Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠપાળિ • Khuddakapāṭhapāḷi

    ૬. રતનસુત્તં

    6. Ratanasuttaṃ

    .

    1.

    યાનીધ ભૂતાનિ સમાગતાનિ, ભુમ્માનિ 1 વા યાનિ વ અન્તલિક્ખે;

    Yānīdha bhūtāni samāgatāni, bhummāni 2 vā yāni va antalikkhe;

    સબ્બેવ ભૂતા સુમના ભવન્તુ, અથોપિ સક્કચ્ચ સુણન્તુ ભાસિતં.

    Sabbeva bhūtā sumanā bhavantu, athopi sakkacca suṇantu bhāsitaṃ.

    .

    2.

    તસ્મા હિ ભૂતા નિસામેથ સબ્બે, મેત્તં કરોથ માનુસિયા પજાય;

    Tasmā hi bhūtā nisāmetha sabbe, mettaṃ karotha mānusiyā pajāya;

    દિવા ચ રત્તો ચ હરન્તિ યે બલિં, તસ્મા હિ ને રક્ખથ અપ્પમત્તા.

    Divā ca ratto ca haranti ye baliṃ, tasmā hi ne rakkhatha appamattā.

    .

    3.

    યં કિઞ્ચિ વિત્તં ઇધ વા હુરં વા, સગ્ગેસુ વા યં રતનં પણીતં;

    Yaṃ kiñci vittaṃ idha vā huraṃ vā, saggesu vā yaṃ ratanaṃ paṇītaṃ;

    ન નો સમં અત્થિ તથાગતેન, ઇદમ્પિ બુદ્ધે રતનં પણીતં;

    Na no samaṃ atthi tathāgatena, idampi buddhe ratanaṃ paṇītaṃ;

    એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Etena saccena suvatthi hotu.

    .

    4.

    ખયં વિરાગં અમતં પણીતં, યદજ્ઝગા સક્યમુની સમાહિતો;

    Khayaṃ virāgaṃ amataṃ paṇītaṃ, yadajjhagā sakyamunī samāhito;

    ન તેન ધમ્મેન સમત્થિ કિઞ્ચિ, ઇદમ્પિ ધમ્મે રતનં પણીતં;

    Na tena dhammena samatthi kiñci, idampi dhamme ratanaṃ paṇītaṃ;

    એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Etena saccena suvatthi hotu.

    .

    5.

    યં બુદ્ધસેટ્ઠો પરિવણ્ણયી સુચિં, સમાધિમાનન્તરિકઞ્ઞમાહુ;

    Yaṃ buddhaseṭṭho parivaṇṇayī suciṃ, samādhimānantarikaññamāhu;

    સમાધિના તેન સમો ન વિજ્જતિ, ઇદમ્પિ ધમ્મે રતનં પણીતં;

    Samādhinā tena samo na vijjati, idampi dhamme ratanaṃ paṇītaṃ;

    એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Etena saccena suvatthi hotu.

    .

    6.

    યે પુગ્ગલા અટ્ઠ સતં પસત્થા, ચત્તારિ એતાનિ યુગાનિ હોન્તિ;

    Ye puggalā aṭṭha sataṃ pasatthā, cattāri etāni yugāni honti;

    તે દક્ખિણેય્યા સુગતસ્સ સાવકા, એતેસુ દિન્નાનિ મહપ્ફલાનિ;

    Te dakkhiṇeyyā sugatassa sāvakā, etesu dinnāni mahapphalāni;

    ઇદમ્પિ સઙ્ઘે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    .

    7.

    યે સુપ્પયુત્તા મનસા દળ્હેન, નિક્કામિનો ગોતમસાસનમ્હિ;

    Ye suppayuttā manasā daḷhena, nikkāmino gotamasāsanamhi;

    તે પત્તિપત્તા અમતં વિગય્હ, લદ્ધા મુધા નિબ્બુતિં 3 ભુઞ્જમાના;

    Te pattipattā amataṃ vigayha, laddhā mudhā nibbutiṃ 4 bhuñjamānā;

    ઇદમ્પિ સઙ્ઘે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    .

    8.

    યથિન્દખીલો પથવિસ્સિતો 5 સિયા, ચતુબ્ભિ વાતેહિ અસમ્પકમ્પિયો;

    Yathindakhīlo pathavissito 6 siyā, catubbhi vātehi asampakampiyo;

    તથૂપમં સપ્પુરિસં વદામિ, યો અરિયસચ્ચાનિ અવેચ્ચ પસ્સતિ;

    Tathūpamaṃ sappurisaṃ vadāmi, yo ariyasaccāni avecca passati;

    ઇદમ્પિ સઙ્ઘે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    .

    9.

    યે અરિયસચ્ચાનિ વિભાવયન્તિ, ગમ્ભીરપઞ્ઞેન સુદેસિતાનિ;

    Ye ariyasaccāni vibhāvayanti, gambhīrapaññena sudesitāni;

    કિઞ્ચાપિ તે હોન્તિ ભુસં પમત્તા, ન તે ભવં અટ્ઠમમાદિયન્તિ;

    Kiñcāpi te honti bhusaṃ pamattā, na te bhavaṃ aṭṭhamamādiyanti;

    ઇદમ્પિ સઙ્ઘે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    ૧૦.

    10.

    સહાવસ્સ દસ્સનસમ્પદાય 7, તયસ્સુ ધમ્મા જહિતા ભવન્તિ;

    Sahāvassa dassanasampadāya 8, tayassu dhammā jahitā bhavanti;

    સક્કાયદિટ્ઠી વિચિકિચ્છિતઞ્ચ, સીલબ્બતં વાપિ યદત્થિ કિઞ્ચિ.

    Sakkāyadiṭṭhī vicikicchitañca, sīlabbataṃ vāpi yadatthi kiñci.

    ૧૧.

    11.

    ચતૂહપાયેહિ ચ વિપ્પમુત્તો, છચ્ચાભિઠાનાનિ 9 અભબ્બ કાતું 10;

    Catūhapāyehi ca vippamutto, chaccābhiṭhānāni 11 abhabba kātuṃ 12;

    ઇદમ્પિ સઙ્ઘે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    ૧૨.

    12.

    કિઞ્ચાપિ સો કમ્મ 13 કરોતિ પાપકં, કાયેન વાચા ઉદ ચેતસા વા;

    Kiñcāpi so kamma 14 karoti pāpakaṃ, kāyena vācā uda cetasā vā;

    અભબ્બ 15 સો તસ્સ પટિચ્છદાય 16, અભબ્બતા દિટ્ઠપદસ્સ વુત્તા;

    Abhabba 17 so tassa paṭicchadāya 18, abhabbatā diṭṭhapadassa vuttā;

    ઇદમ્પિ સઙ્ઘે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    ૧૩.

    13.

    વનપ્પગુમ્બે યથ 19 ફુસ્સિતગ્ગે, ગિમ્હાનમાસે પઠમસ્મિં 20 ગિમ્હે;

    Vanappagumbe yatha 21 phussitagge, gimhānamāse paṭhamasmiṃ 22 gimhe;

    તથૂપમં ધમ્મવરં અદેસયિ 23, નિબ્બાનગામિં પરમં હિતાય;

    Tathūpamaṃ dhammavaraṃ adesayi 24, nibbānagāmiṃ paramaṃ hitāya;

    ઇદમ્પિ બુદ્ધે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi buddhe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    ૧૪.

    14.

    વરો વરઞ્ઞૂ વરદો વરાહરો, અનુત્તરો ધમ્મવરં અદેસયિ;

    Varo varaññū varado varāharo, anuttaro dhammavaraṃ adesayi;

    ઇદમ્પિ બુદ્ધે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi buddhe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    ૧૫.

    15.

    ખીણં પુરાણં નવ નત્થિ સમ્ભવં, વિરત્તચિત્તાયતિકે ભવસ્મિં;

    Khīṇaṃ purāṇaṃ nava natthi sambhavaṃ, virattacittāyatike bhavasmiṃ;

    તે ખીણબીજા અવિરૂળ્હિછન્દા, નિબ્બન્તિ ધીરા યથાયં 25 પદીપો;

    Te khīṇabījā avirūḷhichandā, nibbanti dhīrā yathāyaṃ 26 padīpo;

    ઇદમ્પિ સઙ્ઘે રતનં પણીતં, એતેન સચ્ચેન સુવત્થિ હોતુ.

    Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ, etena saccena suvatthi hotu.

    ૧૬.

    16.

    યાનીધ ભૂતાનિ સમાગતાનિ, ભુમ્માનિ વા યાનિ વ અન્તલિક્ખે;

    Yānīdha bhūtāni samāgatāni, bhummāni vā yāni va antalikkhe;

    તથાગતં દેવમનુસ્સપૂજિતં, બુદ્ધં નમસ્સામ સુવત્થિ હોતુ.

    Tathāgataṃ devamanussapūjitaṃ, buddhaṃ namassāma suvatthi hotu.

    ૧૭.

    17.

    યાનીધ ભૂતાનિ સમાગતાનિ, ભુમ્માનિ વા યાનિ વ અન્તલિક્ખે;

    Yānīdha bhūtāni samāgatāni, bhummāni vā yāni va antalikkhe;

    તથાગતં દેવમનુસ્સપૂજિતં, ધમ્મં નમસ્સામ સુવત્થિ હોતુ.

    Tathāgataṃ devamanussapūjitaṃ, dhammaṃ namassāma suvatthi hotu.

    ૧૮.

    18.

    યાનીધ ભૂતાનિ સમાગતાનિ, ભુમ્માનિ વા યાનિ વ અન્તલિક્ખે;

    Yānīdha bhūtāni samāgatāni, bhummāni vā yāni va antalikkhe;

    તથાગતં દેવમનુસ્સપૂજિતં, સઙ્ઘં નમસ્સામ સુવત્થિ હોતૂતિ.

    Tathāgataṃ devamanussapūjitaṃ, saṅghaṃ namassāma suvatthi hotūti.

    રતનસુત્તં નિટ્ઠિતં.

    Ratanasuttaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ભૂમાનિ (ક॰)
    2. bhūmāni (ka.)
    3. નિબ્બુતિ (ક॰)
    4. nibbuti (ka.)
    5. પઠવિસ્સિતો (ક॰ સી॰), પથવિંસિતો (ક॰ સિ॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    6. paṭhavissito (ka. sī.), pathaviṃsito (ka. si. syā. kaṃ. pī.)
    7. સહાવસદ્દસ્સનસમ્પદાય (ક॰)
    8. sahāvasaddassanasampadāya (ka.)
    9. છ ચાભિઠાનાનિ (સી॰ સ્યા॰)
    10. અભબ્બો કાતું (સી॰)
    11. cha cābhiṭhānāni (sī. syā.)
    12. abhabbo kātuṃ (sī.)
    13. કમ્મં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    14. kammaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    15. અભબ્બો (બહૂસુ)
    16. પટિચ્છાદાય (સી॰)
    17. abhabbo (bahūsu)
    18. paṭicchādāya (sī.)
    19. યથા (સી॰ સ્યા॰)
    20. પઠમસ્મિ (?)
    21. yathā (sī. syā.)
    22. paṭhamasmi (?)
    23. અદેસયી (સી॰)
    24. adesayī (sī.)
    25. યથયં (ક॰)
    26. yathayaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā / ૬. રતનસુત્તવણ્ણના • 6. Ratanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact