Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    23. ராக³பெய்யாலங்

    23. Rāgapeyyālaṃ

    237. ‘‘ராக³ஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே த³ஸ? அஸுப⁴ஸஞ்ஞா, மரணஸஞ்ஞா, ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞா, ஸப்³ப³லோகே அனபி⁴ரதஸஞ்ஞா, அனிச்சஸஞ்ஞா, அனிச்சே து³க்க²ஸஞ்ஞா, து³க்கே² அனத்தஸஞ்ஞா, பஹானஸஞ்ஞா, விராக³ஸஞ்ஞா, நிரோத⁴ஸஞ்ஞா – ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய இமே த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    237. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya dasa dhammā bhāvetabbā. Katame dasa? Asubhasaññā, maraṇasaññā, āhāre paṭikūlasaññā, sabbaloke anabhiratasaññā, aniccasaññā, anicce dukkhasaññā, dukkhe anattasaññā, pahānasaññā, virāgasaññā, nirodhasaññā – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime dasa dhammā bhāvetabbā’’ti.

    238. ‘‘ராக³ஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே த³ஸ? அனிச்சஸஞ்ஞா, அனத்தஸஞ்ஞா, ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞா, ஸப்³ப³லோகே அனபி⁴ரதஸஞ்ஞா, அட்டி²கஸஞ்ஞா, புளவகஸஞ்ஞா 1, வினீலகஸஞ்ஞா, விபுப்³ப³கஸஞ்ஞா, விச்சி²த்³த³கஸஞ்ஞா, உத்³து⁴மாதகஸஞ்ஞா – ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய இமே த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    238. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya dasa dhammā bhāvetabbā. Katame dasa? Aniccasaññā, anattasaññā, āhāre paṭikūlasaññā, sabbaloke anabhiratasaññā, aṭṭhikasaññā, puḷavakasaññā 2, vinīlakasaññā, vipubbakasaññā, vicchiddakasaññā, uddhumātakasaññā – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime dasa dhammā bhāvetabbā’’ti.

    239. ‘‘ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே த³ஸ ? ஸம்மாதி³ட்டி², ஸம்மாஸங்கப்போ, ஸம்மாவாசா, ஸம்மாகம்மந்தோ, ஸம்மாஆஜீவோ, ஸம்மாவாயாமோ, ஸம்மாஸதி, ஸம்மாஸமாதி⁴, ஸம்மாஞாணங், ஸம்மாவிமுத்தி – ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய இமே த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    239. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, abhiññāya dasa dhammā bhāvetabbā. Katame dasa ? Sammādiṭṭhi, sammāsaṅkappo, sammāvācā, sammākammanto, sammāājīvo, sammāvāyāmo, sammāsati, sammāsamādhi, sammāñāṇaṃ, sammāvimutti – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime dasa dhammā bhāvetabbā’’ti.

    240-266. ‘‘ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பரிஞ்ஞாய…பே॰… பரிக்க²யாய… பஹானாய… க²யாய… வயாய… விராகா³ய… நிரோதா⁴ய… ( ) 3 சாகா³ய… படினிஸ்ஸக்³கா³ய…பே॰… இமே த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³.

    240-266. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, pariññāya…pe… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… ( ) 4 cāgāya… paṭinissaggāya…pe… ime dasa dhammā bhāvetabbā.

    267-746. ‘‘தோ³ஸஸ்ஸ …பே॰… மோஹஸ்ஸ… கோத⁴ஸ்ஸ… உபனாஹஸ்ஸ… மக்க²ஸ்ஸ… பளாஸஸ்ஸ… இஸ்ஸாய… மச்ச²ரியஸ்ஸ… மாயாய… ஸாடெ²ய்யஸ்ஸ… த²ம்ப⁴ஸ்ஸ… ஸாரம்ப⁴ஸ்ஸ… மானஸ்ஸ… அதிமானஸ்ஸ… மத³ஸ்ஸ… பமாத³ஸ்ஸ பரிஞ்ஞாய…பே॰… பரிக்க²யாய… பஹானாய … க²யாய… வயாய… விராகா³ய… நிரோதா⁴ய… ( ) 5 சாகா³ய… படினிஸ்ஸக்³கா³ய…பே॰… இமே த³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    267-746. ‘‘Dosassa …pe… mohassa… kodhassa… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa pariññāya…pe… parikkhayāya… pahānāya … khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… ( ) 6 cāgāya… paṭinissaggāya…pe… ime dasa dhammā bhāvetabbā’’ti.

    ராக³பெய்யாலங் நிட்டி²தங்.

    Rāgapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.

    த³ஸகனிபாதபாளி நிட்டி²தா.

    Dasakanipātapāḷi niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. புலவகஸஞ்ஞா (ஸீ॰) புளுவகஸஞ்ஞா (க॰)
    2. pulavakasaññā (sī.) puḷuvakasaññā (ka.)
    3. (உபஸமாய) (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰) அஞ்ஞேஸங் பன நிபாதானங் பரியோஸானே இத³ங் பத³ங் ந தி³ஸ்ஸதி
    4. (upasamāya) (sī. syā. pī.) aññesaṃ pana nipātānaṃ pariyosāne idaṃ padaṃ na dissati
    5. (உபஸமாய) (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰) அஞ்ஞேஸங் பன நிபாதானங் பரியோஸானே இத³ங் பத³ங் ந தி³ஸ்ஸதி
    6. (upasamāya) (sī. syā. pī.) aññesaṃ pana nipātānaṃ pariyosāne idaṃ padaṃ na dissati



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-536. பட²மனிரயஸக்³க³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-536. Paṭhamanirayasaggasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact