Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    4. ராக³பெய்யாலங்

    4. Rāgapeyyālaṃ

    502. ‘‘ராக³ஸ்ஸ , பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய ஏகாத³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³. கதமே ஏகாத³ஸ? பட²மங் ஜா²னங், து³தியங் ஜா²னங், ததியங் ஜா²னங், சதுத்த²ங் ஜா²னங், மெத்தாசேதோவிமுத்தி, கருணாசேதோவிமுத்தி, முதி³தாசேதோவிமுத்தி, உபெக்கா²சேதோவிமுத்தி, ஆகாஸானஞ்சாயதனங், விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங், ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் – ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, அபி⁴ஞ்ஞாய இமே ஏகாத³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³.

    502. ‘‘Rāgassa , bhikkhave, abhiññāya ekādasa dhammā bhāvetabbā. Katame ekādasa? Paṭhamaṃ jhānaṃ, dutiyaṃ jhānaṃ, tatiyaṃ jhānaṃ, catutthaṃ jhānaṃ, mettācetovimutti, karuṇācetovimutti, muditācetovimutti, upekkhācetovimutti, ākāsānañcāyatanaṃ, viññāṇañcāyatanaṃ, ākiñcaññāyatanaṃ – rāgassa, bhikkhave, abhiññāya ime ekādasa dhammā bhāvetabbā.

    503-511. ‘‘ராக³ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பரிஞ்ஞாய… பரிக்க²யாய… பஹானாய… க²யாய… வயாய… விராகா³ய… நிரோதா⁴ய… சாகா³ய… படினிஸ்ஸக்³கா³ய… இமே ஏகாத³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³.

    503-511. ‘‘Rāgassa, bhikkhave, pariññāya… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya… ime ekādasa dhammā bhāvetabbā.

    512-671. ‘‘தோ³ஸஸ்ஸ …பே॰… மோஹஸ்ஸ… கோத⁴ஸ்ஸ… உபனாஹஸ்ஸ… மக்க²ஸ்ஸ… பளாஸஸ்ஸ… இஸ்ஸாய… மச்ச²ரியஸ்ஸ… மாயாய… ஸாடெ²ய்யஸ்ஸ… த²ம்ப⁴ஸ்ஸ… ஸாரம்ப⁴ஸ்ஸ… மானஸ்ஸ… அதிமானஸ்ஸ… மத³ஸ்ஸ… பமாத³ஸ்ஸ அபி⁴ஞ்ஞாய…பே॰… பரிஞ்ஞாய… பரிக்க²யாய… பஹானாய… க²யாய… வயாய… விராகா³ய… நிரோதா⁴ய… சாகா³ய… படினிஸ்ஸக்³கா³ய இமே ஏகாத³ஸ த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி.

    512-671. ‘‘Dosassa …pe… mohassa… kodhassa… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa abhiññāya…pe… pariññāya… parikkhayāya… pahānāya… khayāya… vayāya… virāgāya… nirodhāya… cāgāya… paṭinissaggāya ime ekādasa dhammā bhāvetabbā’’ti.

    இத³மவோச ப⁴க³வா. அத்தமனா தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்து³ந்தி.

    Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti.

    ராக³பெய்யாலங் நிட்டி²தங்.

    Rāgapeyyālaṃ niṭṭhitaṃ.

    நவ ஸுத்தஸஹஸ்ஸானி, பி⁴ய்யோ பஞ்சஸதானி ச 1;

    Nava suttasahassāni, bhiyyo pañcasatāni ca 2;

    ஸத்தபஞ்ஞாஸ ஸுத்தந்தா 3, அங்கு³த்தரஸமாயுதா 4 தி.

    Sattapaññāsa suttantā 5, aṅguttarasamāyutā 6 ti.

    ஏகாத³ஸகனிபாதபாளி நிட்டி²தா.

    Ekādasakanipātapāḷi niṭṭhitā.

    அங்கு³த்தரனிகாயோ ஸமத்தோ.

    Aṅguttaranikāyo samatto.




    Footnotes:
    1. பஞ்ச ஸுத்தஸதானி ச (அட்ட²॰)
    2. pañca suttasatāni ca (aṭṭha.)
    3. ஸுத்தானி (அட்ட²॰)
    4. ஹொந்தி அங்கு³த்தராக³மே (அட்ட²॰)
    5. suttāni (aṭṭha.)
    6. honti aṅguttarāgame (aṭṭha.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact