Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૨. પુરિસસુત્તવણ્ણના
2. Purisasuttavaṇṇanā
૧૧૩. પુરિમસુત્તેતિ પુરિમસુત્તદેસનાયં. તત્થ હિ ઉપસઙ્કમન્તવેલાય સત્થુ ગુણે અજાનન્તો કેવલં સમ્મોદનં કરોતિ. દેસનં સુત્વા પન સત્થુ ગુણે ઞત્વા સરણઙ્ગતત્તા ઇધ ઇમસ્મિં સમાગમે અભિવાદેસિ પઞ્ચપતિટ્ઠિતેન વન્દિ. અત્તાનં અધિ અજ્ઝત્તં, અવિજહેન અત્તાનં અધિકિચ્ચ ઉદ્દિસ્સ પવત્તધમ્મા અજ્ઝત્તં એકજ્ઝં ગહણવસેન, ભુમ્મત્થે ચેતં પચ્ચત્તવચનં. કામઞ્ચાયં અજ્ઝત્તસદ્દો ગોચરજ્ઝત્તવિસયજ્ઝત્તઅજ્ઝત્તજ્ઝત્તેસુ પવત્તતિ. તે પનેત્થ ન યુજ્જન્તીતિ વુત્તં ‘‘નિયકજ્ઝત્ત’’ન્તિ, નિયકસઙ્ખાતઅજ્ઝત્તધમ્મેસૂતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘અત્તનો સન્તાને’’તિ. લુબ્ભનલક્ખણોતિ ગિજ્ઝનલક્ખણો, આરમ્મણે દળ્હગ્ગહણસભાવોતિ અત્થો. દુસ્સનલક્ખણોતિ કુજ્ઝનલક્ખણો, બ્યાપજ્જનસભાવોતિ અત્થો. મુય્હનલક્ખણોતિ અઞ્ઞાણલક્ખણો, આરમ્મણે સભાવસમ્મોહભાવોતિ અત્થો. વિહેઠેન્તીતિ અત્થનાસનઅનત્થુપ્પાદનેહિ વિબાધેન્તિ. તતો એવ યથા સગ્ગમગ્ગેસુ ન દિસ્સતિ, એવં કરોન્તીતિ આહ ‘‘નાસેન્તિ વિનાસેન્તી’’તિ. અત્તનિ સમ્ભૂતાતિ સન્તાને નિબ્બત્તા.
113.Purimasutteti purimasuttadesanāyaṃ. Tattha hi upasaṅkamantavelāya satthu guṇe ajānanto kevalaṃ sammodanaṃ karoti. Desanaṃ sutvā pana satthu guṇe ñatvā saraṇaṅgatattā idha imasmiṃ samāgame abhivādesi pañcapatiṭṭhitena vandi. Attānaṃ adhi ajjhattaṃ, avijahena attānaṃ adhikicca uddissa pavattadhammā ajjhattaṃ ekajjhaṃ gahaṇavasena, bhummatthe cetaṃ paccattavacanaṃ. Kāmañcāyaṃ ajjhattasaddo gocarajjhattavisayajjhattaajjhattajjhattesu pavattati. Te panettha na yujjantīti vuttaṃ ‘‘niyakajjhatta’’nti, niyakasaṅkhātaajjhattadhammesūti attho. Tenāha ‘‘attano santāne’’ti. Lubbhanalakkhaṇoti gijjhanalakkhaṇo, ārammaṇe daḷhaggahaṇasabhāvoti attho. Dussanalakkhaṇoti kujjhanalakkhaṇo, byāpajjanasabhāvoti attho. Muyhanalakkhaṇoti aññāṇalakkhaṇo, ārammaṇe sabhāvasammohabhāvoti attho. Viheṭhentīti atthanāsanaanatthuppādanehi vibādhenti. Tato eva yathā saggamaggesu na dissati, evaṃ karontīti āha ‘‘nāsenti vināsentī’’ti. Attani sambhūtāti santāne nibbattā.
પુરિસસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Purisasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. પુરિસસુત્તં • 2. Purisasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. પુરિસસુત્તવણ્ણના • 2. Purisasuttavaṇṇanā