Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૫. રંસિસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના
5. Raṃsisaññakattheraapadānavaṇṇanā
પબ્બતે હિમવન્તમ્હીતિઆદિકં આયસ્મતો રંસિસઞ્ઞકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તેસુ તેસુ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વિપસ્સિસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા કામેસુ આદીનવં દિસ્વા ઘરાવાસં પહાય તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અજિનચમ્મધરો હિમવન્તમ્હિ વાસં કપ્પેસિ. તસ્મિં સમયે વિપસ્સી ભગવા હિમવન્તમગમાસિ. અથ સો તાપસો તમુપગતં ભગવન્તં દિસ્વા તસ્સ ભગવતો સરીરતો નિક્ખન્તછબ્બણ્ણબુદ્ધરંસીસુ પસીદિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ પઞ્ચઙ્ગેન નમક્કારમકાસિ. સો તેનેવ પુઞ્ઞેન ઇતો ચુતો તુસિતાદીસુ દિબ્બસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા અપરભાગે મનુસ્સસમ્પત્તિયો ચ અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા તત્થાદીનવં દિસ્વા ગેહં પહાય પબ્બજિત્વા નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.
Pabbate himavantamhītiādikaṃ āyasmato raṃsisaññakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tesu tesu bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbatto vuddhimanvāya gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā kāmesu ādīnavaṃ disvā gharāvāsaṃ pahāya tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā ajinacammadharo himavantamhi vāsaṃ kappesi. Tasmiṃ samaye vipassī bhagavā himavantamagamāsi. Atha so tāpaso tamupagataṃ bhagavantaṃ disvā tassa bhagavato sarīrato nikkhantachabbaṇṇabuddharaṃsīsu pasīditvā añjaliṃ paggayha pañcaṅgena namakkāramakāsi. So teneva puññena ito cuto tusitādīsu dibbasampattiyo anubhavitvā aparabhāge manussasampattiyo ca anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde kulagehe nibbatto vuddhimanvāya gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā tatthādīnavaṃ disvā gehaṃ pahāya pabbajitvā nacirasseva arahā ahosi.
૩૦. સો અપરભાગે અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પબ્બતે હિમવન્તમ્હીતિઆદિમાહ. તત્થ પબ્બતેતિ પકારેન બ્રૂહતિ વડ્ઢેતીતિ પબ્બતો, હિમો અસ્સ અત્થીતિ હિમવન્તો, હિમવન્તો ચ સો પબ્બતો ચાતિ હિમવન્તપબ્બતો. હિમવન્તપબ્બતેતિ વત્તબ્બે ગાથાવચનસુખત્થં ‘‘પબ્બતે હિમવન્તમ્હી’’તિ વુત્તં. તસ્મિં હિમવન્તમ્હિ પબ્બતે વાસં કપ્પેસિં પુરે અહન્તિ સમ્બન્ધો. સેસં સબ્બત્થ નયાનુસારેન ઉત્તાનમેવાતિ.
30. So aparabhāge attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento pabbate himavantamhītiādimāha. Tattha pabbateti pakārena brūhati vaḍḍhetīti pabbato, himo assa atthīti himavanto, himavanto ca so pabbato cāti himavantapabbato. Himavantapabbateti vattabbe gāthāvacanasukhatthaṃ ‘‘pabbate himavantamhī’’ti vuttaṃ. Tasmiṃ himavantamhi pabbate vāsaṃ kappesiṃ pure ahanti sambandho. Sesaṃ sabbattha nayānusārena uttānamevāti.
રંસિસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Raṃsisaññakattheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૫. રંસિસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં • 5. Raṃsisaññakattheraapadānaṃ