Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૩૩૪] ૪. રાજોવાદજાતકવણ્ણના

    [334] 4. Rājovādajātakavaṇṇanā

    ગવં ચે તરમાનાનન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો રાજોવાદં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ તેસકુણજાતકે (જા॰ ૨.૧૭.૧ આદયો) આવિ ભવિસ્સતિ. ઇધ પન સત્થા ‘‘મહારાજ, પોરાણકરાજાનોપિ પણ્ડિતાનં કથં સુત્વા ધમ્મેન સમેન રજ્જં કારેન્તા સગ્ગપુરં પૂરયમાના ગમિંસૂ’’તિ વત્વા રઞ્ઞા યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Gavaṃce taramānānanti idaṃ satthā jetavane viharanto rājovādaṃ ārabbha kathesi. Vatthu tesakuṇajātake (jā. 2.17.1 ādayo) āvi bhavissati. Idha pana satthā ‘‘mahārāja, porāṇakarājānopi paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā dhammena samena rajjaṃ kārentā saggapuraṃ pūrayamānā gamiṃsū’’ti vatvā raññā yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો સિક્ખિતસબ્બસિપ્પો ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા રમણીયે હિમવન્તપદેસે વનમૂલફલાહારો વિહાસિ. અથ રાજા અગુણપરિયેસકો હુત્વા ‘‘અત્થિ નુ ખો મે કોચિ અગુણં કથેન્તો’’તિ પરિયેસન્તો અન્તોજને ચ બહિજને ચ અન્તોનગરે ચ બહિનગરે ચ કઞ્ચિ અત્તનો અવણ્ણવાદિં અદિસ્વા ‘‘જનપદે નુ ખો કથ’’ન્તિ અઞ્ઞાતકવેસેન જનપદં ચરિ. તત્રાપિ અવણ્ણવાદિં અપસ્સન્તો અત્તનો ગુણકથમેવ સુત્વા ‘‘હિમવન્તપદેસે નુ ખો કથ’’ન્તિ અરઞ્ઞં પવિસિત્વા વિચરન્તો બોધિસત્તસ્સ અસ્સમં પત્વા તં અભિવાદેત્વા કતપટિસન્થારો એકમન્તં નિસીદિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto sikkhitasabbasippo isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā ramaṇīye himavantapadese vanamūlaphalāhāro vihāsi. Atha rājā aguṇapariyesako hutvā ‘‘atthi nu kho me koci aguṇaṃ kathento’’ti pariyesanto antojane ca bahijane ca antonagare ca bahinagare ca kañci attano avaṇṇavādiṃ adisvā ‘‘janapade nu kho katha’’nti aññātakavesena janapadaṃ cari. Tatrāpi avaṇṇavādiṃ apassanto attano guṇakathameva sutvā ‘‘himavantapadese nu kho katha’’nti araññaṃ pavisitvā vicaranto bodhisattassa assamaṃ patvā taṃ abhivādetvā katapaṭisanthāro ekamantaṃ nisīdi.

    તદા બોધિસત્તો અરઞ્ઞતો પરિપક્કાનિ નિગ્રોધફલાનિ આહરિત્વા પરિભુઞ્જિ, તાનિ હોન્તિ મધુરાનિ ઓજવન્તાનિ સક્ખરચુણ્ણસમરસાનિ. સો રાજાનમ્પિ આમન્તેત્વા ‘‘ઇમં મહાપુઞ્ઞ, નિગ્રોધપક્કફલં ખાદિત્વા પાનીયં પિવા’’તિ આહ. રાજા તથા કત્વા બોધિસત્તં પુચ્છિ ‘‘કિં નુ ખો, ભન્તે, ઇમં નિગ્રોધપક્કં અતિ વિય મધુર’’ન્તિ? ‘‘મહાપુઞ્ઞ, નૂન રાજા ધમ્મેન સમેન રજ્જં કારેતિ, તેનેતં મધુરન્તિ. રઞ્ઞો અધમ્મિકકાલે અમધુરં નુ ખો, ભન્તે, હોતી’’તિ. ‘‘આમ, મહાપુઞ્ઞ, રાજૂસુ અધમ્મિકેસુ તેલમધુફાણિતાદીનિપિ વનમૂલફલાનિપિ અમધુરાનિ હોન્તિ નિરોજાનિ, ન કેવલં એતાનિ, સકલમ્પિ રટ્ઠં નિરોજં કસટં હોતિ. તેસુ પન ધમ્મિકેસુ સબ્બાનિ તાનિ મધુરાનિ હોન્તિ ઓજવન્તાનિ, સકલમ્પિ રટ્ઠં ઓજવન્તમેવ હોતી’’તિ. રાજા ‘‘એવં ભવિસ્સતિ, ભન્તે’’તિ અત્તનો રાજભાવં અજાનાપેત્વાવ બોધિસત્તં વન્દિત્વા બારાણસિં ગન્ત્વા ‘‘તાપસસ્સ વચનં વીમંસિસ્સામી’’તિ અધમ્મેન રજ્જં કારેત્વા ‘‘ઇદાનિ જાનિસ્સામી’’તિ કિઞ્ચિ કાલં વીતિનામેત્વા પુન તત્થ ગન્ત્વા તં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ.

    Tadā bodhisatto araññato paripakkāni nigrodhaphalāni āharitvā paribhuñji, tāni honti madhurāni ojavantāni sakkharacuṇṇasamarasāni. So rājānampi āmantetvā ‘‘imaṃ mahāpuñña, nigrodhapakkaphalaṃ khāditvā pānīyaṃ pivā’’ti āha. Rājā tathā katvā bodhisattaṃ pucchi ‘‘kiṃ nu kho, bhante, imaṃ nigrodhapakkaṃ ati viya madhura’’nti? ‘‘Mahāpuñña, nūna rājā dhammena samena rajjaṃ kāreti, tenetaṃ madhuranti. Rañño adhammikakāle amadhuraṃ nu kho, bhante, hotī’’ti. ‘‘Āma, mahāpuñña, rājūsu adhammikesu telamadhuphāṇitādīnipi vanamūlaphalānipi amadhurāni honti nirojāni, na kevalaṃ etāni, sakalampi raṭṭhaṃ nirojaṃ kasaṭaṃ hoti. Tesu pana dhammikesu sabbāni tāni madhurāni honti ojavantāni, sakalampi raṭṭhaṃ ojavantameva hotī’’ti. Rājā ‘‘evaṃ bhavissati, bhante’’ti attano rājabhāvaṃ ajānāpetvāva bodhisattaṃ vanditvā bārāṇasiṃ gantvā ‘‘tāpasassa vacanaṃ vīmaṃsissāmī’’ti adhammena rajjaṃ kāretvā ‘‘idāni jānissāmī’’ti kiñci kālaṃ vītināmetvā puna tattha gantvā taṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi.

    બોધિસત્તોપિસ્સ તથેવ વત્વા નિગ્રોધપક્કં અદાસિ, તં તસ્સ તિત્તકરસં અહોસિ. રાજા ‘‘અમધુરં નિરસ’’ન્તિ સહ ખેળેન છડ્ડેત્વા ‘‘તિત્તકં, ભન્તે’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘મહાપુઞ્ઞ, નૂન રાજા અધમ્મિકો ભવિસ્સતિ. રાજૂનઞ્હિ અધમ્મિકકાલે અરઞ્ઞે ફલાફલં આદિં કત્વા સબ્બં અમધુરં નિરોજં જાત’’ન્તિ વત્વા ઇમા ગાથા અભાસિ –

    Bodhisattopissa tatheva vatvā nigrodhapakkaṃ adāsi, taṃ tassa tittakarasaṃ ahosi. Rājā ‘‘amadhuraṃ nirasa’’nti saha kheḷena chaḍḍetvā ‘‘tittakaṃ, bhante’’ti āha. Bodhisatto ‘‘mahāpuñña, nūna rājā adhammiko bhavissati. Rājūnañhi adhammikakāle araññe phalāphalaṃ ādiṃ katvā sabbaṃ amadhuraṃ nirojaṃ jāta’’nti vatvā imā gāthā abhāsi –

    ૧૩૩.

    133.

    ‘‘ગવે ચે તરમાનાનં, જિમ્હં ગચ્છતિ પુઙ્ગવો;

    ‘‘Gave ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;

    સબ્બા તા જિમ્હં ગચ્છન્તિ, નેત્તે જિમ્હં ગતે સતિ.

    Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ gate sati.

    ૧૩૪.

    134.

    ‘‘એવમેવ મનુસ્સેસુ, યો હોતિ સેટ્ઠસમ્મતો;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    સો ચે અધમ્મં ચરતિ, પગેવ ઇતરા પજા;

    So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    સબ્બં રટ્ઠં દુખં સેતિ, રાજા ચે હોતિ અધમ્મિકો.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko.

    ૧૩૫.

    135.

    ‘‘ગવં ચે તરમાનાનં, ઉજું ગચ્છતિ પુઙ્ગવો;

    ‘‘Gavaṃ ce taramānānaṃ, ujuṃ gacchati puṅgavo;

    સબ્બા ગાવી ઉજું યન્તિ, નેત્તે ઉજું ગતે સતિ.

    Sabbā gāvī ujuṃ yanti, nette ujuṃ gate sati.

    ૧૩૬.

    136.

    ‘‘એવમેવ મનુસ્સેસુ, યો હોતિ સેટ્ઠસમ્મતો;

    ‘‘Evameva manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    સો સચે ધમ્મં ચરતિ, પગેવ ઇતરા પજા;

    So sace dhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    સબ્બં રટ્ઠં સુખં સેતિ, રાજા ચે હોતિ ધમ્મિકો’’તિ.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ sukhaṃ seti, rājā ce hoti dhammiko’’ti.

    તત્થ ગવન્તિ ગુન્નં. તરમાનાનન્તિ નદિં ઓતરન્તાનં. જિમ્હન્તિ કુટિલં વઙ્કં. નેત્તેતિ નાયકે ગહેત્વા ગચ્છન્તે ગવજેટ્ઠકે ઉસભે પુઙ્ગવે. પગેવ ઇતરા પજાતિ ઇતરે સત્તા પુરેતરમેવ અધમ્મં ચરન્તીતિ અત્થો. દુખં સેતીતિ ન કેવલં સેતિ, ચતૂસુપિ ઇરિયાપથેસુ દુક્ખમેવ વિન્દતિ. અધમ્મિકોતિ યદિ રાજા છન્દાદિઅગતિગમનવસેન અધમ્મિકો હોતિ. સુખં સેતીતિ સચે રાજા અગતિગમનં પહાય ધમ્મિકો હોતિ, સબ્બં રટ્ઠં ચતૂસુ ઇરિયાપથેસુ સુખપ્પત્તમેવ હોતીતિ.

    Tattha gavanti gunnaṃ. Taramānānanti nadiṃ otarantānaṃ. Jimhanti kuṭilaṃ vaṅkaṃ. Netteti nāyake gahetvā gacchante gavajeṭṭhake usabhe puṅgave. Pageva itarā pajāti itare sattā puretarameva adhammaṃ carantīti attho. Dukhaṃ setīti na kevalaṃ seti, catūsupi iriyāpathesu dukkhameva vindati. Adhammikoti yadi rājā chandādiagatigamanavasena adhammiko hoti. Sukhaṃ setīti sace rājā agatigamanaṃ pahāya dhammiko hoti, sabbaṃ raṭṭhaṃ catūsu iriyāpathesu sukhappattameva hotīti.

    રાજા બોધિસત્તસ્સ ધમ્મં સુત્વા અત્તનો રાજભાવં જાનાપેત્વા ‘‘ભન્તે, પુબ્બે નિગ્રોધપક્કં અહમેવ મધુરં કત્વા તિત્તકં અકાસિં, ઇદાનિ પુન મધુરં કરિસ્સામી’’તિ બોધિસત્તં વન્દિત્વા નગરં ગન્ત્વા ધમ્મેન રજ્જં કારેન્તો સબ્બં પટિપાકતિકં અકાસિ.

    Rājā bodhisattassa dhammaṃ sutvā attano rājabhāvaṃ jānāpetvā ‘‘bhante, pubbe nigrodhapakkaṃ ahameva madhuraṃ katvā tittakaṃ akāsiṃ, idāni puna madhuraṃ karissāmī’’ti bodhisattaṃ vanditvā nagaraṃ gantvā dhammena rajjaṃ kārento sabbaṃ paṭipākatikaṃ akāsi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    રાજોવાદજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.

    Rājovādajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૩૩૪. રાજોવાદજાતકં • 334. Rājovādajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact