Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    11. ராஹுலஸுத்தங்

    11. Rāhulasuttaṃ

    337.

    337.

    ‘‘கச்சி அபி⁴ண்ஹஸங்வாஸா, நாவஜானாஸி பண்டி³தங்;

    ‘‘Kacci abhiṇhasaṃvāsā, nāvajānāsi paṇḍitaṃ;

    உக்காதா⁴ரோ 1 மனுஸ்ஸானங், கச்சி அபசிதோ தயா’’ 2.

    Ukkādhāro 3 manussānaṃ, kacci apacito tayā’’ 4.

    338.

    338.

    ‘‘நாஹங் அபி⁴ண்ஹஸங்வாஸா, அவஜானாமி பண்டி³தங்;

    ‘‘Nāhaṃ abhiṇhasaṃvāsā, avajānāmi paṇḍitaṃ;

    உக்காதா⁴ரோ மனுஸ்ஸானங், நிச்சங் அபசிதோ மயா’’.

    Ukkādhāro manussānaṃ, niccaṃ apacito mayā’’.

    339.

    339.

    ‘‘பஞ்ச காமகு³ணே ஹித்வா, பியரூபே மனோரமே;

    ‘‘Pañca kāmaguṇe hitvā, piyarūpe manorame;

    ஸத்³தா⁴ய க⁴ரா நிக்க²ம்ம, து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ப⁴வ.

    Saddhāya gharā nikkhamma, dukkhassantakaro bhava.

    340.

    340.

    ‘‘மித்தே ப⁴ஜஸ்ஸு கல்யாணே, பந்தஞ்ச ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Mitte bhajassu kalyāṇe, pantañca sayanāsanaṃ;

    விவித்தங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸங், மத்தஞ்ஞூ ஹோஹி போ⁴ஜனே.

    Vivittaṃ appanigghosaṃ, mattaññū hohi bhojane.

    341.

    341.

    ‘‘சீவரே பிண்ட³பாதே ச, பச்சயே ஸயனாஸனே;

    ‘‘Cīvare piṇḍapāte ca, paccaye sayanāsane;

    ஏதேஸு தண்ஹங் மாகாஸி, மா லோகங் புனராக³மி.

    Etesu taṇhaṃ mākāsi, mā lokaṃ punarāgami.

    342.

    342.

    ‘‘ஸங்வுதோ பாதிமொக்க²ஸ்மிங், இந்த்³ரியேஸு ச பஞ்சஸு;

    ‘‘Saṃvuto pātimokkhasmiṃ, indriyesu ca pañcasu;

    ஸதி காயக³தாத்யத்து², நிப்³பி³தா³ப³ஹுலோ ப⁴வ.

    Sati kāyagatātyatthu, nibbidābahulo bhava.

    343.

    343.

    ‘‘நிமித்தங் பரிவஜ்ஜேஹி, ஸுப⁴ங் ராகூ³பஸஞ்ஹிதங்;

    ‘‘Nimittaṃ parivajjehi, subhaṃ rāgūpasañhitaṃ;

    அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்.

    Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ.

    344.

    344.

    ‘‘அனிமித்தஞ்ச பா⁴வேஹி, மானானுஸயமுஜ்ஜஹ;

    ‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    ததோ மானாபி⁴ஸமயா, உபஸந்தோ சரிஸ்ஸதீ’’தி.

    Tato mānābhisamayā, upasanto carissatī’’ti.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் ராஹுலங் இமாஹி கா³தா²ஹி அபி⁴ண்ஹங் ஓவத³தீதி.

    Itthaṃ sudaṃ bhagavā āyasmantaṃ rāhulaṃ imāhi gāthāhi abhiṇhaṃ ovadatīti.

    ராஹுலஸுத்தங் ஏகாத³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Rāhulasuttaṃ ekādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஓக்காதா⁴ரோ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. தவ (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    3. okkādhāro (syā. ka.)
    4. tava (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 11. ராஹுலஸுத்தவண்ணனா • 11. Rāhulasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact