Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. રાહુલત્થેરઅપદાનં

    6. Rāhulattheraapadānaṃ

    ૬૮.

    68.

    ‘‘પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Padumuttarassa bhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;

    સત્તભૂમમ્હિ પાસાદે, આદાસં સન્થરિં અહં.

    Sattabhūmamhi pāsāde, ādāsaṃ santhariṃ ahaṃ.

    ૬૯.

    69.

    ‘‘ખીણાસવસહસ્સેહિ, પરિકિણ્ણો મહામુનિ;

    ‘‘Khīṇāsavasahassehi, parikiṇṇo mahāmuni;

    ઉપાગમિ ગન્ધકુટિં, દ્વિપદિન્દો 1 નરાસભો.

    Upāgami gandhakuṭiṃ, dvipadindo 2 narāsabho.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘વિરોચેન્તો 3 ગન્ધકુટિં, દેવદેવો નરાસભો;

    ‘‘Virocento 4 gandhakuṭiṃ, devadevo narāsabho;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે ઠિતો સત્થા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe ṭhito satthā, imā gāthā abhāsatha.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘‘યેનાયં જોતિતા સેય્યા, આદાસોવ સુસન્થતો;

    ‘‘‘Yenāyaṃ jotitā seyyā, ādāsova susanthato;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘‘સોણ્ણમયા રૂપિમયા, અથો વેળુરિયામયા;

    ‘‘‘Soṇṇamayā rūpimayā, atho veḷuriyāmayā;

    નિબ્બત્તિસ્સન્તિ પાસાદા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Nibbattissanti pāsādā, ye keci manaso piyā.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘‘ચતુસટ્ઠિક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;

    ‘‘‘Catusaṭṭhikkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;

    સહસ્સક્ખત્તું ચક્કવત્તી, ભવિસ્સતિ અનન્તરા.

    Sahassakkhattuṃ cakkavattī, bhavissati anantarā.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘‘એકવીસતિકપ્પમ્હિ, વિમલો નામ ખત્તિયો;

    ‘‘‘Ekavīsatikappamhi, vimalo nāma khattiyo;

    ચાતુરન્તો વિજિતાવી, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Cāturanto vijitāvī, cakkavattī bhavissati.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘‘નગરં રેણુવતી નામ, ઇટ્ઠકાહિ સુમાપિતં;

    ‘‘‘Nagaraṃ reṇuvatī nāma, iṭṭhakāhi sumāpitaṃ;

    આયામતો તીણિ સતં, ચતુરસ્સસમાયુતં.

    Āyāmato tīṇi sataṃ, caturassasamāyutaṃ.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘‘સુદસ્સનો નામ પાસાદો, વિસ્સકમ્મેન માપિતો 5;

    ‘‘‘Sudassano nāma pāsādo, vissakammena māpito 6;

    કૂટાગારવરૂપેતો, સત્તરતનભૂસિતો.

    Kūṭāgāravarūpeto, sattaratanabhūsito.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘‘દસસદ્દાવિવિત્તં તં 7, વિજ્જાધરસમાકુલં;

    ‘‘‘Dasasaddāvivittaṃ taṃ 8, vijjādharasamākulaṃ;

    સુદસ્સનંવ નગરં, દેવતાનં ભવિસ્સતિ.

    Sudassanaṃva nagaraṃ, devatānaṃ bhavissati.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘‘પભા નિગ્ગચ્છતે તસ્સ, ઉગ્ગચ્છન્તેવ સૂરિયે;

    ‘‘‘Pabhā niggacchate tassa, uggacchanteva sūriye;

    વિરોચેસ્સતિ તં નિચ્ચં, સમન્તા અટ્ઠયોજનં.

    Virocessati taṃ niccaṃ, samantā aṭṭhayojanaṃ.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘‘તુસિતા સો ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;

    ‘‘‘Tusitā so cavitvāna, sukkamūlena codito;

    ગોતમસ્સ ભગવતો, અત્રજો સો ભવિસ્સતિ.

    Gotamassa bhagavato, atrajo so bhavissati.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘‘સચે વસેય્ય 9 અગારં, ચક્કવત્તી ભવેય્ય સો;

    ‘‘‘Sace vaseyya 10 agāraṃ, cakkavattī bhaveyya so;

    અટ્ઠાનમેતં યં તાદી, અગારે રતિમજ્ઝગા.

    Aṭṭhānametaṃ yaṃ tādī, agāre ratimajjhagā.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘‘નિક્ખમિત્વા અગારમ્હા, પબ્બજિસ્સતિ સુબ્બતો;

    ‘‘‘Nikkhamitvā agāramhā, pabbajissati subbato;

    રાહુલો નામ નામેન, અરહા સો ભવિસ્સતિ’.

    Rāhulo nāma nāmena, arahā so bhavissati’.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘કિકીવ અણ્ડં રક્ખેય્ય, ચામરી વિય વાલધિં;

    ‘‘Kikīva aṇḍaṃ rakkheyya, cāmarī viya vāladhiṃ;

    નિપકો સીલસમ્પન્નો, મમં રક્ખિ મહામુનિ 11.

    Nipako sīlasampanno, mamaṃ rakkhi mahāmuni 12.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘તસ્સાહં ધમ્મમઞ્ઞાય, વિહાસિં સાસને રતો;

    ‘‘Tassāhaṃ dhammamaññāya, vihāsiṃ sāsane rato;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા રાહુલો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā rāhulo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    રાહુલત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.

    Rāhulattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. દિપદિન્દો (સી॰ સ્યા॰)
    2. dipadindo (sī. syā.)
    3. વિરોચયં (સ્યા॰)
    4. virocayaṃ (syā.)
    5. વિસુકમ્મેન§માપિતો (ક॰), વિસ્સકમ્મેન નિમ્મિતો (સી॰)
    6. visukammena§māpito (ka.), vissakammena nimmito (sī.)
    7. અવિવિત્તં (સી॰)
    8. avivittaṃ (sī.)
    9. સચા’વસેય્ય (?)
    10. sacā’vaseyya (?)
    11. એવં રક્ખિં મહામુનિ (સી॰ ક॰), મમં દક્ખિ મહામુનિ (સ્યા॰)
    12. evaṃ rakkhiṃ mahāmuni (sī. ka.), mamaṃ dakkhi mahāmuni (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૬. રાહુલત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 6. Rāhulattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact