Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā |
2. ராஜஸுத்தவண்ணனா
2. Rājasuttavaṇṇanā
12. து³தியே ஸம்ப³ஹுலானந்தி வினயபரியாயேன தயோ ஜனா ‘‘ஸம்ப³ஹுலா’’தி வுச்சந்தி, ததோ பரங் ஸங்கோ⁴. ஸுத்தந்தபரியாயேன பன தயோ தயோ ஏவ, ததோ உத்³த⁴ங் ஸம்ப³ஹுலா. தஸ்மா இதா⁴பி ஸுத்தந்தபரியாயேன ஸம்ப³ஹுலாதி வேதி³தப்³பா³. உபட்டா²னஸாலாயந்தி த⁴ம்மஸபா⁴மண்ட³பே. ஸா ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸேதுங் ஆக³தஸ்ஸ ததா²க³தஸ்ஸ பி⁴க்கூ²னங் உபட்டா²னகரணட்டா²னந்தி ‘‘உபட்டா²னஸாலா’’தி வுச்சதி. அத² வா யத்த² பி⁴க்கூ² வினயங் வினிச்சி²னந்தி, த⁴ம்மங் கதெ²ந்தி, ஸாகச்ச²ங் ஸமாபஜ்ஜந்தி, ஸன்னிபதனவஸேன பகதியா உபதிட்ட²ந்தி, ஸா ஸாலாபி மண்ட³போபி ‘‘உபட்டா²னஸாலா’’த்வேவ வுச்சதி. தத்தா²பி ஹி பு³த்³தா⁴ஸனங் நிச்சங் பஞ்ஞத்தமேவ ஹோதி. இத³ஞ்ஹி பு³த்³தா⁴னங் த⁴ரமானகாலே பி⁴க்கூ²னங் சாரித்தங். ஸன்னிஸின்னானந்தி நிஸஜ்ஜனவஸேன ஸங்க³ம்ம நிஸின்னானங். ஸன்னிபதிதானந்தி ததோ ததோ ஆக³ந்த்வா ஸன்னிபதனவஸேன ஸன்னிபதிதானங். அத² வா பு³த்³தா⁴ஸனங் புரதோ கத்வா ஸத்து² ஸம்முகே² விய ஆத³ருப்பத்தியா ஸக்கச்சங் நிஸீத³னவஸேன ஸன்னிஸின்னானங், ஸமானஜ்ஜா²ஸயத்தா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்மிங் அஜ்ஜா²ஸயேன ஸுட்டு² ஸம்மா ச நிபதனவஸேன ஸன்னிபதிதானங். அயந்தி இதா³னி வுச்சமானங் நித்³தி³ஸதி. அந்தராகதா²தி கம்மட்டா²னமனஸிகாரஉத்³தே³ஸபரிபுச்சா²தீ³னங் அந்தரா அஞ்ஞா ஏகா கதா², அத² வா மஜ்ஜ²ன்ஹிகே லத்³த⁴ஸ்ஸ ஸுக³தோவாத³ஸ்ஸ, ஸாயங் லபி⁴தப்³ப³ஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸவனஸ்ஸ ச அந்தரா பவத்தத்தா அந்தராகதா², ஸமணஸமாசாரஸ்ஸேவ வா அந்தரா பவத்தா அஞ்ஞா ஏகா கதா²தி அந்தராகதா². உத³பாதீ³தி உப்பன்னா.
12. Dutiye sambahulānanti vinayapariyāyena tayo janā ‘‘sambahulā’’ti vuccanti, tato paraṃ saṅgho. Suttantapariyāyena pana tayo tayo eva, tato uddhaṃ sambahulā. Tasmā idhāpi suttantapariyāyena sambahulāti veditabbā. Upaṭṭhānasālāyanti dhammasabhāmaṇḍape. Sā hi dhammaṃ desetuṃ āgatassa tathāgatassa bhikkhūnaṃ upaṭṭhānakaraṇaṭṭhānanti ‘‘upaṭṭhānasālā’’ti vuccati. Atha vā yattha bhikkhū vinayaṃ vinicchinanti, dhammaṃ kathenti, sākacchaṃ samāpajjanti, sannipatanavasena pakatiyā upatiṭṭhanti, sā sālāpi maṇḍapopi ‘‘upaṭṭhānasālā’’tveva vuccati. Tatthāpi hi buddhāsanaṃ niccaṃ paññattameva hoti. Idañhi buddhānaṃ dharamānakāle bhikkhūnaṃ cārittaṃ. Sannisinnānanti nisajjanavasena saṅgamma nisinnānaṃ. Sannipatitānanti tato tato āgantvā sannipatanavasena sannipatitānaṃ. Atha vā buddhāsanaṃ purato katvā satthu sammukhe viya ādaruppattiyā sakkaccaṃ nisīdanavasena sannisinnānaṃ, samānajjhāsayattā aññamaññasmiṃ ajjhāsayena suṭṭhu sammā ca nipatanavasena sannipatitānaṃ. Ayanti idāni vuccamānaṃ niddisati. Antarākathāti kammaṭṭhānamanasikārauddesaparipucchādīnaṃ antarā aññā ekā kathā, atha vā majjhanhike laddhassa sugatovādassa, sāyaṃ labhitabbassa dhammassavanassa ca antarā pavattattā antarākathā, samaṇasamācārasseva vā antarā pavattā aññā ekā kathāti antarākathā. Udapādīti uppannā.
இமேஸங் த்³வின்னங் ராஜூனந்தி நித்³தா⁴ரணே ஸாமிவசனங். மஹத்³த⁴னதரோ வாதிஆதீ³ஸு பத²வியங் நிக²ணித்வா ட²பிதங் ஸத்தரதனநிசயஸங்கா²தங் மஹந்தங் த⁴னங் ஏதஸ்ஸாதி மஹத்³த⁴னோ, த்³வீஸு அயங் அதிஸயேன மஹத்³த⁴னோதி மஹத்³த⁴னதரோ. வாஸத்³தோ³ விகப்பத்தோ². ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. அயங் பன விஸேஸோ – நிச்சபரிப்³ப³யவஸேன மஹந்தோ போ⁴கோ³ ஏதஸ்ஸாதி மஹாபோ⁴கோ³. தே³வஸிகங் பவிஸனஆயபூ⁴தோ மஹந்தோ கோஸோ ஏதஸ்ஸாதி மஹாகோஸோ. அபரே பன ‘‘தே³வஸிகங் பவிஸனஆயபூ⁴தங் மணிஸாரபெ²க்³கு³கு³ம்பா³தி³பே⁴த³பி⁴ன்னங் பரிக்³க³ஹவத்து² த⁴னங், ததே³வ ஸாரக³ப்³பா⁴தீ³ஸு நிஹிதங் கோஸோ’’தி வத³ந்தி. வஜிரோ, மஹானீலோ, இந்த³னீலோ, மரகதோ, வேளுரியோ, பது³மராகோ³, பு²ஸ்ஸராகோ³, கக்கேதனோ, புலாகோ, விமலோ, லோஹிதங்கோ , ப²லிகோ, பவாளோ, ஜோதிரஸோ, கோ³முத்தகோ, கோ³மேத³கோ, ஸோக³ந்தி⁴கோ, முத்தா, ஸங்கோ², அஞ்ஜனமூலோ, ராஜபட்டோ, அமதங்ஸகோ, பியகோ, ப்³ராஹ்மணீ சாதி சதுப்³பீ³ஸதி மணி நாம. ஸத்த லோஹானி கஹாபணோ ச ஸாரோ நாம. ஸயனச்சா²த³னபாவுரணக³ஜத³ந்தஸிலாதீ³னி பெ²க்³கு³ நாம. சந்த³னாக³ருகுங்குமதக³ரகப்பூராதி³ கு³ம்பா³ நாம. தத்த² புரிமேன ஆதி³ஸத்³தே³ன ஸாலிவீஹிஆதி³முக்³க³மாஸாதி³புப்³ப³ண்ணாபரண்ணபே⁴த³ங் த⁴ஞ்ஞவிகதிங் ஆதி³ங் கத்வா யங் ஸத்தானங் உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³பூ⁴தங் வத்து², தங் ஸப்³ப³ங் ஸங்க³ய்ஹதி. மஹந்தங் விஜிதங் ரட்ட²ங் ஏதஸ்ஸாதி மஹாவிஜிதோ. மஹந்தோ ஹத்தி²அஸ்ஸாதி³வாஹனோ ஏதஸ்ஸாதி மஹாவாஹனோ. மஹந்தங் ஸேனாப³லஞ்சேவ தா²மப³லஞ்ச ஏதஸ்ஸாதி மஹப்³ப³லோ. இச்சி²தனிப்³ப³த்திஸங்கா²தா புஞ்ஞகம்மனிப்ப²ன்னா மஹதீ இத்³தி⁴ ஏதஸ்ஸாதி மஹித்³தி⁴கோ. தேஜஸங்கா²தோ உஸ்ஸாஹமந்தபபு⁴ஸத்திஸங்கா²தோ வா மஹந்தோ ஆனுபா⁴வோ ஏதஸ்ஸாதி மஹானுபா⁴வோ.
Imesaṃ dvinnaṃ rājūnanti niddhāraṇe sāmivacanaṃ. Mahaddhanataro vātiādīsu pathaviyaṃ nikhaṇitvā ṭhapitaṃ sattaratananicayasaṅkhātaṃ mahantaṃ dhanaṃ etassāti mahaddhano, dvīsu ayaṃ atisayena mahaddhanoti mahaddhanataro. Vāsaddo vikappattho. Sesapadesupi eseva nayo. Ayaṃ pana viseso – niccaparibbayavasena mahanto bhogo etassāti mahābhogo. Devasikaṃ pavisanaāyabhūto mahanto koso etassāti mahākoso. Apare pana ‘‘devasikaṃ pavisanaāyabhūtaṃ maṇisārapheggugumbādibhedabhinnaṃ pariggahavatthu dhanaṃ, tadeva sāragabbhādīsu nihitaṃ koso’’ti vadanti. Vajiro, mahānīlo, indanīlo, marakato, veḷuriyo, padumarāgo, phussarāgo, kakketano, pulāko, vimalo, lohitaṅko , phaliko, pavāḷo, jotiraso, gomuttako, gomedako, sogandhiko, muttā, saṅkho, añjanamūlo, rājapaṭṭo, amataṃsako, piyako, brāhmaṇī cāti catubbīsati maṇi nāma. Satta lohāni kahāpaṇo ca sāro nāma. Sayanacchādanapāvuraṇagajadantasilādīni pheggu nāma. Candanāgarukuṅkumatagarakappūrādi gumbā nāma. Tattha purimena ādisaddena sālivīhiādimuggamāsādipubbaṇṇāparaṇṇabhedaṃ dhaññavikatiṃ ādiṃ katvā yaṃ sattānaṃ upabhogaparibhogabhūtaṃ vatthu, taṃ sabbaṃ saṅgayhati. Mahantaṃ vijitaṃ raṭṭhaṃ etassāti mahāvijito. Mahanto hatthiassādivāhano etassāti mahāvāhano. Mahantaṃ senābalañceva thāmabalañca etassāti mahabbalo. Icchitanibbattisaṅkhātā puññakammanipphannā mahatī iddhi etassāti mahiddhiko. Tejasaṅkhāto ussāhamantapabhusattisaṅkhāto vā mahanto ānubhāvo etassāti mahānubhāvo.
எத்த² ச பட²மேன ஆயஸம்பதா³, து³தியேன வித்தூபகரணஸம்பதா³, ததியேன விப⁴வஸம்பதா³, சதுத்தே²ன ஜனபத³ஸம்பதா³, பஞ்சமேன யானஸம்பதா³, ச²ட்டே²ன பரிவாரஸம்பதா³ய ஸத்³தி⁴ங் அத்தஸம்பதா³, ஸத்தமேன புஞ்ஞகம்மஸம்பதா³, அட்ட²மேன பபா⁴வஸம்பதா³ தேஸங் ராஜூனங் பகாஸிதா ஹோதி. தேன யா ஸா ஸாமிஸம்பத்தி, அமச்சஸம்பத்தி, ஸேனாஸம்பத்தி, ரட்ட²ஸம்பத்தி, விப⁴வஸம்பத்தி, மித்தஸம்பத்தி, து³க்³க³ஸம்பத்தீதி ஸத்த பகதிஸம்பதா³ ராஜூனங் இச்சி²தப்³பா³. தா ஸப்³பா³ யதா²ரஹங் பரிதீ³பிதாதி வேதி³தப்³பா³.
Ettha ca paṭhamena āyasampadā, dutiyena vittūpakaraṇasampadā, tatiyena vibhavasampadā, catutthena janapadasampadā, pañcamena yānasampadā, chaṭṭhena parivārasampadāya saddhiṃ attasampadā, sattamena puññakammasampadā, aṭṭhamena pabhāvasampadā tesaṃ rājūnaṃ pakāsitā hoti. Tena yā sā sāmisampatti, amaccasampatti, senāsampatti, raṭṭhasampatti, vibhavasampatti, mittasampatti, duggasampattīti satta pakatisampadā rājūnaṃ icchitabbā. Tā sabbā yathārahaṃ paridīpitāti veditabbā.
தா³னாதீ³ஹி சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி பரிஸங் ரஞ்ஜேதீதி ராஜா. மக³தா⁴னங் இஸ்ஸரோதி மாக³தோ⁴. மஹதியா ஸேனாய ஸமன்னாக³தத்தா ஸேனியகொ³த்தத்தா வா ஸேனியோ. பி³ம்பி³ வுச்சதி ஸுவண்ணங், தஸ்மா ஸாரபி³ம்பி³வண்ணதாய பி³ம்பி³ஸாரோ. கேசி பன ‘‘நாமமேவேதங் தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ’’தி வத³ந்தி. பச்சாமித்தங் பரஸேனங் ஜினாதீதி பஸேனதி³. கோஸலரட்ட²ஸ்ஸ அதி⁴பதீதி கோஸலோ. அயஞ்சரஹீதி எத்த² சரஹீதி நிபாதமத்தங். விப்பகதாதி அபரியோஸிதா. அயங் தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அந்தராகதா² அனிட்டி²தாதி அத்தோ².
Dānādīhi catūhi saṅgahavatthūhi parisaṃ rañjetīti rājā. Magadhānaṃ issaroti māgadho. Mahatiyā senāya samannāgatattā seniyagottattā vā seniyo. Bimbi vuccati suvaṇṇaṃ, tasmā sārabimbivaṇṇatāya bimbisāro. Keci pana ‘‘nāmamevetaṃ tassa rañño’’ti vadanti. Paccāmittaṃ parasenaṃ jinātīti pasenadi. Kosalaraṭṭhassa adhipatīti kosalo. Ayañcarahīti ettha carahīti nipātamattaṃ. Vippakatāti apariyositā. Ayaṃ tesaṃ bhikkhūnaṃ antarākathā aniṭṭhitāti attho.
ஸாயன்ஹஸமயந்தி ஸாயன்ஹே ஏகங் ஸமயங். படிஸல்லானா வுட்டி²தோதி ததோ ததோ ரூபாதி³ஆரம்மணதோ சித்தஸ்ஸ படிஸங்ஹரணதோ படிஸல்லானஸங்கா²தாய ப²லஸமாபத்திதோ யதா²காலபரிச்சே²த³ங் வுட்டி²தோ. ப⁴க³வா ஹி புப்³ப³ண்ஹஸமயங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஸாவத்தி²ங் பவிஸித்வா பி⁴க்கூ²னங் ஸுலப⁴பிண்ட³பாதங் கத்வா கதப⁴த்தகிச்சோ பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸாவத்தி²தோ நிக்க²மித்வா விஹாரங் பவிஸித்வா க³ந்த⁴குடிப்பமுகே² ட²த்வா வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா டி²தானங் பி⁴க்கூ²னங் யதா²ஸமுட்டி²தங் ஸுக³தோவாத³ங் த³த்வா தேஸு அரஞ்ஞருக்க²மூலாதி³தி³வாட்டா²னங் உத்³தி³ஸ்ஸ க³தேஸு க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா ப²லஸமாபத்திஸுகே²ன தி³வஸபா⁴க³ங் வீதினாமெத்வா யதா²காலபரிச்சே²தே³ ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய, ‘‘மய்ஹங் உபக³மனங் ஆக³மயமானா சதஸ்ஸோ பரிஸா ஸகலவிஹாரங் பரிபூரெந்தியோ நிஸின்னா, இதா³னி மே த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் த⁴ம்மஸபா⁴மண்ட³லங் உபக³ந்துங் காலோ’’தி ஆஸனதோ வுட்டா²ய, கேஸரஸீஹோ விய கஞ்சனகு³ஹாய ஸுரபி⁴க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா யூத²ங் உபஸங்கமந்தோ மத்தவரவாரணோ விய அகாயசாபல்லேன சாருவிக்கந்தக³மனோ அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனப்படிமண்டி³தபா³த்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணஸமுஜ்ஜலாய ப்³யாமப்பபா⁴ய பரிக்கே²பவிலாஸஸம்பன்னாய பப⁴ஸ்ஸரகேதுமாலாலங்கதாய நீலபீதலோஹிதோதா³தமஞ்ஜிட்ட²பப⁴ஸ்ஸரானங் வஸேன ச²ப்³ப³ண்ணபு³த்³த⁴ரங்ஸியோ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தியா அசிந்தெய்யானுபா⁴வாய அனுபமாய பு³த்³த⁴லீலாய ஸமன்னாக³தாய ரூபகாயஸம்பத்தியா ஸகலவிஹாரங் ஏகாலோகங் குருமானோ உபட்டா²னஸாலங் உபஸங்கமி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா…பே॰… தேனுபஸங்கமீ’’தி.
Sāyanhasamayanti sāyanhe ekaṃ samayaṃ. Paṭisallānā vuṭṭhitoti tato tato rūpādiārammaṇato cittassa paṭisaṃharaṇato paṭisallānasaṅkhātāya phalasamāpattito yathākālaparicchedaṃ vuṭṭhito. Bhagavā hi pubbaṇhasamayaṃ bhikkhusaṅghaparivuto sāvatthiṃ pavisitvā bhikkhūnaṃ sulabhapiṇḍapātaṃ katvā katabhattakicco bhikkhūhi saddhiṃ sāvatthito nikkhamitvā vihāraṃ pavisitvā gandhakuṭippamukhe ṭhatvā vattaṃ dassetvā ṭhitānaṃ bhikkhūnaṃ yathāsamuṭṭhitaṃ sugatovādaṃ datvā tesu araññarukkhamūlādidivāṭṭhānaṃ uddissa gatesu gandhakuṭiṃ pavisitvā phalasamāpattisukhena divasabhāgaṃ vītināmetvā yathākālaparicchede samāpattito vuṭṭhāya, ‘‘mayhaṃ upagamanaṃ āgamayamānā catasso parisā sakalavihāraṃ paripūrentiyo nisinnā, idāni me dhammadesanatthaṃ dhammasabhāmaṇḍalaṃ upagantuṃ kālo’’ti āsanato vuṭṭhāya, kesarasīho viya kañcanaguhāya surabhigandhakuṭito nikkhamitvā yūthaṃ upasaṅkamanto mattavaravāraṇo viya akāyacāpallena cāruvikkantagamano asītianubyañjanappaṭimaṇḍitabāttiṃsamahāpurisalakkhaṇasamujjalāya byāmappabhāya parikkhepavilāsasampannāya pabhassaraketumālālaṅkatāya nīlapītalohitodātamañjiṭṭhapabhassarānaṃ vasena chabbaṇṇabuddharaṃsiyo vissajjentiyā acinteyyānubhāvāya anupamāya buddhalīlāya samannāgatāya rūpakāyasampattiyā sakalavihāraṃ ekālokaṃ kurumāno upaṭṭhānasālaṃ upasaṅkami. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho bhagavā…pe… tenupasaṅkamī’’ti.
ஏவங் உபஸங்கமித்வா வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா நிஸின்னே தே பி⁴க்கூ² துண்ஹீபூ⁴தே தி³ஸ்வா ‘‘மயி அகதெ²ந்தே இமே பி⁴க்கூ² பு³த்³த⁴கா³ரவேன கப்பம்பி ந கதெ²ஸ்ஸந்தீ’’தி கதா²ஸமுட்டா²பனத்த²ங் ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² காய நுத்தா²தி கதமாய நு ப⁴வத². ‘‘காய நொத்தா²’’திபி பாளி, ஸோ ஏவத்தோ², ‘‘காய ந்வெத்தா²’’திபி பட²ந்தி, தஸ்ஸ கதமாய நு எத்தா²தி அத்தோ². தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – பி⁴க்க²வே, கதமாய நாம கதா²ய இத⁴ ஸன்னிஸின்னா ப⁴வத², கதமா ச தும்ஹாகங் கதா² மமாக³மனபச்சயா அனிட்டி²தா, தங் நிட்டா²பெஸ்ஸாமீதி ஏவங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணாய பவாரேஸி.
Evaṃ upasaṅkamitvā vattaṃ dassetvā nisinne te bhikkhū tuṇhībhūte disvā ‘‘mayi akathente ime bhikkhū buddhagāravena kappampi na kathessantī’’ti kathāsamuṭṭhāpanatthaṃ ‘‘kāya nuttha, bhikkhave’’tiādimāha. Tattha kāya nutthāti katamāya nu bhavatha. ‘‘Kāya notthā’’tipi pāḷi, so evattho, ‘‘kāya nvetthā’’tipi paṭhanti, tassa katamāya nu etthāti attho. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – bhikkhave, katamāya nāma kathāya idha sannisinnā bhavatha, katamā ca tumhākaṃ kathā mamāgamanapaccayā aniṭṭhitā, taṃ niṭṭhāpessāmīti evaṃ sabbaññupavāraṇāya pavāresi.
ந க்²வேதந்தி ந கோ² ஏதங், அயமேவ வா பாடோ². ‘‘ந கோ²த’’ந்திபி பட²ந்தி, ந கோ² ஏதங் இச்சேவ பத³விபா⁴கோ³. குலபுத்தானந்தி ஜாதிஆசாரகுலபுத்தானங். ஸத்³தா⁴தி ஸத்³தா⁴ய, கம்மப²லஸத்³தா⁴ய ரதனத்தயஸத்³தா⁴ய ச. அகா³ரஸ்மாதி க⁴ரதோ, க³ஹட்ட²பா⁴வாதி அத்தோ². அனகா³ரியந்தி பப்³ப³ஜ்ஜங். பப்³ப³ஜிதானந்தி உபக³தானங் . யந்தி கிரியாபராமஸனங். தத்தா²யங் பத³யோஜனா – ‘‘பி⁴க்க²வே, தும்ஹே நேவ ராஜாபி⁴னீதா ந சோராபி⁴னீதா ந இணட்டா ந ஜீவிதபகதா பப்³ப³ஜிதா, அத² கோ² ஸத்³தா⁴ய அகா³ரதோ நிக்க²மித்வா மம ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதா, தும்ஹே ஏதரஹி ஏவரூபிங் ராஜப்படிஸங்யுத்தங் திரச்சா²னகத²ங் கதெ²ய்யாத², யங் ஏவரூபாய கதா²ய கத²னங், ஏதங் தும்ஹாகங் ந கோ² பதிரூபங் ந யுத்தமேவா’’தி.
Na khvetanti na kho etaṃ, ayameva vā pāṭho. ‘‘Na khota’’ntipi paṭhanti, na kho etaṃ icceva padavibhāgo. Kulaputtānanti jātiācārakulaputtānaṃ. Saddhāti saddhāya, kammaphalasaddhāya ratanattayasaddhāya ca. Agārasmāti gharato, gahaṭṭhabhāvāti attho. Anagāriyanti pabbajjaṃ. Pabbajitānanti upagatānaṃ . Yanti kiriyāparāmasanaṃ. Tatthāyaṃ padayojanā – ‘‘bhikkhave, tumhe neva rājābhinītā na corābhinītā na iṇaṭṭā na jīvitapakatā pabbajitā, atha kho saddhāya agārato nikkhamitvā mama sāsane pabbajitā, tumhe etarahi evarūpiṃ rājappaṭisaṃyuttaṃ tiracchānakathaṃ katheyyātha, yaṃ evarūpāya kathāya kathanaṃ, etaṃ tumhākaṃ na kho patirūpaṃ na yuttamevā’’ti.
ஏவங் ஸன்னிபதிதானங் பப்³ப³ஜிதானங் அப்பதிரூபங் படிக்கி²பித்வா இதா³னி நேஸங் பதிரூபங் படிபத்திங் அனுஜானந்தோ ‘‘ஸன்னிபதிதானங் வோ, பி⁴க்க²வே, த்³வயங் கரணீயங் த⁴ம்மீ வா கதா² அரியோ வா துண்ஹீபா⁴வோ’’தி ஆஹ. தத்த² வோதி தும்ஹாகங். கரணீயந்தி ஹி பத³ங் அபெக்கி²த்வா கத்தரி ஸாமிவசனமேதங், தஸ்மா தும்ஹேஹீதி அத்தோ². த்³வயங் கரணீயந்தி த்³வே காதப்³பா³. த⁴ம்மீ கதா²தி சதுஸச்சத⁴ம்மதோ அனபேதா கதா², பவத்தினிவத்திபரிதீ³பினீ த⁴ம்மதே³ஸனாதி அத்தோ². த³ஸகதா²வத்து²ஸங்கா²தாபி ஹி த⁴ம்மகதா² ததே³கதே³ஸா ஏவாதி. அரியோதி ஏகந்தஹிதாவஹத்தா அரியோ, விஸுத்³தோ⁴ உத்தமோதி வா அரியோ. துண்ஹீபா⁴வோதி ஸமத²விபஸ்ஸனாபா⁴வனாபூ⁴தங் அகத²னங். கேசி பன ‘‘வசீஸங்கா²ரபடிபக்க²பா⁴வதோ து³தியஜ்ஜா²னங் அரியோ துண்ஹீபா⁴வோ’’தி வத³ந்தி. அபரே ‘‘சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் அரியோ துண்ஹீபா⁴வோ’’தி வத³ந்தி. அயங் பனெத்த² அத்தோ² – ‘‘பி⁴க்க²வே, சித்தவிவேகஸ்ஸ பரிப்³ரூஹனத்த²ங் விவேகட்ட²காயா ஸுஞ்ஞாகா³ரே விஹரந்தா ஸசே கதா³சி ஸன்னிபதத², ஏவங் ஸன்னிபதிதேஹி தும்ஹேஹி ‘அஸ்ஸுதங் ஸாவேதி ஸுதங் வா பரியோத³பேதீ’தி வுத்தனயேன அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸூபகாராய க²ந்தா⁴தீ³னங் அனிச்சதாதி³படிஸங்யுத்தா த⁴ம்மகதா² வா பவத்தேதப்³பா³, அஞ்ஞமஞ்ஞங் அப்³யாபா³த⁴னத்த²ங் ஜா²னஸமாபத்தியா வா விஹரிதப்³ப³’’ந்தி.
Evaṃ sannipatitānaṃ pabbajitānaṃ appatirūpaṃ paṭikkhipitvā idāni nesaṃ patirūpaṃ paṭipattiṃ anujānanto ‘‘sannipatitānaṃ vo, bhikkhave, dvayaṃ karaṇīyaṃ dhammī vā kathā ariyo vā tuṇhībhāvo’’ti āha. Tattha voti tumhākaṃ. Karaṇīyanti hi padaṃ apekkhitvā kattari sāmivacanametaṃ, tasmā tumhehīti attho. Dvayaṃ karaṇīyanti dve kātabbā. Dhammī kathāti catusaccadhammato anapetā kathā, pavattinivattiparidīpinī dhammadesanāti attho. Dasakathāvatthusaṅkhātāpi hi dhammakathā tadekadesā evāti. Ariyoti ekantahitāvahattā ariyo, visuddho uttamoti vā ariyo. Tuṇhībhāvoti samathavipassanābhāvanābhūtaṃ akathanaṃ. Keci pana ‘‘vacīsaṅkhārapaṭipakkhabhāvato dutiyajjhānaṃ ariyo tuṇhībhāvo’’ti vadanti. Apare ‘‘catutthajjhānaṃ ariyo tuṇhībhāvo’’ti vadanti. Ayaṃ panettha attho – ‘‘bhikkhave, cittavivekassa paribrūhanatthaṃ vivekaṭṭhakāyā suññāgāre viharantā sace kadāci sannipatatha, evaṃ sannipatitehi tumhehi ‘assutaṃ sāveti sutaṃ vā pariyodapetī’ti vuttanayena aññamaññassūpakārāya khandhādīnaṃ aniccatādipaṭisaṃyuttā dhammakathā vā pavattetabbā, aññamaññaṃ abyābādhanatthaṃ jhānasamāpattiyā vā viharitabba’’nti.
தத்த² புரிமேன கரணீயவசனேன அனோதிண்ணானங் ஸாஸனே ஓதரணூபாயங் த³ஸ்ஸேதி, பச்சி²மேன ஓதிண்ணானங் ஸங்ஸாரதோ நிஸ்ஸரணூபாயங். புரிமேன வா ஆக³மவெய்யத்தியே நியோஜேதி, பச்சி²மேன அதி⁴க³மவெய்யத்தியே. அத² வா புரிமேன ஸம்மாதி³ட்டி²யா பட²மங் உப்பத்திஹேதுங் தீ³பேதி, து³தியேன து³தியங். வுத்தஞ்ஹேதங் –
Tattha purimena karaṇīyavacanena anotiṇṇānaṃ sāsane otaraṇūpāyaṃ dasseti, pacchimena otiṇṇānaṃ saṃsārato nissaraṇūpāyaṃ. Purimena vā āgamaveyyattiye niyojeti, pacchimena adhigamaveyyattiye. Atha vā purimena sammādiṭṭhiyā paṭhamaṃ uppattihetuṃ dīpeti, dutiyena dutiyaṃ. Vuttañhetaṃ –
‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, ஹேதூ த்³வே பச்சயா ஸம்மாதி³ட்டி²யா உப்பாதா³ய பரதோ ச கோ⁴ஸோ, பச்சத்தஞ்ச யோனிஸோ மனஸிகாரோ’’தி (அ॰ நி॰ 2.127).
‘‘Dveme, bhikkhave, hetū dve paccayā sammādiṭṭhiyā uppādāya parato ca ghoso, paccattañca yoniso manasikāro’’ti (a. ni. 2.127).
புரிமேன வா லோகியஸம்மாதி³ட்டி²யா மூலகாரணங் விபா⁴வேதி, பச்சி²மேன லோகுத்தரஸம்மாதி³ட்டி²யா மூலகாரணந்தி ஏவமாதி³னா எத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³.
Purimena vā lokiyasammādiṭṭhiyā mūlakāraṇaṃ vibhāveti, pacchimena lokuttarasammādiṭṭhiyā mūlakāraṇanti evamādinā ettha yojanā veditabbā.
ஏதமத்த²ங் விதி³த்வாதி தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி கித்திதகாமஸம்பத்திதோ ஜா²னாதி³ஸம்பத்தி ஸந்ததரா சேவ பணீததரா சாதி ஏதமத்த²ங் ஸப்³பா³காரதோ விதி³த்வா. இமங் உதா³னந்தி இமங் அரியவிஹாரஸுகா²னுபா⁴வதீ³பகங் உதா³னங் உதா³னேஸி.
Etamatthaṃ viditvāti tehi bhikkhūhi kittitakāmasampattito jhānādisampatti santatarā ceva paṇītatarā cāti etamatthaṃ sabbākārato viditvā. Imaṃ udānanti imaṃ ariyavihārasukhānubhāvadīpakaṃ udānaṃ udānesi.
தத்த² யஞ்ச காமஸுக²ங் லோகேதி லோகஸத்³தோ³ ‘‘க²ந்த⁴லோகோ ஆயதனலோகோ தா⁴துலோகோ’’திஆதீ³ஸு (மஹானி॰ 3, 7; சூளனி॰ அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 2) ஸங்கா²ரேஸு ஆக³தோ.
Tattha yañca kāmasukhaṃ loketi lokasaddo ‘‘khandhaloko āyatanaloko dhātuloko’’tiādīsu (mahāni. 3, 7; cūḷani. ajitamāṇavapucchāniddesa 2) saṅkhāresu āgato.
‘‘யாவதா சந்தி³மஸூரியா பரிஹரந்தி,
‘‘Yāvatā candimasūriyā pariharanti,
தி³ஸா ப⁴ந்தி விரோசனா;
Disā bhanti virocanā;
தாவ ஸஹஸ்ஸதா⁴ லோகோ,
Tāva sahassadhā loko,
எத்த² தே வத்ததீ வஸோ’’தி. –
Ettha te vattatī vaso’’ti. –
ஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.503) ஓகாஸே ஆக³தோ. ‘‘அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ’’திஆதீ³ஸு (மஹாவ॰ 9; ம॰ நி॰ 1.283) ஸத்தேஸு. இத⁴ பன ஸத்தலோகே ஓகாஸலோகே ச வேதி³தப்³போ³. தஸ்மா அவீசிதோ பட்டா²ய உபரி ப்³ரஹ்மலோகதோ ஹெட்டா² ஏதஸ்மிங் லோகே யங் வத்து²காமே படிச்ச கிலேஸகாமவஸேன உப்பஜ்ஜனதோ காமஸஹக³தங் ஸுக²ங். யஞ்சித³ங் தி³வியங் ஸுக²ந்தி யஞ்ச இத³ங் தி³வி ப⁴வங் தி³ப்³ப³விஹாரவஸேன ச லத்³த⁴ப்³ப³ங் ப்³ரஹ்மானங் மனுஸ்ஸானஞ்ச ரூபஸமாபத்திஸுக²ங். தண்ஹக்க²யஸுக²ஸ்ஸாதி யங் ஆக³ம்ம தண்ஹா கீ²யதி, தங் நிப்³பா³னங் ஆரம்மணங் கத்வா தண்ஹாய ச படிபஸ்ஸம்ப⁴னவஸேன பவத்தப²லஸமாபத்திஸுக²ங் தண்ஹக்க²யஸுக²ங் நாம, தஸ்ஸ தண்ஹக்க²யஸுக²ஸ்ஸ. ஏதேதி லிங்க³விபல்லாஸேன நித்³தே³ஸோ, ஏதானி ஸுகா²னீதி அத்தோ². கேசி உப⁴யம்பி ஸுக²ஸாமஞ்ஞேன க³ஹெத்வா ‘‘ஏத’’ந்தி பட²ந்தி, தேஸங் ‘‘கலங் நாக்³க⁴தீ’’தி பாடே²ன ப⁴விதப்³ப³ங்.
Ādīsu (ma. ni. 1.503) okāse āgato. ‘‘Addasā kho bhagavā buddhacakkhunā lokaṃ volokento’’tiādīsu (mahāva. 9; ma. ni. 1.283) sattesu. Idha pana sattaloke okāsaloke ca veditabbo. Tasmā avīcito paṭṭhāya upari brahmalokato heṭṭhā etasmiṃ loke yaṃ vatthukāme paṭicca kilesakāmavasena uppajjanato kāmasahagataṃ sukhaṃ. Yañcidaṃ diviyaṃ sukhanti yañca idaṃ divi bhavaṃ dibbavihāravasena ca laddhabbaṃ brahmānaṃ manussānañca rūpasamāpattisukhaṃ. Taṇhakkhayasukhassāti yaṃ āgamma taṇhā khīyati, taṃ nibbānaṃ ārammaṇaṃ katvā taṇhāya ca paṭipassambhanavasena pavattaphalasamāpattisukhaṃ taṇhakkhayasukhaṃ nāma, tassa taṇhakkhayasukhassa. Eteti liṅgavipallāsena niddeso, etāni sukhānīti attho. Keci ubhayampi sukhasāmaññena gahetvā ‘‘eta’’nti paṭhanti, tesaṃ ‘‘kalaṃ nāgghatī’’ti pāṭhena bhavitabbaṃ.
ஸோளஸிந்தி ஸோளஸன்னங் பூரணிங். அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – சக்கவத்திஸுக²ங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³ஸ்மிங் மனுஸ்ஸலோகே மனுஸ்ஸஸுக²ங், நாக³ஸுபண்ணாதி³லோகே நாகா³தீ³ஹி அனுப⁴விதப்³ப³ங் ஸுக²ங், சாதுமஹாராஜிகாதி³தே³வலோகே ச²ப்³பி³த⁴ங் காமஸுக²ந்தி யங் ஏகாத³ஸவிதே⁴ காமலோகே உப்பஜ்ஜந்தங் காமஸுக²ங், யஞ்ச இத³ங் ரூபாரூபதே³வேஸு தி³ப்³ப³விஹாரபூ⁴தேஸு ரூபாரூபஜ்ஜா²னேஸு ச உப்பன்னத்தா ‘‘தி³விய’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் லோகியஜ்ஜா²னஸுக²ங், ஸகலம்பி தது³ப⁴யங் தண்ஹக்க²யஸுக²ஸங்கா²தங் ப²லஸமாபத்திஸுக²ங் ஸோளஸ பா⁴கே³ கத்வா ததோ ஏகபா⁴க³ங் ஸோளஸபா⁴க³கு³ணே லத்³த⁴ங் ஏகபா⁴க³ஸங்கா²தங் கலங் ந அக்³க⁴தீதி.
Soḷasinti soḷasannaṃ pūraṇiṃ. Ayañhettha saṅkhepattho – cakkavattisukhaṃ ādiṃ katvā sabbasmiṃ manussaloke manussasukhaṃ, nāgasupaṇṇādiloke nāgādīhi anubhavitabbaṃ sukhaṃ, cātumahārājikādidevaloke chabbidhaṃ kāmasukhanti yaṃ ekādasavidhe kāmaloke uppajjantaṃ kāmasukhaṃ, yañca idaṃ rūpārūpadevesu dibbavihārabhūtesu rūpārūpajjhānesu ca uppannattā ‘‘diviya’’nti laddhanāmaṃ lokiyajjhānasukhaṃ, sakalampi tadubhayaṃ taṇhakkhayasukhasaṅkhātaṃ phalasamāpattisukhaṃ soḷasa bhāge katvā tato ekabhāgaṃ soḷasabhāgaguṇe laddhaṃ ekabhāgasaṅkhātaṃ kalaṃ na agghatīti.
அயஞ்ச அத்த²வண்ணனா ப²லஸமாபத்திஸாமஞ்ஞேன வுத்தா. பாளியங் அவிஸேஸேன தண்ஹக்க²யஸ்ஸ ஆக³தத்தா பட²மப²லஸமாபத்திஸுக²ஸ்ஸாபி கலங் லோகியங் ந அக்³க⁴தி ஏவ. ததா² ஹி வுத்தங் –
Ayañca atthavaṇṇanā phalasamāpattisāmaññena vuttā. Pāḷiyaṃ avisesena taṇhakkhayassa āgatattā paṭhamaphalasamāpattisukhassāpi kalaṃ lokiyaṃ na agghati eva. Tathā hi vuttaṃ –
‘‘பத²ப்³யா ஏகரஜ்ஜேன, ஸக்³க³ஸ்ஸ க³மனேன வா;
‘‘Pathabyā ekarajjena, saggassa gamanena vā;
ஸப்³ப³லோகாதி⁴பச்சேன, ஸோதாபத்திப²லங் வர’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 178);
Sabbalokādhipaccena, sotāpattiphalaṃ vara’’nti. (dha. pa. 178);
ஸோதாபத்திஸங்யுத்தேபி வுத்தங் –
Sotāpattisaṃyuttepi vuttaṃ –
‘‘கிஞ்சாபி, பி⁴க்க²வே, ராஜா சக்கவத்தீ சதுன்னங் தீ³பானங் இஸ்ஸரியாதி⁴பச்சங் ரஜ்ஜங் காரெத்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி தே³வானங் தாவதிங்ஸானங் ஸஹப்³யதங், ஸோ தத்த² நந்த³னே வனே அச்ச²ராஸங்க⁴பரிவுதோ தி³ப்³பே³ஹி ச பஞ்சஹி காமகு³ணேஹி ஸமப்பிதோ ஸமங்கீ³பூ⁴தோ பரிசாரேதி, ஸோ சதூஹி த⁴ம்மேஹி அஸமன்னாக³தோ. அத² கோ² ஸோ அபரிமுத்தோவ நிரயா, அபரிமுத்தோ திரச்சா²னயோனியா, அபரிமுத்தோ பெத்திவிஸயா, அபரிமுத்தோ அபாயது³க்³க³திவினிபாதா. கிஞ்சாபி, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பிண்டி³யாலோபேன யாபேதி, நந்தகானி ச தா⁴ரேதி, ஸோ சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ, அத² கோ² ஸோ பரிமுத்தோ நிரயா, பரிமுத்தோ திரச்சா²னயோனியா, பரிமுத்தோ பெத்திவிஸயா, பரிமுத்தோ அபாயது³க்³க³திவினிபாதா.
‘‘Kiñcāpi, bhikkhave, rājā cakkavattī catunnaṃ dīpānaṃ issariyādhipaccaṃ rajjaṃ kāretvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati devānaṃ tāvatiṃsānaṃ sahabyataṃ, so tattha nandane vane accharāsaṅghaparivuto dibbehi ca pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgībhūto paricāreti, so catūhi dhammehi asamannāgato. Atha kho so aparimuttova nirayā, aparimutto tiracchānayoniyā, aparimutto pettivisayā, aparimutto apāyaduggativinipātā. Kiñcāpi, bhikkhave, ariyasāvako piṇḍiyālopena yāpeti, nantakāni ca dhāreti, so catūhi dhammehi samannāgato, atha kho so parimutto nirayā, parimutto tiracchānayoniyā, parimutto pettivisayā, parimutto apāyaduggativinipātā.
‘‘கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹங்…பே॰.. பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன…பே॰… விஞ்ஞூஹீ’தி. ஸங்கே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன…பே॰… புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸா’தி. அரியகந்தேஹி ஸீலேஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி அக²ண்டே³ஹி…பே॰… ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகேஹி. இமேஹி சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. யோ ச, பி⁴க்க²வே, சதுன்னங் தீ³பானங் படிலாபோ⁴, யோ சதுன்னங் த⁴ம்மானங் படிலாபோ⁴, சதுன்னங் தீ³பானங் படிலாபோ⁴ சதுன்னங் த⁴ம்மானங் படிலாப⁴ஸ்ஸ கலங் நாக்³க⁴தி ஸோளஸி’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 5.997).
‘‘Katamehi catūhi? Idha, bhikkhave, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti ‘itipi so bhagavā arahaṃ…pe... buddho bhagavā’ti. Dhamme aveccappasādena…pe… viññūhī’ti. Saṅghe aveccappasādena…pe… puññakkhettaṃ lokassā’ti. Ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. Imehi catūhi dhammehi samannāgato hoti. Yo ca, bhikkhave, catunnaṃ dīpānaṃ paṭilābho, yo catunnaṃ dhammānaṃ paṭilābho, catunnaṃ dīpānaṃ paṭilābho catunnaṃ dhammānaṃ paṭilābhassa kalaṃ nāgghati soḷasi’’nti (saṃ. ni. 5.997).
ஏவங் ப⁴க³வா ஸப்³ப³த்த² லோகியஸுக²ங் ஸஉத்தரங் ஸாதிஸயங், லோகுத்தரஸுக²மேவ அனுத்தரந்தி அதிஸயந்தி பா⁴ஜேஸீதி.
Evaṃ bhagavā sabbattha lokiyasukhaṃ sauttaraṃ sātisayaṃ, lokuttarasukhameva anuttaranti atisayanti bhājesīti.
து³தியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 2. ராஜஸுத்தங் • 2. Rājasuttaṃ