Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૨૩] ૩. પુટભત્તજાતકવણ્ણના

    [223] 3. Puṭabhattajātakavaṇṇanā

    નમે નમન્તસ્સ ભજે ભજન્તન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં કુટુમ્બિકં આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિનગરવાસી કિરેકો કુટુમ્બિકો એકેન જનપદકુટુમ્બિકેન સદ્ધિં વોહારં અકાસિ. સો અત્તનો ભરિયં આદાય તસ્સ ધારણકસ્સ સન્તિકં અગમાસિ. ધારણકો ‘‘દાતું ન સક્કોમી’’તિ ન કિઞ્ચિ અદાસિ, ઇતરો કુજ્ઝિત્વા ભત્તં અભુઞ્જિત્વાવ નિક્ખમિ. અથ નં અન્તરામગ્ગે છાતજ્ઝત્તં દિસ્વા મગ્ગપટિપન્ના પુરિસા ‘‘ભરિયાયપિ દત્વા ભુઞ્જાહી’’તિ ભત્તપુટં અદંસુ. સો તં ગહેત્વા તસ્સા અદાતુકામો હુત્વા ‘‘ભદ્દે, ઇદં ચોરાનં તિટ્ઠનટ્ઠાનં, ત્વં પુરતો યાહી’’તિ ઉય્યોજેત્વા સબ્બં ભત્તં ભુઞ્જિત્વા તુચ્છપુટં દસ્સેત્વા ‘‘ભદ્દે, અભત્તકં તુચ્છપુટમેવ અદંસૂ’’તિ આહ. સા તેન એકકેનેવ ભુત્તભાવં ઞત્વા દોમનસ્સપ્પત્તા અહોસિ. તે ઉભોપિ જેતવનપિટ્ઠિવિહારેન ગચ્છન્તા ‘‘પાનીયં પિવિસ્સામા’’તિ જેતવનં પવિસિંસુ.

    Namenamantassa bhaje bhajantanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthinagaravāsī kireko kuṭumbiko ekena janapadakuṭumbikena saddhiṃ vohāraṃ akāsi. So attano bhariyaṃ ādāya tassa dhāraṇakassa santikaṃ agamāsi. Dhāraṇako ‘‘dātuṃ na sakkomī’’ti na kiñci adāsi, itaro kujjhitvā bhattaṃ abhuñjitvāva nikkhami. Atha naṃ antarāmagge chātajjhattaṃ disvā maggapaṭipannā purisā ‘‘bhariyāyapi datvā bhuñjāhī’’ti bhattapuṭaṃ adaṃsu. So taṃ gahetvā tassā adātukāmo hutvā ‘‘bhadde, idaṃ corānaṃ tiṭṭhanaṭṭhānaṃ, tvaṃ purato yāhī’’ti uyyojetvā sabbaṃ bhattaṃ bhuñjitvā tucchapuṭaṃ dassetvā ‘‘bhadde, abhattakaṃ tucchapuṭameva adaṃsū’’ti āha. Sā tena ekakeneva bhuttabhāvaṃ ñatvā domanassappattā ahosi. Te ubhopi jetavanapiṭṭhivihārena gacchantā ‘‘pānīyaṃ pivissāmā’’ti jetavanaṃ pavisiṃsu.

    સત્થાપિ તેસઞ્ઞેવ આગમનં ઓલોકેન્તો મગ્ગં ગહેત્વા ઠિતલુદ્દકો વિય ગન્ધકુટિછાયાય નિસીદિ, તે સત્થારં દિસ્વા ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા નિસીદિંસુ. સત્થા તેહિ સદ્ધિં પટિસન્થારં કત્વા ‘‘કિં, ઉપાસિકે, અયં તે ભત્તા હિતકામો સસ્નેહો’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ભન્તે, અહં એતસ્સ સસ્નેહા, અયં પન મય્હં નિસ્નેહો, તિટ્ઠન્તુ અઞ્ઞેપિ દિવસા, અજ્જેવેસ અન્તરામગ્ગે પુટભત્તં લભિત્વા મય્હં અદત્વા અત્તનાવ ભુઞ્જી’’તિ. ‘‘ઉપાસિકે, નિચ્ચકાલમ્પિ ત્વં એતસ્સ હિતકામા સસ્નેહા, અયં પન નિસ્નેહોવ. યદા પન પણ્ડિતે નિસ્સાય તવ ગુણે જાનાતિ, તદા તે સબ્બિસ્સરિયં નિય્યાદેતી’’તિ વત્વા તાય યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Satthāpi tesaññeva āgamanaṃ olokento maggaṃ gahetvā ṭhitaluddako viya gandhakuṭichāyāya nisīdi, te satthāraṃ disvā upasaṅkamitvā vanditvā nisīdiṃsu. Satthā tehi saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kiṃ, upāsike, ayaṃ te bhattā hitakāmo sasneho’’ti pucchi. ‘‘Bhante, ahaṃ etassa sasnehā, ayaṃ pana mayhaṃ nisneho, tiṭṭhantu aññepi divasā, ajjevesa antarāmagge puṭabhattaṃ labhitvā mayhaṃ adatvā attanāva bhuñjī’’ti. ‘‘Upāsike, niccakālampi tvaṃ etassa hitakāmā sasnehā, ayaṃ pana nisnehova. Yadā pana paṇḍite nissāya tava guṇe jānāti, tadā te sabbissariyaṃ niyyādetī’’ti vatvā tāya yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અમચ્ચકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તસ્સ અત્થધમ્માનુસાસકો અહોસિ. અથ રાજા ‘‘પદુબ્ભેય્યાપિ મે અય’’ન્તિ અત્તનો પુત્તં આસઙ્કન્તો નીહરિ. સો અત્તનો ભરિયં ગહેત્વા નગરા નિક્ખમ્મ એકસ્મિં કાસિકગામકે વાસં કપ્પેસિ. સો અપરભાગે પિતુ કાલકતભાવં સુત્વા ‘‘કુલસન્તકં રજ્જં ગણ્હિસ્સામી’’તિ બારાણસિં પચ્ચાગચ્છન્તો અન્તરામગ્ગે ‘‘ભરિયાયપિ દત્વા ભુઞ્જાહી’’તિ ભત્તપુટં લભિત્વા તસ્સા અદત્વા સયમેવ તં ભુઞ્જિ. સા ‘‘કક્ખળો વતાયં પુરિસો’’તિ દોમનસ્સપ્પત્તા અહોસિ. સો બારાણસિયં રજ્જં ગહેત્વા તં અગ્ગમહેસિટ્ઠાને ઠપેત્વા ‘‘એત્તકમેવ એતિસ્સા અલ’’ન્તિ ન અઞ્ઞં સક્કારં વા સમ્માનં વા કરોતિ, ‘‘કથં યાપેસી’’તિપિ નં ન પુચ્છતિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto amaccakule nibbattitvā vayappatto tassa atthadhammānusāsako ahosi. Atha rājā ‘‘padubbheyyāpi me aya’’nti attano puttaṃ āsaṅkanto nīhari. So attano bhariyaṃ gahetvā nagarā nikkhamma ekasmiṃ kāsikagāmake vāsaṃ kappesi. So aparabhāge pitu kālakatabhāvaṃ sutvā ‘‘kulasantakaṃ rajjaṃ gaṇhissāmī’’ti bārāṇasiṃ paccāgacchanto antarāmagge ‘‘bhariyāyapi datvā bhuñjāhī’’ti bhattapuṭaṃ labhitvā tassā adatvā sayameva taṃ bhuñji. Sā ‘‘kakkhaḷo vatāyaṃ puriso’’ti domanassappattā ahosi. So bārāṇasiyaṃ rajjaṃ gahetvā taṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapetvā ‘‘ettakameva etissā ala’’nti na aññaṃ sakkāraṃ vā sammānaṃ vā karoti, ‘‘kathaṃ yāpesī’’tipi naṃ na pucchati.

    બોધિસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘અયં દેવી રઞ્ઞો બહૂપકારા સસ્નેહા, રાજા પનેતં કિસ્મિઞ્ચિ ન મઞ્ઞતિ, સક્કારસમ્માનમસ્સા કારેસ્સામી’’તિ તં ઉપસઙ્કમિત્વા ઉપચારં કત્વા એકમન્તં ઠત્વા ‘‘કિં, તાતા’’તિ વુત્તે ‘‘કથં સમુટ્ઠાપેતું મયં, દેવિ, તુમ્હે ઉપટ્ઠહામ, કિં નામ મહલ્લકાનં પિતૂનં વત્થખણ્ડં વા ભત્તપિણ્ડં વા દાતું ન વટ્ટતી’’તિ આહ. ‘‘તાત, અહં અત્તનાવ કિઞ્ચિ ન લભામિ, તુમ્હાકં કિં દસ્સામિ, નનુ લભનકાલે અદાસિં, ઇદાનિ પન મે રાજા ન કિઞ્ચિ દેતિ. તિટ્ઠતુ અઞ્ઞં દાનં, રજ્જં ગણ્હિતું આગચ્છન્તો અન્તરામગ્ગે ભત્તપુટં લભિત્વા ભત્તમત્તમ્પિ મે અદત્વા અત્તનાવ ભુઞ્જી’’તિ. ‘‘કિં પન, અમ્મ, રઞ્ઞો સન્તિકે એવં કથેતું સક્ખિસ્સથા’’તિ? ‘‘સક્ખિસ્સામિ, તાતા’’તિ. ‘‘તેન હિ અજ્જેવ મમ રઞ્ઞો સન્તિકે ઠિતકાલે મયિ પુચ્છન્તે એવં કથેથ અજ્જેવ વો ગુણં જાનાપેસ્સામી’’તિ એવં વત્વા બોધિસત્તો પુરિમતરં ગન્ત્વા રઞ્ઞો સન્તિકે અટ્ઠાસિ. સાપિ ગન્ત્વા રઞ્ઞો સમીપે અટ્ઠાસિ.

    Bodhisatto cintesi – ‘‘ayaṃ devī rañño bahūpakārā sasnehā, rājā panetaṃ kismiñci na maññati, sakkārasammānamassā kāressāmī’’ti taṃ upasaṅkamitvā upacāraṃ katvā ekamantaṃ ṭhatvā ‘‘kiṃ, tātā’’ti vutte ‘‘kathaṃ samuṭṭhāpetuṃ mayaṃ, devi, tumhe upaṭṭhahāma, kiṃ nāma mahallakānaṃ pitūnaṃ vatthakhaṇḍaṃ vā bhattapiṇḍaṃ vā dātuṃ na vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Tāta, ahaṃ attanāva kiñci na labhāmi, tumhākaṃ kiṃ dassāmi, nanu labhanakāle adāsiṃ, idāni pana me rājā na kiñci deti. Tiṭṭhatu aññaṃ dānaṃ, rajjaṃ gaṇhituṃ āgacchanto antarāmagge bhattapuṭaṃ labhitvā bhattamattampi me adatvā attanāva bhuñjī’’ti. ‘‘Kiṃ pana, amma, rañño santike evaṃ kathetuṃ sakkhissathā’’ti? ‘‘Sakkhissāmi, tātā’’ti. ‘‘Tena hi ajjeva mama rañño santike ṭhitakāle mayi pucchante evaṃ kathetha ajjeva vo guṇaṃ jānāpessāmī’’ti evaṃ vatvā bodhisatto purimataraṃ gantvā rañño santike aṭṭhāsi. Sāpi gantvā rañño samīpe aṭṭhāsi.

    અથ નં બોધિસત્તો ‘‘અમ્મ, તુમ્હે અતિવિય કક્ખળા, કિં નામ પિતૂનં વત્થખણ્ડં વા ભત્તપિણ્ડમત્તં વા દાતું ન વટ્ટતી’’તિ આહ. ‘‘તાત, અહમેવ રઞ્ઞો સન્તિકા કિઞ્ચિ ન લભામિ, તુમ્હાકં કિં દસ્સામી’’તિ? ‘‘નનુ અગ્ગમહેસિટ્ઠાનં તે લદ્ધ’’ન્તિ? ‘‘તાત, કિસ્મિઞ્ચિ સમ્માને અસતિ અગ્ગમહેસિટ્ઠાનં કિં કરિસ્સતિ, ઇદાનિ મે તુમ્હાકં રાજા કિં દસ્સતિ, સો અન્તરામગ્ગે ભત્તપુટં લભિત્વા તતો કિઞ્ચિ અદત્વા સયમેવ ભુઞ્જી’’તિ. બોધિસત્તો ‘‘એવં કિર, મહારાજા’’તિ પુચ્છિ. રાજા અધિવાસેસિ. બોધિસત્તો તસ્સ અધિવાસનં વિદિત્વા ‘‘તેન હિ, અમ્મ, રઞ્ઞો અપ્પિયકાલતો પટ્ઠાય કિં તુમ્હાકં ઇધ વાસેન. લોકસ્મિઞ્હિ અપ્પિયસમ્પયોગો ચ દુક્ખો, તુમ્હાકં ઇધ વાસે સતિ રઞ્ઞો અપ્પિયસમ્પયોગોવ દુક્ખં ભવિસ્સતિ, ઇમે સત્તા નામ ભજન્તે ભજન્તિ, અભજનભાવં ઞત્વા અઞ્ઞત્થ ગન્તબ્બં, મહન્તો લોકસન્નિવાસો’’તિ વત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –

    Atha naṃ bodhisatto ‘‘amma, tumhe ativiya kakkhaḷā, kiṃ nāma pitūnaṃ vatthakhaṇḍaṃ vā bhattapiṇḍamattaṃ vā dātuṃ na vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Tāta, ahameva rañño santikā kiñci na labhāmi, tumhākaṃ kiṃ dassāmī’’ti? ‘‘Nanu aggamahesiṭṭhānaṃ te laddha’’nti? ‘‘Tāta, kismiñci sammāne asati aggamahesiṭṭhānaṃ kiṃ karissati, idāni me tumhākaṃ rājā kiṃ dassati, so antarāmagge bhattapuṭaṃ labhitvā tato kiñci adatvā sayameva bhuñjī’’ti. Bodhisatto ‘‘evaṃ kira, mahārājā’’ti pucchi. Rājā adhivāsesi. Bodhisatto tassa adhivāsanaṃ viditvā ‘‘tena hi, amma, rañño appiyakālato paṭṭhāya kiṃ tumhākaṃ idha vāsena. Lokasmiñhi appiyasampayogo ca dukkho, tumhākaṃ idha vāse sati rañño appiyasampayogova dukkhaṃ bhavissati, ime sattā nāma bhajante bhajanti, abhajanabhāvaṃ ñatvā aññattha gantabbaṃ, mahanto lokasannivāso’’ti vatvā imā gāthā avoca –

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘નમે નમન્તસ્સ ભજે ભજન્તં, કિચ્ચાનુકુબ્બસ્સ કરેય્ય કિચ્ચં;

    ‘‘Name namantassa bhaje bhajantaṃ, kiccānukubbassa kareyya kiccaṃ;

    નાનત્થકામસ્સ કરેય્ય અત્થં, અસમ્ભજન્તમ્પિ ન સમ્ભજેય્ય.

    Nānatthakāmassa kareyya atthaṃ, asambhajantampi na sambhajeyya.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘ચજે ચજન્તં વનથં ન કયિરા, અપેતચિત્તેન ન સમ્ભજેય્ય;

    ‘‘Caje cajantaṃ vanathaṃ na kayirā, apetacittena na sambhajeyya;

    દિજો દુમં ખીણફલન્તિ ઞત્વા, અઞ્ઞં સમેક્ખેય્ય મહા હિ લોકો’’તિ.

    Dijo dumaṃ khīṇaphalanti ñatvā, aññaṃ samekkheyya mahā hi loko’’ti.

    તત્થ નમે નમન્તસ્સ ભજે ભજન્તન્તિ યો અત્તનો નમતિ, તસ્સેવ પટિનમેય્ય. યો ચ ભજતિ, તમેવ ભજેય્ય. કિચ્ચાનુકુબ્બસ્સ કરેય્ય કિચ્ચન્તિ અત્તનો ઉપ્પન્નકિચ્ચં અનુકુબ્બન્તસ્સેવ તસ્સપિ ઉપ્પન્નકિચ્ચં પટિકરેય્ય. ચજે ચજન્તં વનથં ન કયિરાતિ અત્તાનં જહન્તં જહેય્યેવ, તસ્મિં તણ્હાસઙ્ખાતં વનથં ન કરેય્ય. અપેતચિત્તેનાતિ વિગતચિત્તેન વિપલ્લત્થચિત્તેન. ન સમ્ભજેય્યાતિ તથારૂપેન સદ્ધિં ન સમાગચ્છેય્ય. દિજો દુમન્તિ યથા સકુણો પુબ્બે ફલિતમ્પિ રુક્ખં ફલે ખીણે ‘‘ખીણફલો અય’’ન્તિ ઞત્વા તં છડ્ડેત્વા અઞ્ઞં સમેક્ખતિ પરિયેસતિ, એવં અઞ્ઞં સમેક્ખેય્ય. મહા હિ એસ લોકો, અથ તુમ્હે સસ્નેહં એકં પુરિસં લભિસ્સથાતિ.

    Tattha name namantassa bhaje bhajantanti yo attano namati, tasseva paṭinameyya. Yo ca bhajati, tameva bhajeyya. Kiccānukubbassa kareyya kiccanti attano uppannakiccaṃ anukubbantasseva tassapi uppannakiccaṃ paṭikareyya. Caje cajantaṃ vanathaṃ na kayirāti attānaṃ jahantaṃ jaheyyeva, tasmiṃ taṇhāsaṅkhātaṃ vanathaṃ na kareyya. Apetacittenāti vigatacittena vipallatthacittena. Na sambhajeyyāti tathārūpena saddhiṃ na samāgaccheyya. Dijo dumanti yathā sakuṇo pubbe phalitampi rukkhaṃ phale khīṇe ‘‘khīṇaphalo aya’’nti ñatvā taṃ chaḍḍetvā aññaṃ samekkhati pariyesati, evaṃ aññaṃ samekkheyya. Mahā hi esa loko, atha tumhe sasnehaṃ ekaṃ purisaṃ labhissathāti.

    તં સુત્વા બારાણસિરાજા દેવિયા સબ્બિસ્સરિયં અદાસિ. તતો પટ્ઠાય સમગ્ગા સમ્મોદમાના વસિંસુ.

    Taṃ sutvā bārāṇasirājā deviyā sabbissariyaṃ adāsi. Tato paṭṭhāya samaggā sammodamānā vasiṃsu.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને દ્વે જયમ્પતિકા સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિંસુ. ‘‘તદા જયમ્પતિકા ઇમે દ્વે જયમ્પતિકા અહેસું, પણ્ડિતામચ્ચો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne dve jayampatikā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu. ‘‘Tadā jayampatikā ime dve jayampatikā ahesuṃ, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    પુટભત્તજાતકવણ્ણના તતિયા.

    Puṭabhattajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૨૩. પુટભત્તજાતકં • 223. Puṭabhattajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact