Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
જાતક-અટ્ઠકથા
Jātaka-aṭṭhakathā
(દુતિયો ભાગો)
(Dutiyo bhāgo)
૨. દુકનિપાતો
2. Dukanipāto
૧. દળ્હવગ્ગો
1. Daḷhavaggo
[૧૫૧] ૧. રાજોવાદજાતકવણ્ણના
[151] 1. Rājovādajātakavaṇṇanā
દળ્હં દળ્હસ્સ ખિપતીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો રાજોવાદં આરબ્ભ કથેસિ. સો તેસકુણજાતકે (જા॰ ૨.૧૭.૧ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. એકસ્મિં પન દિવસે કોસલરાજા એકં અગતિગતં દુબ્બિનિચ્છયં અડ્ડં વિનિચ્છિનિત્વા ભુત્તપાતરાસો અલ્લહત્થોવ અલઙ્કતરથં અભિરુય્હ સત્થુ સન્તિકં ગન્ત્વા ફુલ્લપદુમસસ્સિરિકેસુ પાદેસુ નિપતિત્વા સત્થારં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ. અથ નં સત્થા એતદવોચ – ‘‘હન્દ કુતો નુ ત્વં, મહારાજ, આગચ્છસિ દિવા દિવસ્સા’’તિ. ‘‘ભન્તે, અજ્જ એકં અગતિગતં દુબ્બિનિચ્છયં અડ્ડં વિનિચ્છિનન્તો ઓકાસં અલભિત્વા ઇદાનિ તં તીરેત્વા ભુઞ્જિત્વા અલ્લહત્થોવ તુમ્હાકં ઉપટ્ઠાનં આગતોમ્હી’’તિ. સત્થા ‘‘મહારાજ, ધમ્મેન સમેન અડ્ડવિનિચ્છયં નામ કુસલં, સગ્ગમગ્ગો એસ. અનચ્છરિયં ખો પનેતં, યં તુમ્હે માદિસસ્સ સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધસ્સ સન્તિકા ઓવાદં લભમાના ધમ્મેન સમેન અડ્ડં વિનિચ્છિનેય્યાથ. એતદેવ અચ્છરિયં, યં પુબ્બે રાજાનો અસબ્બઞ્ઞૂનમ્પિ પણ્ડિતાનં વચનં સુત્વા ધમ્મેન સમેન અડ્ડં વિનિચ્છિનન્તા ચત્તારિ અગતિગમનાનિ વજ્જેત્વા દસ રાજધમ્મે અકોપેત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેત્વા સગ્ગપુરં પૂરયમાના અગમિંસૂ’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.
Daḷhaṃdaḷhassa khipatīti idaṃ satthā jetavane viharanto rājovādaṃ ārabbha kathesi. So tesakuṇajātake (jā. 2.17.1 ādayo) āvi bhavissati. Ekasmiṃ pana divase kosalarājā ekaṃ agatigataṃ dubbinicchayaṃ aḍḍaṃ vinicchinitvā bhuttapātarāso allahatthova alaṅkatarathaṃ abhiruyha satthu santikaṃ gantvā phullapadumasassirikesu pādesu nipatitvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ satthā etadavoca – ‘‘handa kuto nu tvaṃ, mahārāja, āgacchasi divā divassā’’ti. ‘‘Bhante, ajja ekaṃ agatigataṃ dubbinicchayaṃ aḍḍaṃ vinicchinanto okāsaṃ alabhitvā idāni taṃ tīretvā bhuñjitvā allahatthova tumhākaṃ upaṭṭhānaṃ āgatomhī’’ti. Satthā ‘‘mahārāja, dhammena samena aḍḍavinicchayaṃ nāma kusalaṃ, saggamaggo esa. Anacchariyaṃ kho panetaṃ, yaṃ tumhe mādisassa sabbaññubuddhassa santikā ovādaṃ labhamānā dhammena samena aḍḍaṃ vinicchineyyātha. Etadeva acchariyaṃ, yaṃ pubbe rājāno asabbaññūnampi paṇḍitānaṃ vacanaṃ sutvā dhammena samena aḍḍaṃ vinicchinantā cattāri agatigamanāni vajjetvā dasa rājadhamme akopetvā dhammena rajjaṃ kāretvā saggapuraṃ pūrayamānā agamiṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિસ્મિં પટિસન્ધિં ગહેત્વા લદ્ધગબ્ભપરિહારો સોત્થિના માતુકુચ્છિમ્હા નિક્ખમિ. નામગ્ગહણદિવસે પનસ્સ ‘‘બ્રહ્મદત્તકુમારો’’ત્વેવ નામં અકંસુ. સો અનુપુબ્બેન વયપ્પત્તો સોળસવસ્સકાલે તક્કસિલં ગન્ત્વા સબ્બસિપ્પેસુ નિપ્ફત્તિં પત્વા પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે પતિટ્ઠાય ધમ્મેન સમેન રજ્જં કારેસિ, છન્દાદિવસેન અગન્ત્વા વિનિચ્છયં અનુસાસિ. તસ્મિં એવં ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તે અમચ્ચાપિ ધમ્મેનેવ વોહારં વિનિચ્છિનિંસુ. વોહારેસુ ધમ્મેન વિનિચ્છયમાનેસુ કૂટડ્ડકારકા નામ નાહેસું, તેસં અભાવા અડ્ડત્થાય રાજઙ્ગણે ઉપરવો પચ્છિજ્જિ. અમચ્ચા દિવસમ્પિ વિનિચ્છયટ્ઠાને નિસીદિત્વા કઞ્ચિ વિનિચ્છયત્થાય આગચ્છન્તં અદિસ્વા ઉટ્ઠાય પક્કમન્તિ, વિનિચ્છયટ્ઠાનં છડ્ડેતબ્બભાવં પાપુણિ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā laddhagabbhaparihāro sotthinā mātukucchimhā nikkhami. Nāmaggahaṇadivase panassa ‘‘brahmadattakumāro’’tveva nāmaṃ akaṃsu. So anupubbena vayappatto soḷasavassakāle takkasilaṃ gantvā sabbasippesu nipphattiṃ patvā pitu accayena rajje patiṭṭhāya dhammena samena rajjaṃ kāresi, chandādivasena agantvā vinicchayaṃ anusāsi. Tasmiṃ evaṃ dhammena rajjaṃ kārente amaccāpi dhammeneva vohāraṃ vinicchiniṃsu. Vohāresu dhammena vinicchayamānesu kūṭaḍḍakārakā nāma nāhesuṃ, tesaṃ abhāvā aḍḍatthāya rājaṅgaṇe uparavo pacchijji. Amaccā divasampi vinicchayaṭṭhāne nisīditvā kañci vinicchayatthāya āgacchantaṃ adisvā uṭṭhāya pakkamanti, vinicchayaṭṭhānaṃ chaḍḍetabbabhāvaṃ pāpuṇi.
બોધિસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘મયિ ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તે વિનિચ્છયટ્ઠાનં આગચ્છન્તા નામ નત્થિ, ઉપરવો પચ્છિજ્જિ, વિનિચ્છયટ્ઠાનં છડ્ડેતબ્બભાવં પત્તં, ઇદાનિ મયા અત્તનો અગુણં પરિયેસિતું વટ્ટતિ ‘અયં નામ મે અગુણો’તિ સુત્વા તં પહાય ગુણેસુયેવ વત્તિસ્સામી’’તિ. તતો પટ્ઠાય ‘‘અત્થિ નુ ખો મે કોચિ અગુણવાદી’’તિ પરિગ્ગણ્હન્તો અન્તોવળઞ્જકાનં અન્તરે કઞ્ચિ અગુણવાદિં અદિસ્વા અત્તનો ગુણકથમેવ સુત્વા ‘‘એતે મય્હં ભયેનાપિ અગુણં અવત્વા ગુણમેવ વદેય્યુ’’ન્તિ બહિવળઞ્જનકે પરિગ્ગણ્હન્તો તત્થાપિ અદિસ્વા અન્તોનગરે પરિગ્ગણ્હિ. બહિનગરે ચતૂસુ દ્વારેસુ ચતુગામકે પરિગ્ગણ્હિ. તત્થાપિ કઞ્ચિ અગુણવાદિં અદિસ્વા અત્તનો ગુણકથમેવ સુત્વા ‘‘જનપદં પરિગ્ગણ્હિસ્સામી’’તિ અમચ્ચે રજ્જં પટિચ્છાપેત્વા રથં આરુય્હ સારથિમેવ ગહેત્વા અઞ્ઞાતકવેસેન નગરા નિક્ખમિત્વા જનપદં પરિગ્ગણ્હમાનો યાવ પચ્ચન્તભૂમિં ગન્ત્વા કઞ્ચિ અગુણવાદિં અદિસ્વા અત્તનો ગુણકથમેવ સુત્વા પચ્ચન્તસીમતો મહામગ્ગેન નગરાભિમુખોયેવ નિવત્તિ.
Bodhisatto cintesi – ‘‘mayi dhammena rajjaṃ kārente vinicchayaṭṭhānaṃ āgacchantā nāma natthi, uparavo pacchijji, vinicchayaṭṭhānaṃ chaḍḍetabbabhāvaṃ pattaṃ, idāni mayā attano aguṇaṃ pariyesituṃ vaṭṭati ‘ayaṃ nāma me aguṇo’ti sutvā taṃ pahāya guṇesuyeva vattissāmī’’ti. Tato paṭṭhāya ‘‘atthi nu kho me koci aguṇavādī’’ti pariggaṇhanto antovaḷañjakānaṃ antare kañci aguṇavādiṃ adisvā attano guṇakathameva sutvā ‘‘ete mayhaṃ bhayenāpi aguṇaṃ avatvā guṇameva vadeyyu’’nti bahivaḷañjanake pariggaṇhanto tatthāpi adisvā antonagare pariggaṇhi. Bahinagare catūsu dvāresu catugāmake pariggaṇhi. Tatthāpi kañci aguṇavādiṃ adisvā attano guṇakathameva sutvā ‘‘janapadaṃ pariggaṇhissāmī’’ti amacce rajjaṃ paṭicchāpetvā rathaṃ āruyha sārathimeva gahetvā aññātakavesena nagarā nikkhamitvā janapadaṃ pariggaṇhamāno yāva paccantabhūmiṃ gantvā kañci aguṇavādiṃ adisvā attano guṇakathameva sutvā paccantasīmato mahāmaggena nagarābhimukhoyeva nivatti.
તસ્મિં પન કાલે બલ્લિકો નામ કોસલરાજાપિ ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તો અગુણકથં ગવેસન્તો હુત્વા અન્તોવળઞ્જકાદીસુ અગુણવાદિં અદિસ્વા અત્તનો ગુણકથમેવ સુત્વા જનપદં પરિગ્ગણ્હન્તો તં પદેસં અગમાસિ. તે ઉભોપિ એકસ્મિં નિન્નટ્ઠાને સકટમગ્ગે અભિમુખા અહેસું, રથસ્સ ઉક્કમનટ્ઠાનં નત્થિ. અથ બલ્લિકરઞ્ઞો સારથિ બારાણસિરઞ્ઞો સારથિં ‘‘તવ રથં ઉક્કમાપેહી’’તિ આહ. સોપિ ‘‘અમ્ભો સારથિ, તવ રથં ઉક્કમાપેહિ, ઇમસ્મિં રથે બારાણસિરજ્જસામિકો બ્રહ્મદત્તમહારાજા નિસિન્નો’’તિ આહ. ઇતરોપિ નં ‘‘અમ્ભો સારથિ, ઇમસ્મિં રથે કોસલરજ્જસામિકો બલ્લિકમહારાજા નિસિન્નો, તવ રથં ઉક્કમાપેત્વા અમ્હાકં રઞ્ઞો રથસ્સ ઓકાસં દેહી’’તિ આહ. બારાણસિરઞ્ઞો સારથિ ‘‘અયમ્પિ કિર રાજાયેવ, કિં નુ ખો કાતબ્બ’’ન્તિ ચિન્તેન્તો ‘‘અત્થેસો ઉપાયો’’તિ વયં પુચ્છિત્વા ‘‘દહરસ્સ રથં ઉક્કમાપેત્વા મહલ્લકસ્સ ઓકાસં દાપેસ્સામી’’તિ સન્નિટ્ઠાનં કત્વા તં સારથિં કોસલરઞ્ઞો વયં પુચ્છિત્વા પરિગ્ગણ્હન્તો ઉભિન્નમ્પિ સમાનવયભાવં ઞત્વા રજ્જપરિમાણં બલં ધનં યસં જાતિં ગોત્તં કુલપદેસન્તિ સબ્બં પુચ્છિત્વા ‘‘ઉભોપિ તિયોજનસતિકસ્સ રજ્જસ્સ સામિનો સમાનબલધનયસજાતિગોત્તકુલપદેસા’’તિ ઞત્વા ‘‘સીલવન્તસ્સ ઓકાસં દસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘ભો સારથિ, તુમ્હાકં રઞ્ઞો સીલાચારો કીદિસો’’તિ પુચ્છિ. સો ‘‘અયઞ્ચ અયઞ્ચ અમ્હાકં રઞ્ઞો સીલાચારો’’તિ અત્તનો રઞ્ઞો અગુણમેવ ગુણતો પકાસેન્તો પઠમં ગાથમાહ –
Tasmiṃ pana kāle balliko nāma kosalarājāpi dhammena rajjaṃ kārento aguṇakathaṃ gavesanto hutvā antovaḷañjakādīsu aguṇavādiṃ adisvā attano guṇakathameva sutvā janapadaṃ pariggaṇhanto taṃ padesaṃ agamāsi. Te ubhopi ekasmiṃ ninnaṭṭhāne sakaṭamagge abhimukhā ahesuṃ, rathassa ukkamanaṭṭhānaṃ natthi. Atha ballikarañño sārathi bārāṇasirañño sārathiṃ ‘‘tava rathaṃ ukkamāpehī’’ti āha. Sopi ‘‘ambho sārathi, tava rathaṃ ukkamāpehi, imasmiṃ rathe bārāṇasirajjasāmiko brahmadattamahārājā nisinno’’ti āha. Itaropi naṃ ‘‘ambho sārathi, imasmiṃ rathe kosalarajjasāmiko ballikamahārājā nisinno, tava rathaṃ ukkamāpetvā amhākaṃ rañño rathassa okāsaṃ dehī’’ti āha. Bārāṇasirañño sārathi ‘‘ayampi kira rājāyeva, kiṃ nu kho kātabba’’nti cintento ‘‘attheso upāyo’’ti vayaṃ pucchitvā ‘‘daharassa rathaṃ ukkamāpetvā mahallakassa okāsaṃ dāpessāmī’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā taṃ sārathiṃ kosalarañño vayaṃ pucchitvā pariggaṇhanto ubhinnampi samānavayabhāvaṃ ñatvā rajjaparimāṇaṃ balaṃ dhanaṃ yasaṃ jātiṃ gottaṃ kulapadesanti sabbaṃ pucchitvā ‘‘ubhopi tiyojanasatikassa rajjassa sāmino samānabaladhanayasajātigottakulapadesā’’ti ñatvā ‘‘sīlavantassa okāsaṃ dassāmī’’ti cintetvā ‘‘bho sārathi, tumhākaṃ rañño sīlācāro kīdiso’’ti pucchi. So ‘‘ayañca ayañca amhākaṃ rañño sīlācāro’’ti attano rañño aguṇameva guṇato pakāsento paṭhamaṃ gāthamāha –
૧.
1.
‘‘દળ્હં દળ્હસ્સ ખિપતિ, બલ્લિકો મુદુના મુદું;
‘‘Daḷhaṃ daḷhassa khipati, balliko mudunā muduṃ;
સાધુમ્પિ સાધુના જેતિ, અસાધુમ્પિ અસાધુના;
Sādhumpi sādhunā jeti, asādhumpi asādhunā;
એતાદિસો અયં રાજા, મગ્ગા ઉય્યાહિ સારથી’’તિ.
Etādiso ayaṃ rājā, maggā uyyāhi sārathī’’ti.
તત્થ દળ્હં દળ્હસ્સ ખિપતીતિ યો દળ્હો હોતિ બલવદળ્હેન પહારેન વા વચનેન વા જિનિતબ્બો, તસ્સ દળ્હમેવ પહારં વા વચનં વા ખિપતિ. એવં દળ્હોવ હુત્વા તં જિનાતીતિ દસ્સેતિ. બલ્લિકોતિ તસ્સ રઞ્ઞો નામં. મુદુના મુદુન્તિ મુદુપુગ્ગલં સયમ્પિ મુદુ હુત્વા મુદુનાવ ઉપાયેન જિનાતિ. સાધુમ્પિ સાધુના જેતીતિ યે સાધૂ સપ્પુરિસા, તે સયમ્પિ સાધુ હુત્વા સાધુનાવ ઉપાયેન જિનાતિ. અસાધુમ્પિ અસાધુનાતિ યે પન અસાધૂ, તે સયમ્પિ અસાધુ હુત્વા અસાધુનાવ ઉપાયેન જિનાતીતિ દસ્સેતિ. એતાદિસો અયં રાજાતિ અયં અમ્હાકં કોસલરાજા સીલાચારેન એવરૂપો. મગ્ગા ઉય્યાહિ સારથીતિ અત્તનો રથં મગ્ગા ઉક્કમાપેત્વા ઉય્યાહિ, ઉપ્પથેન યાહિ, અમ્હાકં રઞ્ઞો મગ્ગં દેહીતિ વદતિ.
Tattha daḷhaṃ daḷhassa khipatīti yo daḷho hoti balavadaḷhena pahārena vā vacanena vā jinitabbo, tassa daḷhameva pahāraṃ vā vacanaṃ vā khipati. Evaṃ daḷhova hutvā taṃ jinātīti dasseti. Ballikoti tassa rañño nāmaṃ. Mudunā mudunti mudupuggalaṃ sayampi mudu hutvā mudunāva upāyena jināti. Sādhumpi sādhunā jetīti ye sādhū sappurisā, te sayampi sādhu hutvā sādhunāva upāyena jināti. Asādhumpi asādhunāti ye pana asādhū, te sayampi asādhu hutvā asādhunāva upāyena jinātīti dasseti. Etādiso ayaṃ rājāti ayaṃ amhākaṃ kosalarājā sīlācārena evarūpo. Maggā uyyāhi sārathīti attano rathaṃ maggā ukkamāpetvā uyyāhi, uppathena yāhi, amhākaṃ rañño maggaṃ dehīti vadati.
અથ નં બારાણસિરઞ્ઞો સારથિ ‘‘અમ્ભો, કિં પન તયા અત્તનો રઞ્ઞો ગુણકથા કથિતા’’તિ વત્વા ‘‘આમા’’તિ વુત્તે ‘‘યદિ પન એતે ગુણાતિ વદસિ, અગુણા પન કીદિસી’’તિ વત્વા ‘‘એતે તાવ અગુણા હોન્તુ, તુમ્હાકં પન રઞ્ઞો કીદિસો ગુણો’’તિ વુત્તે ‘‘તેન હિ સુણાહી’’તિ દુતિયં ગાથમાહ –
Atha naṃ bārāṇasirañño sārathi ‘‘ambho, kiṃ pana tayā attano rañño guṇakathā kathitā’’ti vatvā ‘‘āmā’’ti vutte ‘‘yadi pana ete guṇāti vadasi, aguṇā pana kīdisī’’ti vatvā ‘‘ete tāva aguṇā hontu, tumhākaṃ pana rañño kīdiso guṇo’’ti vutte ‘‘tena hi suṇāhī’’ti dutiyaṃ gāthamāha –
૨.
2.
‘‘અક્કોધેન જિને કોધં, અસાધું સાધુના જિને;
‘‘Akkodhena jine kodhaṃ, asādhuṃ sādhunā jine;
જિને કદરિયં દાનેન, સચ્ચેનાલિકવાદિનં;
Jine kadariyaṃ dānena, saccenālikavādinaṃ;
એતાદિસો અયં રાજા, મગ્ગા ઉય્યાહિ સારથી’’તિ.
Etādiso ayaṃ rājā, maggā uyyāhi sārathī’’ti.
તત્થ એતાદિસોતિ એતેહિ ‘‘અક્કોધેન જિને કોધ’’ન્તિઆદિવસેન વુત્તેહિ ગુણેહિ સમન્નાગતો. અયઞ્હિ કુદ્ધં પુગ્ગલં સયં અક્કોધો હુત્વા અક્કોધેન જિનાતિ, અસાધું પન સયં સાધુ હુત્વા સાધુનાવ ઉપાયેન જિનાતિ, કદરિયં થદ્ધમચ્છરિં સયં દાયકો હુત્વા દાનેન જિનાતિ. સચ્ચેનાલિકવાદિનન્તિ મુસાવાદિં સયં સચ્ચવાદી હુત્વા સચ્ચેન જિનાતિ. મગ્ગા ઉય્યાહિ સારથીતિ, સમ્મ સારથિ, મગ્ગતો અપગચ્છ. એવંવિધસીલાચારગુણયુત્તસ્સ અમ્હાકં રઞ્ઞો મગ્ગં દેહિ, અમ્હાકં રાજા મગ્ગસ્સ અનુચ્છવિકોતિ.
Tattha etādisoti etehi ‘‘akkodhena jine kodha’’ntiādivasena vuttehi guṇehi samannāgato. Ayañhi kuddhaṃ puggalaṃ sayaṃ akkodho hutvā akkodhena jināti, asādhuṃ pana sayaṃ sādhu hutvā sādhunāva upāyena jināti, kadariyaṃ thaddhamacchariṃ sayaṃ dāyako hutvā dānena jināti. Saccenālikavādinanti musāvādiṃ sayaṃ saccavādī hutvā saccena jināti. Maggā uyyāhi sārathīti, samma sārathi, maggato apagaccha. Evaṃvidhasīlācāraguṇayuttassa amhākaṃ rañño maggaṃ dehi, amhākaṃ rājā maggassa anucchavikoti.
એવં વુત્તે બલ્લિકરાજા ચ સારથિ ચ ઉભોપિ રથા ઓતરિત્વા અસ્સે મોચેત્વા રથં અપનેત્વા બારાણસિરઞ્ઞો મગ્ગં અદંસુ. બારાણસિરાજા બલ્લિકરઞ્ઞો ‘‘રઞ્ઞા નામ ઇદઞ્ચિદઞ્ચ કાતું વટ્ટતી’’તિ ઓવાદં દત્વા બારાણસિં ગન્ત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા જીવિતપરિયોસાને સગ્ગપુરં પૂરેસિ. બલ્લિકરાજાપિ તસ્સ ઓવાદં ગહેત્વા જનપદં પરિગ્ગહેત્વા અત્તનો અગુણવાદિં અદિસ્વાવ સકનગરં ગન્ત્વા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા જીવિતપરિયોસાને સગ્ગપુરમેવ પૂરેસિ.
Evaṃ vutte ballikarājā ca sārathi ca ubhopi rathā otaritvā asse mocetvā rathaṃ apanetvā bārāṇasirañño maggaṃ adaṃsu. Bārāṇasirājā ballikarañño ‘‘raññā nāma idañcidañca kātuṃ vaṭṭatī’’ti ovādaṃ datvā bārāṇasiṃ gantvā dānādīni puññāni katvā jīvitapariyosāne saggapuraṃ pūresi. Ballikarājāpi tassa ovādaṃ gahetvā janapadaṃ pariggahetvā attano aguṇavādiṃ adisvāva sakanagaraṃ gantvā dānādīni puññāni katvā jīvitapariyosāne saggapurameva pūresi.
સત્થા કોસલરાજસ્સ ઓવાદત્થાય ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા બલ્લિકરઞ્ઞો સારથિ મોગ્ગલ્લાનો અહોસિ, બલ્લિકરાજા આનન્દો, બારાણસિરઞ્ઞો સારથિ સારિપુત્તો, બારાણસિરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā kosalarājassa ovādatthāya imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā ballikarañño sārathi moggallāno ahosi, ballikarājā ānando, bārāṇasirañño sārathi sāriputto, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.
રાજોવાદજાતકવણ્ણના પઠમા.
Rājovādajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૫૧. રાજોવાદજાતકં • 151. Rājovādajātakaṃ