Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³னபாளி • Udānapāḷi

    2. ராஜஸுத்தங்

    2. Rājasuttaṃ

    12. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலானங் பி⁴க்கூ²னங் பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தானங் உபட்டா²னஸாலாயங் ஸன்னிஸின்னானங் ஸன்னிபதிதானங் அயமந்தராகதா² உத³பாதி³ – ‘‘கோ நு கோ², ஆவுஸோ, இமேஸங் த்³வின்னங் ராஜூனங் மஹத்³த⁴னதரோ வா மஹாபோ⁴க³தரோ வா மஹாகோஸதரோ வா மஹாவிஜிததரோ வா மஹாவாஹனதரோ வா மஹப்³ப³லதரோ வா மஹித்³தி⁴கதரோ வா மஹானுபா⁴வதரோ வா ராஜா வா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ, ராஜா வா பஸேனதி³ கோஸலோ’’தி? அயஞ்சரஹி தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அந்தராகதா² ஹோதி விப்பகதா.

    12. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena sambahulānaṃ bhikkhūnaṃ pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantānaṃ upaṭṭhānasālāyaṃ sannisinnānaṃ sannipatitānaṃ ayamantarākathā udapādi – ‘‘ko nu kho, āvuso, imesaṃ dvinnaṃ rājūnaṃ mahaddhanataro vā mahābhogataro vā mahākosataro vā mahāvijitataro vā mahāvāhanataro vā mahabbalataro vā mahiddhikataro vā mahānubhāvataro vā rājā vā māgadho seniyo bimbisāro, rājā vā pasenadi kosalo’’ti? Ayañcarahi tesaṃ bhikkhūnaṃ antarākathā hoti vippakatā.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனுபட்டா²னஸாலா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா ஸன்னிபதிதா, கா ச பன வோ அந்தராகதா² விப்பகதா’’தி?

    Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenupaṭṭhānasālā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā sannipatitā, kā ca pana vo antarākathā vippakatā’’ti?

    ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தானங் உபட்டா²னஸாலாயங் ஸன்னிஸின்னானங் ஸன்னிபதிதானங் அயமந்தராகதா² உத³பாதி³ – ‘கோ நு கோ², ஆவுஸோ, இமேஸங் த்³வின்னங் ராஜூனங் மஹத்³த⁴னதரோ வா மஹாபோ⁴க³தரோ வா மஹாகோஸதரோ வா மஹாவிஜிததரோ வா மஹாவாஹனதரோ வா மஹப்³ப³லதரோ வா மஹித்³தி⁴கதரோ வா மஹானுபா⁴வதரோ வா ராஜா வா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ, ராஜா வா பஸேனதி³ கோஸலோ’தி? அயங் கோ² நோ, ப⁴ந்தே, அந்தராகதா² விப்பகதா, அத² ப⁴க³வா அனுப்பத்தோ’’தி.

    ‘‘Idha, bhante, amhākaṃ pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantānaṃ upaṭṭhānasālāyaṃ sannisinnānaṃ sannipatitānaṃ ayamantarākathā udapādi – ‘ko nu kho, āvuso, imesaṃ dvinnaṃ rājūnaṃ mahaddhanataro vā mahābhogataro vā mahākosataro vā mahāvijitataro vā mahāvāhanataro vā mahabbalataro vā mahiddhikataro vā mahānubhāvataro vā rājā vā māgadho seniyo bimbisāro, rājā vā pasenadi kosalo’ti? Ayaṃ kho no, bhante, antarākathā vippakatā, atha bhagavā anuppatto’’ti.

    ‘‘ந க்²வேதங், பி⁴க்க²வே, தும்ஹாகங் பதிரூபங் குலபுத்தானங் ஸத்³தா⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதானங் யங் தும்ஹே ஏவரூபிங் கத²ங் கதெ²ய்யாத². ஸன்னிபதிதானங் வோ, பி⁴க்க²வே, த்³வயங் கரணீயங் – த⁴ம்மீ வா கதா² அரியோ வா துண்ஹீபா⁴வோ’’தி.

    ‘‘Na khvetaṃ, bhikkhave, tumhākaṃ patirūpaṃ kulaputtānaṃ saddhā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitānaṃ yaṃ tumhe evarūpiṃ kathaṃ katheyyātha. Sannipatitānaṃ vo, bhikkhave, dvayaṃ karaṇīyaṃ – dhammī vā kathā ariyo vā tuṇhībhāvo’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யஞ்ச காமஸுக²ங் லோகே, யஞ்சித³ங் தி³வியங் ஸுக²ங்;

    ‘‘Yañca kāmasukhaṃ loke, yañcidaṃ diviyaṃ sukhaṃ;

    தண்ஹக்க²யஸுக²ஸ்ஸேதே , கலங் நாக்³க⁴ந்தி ஸோளஸி’’ந்தி. து³தியங்;

    Taṇhakkhayasukhassete , kalaṃ nāgghanti soḷasi’’nti. dutiyaṃ;







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā / 2. ராஜஸுத்தவண்ணனா • 2. Rājasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact