Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    4. ரத²வினீதஸுத்தவண்ணனா

    4. Rathavinītasuttavaṇṇanā

    252. ஏவங் மே ஸுதந்தி ரத²வினீதஸுத்தங். தத்த² ராஜக³ஹேதி ஏவங்னாமகே நக³ரே, தஞ்ஹி மந்தா⁴துமஹாகோ³விந்தா³தீ³ஹி பரிக்³க³ஹிதத்தா ராஜக³ஹந்தி வுச்சதி. அஞ்ஞேபெத்த² பகாரே வண்ணயந்தி. கிங் தேஹி? நாமமேதங் தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ. தங் பனேதங் பு³த்³த⁴காலே ச சக்கவத்திகாலே ச நக³ரங் ஹோதி, ஸேஸகாலே ஸுஞ்ஞங் ஹோதி யக்க²பரிக்³க³ஹிதங், தேஸங் வஸந்தவனங் ஹுத்வா திட்ட²தி. வேளுவனே கலந்த³கனிவாபேதி வேளுவனந்தி தஸ்ஸ உய்யானஸ்ஸ நாமங், தங் கிர வேளூஹி பரிக்கி²த்தங் அஹோஸி அட்டா²ரஸஹத்தே²ன ச பாகாரேன, கோ³புரட்டாலகயுத்தங் நீலோபா⁴ஸங் மனோரமங், தேன வேளுவனந்தி வுச்சதி. கலந்த³கானஞ்செத்த² நிவாபங் அத³ங்ஸு, தேன கலந்த³கனிவாபோதி வுச்சதி.

    252.Evaṃme sutanti rathavinītasuttaṃ. Tattha rājagaheti evaṃnāmake nagare, tañhi mandhātumahāgovindādīhi pariggahitattā rājagahanti vuccati. Aññepettha pakāre vaṇṇayanti. Kiṃ tehi? Nāmametaṃ tassa nagarassa. Taṃ panetaṃ buddhakāle ca cakkavattikāle ca nagaraṃ hoti, sesakāle suññaṃ hoti yakkhapariggahitaṃ, tesaṃ vasantavanaṃ hutvā tiṭṭhati. Veḷuvane kalandakanivāpeti veḷuvananti tassa uyyānassa nāmaṃ, taṃ kira veḷūhi parikkhittaṃ ahosi aṭṭhārasahatthena ca pākārena, gopuraṭṭālakayuttaṃ nīlobhāsaṃ manoramaṃ, tena veḷuvananti vuccati. Kalandakānañcettha nivāpaṃ adaṃsu, tena kalandakanivāpoti vuccati.

    புப்³பே³ கிர அஞ்ஞதரோ ராஜா தத்த² உய்யானகீளனத்த²ங் ஆக³தோ ஸுராமதே³ன மத்தோ தி³வாஸெய்யங் உபக³தோ ஸுபி. பரிஜனோபிஸ்ஸ, ‘‘ஸுத்தோ ராஜா’’தி புப்ப²ப²லாதீ³ஹி பலோபி⁴யமானோ இதோ சிதோ ச பக்காமி, அத² ஸுராக³ந்தே⁴ன அஞ்ஞதரஸ்மா ஸுஸிரருக்கா² கண்ஹஸப்போ நிக்க²மித்வா ரஞ்ஞாபி⁴முகோ² ஆக³ச்ச²தி. தங் தி³ஸ்வா ருக்க²தே³வதா, ‘‘ரஞ்ஞோ ஜீவிதங் த³ம்மீ’’தி காளகவேஸேன ஆக³ந்த்வா கண்ணமூலே ஸத்³த³மகாஸி. ராஜா படிபு³ஜ்ஜி², கண்ஹஸப்போ நிவத்தோ. ஸோ தங் தி³ஸ்வா, ‘‘இமாய மம ஜீவிதங் தி³ன்ன’’ந்தி காளகானங் தத்த² நிவாபங் பட்ட²பேஸி, அப⁴யகோ⁴ஸனஞ்ச கோ⁴ஸாபேஸி. தஸ்மா தங் ததோ பபு⁴தி கலந்த³கனிவாபந்தி ஸங்க்²யங் க³தங். கலந்த³காதி காளகானங் நாமங்.

    Pubbe kira aññataro rājā tattha uyyānakīḷanatthaṃ āgato surāmadena matto divāseyyaṃ upagato supi. Parijanopissa, ‘‘sutto rājā’’ti pupphaphalādīhi palobhiyamāno ito cito ca pakkāmi, atha surāgandhena aññatarasmā susirarukkhā kaṇhasappo nikkhamitvā raññābhimukho āgacchati. Taṃ disvā rukkhadevatā, ‘‘rañño jīvitaṃ dammī’’ti kāḷakavesena āgantvā kaṇṇamūle saddamakāsi. Rājā paṭibujjhi, kaṇhasappo nivatto. So taṃ disvā, ‘‘imāya mama jīvitaṃ dinna’’nti kāḷakānaṃ tattha nivāpaṃ paṭṭhapesi, abhayaghosanañca ghosāpesi. Tasmā taṃ tato pabhuti kalandakanivāpanti saṅkhyaṃ gataṃ. Kalandakāti kāḷakānaṃ nāmaṃ.

    ஜாதிபூ⁴மிகாதி ஜாதிபூ⁴மிவாஸினோ. தத்த² ஜாதிபூ⁴மீதி ஜாதட்டா²னங். தங் கோ² பனேதங் நேவ கோஸலமஹாராஜாதீ³னங் ந சங்கீப்³ராஹமணாதீ³னங் ந ஸக்கஸுயாமஸந்துஸிதாதீ³னங் ந அஸீதிமஹாஸாவகாதீ³னங் ந அஞ்ஞேஸங் ஸத்தானங் ஜாதட்டா²னங் ‘‘ஜாதிபூ⁴மீ’’தி வுச்சதி. யஸ்ஸ பன ஜாததி³வஸே த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து ஏகத்³த⁴ஜமாலாவிப்பகிண்ணகுஸுமவாஸசுண்ணக³ந்த⁴ஸுக³ந்தா⁴ ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லமிவ நந்த³னவனங் விரோசமானா பது³மினிபண்ணே உத³கபி³ந்து³ விய அகம்பித்த², ஜச்சந்தா⁴தீ³னஞ்ச ரூபத³ஸ்ஸனாதீ³னி அனேகானி பாடிஹாரியானி பவத்திங்ஸு, தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபோ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஜாதட்டா²னஸாகியஜனபதோ³ கபிலவத்தா²ஹாரோ, ஸா ‘‘ஜாதிபூ⁴மீ’’தி வுச்சதி.

    Jātibhūmikāti jātibhūmivāsino. Tattha jātibhūmīti jātaṭṭhānaṃ. Taṃ kho panetaṃ neva kosalamahārājādīnaṃ na caṅkībrāhamaṇādīnaṃ na sakkasuyāmasantusitādīnaṃ na asītimahāsāvakādīnaṃ na aññesaṃ sattānaṃ jātaṭṭhānaṃ ‘‘jātibhūmī’’ti vuccati. Yassa pana jātadivase dasasahassilokadhātu ekaddhajamālāvippakiṇṇakusumavāsacuṇṇagandhasugandhā sabbapāliphullamiva nandanavanaṃ virocamānā paduminipaṇṇe udakabindu viya akampittha, jaccandhādīnañca rūpadassanādīni anekāni pāṭihāriyāni pavattiṃsu, tassa sabbaññubodhisattassa jātaṭṭhānasākiyajanapado kapilavatthāhāro, sā ‘‘jātibhūmī’’ti vuccati.

    த⁴ம்மக³ருபா⁴வவண்ணனா

    Dhammagarubhāvavaṇṇanā

    வஸ்ஸங்வுட்டா²தி தேமாஸங் வஸ்ஸங்வுட்டா² பவாரிதபவாரணா ஹுத்வா. ப⁴க³வா ஏதத³வோசாதி ‘‘கச்சி, பி⁴க்க²வே, க²மனீய’’ந்திஆதீ³ஹி வசனேஹி ஆக³ந்துகபடிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏதங், ‘‘கோ நு கோ², பி⁴க்க²வே’’திஆதி³வசனமவோச. தே கிர பி⁴க்கு², – ‘‘கச்சி, பி⁴க்க²வே, க²மனீயங் கச்சி யாபனீயங், கச்சித்த² அப்பகிலமதே²ன அத்³தா⁴னங் ஆக³தா, ந ச பிண்ட³கேன கிலமித்த², குதோ ச தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ஆக³ச்ச²தா²’’தி படிஸந்தா²ரவஸேன புச்சி²தா – ‘‘ப⁴க³வா ஸாகியஜனபதே³ கபிலவத்தா²ஹாரதோ ஜாதிபூ⁴மிதோ ஆக³ச்சா²மா’’தி ஆஹங்ஸு. அத² ப⁴க³வா நேவ ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜஸ்ஸ, ந ஸக்கோத³னஸ்ஸ, ந ஸுக்கோத³னஸ்ஸ, ந தோ⁴தோத³னஸ்ஸ, ந அமிதோத³னஸ்ஸ, ந அமித்தாய தே³வியா, ந மஹாபஜாபதியா, ந ஸகலஸ்ஸ ஸாகியமண்ட³லஸ்ஸ ஆரொக்³யங் புச்சி². அத² கோ² அத்தனா ச த³ஸகதா²வத்து²லாபி⁴ங் பரஞ்ச தத்த² ஸமாத³பேதாரங் படிபத்திஸம்பன்னங் பி⁴க்கு²ங் புச்ச²ந்தோ இத³ங் – ‘‘கோ நு கோ², பி⁴க்க²வே’’திஆதி³வசனங் அவோச.

    Vassaṃvuṭṭhāti temāsaṃ vassaṃvuṭṭhā pavāritapavāraṇā hutvā. Bhagavā etadavocāti ‘‘kacci, bhikkhave, khamanīya’’ntiādīhi vacanehi āgantukapaṭisanthāraṃ katvā etaṃ, ‘‘ko nu kho, bhikkhave’’tiādivacanamavoca. Te kira bhikkhu, – ‘‘kacci, bhikkhave, khamanīyaṃ kacci yāpanīyaṃ, kaccittha appakilamathena addhānaṃ āgatā, na ca piṇḍakena kilamittha, kuto ca tumhe, bhikkhave, āgacchathā’’ti paṭisanthāravasena pucchitā – ‘‘bhagavā sākiyajanapade kapilavatthāhārato jātibhūmito āgacchāmā’’ti āhaṃsu. Atha bhagavā neva suddhodanamahārājassa, na sakkodanassa, na sukkodanassa, na dhotodanassa, na amitodanassa, na amittāya deviyā, na mahāpajāpatiyā, na sakalassa sākiyamaṇḍalassa ārogyaṃ pucchi. Atha kho attanā ca dasakathāvatthulābhiṃ parañca tattha samādapetāraṃ paṭipattisampannaṃ bhikkhuṃ pucchanto idaṃ – ‘‘ko nu kho, bhikkhave’’tiādivacanaṃ avoca.

    கஸ்மா பன ப⁴க³வா ஸுத்³தோ⁴த³னாதீ³னங் ஆரொக்³யங் அபுச்சி²த்வா ஏவரூபங் பி⁴க்கு²மேவ புச்ச²தி? பியதாய. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி படிபன்னகா பி⁴க்கூ² பி⁴க்கு²னியோ உபாஸகா உபாஸிகாயோ ச பியா ஹொந்தி மனாபா. கிங் காரணா? த⁴ம்மக³ருதாய. த⁴ம்மக³ருனோ ஹி ததா²க³தா, ஸோ ச நேஸங் த⁴ம்மக³ருபா⁴வோ, ‘‘து³க்க²ங் கோ² அகா³ரவோ விஹரதி, அப்பதிஸ்ஸோ’’தி (அ॰ நி॰ 4.21) இமினா அஜபாலனிக்³ரோத⁴மூலே உப்பன்னஜ்ஜா²ஸயேன வேதி³தப்³போ³. த⁴ம்மக³ருதாயேவ ஹி ப⁴க³வா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ அபி⁴னிக்க²மனதி³வஸே பச்சுக்³க³மனங் கரொந்தோ திகா³வுதங் மக்³க³ங் அக³மாஸி. அதிரேகதியோஜனஸதங் மக்³க³ங் க³ந்த்வா க³ங்கா³தீரே த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மஹாகப்பினங் ஸபரிஸங் அரஹத்தே பதிட்ட²பேஸி. ஏகஸ்மிங் பச்சா²ப⁴த்தே பஞ்சசத்தாலீஸயோஜனங் மக்³க³ங் க³ந்த்வா கும்ப⁴காரஸ்ஸ நிவேஸனே தியாமரத்திங் த⁴ம்மகத²ங் கத்வா புக்குஸாதிகுலபுத்தங் அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²பேஸி. வீஸயோஜனஸதங் க³ந்த்வா வனவாஸிஸாமணேரஸ்ஸ அனுக்³க³ஹங் அகாஸி. ஸட்டி²யோஜனமக்³க³ங் க³ந்த்வா க²தி³ரவனியத்தே²ரஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. அனுருத்³த⁴த்தே²ரோ பாசீனவங்ஸதா³யே நிஸின்னோ மஹாபுரிஸவிதக்கங் விதக்கேதீதி ஞத்வா தத்த² ஆகாஸேன க³ந்த்வா தே²ரஸ்ஸ புரதோ ஓருய்ஹ ஸாது⁴காரமதா³ஸி. கோடிகண்ணஸோணத்தே²ரஸ்ஸ ஏகக³ந்த⁴குடியங் ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபாபெத்வா பச்சூஸகாலே த⁴ம்மதே³ஸனங் அஜ்ஜே²ஸித்வா ஸரப⁴ஞ்ஞபரியோஸானே ஸாது⁴காரமதா³ஸி. திகா³வுதங் மக்³க³ங் க³ந்த்வா திண்ணங் குலபுத்தானங் வஸனட்டா²னே கோ³ஸிங்க³ஸாலவனே ஸாமக்³கி³ரஸானிஸங்ஸங் கதே²ஸி. கஸ்ஸபோபி ப⁴க³வா – ‘‘அனாகா³மிப²லே பதிட்டி²தோ அரியஸாவகோ அய’’ந்தி விஸ்ஸாஸங் உப்பாதெ³த்வா க⁴டிகாரஸ்ஸ கும்ப⁴காரஸ்ஸ நிவேஸனங் க³ந்த்வா ஸஹத்தா² ஆமிஸங் க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜி.

    Kasmā pana bhagavā suddhodanādīnaṃ ārogyaṃ apucchitvā evarūpaṃ bhikkhumeva pucchati? Piyatāya. Buddhānañhi paṭipannakā bhikkhū bhikkhuniyo upāsakā upāsikāyo ca piyā honti manāpā. Kiṃ kāraṇā? Dhammagarutāya. Dhammagaruno hi tathāgatā, so ca nesaṃ dhammagarubhāvo, ‘‘dukkhaṃ kho agāravo viharati, appatisso’’ti (a. ni. 4.21) iminā ajapālanigrodhamūle uppannajjhāsayena veditabbo. Dhammagarutāyeva hi bhagavā mahākassapattherassa abhinikkhamanadivase paccuggamanaṃ karonto tigāvutaṃ maggaṃ agamāsi. Atirekatiyojanasataṃ maggaṃ gantvā gaṅgātīre dhammaṃ desetvā mahākappinaṃ saparisaṃ arahatte patiṭṭhapesi. Ekasmiṃ pacchābhatte pañcacattālīsayojanaṃ maggaṃ gantvā kumbhakārassa nivesane tiyāmarattiṃ dhammakathaṃ katvā pukkusātikulaputtaṃ anāgāmiphale patiṭṭhapesi. Vīsayojanasataṃ gantvā vanavāsisāmaṇerassa anuggahaṃ akāsi. Saṭṭhiyojanamaggaṃ gantvā khadiravaniyattherassa dhammaṃ desesi. Anuruddhatthero pācīnavaṃsadāye nisinno mahāpurisavitakkaṃ vitakketīti ñatvā tattha ākāsena gantvā therassa purato oruyha sādhukāramadāsi. Koṭikaṇṇasoṇattherassa ekagandhakuṭiyaṃ senāsanaṃ paññapāpetvā paccūsakāle dhammadesanaṃ ajjhesitvā sarabhaññapariyosāne sādhukāramadāsi. Tigāvutaṃ maggaṃ gantvā tiṇṇaṃ kulaputtānaṃ vasanaṭṭhāne gosiṅgasālavane sāmaggirasānisaṃsaṃ kathesi. Kassapopi bhagavā – ‘‘anāgāmiphale patiṭṭhito ariyasāvako aya’’nti vissāsaṃ uppādetvā ghaṭikārassa kumbhakārassa nivesanaṃ gantvā sahatthā āmisaṃ gahetvā paribhuñji.

    அம்ஹாகங்யேவ ப⁴க³வா உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய ஜேதவனதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ சாரிகங் நிக்க²மி. கோஸலமஹாராஜஅனாத²பிண்டி³காத³யோ நிவத்தேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. அனாத²பிண்டி³கோ க⁴ரங் ஆக³ந்த்வா தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோ நிஸீதி³. அத² நங் புண்ணா நாம தா³ஸீ தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோஸி ஸாமீதி ஆஹ. ‘‘ஆம ஜே, ஸத்தா²ரங் நிவத்தேதுங் நாஸக்கி²ங், அத² மே இமங் தேமாஸங் த⁴ம்மங் வா ஸோதுங், யதா²தி⁴ப்பாயங் வா தா³னங் தா³துங் ந லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தா உப்பன்னாதி. அஹம்பி ஸாமி ஸத்தா²ரங் நிவத்தெஸ்ஸாமீதி. ஸசே நிவத்தேதுங் ஸக்கோஸி, பு⁴ஜிஸ்ஸாயேவ த்வந்தி. ஸா க³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ பாத³மூலே நிபஜ்ஜித்வா ‘‘நிவத்தத² ப⁴க³வா’’தி ஆஹ. புண்ணே த்வங் பரபடிப³த்³த⁴ஜீவிகா கிங் மே கரிஸ்ஸஸீதி. ப⁴க³வா மய்ஹங் தெ³ய்யத⁴ம்மோ நத்தீ²தி தும்ஹேபி ஜானாத², தும்ஹாகங் நிவத்தனபச்சயா பனாஹங் தீஸு ஸரணேஸு பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்ட²ஹிஸ்ஸாமீதி. ப⁴க³வா ஸாது⁴ ஸாது⁴ புண்ணேதி ஸாது⁴காரங் கத்வா நிவத்தெத்வா ஜேதவனமேவ பவிட்டோ². அயங் கதா² பாகடா அஹோஸி. ஸெட்டி² ஸுத்வா புண்ணாய கிர ப⁴க³வா நிவத்திதோதி தங் பு⁴ஜிஸ்ஸங் கத்வா தீ⁴துட்டா²னே ட²பேஸி. ஸா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசித்வா பப்³ப³ஜி, பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴. அத²ஸ்ஸா ஸத்தா² ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகபா⁴வங் ஞத்வா இமங் ஓபா⁴ஸகா³த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி –

    Amhākaṃyeva bhagavā upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya jetavanato bhikkhusaṅghaparivuto cārikaṃ nikkhami. Kosalamahārājaanāthapiṇḍikādayo nivattetuṃ nāsakkhiṃsu. Anāthapiṇḍiko gharaṃ āgantvā domanassappatto nisīdi. Atha naṃ puṇṇā nāma dāsī domanassappattosi sāmīti āha. ‘‘Āma je, satthāraṃ nivattetuṃ nāsakkhiṃ, atha me imaṃ temāsaṃ dhammaṃ vā sotuṃ, yathādhippāyaṃ vā dānaṃ dātuṃ na labhissāmī’’ti cintā uppannāti. Ahampi sāmi satthāraṃ nivattessāmīti. Sace nivattetuṃ sakkosi, bhujissāyeva tvanti. Sā gantvā dasabalassa pādamūle nipajjitvā ‘‘nivattatha bhagavā’’ti āha. Puṇṇe tvaṃ parapaṭibaddhajīvikā kiṃ me karissasīti. Bhagavā mayhaṃ deyyadhammo natthīti tumhepi jānātha, tumhākaṃ nivattanapaccayā panāhaṃ tīsu saraṇesu pañcasu sīlesu patiṭṭhahissāmīti. Bhagavā sādhu sādhu puṇṇeti sādhukāraṃ katvā nivattetvā jetavanameva paviṭṭho. Ayaṃ kathā pākaṭā ahosi. Seṭṭhi sutvā puṇṇāya kira bhagavā nivattitoti taṃ bhujissaṃ katvā dhītuṭṭhāne ṭhapesi. Sā pabbajjaṃ yācitvā pabbaji, pabbajitvā vipassanaṃ ārabhi. Athassā satthā āraddhavipassakabhāvaṃ ñatvā imaṃ obhāsagāthaṃ vissajjesi –

    ‘‘புண்ணே பூரேஸி ஸத்³த⁴ம்மங், சந்தோ³ பன்னரஸோ யதா²;

    ‘‘Puṇṇe pūresi saddhammaṃ, cando pannaraso yathā;

    பரிபுண்ணாய பஞ்ஞாய, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி. (தே²ரீகா³॰ 3);

    Paripuṇṇāya paññāya, dukkhassantaṃ karissasī’’ti. (therīgā. 3);

    கா³தா²பரியோஸானே அரஹத்தங் பத்வா அபி⁴ஞ்ஞாதா ஸாவிகா அஹோஸீதி. ஏவங் த⁴ம்மக³ருனோ ததா²க³தா.

    Gāthāpariyosāne arahattaṃ patvā abhiññātā sāvikā ahosīti. Evaṃ dhammagaruno tathāgatā.

    நந்த³கத்தே²ரே உபட்டா²னஸாலாயங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தேபி ப⁴க³வா அனஹாதோவ க³ந்த்வா தியாமரத்திங் டி²தகோவ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா தே³ஸனாபரியோஸானே ஸாது⁴காரமதா³ஸி. தே²ரோ ஆக³ந்த்வா வந்தி³த்வா, ‘‘காய வேலாய, ப⁴ந்தே, ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி². தயா ஸுத்தந்தே ஆரத்³த⁴மத்தேதி. து³க்கரங் கரித்த², ப⁴ந்தே, பு³த்³த⁴ஸுகு²மாலா தும்ஹேதி. ஸசே த்வங், நந்த³, கப்பங் தே³ஸேதுங் ஸக்குணெய்யாஸி, கப்பமத்தம்பாஹங் டி²தகோவ ஸுணெய்யந்தி ப⁴க³வா அவோச. ஏவங் த⁴ம்மக³ருனோ ததா²க³தா. தேஸங் த⁴ம்மக³ருதாய படிபன்னகா பியா ஹொந்தி, தஸ்மா படிபன்னகே புச்சி². படிபன்னகோ ச நாம அத்தஹிதாய படிபன்னோ நோ பரஹிதாய, பரஹிதாய படிபன்னோ நோ அத்தஹிதாய, நோ அத்தஹிதாய ச படிபன்னோ நோ பரஹிதாய ச, அத்தஹிதாய ச படிபன்னோ பரஹிதாய சாதி சதுப்³பி³தோ⁴ ஹோதி.

    Nandakatthere upaṭṭhānasālāyaṃ dhammaṃ desentepi bhagavā anahātova gantvā tiyāmarattiṃ ṭhitakova dhammakathaṃ sutvā desanāpariyosāne sādhukāramadāsi. Thero āgantvā vanditvā, ‘‘kāya velāya, bhante, āgatatthā’’ti pucchi. Tayā suttante āraddhamatteti. Dukkaraṃ karittha, bhante, buddhasukhumālā tumheti. Sace tvaṃ, nanda, kappaṃ desetuṃ sakkuṇeyyāsi, kappamattampāhaṃ ṭhitakova suṇeyyanti bhagavā avoca. Evaṃ dhammagaruno tathāgatā. Tesaṃ dhammagarutāya paṭipannakā piyā honti, tasmā paṭipannake pucchi. Paṭipannako ca nāma attahitāya paṭipanno no parahitāya, parahitāya paṭipanno no attahitāya, no attahitāya ca paṭipanno no parahitāya ca, attahitāya ca paṭipanno parahitāya cāti catubbidho hoti.

    தத்த² யோ ஸயங் த³ஸன்னங் கதா²வத்தூ²னங் லாபீ⁴ ஹோதி, பரங் தத்த² ந ஓவத³தி ந அனுஸாஸதி ஆயஸ்மா பா³குலோ விய. அயங் அத்தஹிதாய படிபன்னோ நாம நோ பரஹிதாய படிபன்னோ, ஏவரூபங் பி⁴க்கு²ங் ப⁴க³வா ந புச்ச²தி. கஸ்மா? ந மய்ஹங் ஸாஸனஸ்ஸ வட்³டி⁴பக்கே² டி²தோதி.

    Tattha yo sayaṃ dasannaṃ kathāvatthūnaṃ lābhī hoti, paraṃ tattha na ovadati na anusāsati āyasmā bākulo viya. Ayaṃ attahitāya paṭipanno nāma no parahitāya paṭipanno, evarūpaṃ bhikkhuṃ bhagavā na pucchati. Kasmā? Na mayhaṃ sāsanassa vaḍḍhipakkhe ṭhitoti.

    யோ பன த³ஸன்னங் கதா²வத்தூ²னங் அலாபீ⁴, பரங் தேஹி ஓவத³தி தேன கதவத்தஸாதி³யனத்த²ங் உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ விய, அயங் பரஹிதாய படிபன்னோ நாம நோ அத்தஹிதாய, ஏவரூபம்பி ந புச்ச²தி. கஸ்மா? அஸ்ஸ தண்ஹா மஹாபச்சி² விய அப்பஹீனாதி.

    Yo pana dasannaṃ kathāvatthūnaṃ alābhī, paraṃ tehi ovadati tena katavattasādiyanatthaṃ upanando sakyaputto viya, ayaṃ parahitāya paṭipanno nāma no attahitāya, evarūpampi na pucchati. Kasmā? Assa taṇhā mahāpacchi viya appahīnāti.

    யோ அத்தனாபி த³ஸன்னங் கதா²வத்தூ²னங் அலாபீ⁴, பரம்பி தேஹி ந ஓவத³தி, லாளுதா³யீ விய, அயங் நேவ அத்தஹிதாய படிபன்னோ ந பரஹிதாய, ஏவரூபம்பி ந புச்ச²தி. கஸ்மா? அஸ்ஸ அந்தோ கிலேஸா ப²ரஸுசே²ஜ்ஜா விய மஹந்தாதி.

    Yo attanāpi dasannaṃ kathāvatthūnaṃ alābhī, parampi tehi na ovadati, lāḷudāyī viya, ayaṃ neva attahitāya paṭipanno na parahitāya, evarūpampi na pucchati. Kasmā? Assa anto kilesā pharasuchejjā viya mahantāti.

    யோ பன ஸயங் த³ஸன்னங் கதா²வத்தூ²னங் லாபீ⁴, பரம்பி தேஹி ஓவத³தி, அயங் அத்தஹிதாய சேவ பரஹிதாய ச படிபன்னோ நாம ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானமஹாகஸ்ஸபாத³யோ அஸீதிமஹாதே²ரா விய, ஏவரூபங் பி⁴க்கு²ங் புச்ச²தி. கஸ்மா? மய்ஹங் ஸாஸனஸ்ஸ வுட்³டி⁴பக்கே² டி²தோதி. இதா⁴பி ஏவரூபமேவ புச்ச²ந்தோ – ‘‘கோ நு கோ², பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ.

    Yo pana sayaṃ dasannaṃ kathāvatthūnaṃ lābhī, parampi tehi ovadati, ayaṃ attahitāya ceva parahitāya ca paṭipanno nāma sāriputtamoggallānamahākassapādayo asītimahātherā viya, evarūpaṃ bhikkhuṃ pucchati. Kasmā? Mayhaṃ sāsanassa vuḍḍhipakkhe ṭhitoti. Idhāpi evarūpameva pucchanto – ‘‘ko nu kho, bhikkhave’’tiādimāha.

    ஏவங் ப⁴க³வதா புட்டா²னங் பன தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ப⁴க³வா அத்தனோ ஜாதிபூ⁴மியங் உப⁴யஹிதாய படிபன்னங் த³ஸகதா²வத்து²லாபி⁴ங் பி⁴க்கு²ங் புச்ச²தி, கோ நு கோ² தத்த² ஏவரூபோதி ந அஞ்ஞமஞ்ஞங் சிந்தனா வா ஸமந்தனா வா அஹோஸி. கஸ்மா? ஆயஸ்மா ஹி மந்தாணிபுத்தோ தஸ்மிங் ஜனபதே³ ஆகாஸமஜ்ஜே² டி²தோ சந்தோ³ விய ஸூரியோ விய ச பாகடோ பஞ்ஞாதோ. தஸ்மா தே பி⁴க்கூ² மேக⁴ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஏகஜ்ஜ²ங் ஸன்னிபதிதமோரக⁴டா விய க⁴னஸஜ்ஜா²யங் காதுங், ஆரத்³த⁴பி⁴க்கூ² விய ச அத்தனோ ஆசரியங் புண்ணத்தே²ரங் ப⁴க³வதோ ஆரோசெந்தா தே²ரஸ்ஸ ச கு³ணங் பா⁴ஸிதுங் அப்பஹொந்தேஹி முகே²ஹி ஏகப்பஹாரேனேவ புண்ணோ நாம, ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மாதிஆதி³மாஹங்ஸு. தத்த² புண்ணோதி தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ நாமங். மந்தாணியா பன ஸோ புத்தோ, தஸ்மா மந்தாணிபுத்தோதி வுச்சதி. ஸம்பா⁴விதோதி கு³ணஸம்பா⁴வனாய ஸம்பா⁴விதோ.

    Evaṃ bhagavatā puṭṭhānaṃ pana tesaṃ bhikkhūnaṃ bhagavā attano jātibhūmiyaṃ ubhayahitāya paṭipannaṃ dasakathāvatthulābhiṃ bhikkhuṃ pucchati, ko nu kho tattha evarūpoti na aññamaññaṃ cintanā vā samantanā vā ahosi. Kasmā? Āyasmā hi mantāṇiputto tasmiṃ janapade ākāsamajjhe ṭhito cando viya sūriyo viya ca pākaṭo paññāto. Tasmā te bhikkhū meghasaddaṃ sutvā ekajjhaṃ sannipatitamoraghaṭā viya ghanasajjhāyaṃ kātuṃ, āraddhabhikkhū viya ca attano ācariyaṃ puṇṇattheraṃ bhagavato ārocentā therassa ca guṇaṃ bhāsituṃ appahontehi mukhehi ekappahāreneva puṇṇo nāma, bhante, āyasmātiādimāhaṃsu. Tattha puṇṇoti tassa therassa nāmaṃ. Mantāṇiyā pana so putto, tasmā mantāṇiputtoti vuccati. Sambhāvitoti guṇasambhāvanāya sambhāvito.

    அப்பிச்ச²தாதி³வண்ணனா

    Appicchatādivaṇṇanā

    அப்பிச்சோ²தி இச்சா²விரஹிதோ நிஇச்சோ² நித்தண்ஹோ. எத்த² ஹி ப்³யஞ்ஜனங் ஸாவஸேஸங் விய, அத்தோ² பன நிரவஸேஸோ. ந ஹி தஸ்ஸ அந்தோ அணுமத்தாபி பாபிகா இச்சா² நாம அத்தி². கீ²ணாஸவோ ஹேஸ ஸப்³ப³ஸோ பஹீனதண்ஹோ. அபிசெத்த² அத்ரிச்ச²தா பாபிச்ச²தா மஹிச்ச²தா அப்பிச்ச²தாதி அயங் பே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³.

    Appicchoti icchāvirahito niiccho nittaṇho. Ettha hi byañjanaṃ sāvasesaṃ viya, attho pana niravaseso. Na hi tassa anto aṇumattāpi pāpikā icchā nāma atthi. Khīṇāsavo hesa sabbaso pahīnataṇho. Apicettha atricchatā pāpicchatā mahicchatā appicchatāti ayaṃ bhedo veditabbo.

    தத்த² ஸகலாபே⁴ அதித்தஸ்ஸ பரலாபே⁴ பத்த²னா அத்ரிச்ச²தா நாம. தாய ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஏகபா⁴ஜேன பக்கபூவோபி அத்தனோ பத்தே பதிதோ ந ஸுபக்கோ விய கு²த்³த³கோ விய ச கா²யதி. ஸ்வேவ பரஸ்ஸ பத்தே பக்கி²த்தோ ஸுபக்கோ விய மஹந்தோ விய ச கா²யதி. அஸந்தகு³ணஸம்பா⁴வனதா பன படிக்³க³ஹணே ச அமத்தஞ்ஞுதா பாபிச்ச²தா நாம, ஸா, ‘‘இதே⁴கச்சோ அஸ்ஸத்³தோ⁴ ஸமானோ ஸத்³தோ⁴தி மங் ஜனோ ஜானாதூ’’திஆதி³னா நயேன அபி⁴த⁴ம்மே ஆக³தாயேவ, தாய ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ கோஹஞ்ஞே பதிட்டா²தி. ஸந்தகு³ணஸம்பா⁴வனா பன படிக்³க³ஹணே ச அமத்தஞ்ஞுதா மஹிச்ச²தா நாம. ஸாபி, ‘‘இதே⁴கச்சோ ஸத்³தோ⁴ ஸமானோ ஸத்³தோ⁴தி மங் ஜனோ ஜானாதூதி இச்ச²தி, ஸீலவா ஸமானோ ஸீலவாதி மங் ஜனோ ஜானாதூ’’தி (விப⁴॰ 851) இமினா நயேன ஆக³தாயேவ, தாய ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ து³ஸ்ஸந்தப்பயோ ஹோதி, விஜாதமாதாபிஸ்ஸ சித்தங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கோதி. தேனேதங் வுச்சதி –

    Tattha sakalābhe atittassa paralābhe patthanā atricchatā nāma. Tāya samannāgatassa ekabhājena pakkapūvopi attano patte patito na supakko viya khuddako viya ca khāyati. Sveva parassa patte pakkhitto supakko viya mahanto viya ca khāyati. Asantaguṇasambhāvanatā pana paṭiggahaṇe ca amattaññutā pāpicchatā nāma, sā, ‘‘idhekacco assaddho samāno saddhoti maṃ jano jānātū’’tiādinā nayena abhidhamme āgatāyeva, tāya samannāgato puggalo kohaññe patiṭṭhāti. Santaguṇasambhāvanā pana paṭiggahaṇe ca amattaññutā mahicchatā nāma. Sāpi, ‘‘idhekacco saddho samāno saddhoti maṃ jano jānātūti icchati, sīlavā samāno sīlavāti maṃ jano jānātū’’ti (vibha. 851) iminā nayena āgatāyeva, tāya samannāgato puggalo dussantappayo hoti, vijātamātāpissa cittaṃ gahetuṃ na sakkoti. Tenetaṃ vuccati –

    ‘‘அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ ஸமுத்³தோ³ ச, மஹிச்சோ² சாபி புக்³க³லோ;

    ‘‘Aggikkhandho samuddo ca, mahiccho cāpi puggalo;

    ஸகடேன பச்சயங் தே³து, தயோபேதே அதப்பயா’’தி.

    Sakaṭena paccayaṃ detu, tayopete atappayā’’ti.

    ஸந்தகு³ணனிகூ³ஹனதா பன படிக்³க³ஹணே ச மத்தஞ்ஞுதா அப்பிச்ச²தா நாம, தாய ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ அத்தனி விஜ்ஜமானம்பி கு³ணங் படிச்சா²தே³துகாமதாய, ‘‘ஸத்³தோ⁴ ஸமானோ ஸத்³தோ⁴தி மங் ஜனோ ஜானாதூதி ந இச்ச²தி. ஸீலவா, பவிவித்தோ, ப³ஹுஸ்ஸுதோ, ஆரத்³த⁴வீரியோ, ஸமாதி⁴ஸம்பன்னோ, பஞ்ஞவா, கீ²ணாஸவோ ஸமானோ கீ²ணாஸவோதி மங் ஜனோ ஜானாதூ’’தி ந இச்ச²தி, ஸெய்யதா²பி மஜ்ஜ²ந்திகத்தே²ரோ.

    Santaguṇanigūhanatā pana paṭiggahaṇe ca mattaññutā appicchatā nāma, tāya samannāgato puggalo attani vijjamānampi guṇaṃ paṭicchādetukāmatāya, ‘‘saddho samāno saddhoti maṃ jano jānātūti na icchati. Sīlavā, pavivitto, bahussuto, āraddhavīriyo, samādhisampanno, paññavā, khīṇāsavo samāno khīṇāsavoti maṃ jano jānātū’’ti na icchati, seyyathāpi majjhantikatthero.

    தே²ரோ கிர மஹாகீ²ணாஸவோ அஹோஸி, பத்தசீவரங் பனஸ்ஸ பாத³மத்தமேவ அக்³க⁴தி, ஸோ அஸோகஸ்ஸ த⁴ம்மரஞ்ஞோ விஹாரமஹதி³வஸே ஸங்க⁴த்தே²ரோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ அதிலூக²பா⁴வங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா, ‘‘ப⁴ந்தே, தோ²கங் ப³ஹி ஹோதா²’’தி ஆஹங்ஸு. தே²ரோ, ‘‘மாதி³ஸே கீ²ணாஸவே ரஞ்ஞோ ஸங்க³ஹங் அகரொந்தே அஞ்ஞோ கோ கரிஸ்ஸதீ’’தி பத²வியங் நிமுஜ்ஜித்வா ஸங்க⁴த்தே²ரஸ்ஸ உக்கி²த்தபிண்ட³ங் க³ண்ஹந்தோயேவ உம்முஜ்ஜி. ஏவங் கீ²ணாஸவோ ஸமானோ, ‘‘கீ²ணாஸவோதி மங் ஜனோ ஜானாதூ’’தி ந இச்ச²தி. ஏவங் அப்பிச்சோ² பன பி⁴க்கு² அனுப்பன்னங் லாப⁴ங் உப்பாதே³தி, உப்பன்னங் லாப⁴ங் தா²வரங் கரோதி, தா³யகானங் சித்தங் ஆராதே⁴தி, யதா² யதா² ஹி ஸோ அத்தனோ அப்பிச்ச²தாய அப்பங் க³ண்ஹாதி, ததா² ததா² தஸ்ஸ வத்தே பஸன்னா மனுஸ்ஸா ப³ஹூ தெ³ந்தி.

    Thero kira mahākhīṇāsavo ahosi, pattacīvaraṃ panassa pādamattameva agghati, so asokassa dhammarañño vihāramahadivase saṅghatthero ahosi. Athassa atilūkhabhāvaṃ disvā manussā, ‘‘bhante, thokaṃ bahi hothā’’ti āhaṃsu. Thero, ‘‘mādise khīṇāsave rañño saṅgahaṃ akaronte añño ko karissatī’’ti pathaviyaṃ nimujjitvā saṅghattherassa ukkhittapiṇḍaṃ gaṇhantoyeva ummujji. Evaṃ khīṇāsavo samāno, ‘‘khīṇāsavoti maṃ jano jānātū’’ti na icchati. Evaṃ appiccho pana bhikkhu anuppannaṃ lābhaṃ uppādeti, uppannaṃ lābhaṃ thāvaraṃ karoti, dāyakānaṃ cittaṃ ārādheti, yathā yathā hi so attano appicchatāya appaṃ gaṇhāti, tathā tathā tassa vatte pasannā manussā bahū denti.

    அபரோபி சதுப்³பி³தோ⁴ அப்பிச்சோ² – பச்சயஅப்பிச்சோ² து⁴தங்க³அப்பிச்சோ² பரியத்திஅப்பிச்சோ² அதி⁴க³மஅப்பிச்சோ²தி. தத்த² சதூஸு பச்சயேஸு அப்பிச்சோ² பச்சயஅப்பிச்சோ² நாம, ஸோ தா³யகஸ்ஸ வஸங் ஜானாதி, தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ வஸங் ஜானாதி, அத்தனோ தா²மங் ஜானாதி. யதி³ ஹி தெ³ய்யத⁴ம்மோ ப³ஹு ஹோதி, தா³யகோ அப்பங் தா³துகாமோ, தா³யகஸ்ஸ வஸேன அப்பங் க³ண்ஹாதி. தெ³ய்யத⁴ம்மோ அப்போ, தா³யகோ ப³ஹுங் தா³துகாமோ, தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ வஸேன அப்பங் க³ண்ஹாதி. தெ³ய்யத⁴ம்மோபி ப³ஹு, தா³யகோபி ப³ஹுங் தா³துகாமோ, அத்தனோ தா²மங் ஞத்வா பமாணேனேவ க³ண்ஹாதி.

    Aparopi catubbidho appiccho – paccayaappiccho dhutaṅgaappiccho pariyattiappiccho adhigamaappicchoti. Tattha catūsu paccayesu appiccho paccayaappiccho nāma, so dāyakassa vasaṃ jānāti, deyyadhammassa vasaṃ jānāti, attano thāmaṃ jānāti. Yadi hi deyyadhammo bahu hoti, dāyako appaṃ dātukāmo, dāyakassa vasena appaṃ gaṇhāti. Deyyadhammo appo, dāyako bahuṃ dātukāmo, deyyadhammassa vasena appaṃ gaṇhāti. Deyyadhammopi bahu, dāyakopi bahuṃ dātukāmo, attano thāmaṃ ñatvā pamāṇeneva gaṇhāti.

    து⁴தங்க³ஸமாதா³னஸ்ஸ அத்தனி அத்தி²பா⁴வங் நஜானாபேதுகாமோ து⁴தங்க³அப்பிச்சோ² நாம. தஸ்ஸ விபா⁴வனத்த²ங் இமானி வத்தூ²னி – ஸோஸானிகமஹாஸுமனத்தே²ரோ கிர ஸட்டி² வஸ்ஸானி ஸுஸானே வஸி, அஞ்ஞோ ஏகபி⁴க்கு²பி ந அஞ்ஞாஸி, தேனேவாஹ –

    Dhutaṅgasamādānassa attani atthibhāvaṃ najānāpetukāmo dhutaṅgaappiccho nāma. Tassa vibhāvanatthaṃ imāni vatthūni – sosānikamahāsumanatthero kira saṭṭhi vassāni susāne vasi, añño ekabhikkhupi na aññāsi, tenevāha –

    ‘‘ஸுஸானே ஸட்டி² வஸ்ஸானி, அப்³போ³கிண்ணங் வஸாமஹங்;

    ‘‘Susāne saṭṭhi vassāni, abbokiṇṇaṃ vasāmahaṃ;

    து³தியோ மங் ந ஜானெய்ய, அஹோ ஸோஸானிகுத்தமோ’’தி.

    Dutiyo maṃ na jāneyya, aho sosānikuttamo’’ti.

    சேதியபப்³ப³தே த்³வேபா⁴தியத்தே²ரா வஸிங்ஸு. தேஸு கனிட்டோ² உபட்டா²கேன பேஸிதா உச்சு²க²ண்டி³கா க³ஹெத்வா ஜெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. பரிபோ⁴க³ங், ப⁴ந்தே, கரோதா²தி. தே²ரஸ்ஸ ச ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா முக²ங் விக்கா²லனகாலோ அஹோஸி. ஸோ அலங், ஆவுஸோதி ஆஹ. கச்சி, ப⁴ந்தே, ஏகாஸனிகத்தா²தி. ஆஹராவுஸோ, உச்சு²க²ண்டி³காதி பஞ்ஞாஸ வஸ்ஸானி ஏகாஸனிகோ ஸமானோபி து⁴தங்க³ங் நிகூ³ஹமானோ பரிபோ⁴க³ங் கத்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா புன து⁴தங்க³ங் அதி⁴ட்டா²ய க³தோ.

    Cetiyapabbate dvebhātiyattherā vasiṃsu. Tesu kaniṭṭho upaṭṭhākena pesitā ucchukhaṇḍikā gahetvā jeṭṭhassa santikaṃ agamāsi. Paribhogaṃ, bhante, karothāti. Therassa ca bhattakiccaṃ katvā mukhaṃ vikkhālanakālo ahosi. So alaṃ, āvusoti āha. Kacci, bhante, ekāsanikatthāti. Āharāvuso, ucchukhaṇḍikāti paññāsa vassāni ekāsaniko samānopi dhutaṅgaṃ nigūhamāno paribhogaṃ katvā mukhaṃ vikkhāletvā puna dhutaṅgaṃ adhiṭṭhāya gato.

    யோ பன ஸாகேதகதிஸ்ஸத்தே²ரோ விய ப³ஹுஸ்ஸுதபா⁴வங் ஜானாபேதுங் ந இச்ச²தி, அயங் பரியத்திஅப்பிச்சோ² நாம. தே²ரோ கிர க²ணோ நத்தீ²தி உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²ஸு ஓகாஸங் அகரொந்தோ மரணக்க²யங், ப⁴ந்தே, லபி⁴ஸ்ஸதா²தி சோதி³தோ க³ணங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா கணிகாரவாலிகஸமுத்³த³விஹாரங் க³தோ. தத்த² அந்தோவஸ்ஸங் தே²ரனவமஜ்ஜி²மானங் உபகாரோ ஹுத்வா மஹாபவாரணாய உபோஸத²தி³வஸே த⁴ம்மகதா²ய ஜனதங் கோ²பெ⁴த்வா க³தோ.

    Yo pana sāketakatissatthero viya bahussutabhāvaṃ jānāpetuṃ na icchati, ayaṃ pariyattiappiccho nāma. Thero kira khaṇo natthīti uddesaparipucchāsu okāsaṃ akaronto maraṇakkhayaṃ, bhante, labhissathāti codito gaṇaṃ vissajjetvā kaṇikāravālikasamuddavihāraṃ gato. Tattha antovassaṃ theranavamajjhimānaṃ upakāro hutvā mahāpavāraṇāya uposathadivase dhammakathāya janataṃ khobhetvā gato.

    யோ பன ஸோதாபன்னாதீ³ஸு அஞ்ஞதரோ ஹுத்வா ஸோதாபன்னாதி³பா⁴வங் ஜானாபேதுங் ந இச்ச²தி, அயங் அதி⁴க³மஅப்பிச்சோ² நாம, தயோ குலபுத்தா விய க⁴டிகாரகும்ப⁴காரோ விய ச.

    Yo pana sotāpannādīsu aññataro hutvā sotāpannādibhāvaṃ jānāpetuṃ na icchati, ayaṃ adhigamaappiccho nāma, tayo kulaputtā viya ghaṭikārakumbhakāro viya ca.

    ஆயஸ்மா பன புண்ணோ அத்ரிச்ச²தங் பாபிச்ச²தங் மஹிச்ச²தஞ்ச பஹாய ஸப்³ப³ஸோ இச்சா²படிபக்க²பூ⁴தாய அலோப⁴ஸங்கா²தாய பரிஸுத்³தா⁴ய அப்பிச்ச²தாய ஸமன்னாக³தத்தா அப்பிச்சோ² நாம அஹோஸி. பி⁴க்கூ²னம்பி, ‘‘ஆவுஸோ, அத்ரிச்ச²தா பாபிச்ச²தா மஹிச்ச²தாதி இமே த⁴ம்மா பஹாதப்³பா³’’தி தேஸு ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெத்வா ஏவரூபங் அப்பிச்ச²தங் ஸமாதா³ய வத்திதப்³ப³ந்தி அப்பிச்ச²கத²ங் கதே²ஸி. தேன வுத்தங் ‘‘அத்தனா ச அப்பிச்சோ² அப்பிச்ச²கத²ஞ்ச பி⁴க்கூ²னங் கத்தா’’தி.

    Āyasmā pana puṇṇo atricchataṃ pāpicchataṃ mahicchatañca pahāya sabbaso icchāpaṭipakkhabhūtāya alobhasaṅkhātāya parisuddhāya appicchatāya samannāgatattā appiccho nāma ahosi. Bhikkhūnampi, ‘‘āvuso, atricchatā pāpicchatā mahicchatāti ime dhammā pahātabbā’’ti tesu ādīnavaṃ dassetvā evarūpaṃ appicchataṃ samādāya vattitabbanti appicchakathaṃ kathesi. Tena vuttaṃ ‘‘attanā ca appiccho appicchakathañca bhikkhūnaṃ kattā’’ti.

    த்³வாத³ஸவித⁴ஸந்தோஸவண்ணனா

    Dvādasavidhasantosavaṇṇanā

    இதா³னி அத்தனா ச ஸந்துட்டோ²திஆதீ³ஸு விஸேஸத்த²மேவ தீ³பயிஸ்ஸாம. யோஜனா பன வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³. ஸந்துட்டோ²தி இதரீதரபச்சயஸந்தோஸேன ஸமன்னாக³தோ. ஸோ பனேஸ ஸந்தோஸோ த்³வாத³ஸவிதோ⁴ ஹோதி. ஸெய்யதி²த³ங், சீவரே யதா²லாப⁴ஸந்தோஸோ யதா²ப³லஸந்தோஸோ யத²ஸாருப்பஸந்தோஸோதி திவிதோ⁴, ஏவங் பிண்ட³பாதாதீ³ஸு. தஸ்ஸாயங் பபே⁴த³ஸங்வண்ணனா.

    Idāni attanā ca santuṭṭhotiādīsu visesatthameva dīpayissāma. Yojanā pana vuttanayeneva veditabbā. Santuṭṭhoti itarītarapaccayasantosena samannāgato. So panesa santoso dvādasavidho hoti. Seyyathidaṃ, cīvare yathālābhasantoso yathābalasantoso yathasāruppasantosoti tividho, evaṃ piṇḍapātādīsu. Tassāyaṃ pabhedasaṃvaṇṇanā.

    இத⁴ பி⁴க்கு² சீவரங் லப⁴தி ஸுந்த³ரங் வா அஸுந்த³ரங் வா. ஸோ தேனேவ யாபேதி அஞ்ஞங் ந பத்தே²தி, லப⁴ந்தோபி ந க³ண்ஹாதி, அயமஸ்ஸ சீவரே யதா²லாப⁴ஸந்தோஸோ. அத² யோ பகதிது³ப்³ப³லோ வா ஹோதி ஆபா³த⁴ஜராபி⁴பூ⁴தோ வா, க³ருசீவரங் பாருபந்தோ கிலமதி, ஸோ ஸபா⁴கே³ன பி⁴க்கு²னா ஸத்³தி⁴ங் தங் பரிவத்தெத்வா லஹுகேன யாபெந்தோபி ஸந்துட்டோ²வ ஹோதி, அயமஸ்ஸ சீவரே யதா²ப³லஸந்தோஸோ. அபரோ பணீதபச்சயலாபீ⁴ ஹோதி, ஸோ பட்டசீவராதீ³னங் அஞ்ஞதரங் மஹக்³க⁴சீவரங் ப³ஹூனி வா பன சீவரானி லபி⁴த்வா இத³ங் தே²ரானங் சிரபப்³ப³ஜிதானங் இத³ங் ப³ஹுஸ்ஸுதானங் அனுரூபங், இத³ங் கி³லானானங் இத³ங் அப்பலாபா⁴னங் ஹோதூதி த³த்வா தேஸங் புராணசீவரங் வா ஸங்காரகூடாதி³தோ வா நந்தகானி உச்சினித்வா தேஹி ஸங்கா⁴டிங் கத்வா தா⁴ரெந்தோபி ஸந்துட்டோ²வ ஹோதி, அயமஸ்ஸ சீவரே யதா²ஸாருப்பஸந்தோஸோ.

    Idha bhikkhu cīvaraṃ labhati sundaraṃ vā asundaraṃ vā. So teneva yāpeti aññaṃ na pattheti, labhantopi na gaṇhāti, ayamassa cīvare yathālābhasantoso. Atha yo pakatidubbalo vā hoti ābādhajarābhibhūto vā, garucīvaraṃ pārupanto kilamati, so sabhāgena bhikkhunā saddhiṃ taṃ parivattetvā lahukena yāpentopi santuṭṭhova hoti, ayamassa cīvare yathābalasantoso. Aparo paṇītapaccayalābhī hoti, so paṭṭacīvarādīnaṃ aññataraṃ mahagghacīvaraṃ bahūni vā pana cīvarāni labhitvā idaṃ therānaṃ cirapabbajitānaṃ idaṃ bahussutānaṃ anurūpaṃ, idaṃ gilānānaṃ idaṃ appalābhānaṃ hotūti datvā tesaṃ purāṇacīvaraṃ vā saṅkārakūṭādito vā nantakāni uccinitvā tehi saṅghāṭiṃ katvā dhārentopi santuṭṭhova hoti, ayamassa cīvare yathāsāruppasantoso.

    இத⁴ பன பி⁴க்கு² பிண்ட³பாதங் லப⁴தி லூக²ங் வா பணீதங் வா, ஸோ தேனேவ யாபேதி, அஞ்ஞங் ந பத்தே²தி, லப⁴ந்தோபி ந க³ண்ஹாதி, அயமஸ்ஸ பிண்ட³பாதே யதா²லாப⁴ஸந்தோஸோ. யோ பன அத்தனோ பகதிவிருத்³த⁴ங் வா ப்³யாதி⁴விருத்³த⁴ங் வா பிண்ட³பாதங் லப⁴தி, யேனஸ்ஸ பரிபு⁴த்தேன அபா²ஸு ஹோதி, ஸோ ஸபா⁴க³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தங் த³த்வா தஸ்ஸ ஹத்த²தோ ஸப்பாயபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோபி ஸந்துட்டோ²வ ஹோதி, அயமஸ்ஸ பிண்ட³பாதே யதா²ப³லஸந்தோஸோ. அபரோ ப³ஹுங் பணீதங் பிண்ட³பாதங் லப⁴தி, ஸோ தங் சீவரங் விய சிரபப்³ப³ஜிதப³ஹுஸ்ஸுதஅப்பலாபி⁴கி³லானானங் த³த்வா தேஸங் வா ஸேஸகங் பிண்டா³ய வா சரித்வா மிஸ்ஸகாஹாரங் பு⁴ஞ்ஜந்தோபி ஸந்துட்டோ²வ ஹோதி, அயமஸ்ஸ பிண்ட³பாதே யதா²ஸாருப்பஸந்தோஸோ.

    Idha pana bhikkhu piṇḍapātaṃ labhati lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā, so teneva yāpeti, aññaṃ na pattheti, labhantopi na gaṇhāti, ayamassa piṇḍapāte yathālābhasantoso. Yo pana attano pakativiruddhaṃ vā byādhiviruddhaṃ vā piṇḍapātaṃ labhati, yenassa paribhuttena aphāsu hoti, so sabhāgassa bhikkhuno taṃ datvā tassa hatthato sappāyabhojanaṃ bhuñjitvā samaṇadhammaṃ karontopi santuṭṭhova hoti, ayamassa piṇḍapāte yathābalasantoso. Aparo bahuṃ paṇītaṃ piṇḍapātaṃ labhati, so taṃ cīvaraṃ viya cirapabbajitabahussutaappalābhigilānānaṃ datvā tesaṃ vā sesakaṃ piṇḍāya vā caritvā missakāhāraṃ bhuñjantopi santuṭṭhova hoti, ayamassa piṇḍapāte yathāsāruppasantoso.

    இத⁴ பன பி⁴க்கு² ஸேனாஸனங் லப⁴தி மனாபங் வா அமனாபங் வா, ஸோ தேன நேவ ஸோமனஸ்ஸங் ந படிக⁴ங் உப்பாதே³தி, அந்தமஸோ திணஸந்தா²ரகேனாபி யதா²லத்³தே⁴னேவ துஸ்ஸதி, அயமஸ்ஸ ஸேனாஸனே யதா²லாப⁴ஸந்தோஸோ . யோ பன அத்தனோ பகதிவிருத்³த⁴ங் வா ப்³யாதி⁴விருத்³த⁴ங் வா ஸேனாஸனங் லப⁴தி, யத்த²ஸ்ஸ வஸதோ அபா²ஸு ஹோதி, ஸோ தங் ஸபா⁴க³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³த்வா தஸ்ஸ ஸந்தகே ஸப்பாயஸேனாஸனே வஸந்தோபி ஸந்துட்டோ²வ ஹோதி, அயமஸ்ஸ ஸேனாஸனே யதா²ப³லஸந்தோஸோ. அபரோ மஹாபுஞ்ஞோ லேணமண்ட³பகூடாகா³ராதீ³னி ப³ஹூனி பணீதஸேனாஸனானி லப⁴தி, ஸோ தானி சீவராதீ³னி விய சிரபப்³ப³ஜிதப³ஹுஸ்ஸுதஅப்பலாபி⁴கி³லானானங் த³த்வா யத்த² கத்த²சி வஸந்தோபி ஸந்துட்டோ²வ ஹோதி, அயமஸ்ஸ ஸேனாஸனே யதா²ஸாருப்பஸந்தோஸோ. யோபி, ‘‘உத்தமஸேனாஸனங் நாம பமாத³ட்டா²னங், தத்த² நிஸின்னஸ்ஸ தி²னமித்³த⁴ங் ஓக்கமதி, நித்³தா³பி⁴பூ⁴தஸ்ஸ புன படிபு³ஜ்ஜ²தோ பாபவிதக்கா பாதுப⁴வந்தீ’’தி படிஸஞ்சிக்கி²த்வா தாதி³ஸங் ஸேனாஸனங் பத்தம்பி ந ஸம்படிச்ச²தி, ஸோ தங் படிக்கி²பித்வா அப்³போ⁴காஸருக்க²மூலாதீ³ஸு வஸந்தோபி ஸந்துட்டோ²வ ஹோதி, அயம்பிஸ்ஸ ஸேனாஸனே யதா²ஸாருப்பஸந்தோஸோ.

    Idha pana bhikkhu senāsanaṃ labhati manāpaṃ vā amanāpaṃ vā, so tena neva somanassaṃ na paṭighaṃ uppādeti, antamaso tiṇasanthārakenāpi yathāladdheneva tussati, ayamassa senāsane yathālābhasantoso. Yo pana attano pakativiruddhaṃ vā byādhiviruddhaṃ vā senāsanaṃ labhati, yatthassa vasato aphāsu hoti, so taṃ sabhāgassa bhikkhuno datvā tassa santake sappāyasenāsane vasantopi santuṭṭhova hoti, ayamassa senāsane yathābalasantoso. Aparo mahāpuñño leṇamaṇḍapakūṭāgārādīni bahūni paṇītasenāsanāni labhati, so tāni cīvarādīni viya cirapabbajitabahussutaappalābhigilānānaṃ datvā yattha katthaci vasantopi santuṭṭhova hoti, ayamassa senāsane yathāsāruppasantoso. Yopi, ‘‘uttamasenāsanaṃ nāma pamādaṭṭhānaṃ, tattha nisinnassa thinamiddhaṃ okkamati, niddābhibhūtassa puna paṭibujjhato pāpavitakkā pātubhavantī’’ti paṭisañcikkhitvā tādisaṃ senāsanaṃ pattampi na sampaṭicchati, so taṃ paṭikkhipitvā abbhokāsarukkhamūlādīsu vasantopi santuṭṭhova hoti, ayampissa senāsane yathāsāruppasantoso.
