Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૧૪૫] ૫. રાધજાતકવણ્ણના

    [145] 5. Rādhajātakavaṇṇanā

    ન ત્વં રાધ વિજાનાસીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પુરાણદુતિયિકાપલોભનં આરબ્ભ કથેસિ. પચ્ચુપ્પન્નવત્થુ ઇન્દ્રિયજાતકે આવિ ભવિસ્સતિ. સત્થા પન તં ભિક્ખું આમન્તેત્વા ‘‘ભિક્ખુ માતુગામો નામ અરક્ખિયો, આરક્ખં ઠપેત્વા રક્ખન્તાપિ રક્ખિતું ન સક્કોન્તિ. ત્વમ્પિ પુબ્બે એતં આરક્ખં ઠપેત્વા રક્ખન્તોપિ રક્ખિતું નાસક્ખિ, ઇદાનિ કથં રક્ખિસ્સસી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Na tvaṃ rādha vijānāsīti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu indriyajātake āvi bhavissati. Satthā pana taṃ bhikkhuṃ āmantetvā ‘‘bhikkhu mātugāmo nāma arakkhiyo, ārakkhaṃ ṭhapetvā rakkhantāpi rakkhituṃ na sakkonti. Tvampi pubbe etaṃ ārakkhaṃ ṭhapetvā rakkhantopi rakkhituṃ nāsakkhi, idāni kathaṃ rakkhissasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો સુકયોનિયં નિબ્બત્તિ. કાસિરટ્ઠે એકો બ્રાહ્મણો બોધિસત્તઞ્ચ કનિટ્ઠભાતરઞ્ચસ્સ પુત્તટ્ઠાને ઠપેત્વા પોસેસિ. તેસુ બોધિસત્તસ્સ ‘‘પોટ્ઠપાદો’’તિ નામં અહોસિ, ઇતરસ્સ ‘‘રાધો’’તિ. તસ્સ પન બ્રાહ્મણસ્સ ભરિયા અનાચારા હોતિ દુસ્સીલા. સો વોહારત્થાય ગચ્છન્તો ઉભોપિ ભાતરો આહ – ‘‘તાતા, સચે વો માતા બ્રાહ્મણી અનાચારં આચરતિ, વારેય્યાથ ન’’ન્તિ. બોધિસત્તો આહ ‘‘સાધુ, તાત, વારેતું સક્કોન્તા વારેય્યામ, અસક્કોન્તા તુણ્હી ભવિસ્સામા’’તિ. એવં બ્રાહ્મણો બ્રાહ્મણિં સુકાનં નિય્યાદેત્વા વોહારત્થાય ગતો.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sukayoniyaṃ nibbatti. Kāsiraṭṭhe eko brāhmaṇo bodhisattañca kaniṭṭhabhātarañcassa puttaṭṭhāne ṭhapetvā posesi. Tesu bodhisattassa ‘‘poṭṭhapādo’’ti nāmaṃ ahosi, itarassa ‘‘rādho’’ti. Tassa pana brāhmaṇassa bhariyā anācārā hoti dussīlā. So vohāratthāya gacchanto ubhopi bhātaro āha – ‘‘tātā, sace vo mātā brāhmaṇī anācāraṃ ācarati, vāreyyātha na’’nti. Bodhisatto āha ‘‘sādhu, tāta, vāretuṃ sakkontā vāreyyāma, asakkontā tuṇhī bhavissāmā’’ti. Evaṃ brāhmaṇo brāhmaṇiṃ sukānaṃ niyyādetvā vohāratthāya gato.

    તસ્સ પન ગતદિવસતો પટ્ઠાય બ્રાહ્મણી અતિચરિતું આરદ્ધા, પવિસન્તાનઞ્ચ નિક્ખમન્તાનઞ્ચ અન્તો નત્થિ, તસ્સા કિરિયં દિસ્વા રાધો બોધિસત્તં આહ – ‘‘ભાતિક, અમ્હાકં પિતા ‘સચે વો માતા અનાચારં આચરતિ, વારેય્યાથા’તિ વત્વા ગતો, ઇદાનિ ચેસા અનાચારં આચરતિ, વારેમ ન’’ન્તિ. બોધિસત્તો ‘‘તાત, ત્વં અત્તનો અબ્યત્તતાય બાલભાવેન એવં વદેસિ, માતુગામં નામ ઉક્ખિપિત્વા ચરન્તાપિ રક્ખિતું ન સક્કોન્તિ. યં કમ્મં કાતું ન સક્કા, ન તં કાતું વટ્ટતી’’તિ વત્વા ઇમં ગાથમાહ –

    Tassa pana gatadivasato paṭṭhāya brāhmaṇī aticarituṃ āraddhā, pavisantānañca nikkhamantānañca anto natthi, tassā kiriyaṃ disvā rādho bodhisattaṃ āha – ‘‘bhātika, amhākaṃ pitā ‘sace vo mātā anācāraṃ ācarati, vāreyyāthā’ti vatvā gato, idāni cesā anācāraṃ ācarati, vārema na’’nti. Bodhisatto ‘‘tāta, tvaṃ attano abyattatāya bālabhāvena evaṃ vadesi, mātugāmaṃ nāma ukkhipitvā carantāpi rakkhituṃ na sakkonti. Yaṃ kammaṃ kātuṃ na sakkā, na taṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘ન ત્વં રાધ વિજાનાસિ, અડ્ઢરત્તે અનાગતે;

    ‘‘Na tvaṃ rādha vijānāsi, aḍḍharatte anāgate;

    અબ્યયતં વિલપસિ, વિરત્તા કોસિયાયને’’તિ.

    Abyayataṃ vilapasi, virattā kosiyāyane’’ti.

    તત્થ ન ત્વં રાધ વિજાનાસિ, અડ્ઢરત્તે અનાગતેતિ તાત રાધ, ત્વં ન જાનાસિ, અડ્ઢરત્તે અનાગતે પઠમયામેયેવ એત્તકા જના આગતા, ઇદાનિ કો જાનાતિ, કિત્તકાપિ આગમિસ્સન્તિ. અબ્યયતં વિલપસીતિ ત્વં અબ્યત્તવિલાપં વિલપસિ. વિરત્તા કોસિયાયનેતિ માતા નો કોસિયાયની બ્રાહ્મણી વિરત્તા અમ્હાકં પિતરિ નિપ્પેમા જાતા. સચસ્સા તસ્મિં સિનેહો વા પેમં વા ભવેય્ય, ન એવરૂપં અનાચારં કરેય્યાતિ ઇમમત્થં એતેહિ બ્યઞ્જનેહિ પકાસેસિ.

    Tattha na tvaṃ rādha vijānāsi, aḍḍharatte anāgateti tāta rādha, tvaṃ na jānāsi, aḍḍharatte anāgate paṭhamayāmeyeva ettakā janā āgatā, idāni ko jānāti, kittakāpi āgamissanti. Abyayataṃ vilapasīti tvaṃ abyattavilāpaṃ vilapasi. Virattā kosiyāyaneti mātā no kosiyāyanī brāhmaṇī virattā amhākaṃ pitari nippemā jātā. Sacassā tasmiṃ sineho vā pemaṃ vā bhaveyya, na evarūpaṃ anācāraṃ kareyyāti imamatthaṃ etehi byañjanehi pakāsesi.

    એવં પકાસેત્વા ચ પન બ્રાહ્મણિયા સદ્ધિં રાધસ્સ વત્તું ન અદાસિ. સાપિ યાવ બ્રાહ્મણસ્સ અનાગમના યથારુચિયા વિચરિ. બ્રાહ્મણો આગન્ત્વા પોટ્ઠપાદં પુચ્છિ – ‘‘તાત, કીદિસી વો માતા’’તિ. બોધિસત્તો બ્રાહ્મણસ્સ સબ્બં યથાભૂતં કથેત્વા ‘‘કિં તે, તાત, એવરૂપાય દુસ્સીલાયા’’તિ વત્વા ‘‘તાત, અમ્હેહિ માતુયા દોસસ્સ કથિતકાલતો પટ્ઠાય ન સક્કા ઇધ વસિતુ’’ન્તિ બ્રાહ્મણસ્સ પાદે વન્દિત્વા સદ્ધિં રાધેન ઉપ્પતિત્વા અરઞ્ઞં અગમાસિ.

    Evaṃ pakāsetvā ca pana brāhmaṇiyā saddhiṃ rādhassa vattuṃ na adāsi. Sāpi yāva brāhmaṇassa anāgamanā yathāruciyā vicari. Brāhmaṇo āgantvā poṭṭhapādaṃ pucchi – ‘‘tāta, kīdisī vo mātā’’ti. Bodhisatto brāhmaṇassa sabbaṃ yathābhūtaṃ kathetvā ‘‘kiṃ te, tāta, evarūpāya dussīlāyā’’ti vatvā ‘‘tāta, amhehi mātuyā dosassa kathitakālato paṭṭhāya na sakkā idha vasitu’’nti brāhmaṇassa pāde vanditvā saddhiṃ rādhena uppatitvā araññaṃ agamāsi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ સોતાપત્તિફલે પતિટ્ઠહિ. ‘‘તદા બ્રાહ્મણો ચ બ્રાહ્મણી ચ એતેયેવ દ્વે જના અહેસું, રાધો આનન્દો, પોટ્ઠપાદો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā brāhmaṇo ca brāhmaṇī ca eteyeva dve janā ahesuṃ, rādho ānando, poṭṭhapādo pana ahameva ahosi’’nti.

    રાધજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Rādhajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૪૫. રાધજાતકં • 145. Rādhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact