Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    9. புத்தஸுத்தங்

    9. Puttasuttaṃ

    39. ‘‘பஞ்சிமானி , பி⁴க்க²வே, டா²னானி ஸம்பஸ்ஸந்தா மாதாபிதரோ புத்தங் இச்ச²ந்தி குலே ஜாயமானங். கதமானி பஞ்ச? ப⁴தோ வா நோ ப⁴ரிஸ்ஸதி; கிச்சங் வா நோ கரிஸ்ஸதி; குலவங்ஸோ சிரங் ட²ஸ்ஸதி; தா³யஜ்ஜங் படிபஜ்ஜிஸ்ஸதி; அத² வா பன பேதானங் காலங்கதானங் த³க்கி²ணங் அனுப்பத³ஸ்ஸதீதி. இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச டா²னானி ஸம்பஸ்ஸந்தா மாதாபிதரோ புத்தங் இச்ச²ந்தி குலே ஜாயமான’’ந்தி.

    39. ‘‘Pañcimāni , bhikkhave, ṭhānāni sampassantā mātāpitaro puttaṃ icchanti kule jāyamānaṃ. Katamāni pañca? Bhato vā no bharissati; kiccaṃ vā no karissati; kulavaṃso ciraṃ ṭhassati; dāyajjaṃ paṭipajjissati; atha vā pana petānaṃ kālaṅkatānaṃ dakkhiṇaṃ anuppadassatīti. Imāni kho, bhikkhave, pañca ṭhānāni sampassantā mātāpitaro puttaṃ icchanti kule jāyamāna’’nti.

    1 ‘‘பஞ்ச டா²னானி ஸம்பஸ்ஸங், புத்தங் இச்ச²ந்தி பண்டி³தா;

    2 ‘‘Pañca ṭhānāni sampassaṃ, puttaṃ icchanti paṇḍitā;

    ப⁴தோ வா நோ ப⁴ரிஸ்ஸதி, கிச்சங் வா நோ கரிஸ்ஸதி.

    Bhato vā no bharissati, kiccaṃ vā no karissati.

    ‘‘குலவங்ஸோ சிரங் திட்டே², தா³யஜ்ஜங் படிபஜ்ஜதி;

    ‘‘Kulavaṃso ciraṃ tiṭṭhe, dāyajjaṃ paṭipajjati;

    அத² வா பன பேதானங், த³க்கி²ணங் அனுப்பத³ஸ்ஸதி.

    Atha vā pana petānaṃ, dakkhiṇaṃ anuppadassati.

    ‘‘டா²னானேதானி ஸம்பஸ்ஸங், புத்தங் இச்ச²ந்தி பண்டி³தா;

    ‘‘Ṭhānānetāni sampassaṃ, puttaṃ icchanti paṇḍitā;

    தஸ்மா ஸந்தோ ஸப்புரிஸா, கதஞ்ஞூ கதவேதி³னோ.

    Tasmā santo sappurisā, kataññū katavedino.

    ‘‘ப⁴ரந்தி மாதாபிதரோ, புப்³பே³ கதமனுஸ்ஸரங்;

    ‘‘Bharanti mātāpitaro, pubbe katamanussaraṃ;

    கரொந்தி நேஸங் கிச்சானி, யதா² தங் புப்³ப³காரினங்.

    Karonti nesaṃ kiccāni, yathā taṃ pubbakārinaṃ.

    ‘‘ஓவாத³காரீ ப⁴தபோஸீ, குலவங்ஸங் அஹாபயங்;

    ‘‘Ovādakārī bhataposī, kulavaṃsaṃ ahāpayaṃ;

    ஸத்³தோ⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னோ, புத்தோ ஹோதி பஸங்ஸியோ’’தி. நவமங்;

    Saddho sīlena sampanno, putto hoti pasaṃsiyo’’ti. navamaṃ;







    Footnotes:
    1. கதா²॰ 491
    2. kathā. 491



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9. புத்தஸுத்தவண்ணனா • 9. Puttasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 9-10. புத்தஸுத்தாதி³வண்ணனா • 9-10. Puttasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact