Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૪૫] ૫. રાજકુમ્ભજાતકવણ્ણના

    [345] 5. Rājakumbhajātakavaṇṇanā

    વનં યદગ્ગિ દહતીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં અલસભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સો કિર સાવત્થિવાસી કુલપુત્તો સાસને ઉરં દત્વા પબ્બજિત્વાપિ અલસો અહોસિ ઉદ્દેસપરિપુચ્છાયોનિસોમનસિકારવત્તપટિવત્તાદીહિ પરિબાહિરો નીવરણાભિભૂતો. નિસિન્નટ્ઠાનાદીસુ ઇરિયાપથેસુ તથા એવ હોતિ. તસ્સ તં આલસિયભાવં આરબ્ભ ભિક્ખૂ ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, અસુકો નામ ભિક્ખુ એવરૂપે નિય્યાનિકસાસને પબ્બજિત્વા આલસિયો કુસીતો નીવરણાભિભૂતો વિહરતી’’તિ . સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ આલસિયોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Vanaṃ yadaggi dahatīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ alasabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajitvāpi alaso ahosi uddesaparipucchāyonisomanasikāravattapaṭivattādīhi paribāhiro nīvaraṇābhibhūto. Nisinnaṭṭhānādīsu iriyāpathesu tathā eva hoti. Tassa taṃ ālasiyabhāvaṃ ārabbha bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā ālasiyo kusīto nīvaraṇābhibhūto viharatī’’ti . Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa ālasiyoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ અમચ્ચરતનં અહોસિ, બારાણસિરાજા આલસિયજાતિકો અહોસિ. બોધિસત્તો ‘‘રાજાનં પબોધેસ્સામી’’તિ એકં ઉપમં ઉપધારેન્તો વિચરતિ. અથેકદિવસં રાજા ઉય્યાનં ગન્ત્વા અમચ્ચગણપરિવુતો તત્થ વિચરન્તો એકં રાજકુમ્ભં નામ આલસિયં પસ્સિ. તથારૂપા કિર આલસિયા સકલદિવસં ગચ્છન્તાપિ એકદ્વઙ્ગુલમત્તમેવ ગચ્છન્તિ. રાજા તં દિસ્વા ‘‘વયસ્સ કો નામ સો’’તિ બોધિસત્તં પુચ્છિ. મહાસત્તો ‘‘રાજકુમ્ભો નામેસ, મહારાજ, આલસિયો. એવરૂપો હિ સકલદિવસં ગચ્છન્તોપિ એકઙ્ગુલદ્વઙ્ગુલમત્તમેવ ગચ્છતી’’તિ વત્વા તેન સદ્ધિં સલ્લપન્તો ‘‘અમ્ભો, રાજકુમ્ભ, તુમ્હાકં દન્ધગમનં ઇમસ્મિં અરઞ્ઞે દાવગ્ગિમ્હિ ઉટ્ઠિતે કિં કરોથા’’તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa amaccaratanaṃ ahosi, bārāṇasirājā ālasiyajātiko ahosi. Bodhisatto ‘‘rājānaṃ pabodhessāmī’’ti ekaṃ upamaṃ upadhārento vicarati. Athekadivasaṃ rājā uyyānaṃ gantvā amaccagaṇaparivuto tattha vicaranto ekaṃ rājakumbhaṃ nāma ālasiyaṃ passi. Tathārūpā kira ālasiyā sakaladivasaṃ gacchantāpi ekadvaṅgulamattameva gacchanti. Rājā taṃ disvā ‘‘vayassa ko nāma so’’ti bodhisattaṃ pucchi. Mahāsatto ‘‘rājakumbho nāmesa, mahārāja, ālasiyo. Evarūpo hi sakaladivasaṃ gacchantopi ekaṅguladvaṅgulamattameva gacchatī’’ti vatvā tena saddhiṃ sallapanto ‘‘ambho, rājakumbha, tumhākaṃ dandhagamanaṃ imasmiṃ araññe dāvaggimhi uṭṭhite kiṃ karothā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૭૩.

    173.

    ‘‘વનં યદગ્ગિ દહતિ, પાવકો કણ્હવત્તની;

    ‘‘Vanaṃ yadaggi dahati, pāvako kaṇhavattanī;

    કથં કરોસિ પચલક, એવં દન્ધપરક્કમો’’તિ.

    Kathaṃ karosi pacalaka, evaṃ dandhaparakkamo’’ti.

    તત્થ યદગ્ગીતિ યદા અગ્ગિ. પાવકો કણ્હવત્તનીતિ અગ્ગિનો વેવચનં. પચલકાતિ તં આલપતિ. સો હિ ચલન્તો ચલન્તો ગચ્છતિ, નિચ્ચં વા પચલાયતિ, તસ્મા ‘‘પચલકો’’તિ વુચ્ચતિ. દન્ધપરક્કમોતિ ગરુવીરિયો.

    Tattha yadaggīti yadā aggi. Pāvako kaṇhavattanīti aggino vevacanaṃ. Pacalakāti taṃ ālapati. So hi calanto calanto gacchati, niccaṃ vā pacalāyati, tasmā ‘‘pacalako’’ti vuccati. Dandhaparakkamoti garuvīriyo.

    તં સુત્વા રાજકુમ્ભો દુતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā rājakumbho dutiyaṃ gāthamāha –

    ૧૭૪.

    174.

    ‘‘બહૂનિ રુક્ખછિદ્દાનિ, પથબ્યા વિવરાનિ ચ;

    ‘‘Bahūni rukkhachiddāni, pathabyā vivarāni ca;

    તાનિ ચે નાભિસમ્ભોમ, હોતિ નો કાલપરિયાયો’’તિ.

    Tāni ce nābhisambhoma, hoti no kālapariyāyo’’ti.

    તસ્સત્થો – પણ્ડિત, અમ્હાકં ઇતો ઉત્તરિગમનં નામ નત્થિ. ઇમસ્મિં પન અરઞ્ઞે રુક્ખછિદ્દાનિ પથવિયં વિવરાનિ ચ બહૂનિ. યદિ તાનિ ન પાપુણામ, હોતિ નો કાલપરિયાયોતિ મરણમેવ નો હોતીતિ.

    Tassattho – paṇḍita, amhākaṃ ito uttarigamanaṃ nāma natthi. Imasmiṃ pana araññe rukkhachiddāni pathaviyaṃ vivarāni ca bahūni. Yadi tāni na pāpuṇāma, hoti no kālapariyāyoti maraṇameva no hotīti.

    તં સુત્વા બોધિસત્તો ઇતરા દ્વે ગાથા અભાસિ –

    Taṃ sutvā bodhisatto itarā dve gāthā abhāsi –

    ૧૭૫.

    175.

    ‘‘યો દન્ધકાલે તરતિ, તરણીયે ચ દન્ધતિ;

    ‘‘Yo dandhakāle tarati, taraṇīye ca dandhati;

    સુક્ખપણ્ણંવ અક્કમ્મ, અત્થં ભઞ્જતિ અત્તનો.

    Sukkhapaṇṇaṃva akkamma, atthaṃ bhañjati attano.

    ૧૭૬.

    176.

    ‘‘યો દન્ધકાલે દન્ધેતિ, તરણીયે ચ તારયિ;

    ‘‘Yo dandhakāle dandheti, taraṇīye ca tārayi;

    સસીવ રત્તિં વિભજં, તસ્સત્થો પરિપૂરતી’’તિ.

    Sasīva rattiṃ vibhajaṃ, tassattho paripūratī’’ti.

    તત્થ દન્ધકાલેતિ તેસં તેસં કમ્માનં સણિકં કત્તબ્બકાલે. તરતીતિ તુરિતતુરિતો વેગેન તાનિ કમ્માનિ કરોતિ. સુક્ખપણ્ણંવાતિ યથા વાતાતપસુક્ખં તાલપણ્ણં બલવા પુરિસો અક્કમિત્વા ભઞ્જેય્ય, તત્થેવ ચુણ્ણવિચુણ્ણં કરેય્ય, એવં સો અત્તનો અત્થં વુદ્ધિં ભઞ્જતિ. દન્ધેતીતિ દન્ધયતિ દન્ધકાતબ્બાનિ કમ્માનિ દન્ધમેવ કરોતિ. તારયીતિ તુરિતકાતબ્બાનિ કમ્માનિ તુરિતોવ કરોતિ. સસીવ રત્તિં વિભજન્તિ યથા ચન્દો જુણ્હપક્ખં રત્તિં જોતયમાનો કાળપક્ખરત્તિતો રત્તિં વિભજન્તો દિવસે દિવસે પરિપૂરતિ, એવં તસ્સ પુરિસસ્સ અત્થો પરિપૂરતીતિ વુત્તં હોતિ.

    Tattha dandhakāleti tesaṃ tesaṃ kammānaṃ saṇikaṃ kattabbakāle. Taratīti turitaturito vegena tāni kammāni karoti. Sukkhapaṇṇaṃvāti yathā vātātapasukkhaṃ tālapaṇṇaṃ balavā puriso akkamitvā bhañjeyya, tattheva cuṇṇavicuṇṇaṃ kareyya, evaṃ so attano atthaṃ vuddhiṃ bhañjati. Dandhetīti dandhayati dandhakātabbāni kammāni dandhameva karoti. Tārayīti turitakātabbāni kammāni turitova karoti. Sasīva rattiṃ vibhajanti yathā cando juṇhapakkhaṃ rattiṃ jotayamāno kāḷapakkharattito rattiṃ vibhajanto divase divase paripūrati, evaṃ tassa purisassa attho paripūratīti vuttaṃ hoti.

    રાજા બોધિસત્તસ્સ વચનં સુત્વા તતો પટ્ઠાય અનલસો જાતો.

    Rājā bodhisattassa vacanaṃ sutvā tato paṭṭhāya analaso jāto.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજકુમ્ભો આલસિયભિક્ખુ અહોસિ, પણ્ડિતામચ્ચો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājakumbho ālasiyabhikkhu ahosi, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    રાજકુમ્ભજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.

    Rājakumbhajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૪૫. ગજકુમ્ભજાતકં • 345. Gajakumbhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact