ katvā brahmalokūpago ahosi. Atha te sissā tassa āḷahanaṃ katvā buddhasantikaṃ gantvā taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Atha bhagavā buddhacakkhunā oloketvā anāgataṃsañāṇena pākaṭīkaraṇamakāsi. So aparabhāge imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ kulagehe nibbatto viññutaṃ patto pubbavāsanābalena satthari pasanno pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૧૦. અથ સો અત્તનો પુબ્બકુસલં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો હિમવન્તસ્સાવિદૂરેતિઆદિમાહ. તં હેટ્ઠા વુત્તત્થમેવ. કુક્કુરો નામ પબ્બતોતિ પબ્બતસ્સ સિખરં કુક્કુરાકારેન સુનખાકારેન સણ્ઠિતત્તા ‘‘કુક્કુરપબ્બતો’’તિ સઙ્ખ્યં ગતો, તસ્સ સમીપે પણ્ણસાલં કત્વા પઞ્ચતાપસસહસ્સેહિ સહ વસમાનોતિ અત્થો. નયાનુસારેન સેસં સબ્બં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
10. Atha so attano pubbakusalaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento himavantassāvidūretiādimāha. Taṃ heṭṭhā vuttatthameva. Kukkuro nāma pabbatoti pabbatassa sikharaṃ kukkurākārena sunakhākārena saṇṭhitattā ‘‘kukkurapabbato’’ti saṅkhyaṃ gato, tassa samīpe paṇṇasālaṃ katvā pañcatāpasasahassehi saha vasamānoti attho. Nayānusārena sesaṃ sabbaṃ uttānatthamevāti.
પુપ્ફથૂપિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Pupphathūpiyattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. પુપ્ફથૂપિયત્થેરઅપદાનં • 2. Pupphathūpiyattheraapadānaṃ