Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૫. રહોસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં
5. Rahosaññakattheraapadānaṃ
૩૪.
34.
‘‘હિમવન્તસ્સાવિદૂરે, વસભો નામ પબ્બતો;
‘‘Himavantassāvidūre, vasabho nāma pabbato;
તસ્મિં પબ્બતપાદમ્હિ, અસ્સમો આસિ માપિતો.
Tasmiṃ pabbatapādamhi, assamo āsi māpito.
૩૫.
35.
૩૬.
36.
‘‘એકમન્તં નિસીદિત્વા, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ;
‘‘Ekamantaṃ nisīditvā, brāhmaṇo mantapāragū;
૩૭.
37.
‘‘તત્થ ચિત્તં પસાદેત્વા, નિસીદિં પણ્ણસન્થરે;
‘‘Tattha cittaṃ pasādetvā, nisīdiṃ paṇṇasanthare;
પલ્લઙ્કં આભુજિત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.
Pallaṅkaṃ ābhujitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.
૩૮.
38.
‘‘એકત્તિંસે ઇતો કપ્પે, યં સઞ્ઞમલભિં તદા;
‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;
દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ઞાણસઞ્ઞાયિદં ફલં.
Duggatiṃ nābhijānāmi, ñāṇasaññāyidaṃ phalaṃ.
૩૯.
39.
‘‘સત્તવીસતિકપ્પમ્હિ, રાજા સિરિધરો અહુ;
‘‘Sattavīsatikappamhi, rājā siridharo ahu;
સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.
Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.
૪૦.
40.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા રહોસઞ્ઞકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā rahosaññako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
રહોસઞ્ઞકત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.
Rahosaññakattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૫. રહોસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 5. Rahosaññakattheraapadānavaṇṇanā