Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૨. રાસિયસુત્તવણ્ણના

    12. Rāsiyasuttavaṇṇanā

    ૩૬૪. દ્વાદસમે રાસિયોતિ રાસિં કત્વા પઞ્હસ્સ પુચ્છિતત્તા રાસિયોતિ એવં ધમ્મસઙ્ગાહકત્થેરેહિ ગહિતનામો. તપસ્સિન્તિ તપનિસ્સિતકં. લૂખજીવિન્તિ લૂખજીવિકં. અન્તાતિ કોટ્ઠાસા. ગામોતિ ગામ્મો. ગમ્મોતિપિ પાઠો, ગામવાસીનં ધમ્મોતિ અત્થો. અત્તકિલમથાનુયોગોતિ અત્તનો કિલમથાનુયોગો, સરીરદુક્ખકરણન્તિ અત્થો.

    364. Dvādasame rāsiyoti rāsiṃ katvā pañhassa pucchitattā rāsiyoti evaṃ dhammasaṅgāhakattherehi gahitanāmo. Tapassinti tapanissitakaṃ. Lūkhajīvinti lūkhajīvikaṃ. Antāti koṭṭhāsā. Gāmoti gāmmo. Gammotipi pāṭho, gāmavāsīnaṃ dhammoti attho. Attakilamathānuyogoti attano kilamathānuyogo, sarīradukkhakaraṇanti attho.

    કસ્મા પનેત્થ કામસુખલ્લિકાનુયોગો ગહિતો, કસ્મા અત્તકિલમથાનુયોગો, કસ્મા મજ્ઝિમા પટિપદાતિ? કામસુખલ્લિકાનુયોગો તાવ કામભોગીનં દસ્સનત્થં ગહિતો, અત્તકિલમથાનુયોગો તપનિસ્સિતકાનં, મજ્ઝિમા પટિપદા તિણ્ણં નિજ્જરવત્થૂનં દસ્સનત્થં ગહિતા. કિં એતેસં દસ્સને પયોજનન્તિ? ઇમે દ્વે અન્તે પહાય તથાગતો મજ્ઝિમાય પટિપદાય સમ્માસમ્બોધિં પત્તો. સો કામભોગિનોપિ ન સબ્બે ગરહતિ ન પસંસતિ, તપનિસ્સિતકેપિ ન સબ્બે ગરહતિ ન પસંસતિ, ગરહિતબ્બયુત્તકેયેવ ગરહતિ, પસંસિતબ્બયુત્તકે પસંસતીતિ ઇમસ્સત્થસ્સ પકાસનં એતેસં દસ્સને પયોજનન્તિ વેદિતબ્બં.

    Kasmā panettha kāmasukhallikānuyogo gahito, kasmā attakilamathānuyogo, kasmā majjhimā paṭipadāti? Kāmasukhallikānuyogo tāva kāmabhogīnaṃ dassanatthaṃ gahito, attakilamathānuyogo tapanissitakānaṃ, majjhimā paṭipadā tiṇṇaṃ nijjaravatthūnaṃ dassanatthaṃ gahitā. Kiṃ etesaṃ dassane payojananti? Ime dve ante pahāya tathāgato majjhimāya paṭipadāya sammāsambodhiṃ patto. So kāmabhoginopi na sabbe garahati na pasaṃsati, tapanissitakepi na sabbe garahati na pasaṃsati, garahitabbayuttakeyeva garahati, pasaṃsitabbayuttake pasaṃsatīti imassatthassa pakāsanaṃ etesaṃ dassane payojananti veditabbaṃ.

    ઇદાનિ તમત્થં પકાસેન્તો તયો ખોમે, ગામણિ, કામભોગિનોતિઆદિમાહ. તત્થ સાહસેનાતિ સાહસિકકમ્મેન. ન સંવિભજતીતિ મિત્તસહાયસન્દિટ્ઠસમ્ભત્તાનં સંવિભાગં ન કરોતિ. ન પુઞ્ઞાનિ કરોતીતિ અનાગતભવસ્સ પચ્ચયભૂતાનિ પુઞ્ઞાનિ ન કરોતિ. ધમ્માધમ્મેનાતિ ધમ્મેન ચ અધમ્મેન ચ. ઠાનેહીતિ કારણેહિ. સચ્છિકરોતીતિ કથં અત્તાનં આતાપેન્તો પરિતાપેન્તો સચ્છિકરોતિ? ચતુરઙ્ગવીરિયવસેન ચ ધુતઙ્ગવસેન ચ. તિસ્સો સન્દિટ્ઠિકા નિજ્જરાતિ એત્થ એકોપિ મગ્ગો તિણ્ણં કિલેસાનં નિજ્જરણતાય તિસ્સો નિજ્જરાતિ વુત્તોતિ.

    Idāni tamatthaṃ pakāsento tayo khome, gāmaṇi, kāmabhoginotiādimāha. Tattha sāhasenāti sāhasikakammena. Na saṃvibhajatīti mittasahāyasandiṭṭhasambhattānaṃ saṃvibhāgaṃ na karoti. Na puññāni karotīti anāgatabhavassa paccayabhūtāni puññāni na karoti. Dhammādhammenāti dhammena ca adhammena ca. Ṭhānehīti kāraṇehi. Sacchikarotīti kathaṃ attānaṃ ātāpento paritāpento sacchikaroti? Caturaṅgavīriyavasena ca dhutaṅgavasena ca. Tisso sandiṭṭhikā nijjarāti ettha ekopi maggo tiṇṇaṃ kilesānaṃ nijjaraṇatāya tisso nijjarāti vuttoti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૨. રાસિયસુત્તં • 12. Rāsiyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૨. રાસિયસુત્તવણ્ણના • 12. Rāsiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact