Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. રહોગતવગ્ગો

    2. Rahogatavaggo

    ૧. રહોગતસુત્તવણ્ણના

    1. Rahogatasuttavaṇṇanā

    ૨૫૯. યંકિઞ્ચિ વેદયિતન્તિ ‘‘સુખં દુક્ખં અદુક્ખમસુખ’’ન્તિ વુત્તં વેદયિતં દુક્ખસ્મિં અન્તોગધં, દુક્ખન્તિ વત્તબ્બતં લભતિ પરિયાયેનાતિ અત્થો. તેનાહ ‘‘તં સબ્બં દુક્ખન્તિ અત્થો’’તિ. યા એસાતિઆદીસુ યો સઙ્ખારાનં અનિચ્ચતાસઙ્ખાતો હુત્વા અભાવાકારો, યા ખયસભાવતા વિનસ્સનસભાવતા જરાય મરણેન ચાતિ દ્વિધા વિપરિણામનસભાવતા, એતં સન્ધાય ઉદ્દિસ્સ સબ્બં વેદયિતં દુક્ખન્તિ મયા વુત્તન્તિ અયં સઙ્ખેપત્થો. સાતિ સઙ્ખારાનં અનિચ્ચતા . વેદનાનમ્પિ અનિચ્ચતા એવ સઙ્ખારસભાવત્તા. તાસં અનિચ્ચતા ચ નામ મરણં ભઙ્ગોતિ કત્વા તતો ઉત્તરિ દુક્ખં નામ નત્થીતિ સબ્બા વેદના ‘‘દુક્ખા’’તિ વુત્તા, યથા ‘‘યદનિચ્ચં તં દુક્ખ’’ન્તિ ચ, ‘‘પઞ્ચુપાદાનક્ખન્ધા દુક્ખા’’તિ ચ વુત્તં. ઇદં સુત્તપદં. ચત્તારો આરુપ્પાતિ ચતસ્સો અરૂપસમાપત્તિયો. એત્થાતિ ચ એતસ્મિં પટિપ્પસ્સદ્ધિવારે.

    259.Yaṃkiñci vedayitanti ‘‘sukhaṃ dukkhaṃ adukkhamasukha’’nti vuttaṃ vedayitaṃ dukkhasmiṃ antogadhaṃ, dukkhanti vattabbataṃ labhati pariyāyenāti attho. Tenāha ‘‘taṃ sabbaṃ dukkhanti attho’’ti. Yā esātiādīsu yo saṅkhārānaṃ aniccatāsaṅkhāto hutvā abhāvākāro, yā khayasabhāvatā vinassanasabhāvatā jarāya maraṇena cāti dvidhā vipariṇāmanasabhāvatā, etaṃ sandhāya uddissa sabbaṃ vedayitaṃ dukkhanti mayā vuttanti ayaṃ saṅkhepattho. ti saṅkhārānaṃ aniccatā . Vedanānampi aniccatā eva saṅkhārasabhāvattā. Tāsaṃ aniccatā ca nāma maraṇaṃ bhaṅgoti katvā tato uttari dukkhaṃ nāma natthīti sabbā vedanā ‘‘dukkhā’’ti vuttā, yathā ‘‘yadaniccaṃ taṃ dukkha’’nti ca, ‘‘pañcupādānakkhandhā dukkhā’’ti ca vuttaṃ. Idaṃ suttapadaṃ. Cattāro āruppāti catasso arūpasamāpattiyo. Etthāti ca etasmiṃ paṭippassaddhivāre.

    રહોગતસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Rahogatasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧. રહોગતસુત્તં • 1. Rahogatasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. રહોગતસુત્તવણ્ણના • 1. Rahogatasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact