Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
2. ரட்ட²பாலஸுத்தவண்ணனா
2. Raṭṭhapālasuttavaṇṇanā
293. ஏவங் மே ஸுதந்தி ரட்ட²பாலஸுத்தங். தத்த² து²ல்லகொட்டி²கந்தி து²ல்லகொட்ட²ங் பரிபுண்ணகொட்டா²கா³ரங். ஸோ கிர ஜனபதோ³ நிச்சஸஸ்ஸோ ஸதா³ பீ³ஜப⁴ண்ட³ங் நிக்க²மதி, க²லப⁴ண்ட³ங் பவிஸதி. தேன தஸ்மிங் நிக³மே கொட்டா² நிச்சபூராவ ஹொந்தி. தஸ்மா ஸோ து²ல்லகொட்டி²கந்தேவ ஸங்க²ங் க³தோ.
293.Evaṃme sutanti raṭṭhapālasuttaṃ. Tattha thullakoṭṭhikanti thullakoṭṭhaṃ paripuṇṇakoṭṭhāgāraṃ. So kira janapado niccasasso sadā bījabhaṇḍaṃ nikkhamati, khalabhaṇḍaṃ pavisati. Tena tasmiṃ nigame koṭṭhā niccapūrāva honti. Tasmā so thullakoṭṭhikanteva saṅkhaṃ gato.
294. ரட்ட²பாலோதி கஸ்மா ரட்ட²பாலோ? பி⁴ன்னங் ரட்ட²ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் பாலேதுங் ஸமத்தோ²தி ரட்ட²பாலோ. கதா³ பனஸ்ஸேதங் நாமங் உப்பன்னந்தி. பது³முத்தரஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே. இதோ ஹி புப்³பே³ ஸதஸஹஸ்ஸகப்பமத்த²கே வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸாயுகேஸு மனுஸ்ஸேஸு பது³முத்தரோ நாம ஸத்தா² உப்பஜ்ஜித்வா பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸபரிவாரோ லோகஹிதாய சாரிகங் சரி, யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –
294.Raṭṭhapāloti kasmā raṭṭhapālo? Bhinnaṃ raṭṭhaṃ sandhāretuṃ pāletuṃ samatthoti raṭṭhapālo. Kadā panassetaṃ nāmaṃ uppannanti. Padumuttarasammāsambuddhakāle. Ito hi pubbe satasahassakappamatthake vassasatasahassāyukesu manussesu padumuttaro nāma satthā uppajjitvā bhikkhusatasahassaparivāro lokahitāya cārikaṃ cari, yaṃ sandhāya vuttaṃ –
‘‘நக³ரங் ஹங்ஸவதீ நாம, ஆனந்தோ³ நாம க²த்தியோ;
‘‘Nagaraṃ haṃsavatī nāma, ānando nāma khattiyo;
ஸுஜாதா நாம ஜனிகா, பது³முத்தரஸ்ஸ ஸத்து²னோ’’தி. (பு³॰ வங்॰ 12.19);
Sujātā nāma janikā, padumuttarassa satthuno’’ti. (bu. vaṃ. 12.19);
பது³முத்தரே பன அனுப்பன்னே ஏவ ஹங்ஸவதியா த்³வே குடும்பி³கா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா கபணத்³தி⁴கயாசகாதீ³னங் தா³னங் பட்ட²பயிங்ஸு. ததா³ பப்³ப³தவாஸினோ பஞ்சஸதா தாபஸா ஹங்ஸவதிங் அனுப்பத்தா. தே த்³வேபி ஜனா தாபஸக³ணங் மஜ்ஜே² பி⁴ந்தி³த்வா உபட்ட²ஹிங்ஸு. தாபஸா கிஞ்சிகாலங் வஸித்வா பப்³ப³தபாத³மேவ க³தா. த்³வே ஸங்க⁴த்தே²ரா ஓஹீயிங்ஸு. ததா³ தேஸங் தே யாவஜீவங் உபட்டா²னங் அகங்ஸு. தாபஸேஸு பு⁴ஞ்ஜித்வா அனுமோத³னங் கரொந்தேஸு ஏகோ ஸக்கப⁴வனஸ்ஸ வண்ணங் கதே²ஸி, ஏகோ பூ⁴மிந்த⁴ரனாக³ராஜப⁴வனஸ்ஸ.
Padumuttare pana anuppanne eva haṃsavatiyā dve kuṭumbikā saddhā pasannā kapaṇaddhikayācakādīnaṃ dānaṃ paṭṭhapayiṃsu. Tadā pabbatavāsino pañcasatā tāpasā haṃsavatiṃ anuppattā. Te dvepi janā tāpasagaṇaṃ majjhe bhinditvā upaṭṭhahiṃsu. Tāpasā kiñcikālaṃ vasitvā pabbatapādameva gatā. Dve saṅghattherā ohīyiṃsu. Tadā tesaṃ te yāvajīvaṃ upaṭṭhānaṃ akaṃsu. Tāpasesu bhuñjitvā anumodanaṃ karontesu eko sakkabhavanassa vaṇṇaṃ kathesi, eko bhūmindharanāgarājabhavanassa.
குடும்பி³கேஸு ஏகோ ஸக்கப⁴வனங் பத்த²னங் கத்வா ஸக்கோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ, ஏகோ நாக³ப⁴வனே பாலிதனாக³ராஜா நாம. தங் ஸக்கோ அத்தனோ உபட்டா²னங் ஆக³தங் தி³ஸ்வா நாக³யோனியங் அபி⁴ரமஸீதி புச்சி². ஸோ நாபி⁴ரமாமீதி ஆஹ. தேன ஹி பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ தா³னங் த³த்வா இமஸ்மிங் டா²னே பத்த²னங் கரோஹி, உபோ⁴ ஸுக²ங் வஸிஸ்ஸாமாதி. நாக³ராஜா ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸபரிவாரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் த³த³மானோ பது³முத்தரஸ்ஸ த³ஸப³லஸ்ஸ புத்தங் உபரேவதங் நாம ஸாமணேரங் தி³ஸ்வா ஸத்தமே தி³வஸே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ப்³ப³வத்தா²னி த³த்வா ஸாமணேரஸ்ஸ டா²னந்தரங் பத்தே²ஸி. ப⁴க³வா அனாக³தங் ஓலோகெத்வா – ‘‘அனாக³தே கோ³தமஸ்ஸ நாம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ புத்தோ ராஹுலகுமாரோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தி³ஸ்வா ‘‘ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி தே பத்த²னா’’தி கதே²ஸி. நாக³ராஜா தமத்த²ங் ஸக்கஸ்ஸ கதே²ஸி. ஸக்கோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ததே²வ ஸத்தாஹங் தா³னங் த³த்வா பி⁴ன்னங் ரட்ட²ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் பாலேதுங் ஸமத்த²குலே நிப்³ப³த்தித்வா ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதங் ரட்ட²பாலங் நாம குலபுத்தங் தி³ஸ்வா – ‘‘அஹம்பி அனாக³தே லோகஸ்மிங் தும்ஹாதி³ஸே பு³த்³தே⁴ உப்பன்னே பி⁴ன்னங் ரட்ட²ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் பாலேதுங் ஸமத்த²குலே நிப்³ப³த்தித்வா அயங் குலபுத்தோ விய ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதோ ரட்ட²பாலோ நாம ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னமகாஸி. ஸத்தா² ஸமிஜ்ஜ²னகபா⁴வங் ஞத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Kuṭumbikesu eko sakkabhavanaṃ patthanaṃ katvā sakko hutvā nibbatto, eko nāgabhavane pālitanāgarājā nāma. Taṃ sakko attano upaṭṭhānaṃ āgataṃ disvā nāgayoniyaṃ abhiramasīti pucchi. So nābhiramāmīti āha. Tena hi padumuttarassa bhagavato dānaṃ datvā imasmiṃ ṭhāne patthanaṃ karohi, ubho sukhaṃ vasissāmāti. Nāgarājā satthāraṃ nimantetvā bhikkhusatasahassaparivārassa bhagavato sattāhaṃ mahādānaṃ dadamāno padumuttarassa dasabalassa puttaṃ uparevataṃ nāma sāmaṇeraṃ disvā sattame divase buddhappamukhassa saṅghassa dibbavatthāni datvā sāmaṇerassa ṭhānantaraṃ patthesi. Bhagavā anāgataṃ oloketvā – ‘‘anāgate gotamassa nāma buddhassa putto rāhulakumāro bhavissatī’’ti disvā ‘‘samijjhissati te patthanā’’ti kathesi. Nāgarājā tamatthaṃ sakkassa kathesi. Sakko tassa vacanaṃ sutvā tatheva sattāhaṃ dānaṃ datvā bhinnaṃ raṭṭhaṃ sandhāretuṃ pāletuṃ samatthakule nibbattitvā saddhāpabbajitaṃ raṭṭhapālaṃ nāma kulaputtaṃ disvā – ‘‘ahampi anāgate lokasmiṃ tumhādise buddhe uppanne bhinnaṃ raṭṭhaṃ sandhāretuṃ pāletuṃ samatthakule nibbattitvā ayaṃ kulaputto viya saddhāpabbajito raṭṭhapālo nāma bhaveyya’’nti patthanamakāsi. Satthā samijjhanakabhāvaṃ ñatvā imaṃ gāthamāha –
‘‘ஸராஜிகங் சாதுவண்ணங், போஸேதுங் யங் பஹொஸ்ஸதி;
‘‘Sarājikaṃ cātuvaṇṇaṃ, posetuṃ yaṃ pahossati;
ரட்ட²பாலகுலங் நாம, தத்த² ஜாயிஸ்ஸதே அய’’ந்தி. –
Raṭṭhapālakulaṃ nāma, tattha jāyissate aya’’nti. –
ஏவங் பது³முத்தரஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே தஸ்ஸேதங் நாமங் உப்பன்னந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Evaṃ padumuttarasammāsambuddhakāle tassetaṃ nāmaṃ uppannanti veditabbaṃ.
ஏதத³ஹோஸீதி கிங் அஹோஸி? யதா² யதா² கோ²திஆதி³. தத்ராயங் ஸங்கே²பகதா² – அஹங் கோ² யேன யேன காரணேன ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாமி, தேன தேன மே உபபரிக்க²தோ ஏவங் ஹோதி – ‘‘யதே³தங் ஸிக்க²த்தயப்³ரஹ்மசரியங் ஏகதி³வஸம்பி அக²ண்ட³ங் கத்வா சரிமகசித்தங் பாபேதப்³ப³தாய ஏகந்தபரிபுண்ணங் சரிதப்³ப³ங், ஏகதி³வஸம்பி ச கிலேஸமலேன அமலீனங் கத்வா சரிமகசித்தங் பாபேதப்³ப³தாய ஏகந்தபரிஸுத்³த⁴ங், ஸங்க²லிகி²தங் விலிகி²தஸங்க²ஸதி³ஸங் தோ⁴தஸங்க²ஸப்படிபா⁴க³ங் கத்வா சரிதப்³ப³ங், நயித³ங் ஸுகரங் அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதா அகா³ரமஜ்ஜே² வஸந்தேன ஏகந்தபரிபுண்ணங்…பே॰… சரிதுங், யங்னூனாஹங் கேஸஞ்ச மஸ்ஸுஞ்ச ஓஹாரெத்வா காஸாயரஸபீததாய காஸாயானி ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தானங் அனுச்ச²விகானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா நிக்க²மித்வா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜெய்ய’’ந்தி.
Etadahosīti kiṃ ahosi? Yathā yathā khotiādi. Tatrāyaṃ saṅkhepakathā – ahaṃ kho yena yena kāraṇena bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāmi, tena tena me upaparikkhato evaṃ hoti – ‘‘yadetaṃ sikkhattayabrahmacariyaṃ ekadivasampi akhaṇḍaṃ katvā carimakacittaṃ pāpetabbatāya ekantaparipuṇṇaṃ caritabbaṃ, ekadivasampi ca kilesamalena amalīnaṃ katvā carimakacittaṃ pāpetabbatāya ekantaparisuddhaṃ, saṅkhalikhitaṃ vilikhitasaṅkhasadisaṃ dhotasaṅkhasappaṭibhāgaṃ katvā caritabbaṃ, nayidaṃ sukaraṃ agāraṃ ajjhāvasatā agāramajjhe vasantena ekantaparipuṇṇaṃ…pe… carituṃ, yaṃnūnāhaṃ kesañca massuñca ohāretvā kāsāyarasapītatāya kāsāyāni brahmacariyaṃ carantānaṃ anucchavikāni vatthāni acchādetvā agārasmā nikkhamitvā anagāriyaṃ pabbajeyya’’nti.
அசிரபக்கந்தேஸு து²ல்லகொட்டி²கேஸு ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகேஸு யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி ரட்ட²பாலோ அனுட்டி²தேஸு தேஸு ந ப⁴க³வந்தங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. கஸ்மா? தத்த²ஸ்ஸ ப³ஹூ ஞாதிஸாலோஹிதா மித்தாமச்சா ஸந்தி, தே – ‘‘த்வங் மாதாபிதூனங் ஏகபுத்தகோ, ந லப்³பா⁴ தயா பப்³ப³ஜிது’’ந்தி பா³ஹாயம்பி க³ஹெத்வா ஆகட்³டெ⁴ய்யுங், ததோ பப்³ப³ஜ்ஜாய அந்தராயோ ப⁴விஸ்ஸதீதி ஸஹேவ பரிஸாய உட்ட²ஹித்வா தோ²கங் க³ந்த்வா புன கேனசி ஸரீரகிச்சலேஸேன நிவத்தித்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கம்ம பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ரட்ட²பாலோ குலபுத்தோ அசிரபக்கந்தேஸு து²ல்லகொட்டி²கேஸு…பே॰… பப்³பா³ஜேது மங் ப⁴க³வா’’தி. ப⁴க³வா பன யஸ்மா ராஹுலகுமாரஸ்ஸ பப்³ப³ஜிததோ பபு⁴தி மாதாபிதூஹி அனநுஞ்ஞாதங் புத்தங் ந பப்³பா³ஜேதி, தஸ்மா நங் புச்சி² அனுஞ்ஞாதோஸி பன த்வங், ரட்ட²பால, மாதாபிதூஹி…பே॰… பப்³ப³ஜ்ஜாயாதி.
Acirapakkantesu thullakoṭṭhikesu brāhmaṇagahapatikesu yena bhagavā tenupasaṅkamīti raṭṭhapālo anuṭṭhitesu tesu na bhagavantaṃ pabbajjaṃ yāci. Kasmā? Tatthassa bahū ñātisālohitā mittāmaccā santi, te – ‘‘tvaṃ mātāpitūnaṃ ekaputtako, na labbhā tayā pabbajitu’’nti bāhāyampi gahetvā ākaḍḍheyyuṃ, tato pabbajjāya antarāyo bhavissatīti saheva parisāya uṭṭhahitvā thokaṃ gantvā puna kenaci sarīrakiccalesena nivattitvā bhagavantaṃ upasaṅkamma pabbajjaṃ yāci. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho raṭṭhapālo kulaputto acirapakkantesu thullakoṭṭhikesu…pe… pabbājetu maṃ bhagavā’’ti. Bhagavā pana yasmā rāhulakumārassa pabbajitato pabhuti mātāpitūhi ananuññātaṃ puttaṃ na pabbājeti, tasmā naṃ pucchi anuññātosi pana tvaṃ, raṭṭhapāla, mātāpitūhi…pe… pabbajjāyāti.
295. அம்மதாதாதி எத்த² அம்மாதி மாதரங் ஆலபதி, தாதாதி பிதரங். ஏகபுத்தகோதி ஏகோவ புத்தகோ, அஞ்ஞோ கோசி ஜெட்டோ² வா கனிட்டோ² வா நத்தி². எத்த² ச ஏகபுத்தோதி வத்தப்³பே³ அனுகம்பாவஸேன ஏகபுத்தகோதி வுத்தங். பியோதி பீதிஜனகோ. மனாபோதி மனவட்³ட⁴னகோ. ஸுகே²தி⁴தோதி ஸுகே²ன ஏதி⁴தோ, ஸுக²ஸங்வட்³டி⁴தோதி அத்தோ². ஸுக²பரிப⁴தோதி ஸுகே²ன பரிப⁴தோ, ஜாதகாலதோ பபு⁴தி தா⁴தீஹி அங்கதோ அங்கங் ஆஹரித்வா தா⁴ரியமானோ அஸ்ஸகரத²காதீ³ஹி பா³லகீளனகேஹி கீளயமானோ ஸாது³ரஸபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜயமானோ ஸுகே²ன பரிஹடோ. ந த்வங், தாத ரட்ட²பால, கஸ்ஸசி து³க்க²ஸ்ஸ ஜானாஸீதி த்வங் , தாத ரட்ட²பால அப்பமத்தகம்பி கலபா⁴க³ங் து³க்க²ஸ்ஸ ந ஜானாஸி ந ஸரஸீதி அத்தோ². மரணேனபி தே மயங் அகாமகா வினா ப⁴விஸ்ஸாமாதி ஸசேபி தவ அம்ஹேஸு ஜீவமானேஸு மரணங் ப⁴வெய்ய, தேன தே மரணேனபி மயங் அகாமகா அனிச்ச²கா ந அத்தனோ ருசியா வினா ப⁴விஸ்ஸாம, தயா வியோக³ங் பாபுணிஸ்ஸாமாதி அத்தோ². கிங் பன மயங் தந்தி ஏவங் ஸந்தே கிங் பன கிங் நாம தங் காரணங், யேன மயங் தங் ஜீவந்தங் அனுஜானிஸ்ஸாம. அத² வா கிங் பன மயங் தந்தி கேன பன காரணேன மயங் தங் ஜீவந்தங் அனுஜானிஸ்ஸாமாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
295.Ammatātāti ettha ammāti mātaraṃ ālapati, tātāti pitaraṃ. Ekaputtakoti ekova puttako, añño koci jeṭṭho vā kaniṭṭho vā natthi. Ettha ca ekaputtoti vattabbe anukampāvasena ekaputtakoti vuttaṃ. Piyoti pītijanako. Manāpoti manavaḍḍhanako. Sukhedhitoti sukhena edhito, sukhasaṃvaḍḍhitoti attho. Sukhaparibhatoti sukhena paribhato, jātakālato pabhuti dhātīhi aṅkato aṅkaṃ āharitvā dhāriyamāno assakarathakādīhi bālakīḷanakehi kīḷayamāno sādurasabhojanaṃ bhojayamāno sukhena parihaṭo. Na tvaṃ, tāta raṭṭhapāla, kassaci dukkhassa jānāsīti tvaṃ , tāta raṭṭhapāla appamattakampi kalabhāgaṃ dukkhassa na jānāsi na sarasīti attho. Maraṇenapi te mayaṃ akāmakā vinā bhavissāmāti sacepi tava amhesu jīvamānesu maraṇaṃ bhaveyya, tena te maraṇenapi mayaṃ akāmakā anicchakā na attano ruciyā vinā bhavissāma, tayā viyogaṃ pāpuṇissāmāti attho. Kiṃ pana mayaṃ tanti evaṃ sante kiṃ pana kiṃ nāma taṃ kāraṇaṃ, yena mayaṃ taṃ jīvantaṃ anujānissāma. Atha vā kiṃ pana mayaṃ tanti kena pana kāraṇena mayaṃ taṃ jīvantaṃ anujānissāmāti evamettha attho daṭṭhabbo.
296. தத்தே²வாதி யத்த² நங் டி²தங் மாதாபிதரோ நானுஜானிங்ஸு, தத்தே²வ டா²னே. அனந்தரஹிதாயாதி கேனசி அத்த²ரணேன அனத்த²தாய. பரிசாரேஹீதி க³ந்த⁴ப்³ப³னடனாடகாதீ³னி பச்சுபட்ட²பெத்வா தத்த² ஸஹாயகேஹி ஸத்³தி⁴ங் யதா²ஸுக²ங் இந்த்³ரியானி சாரேஹி ஸஞ்சாரேஹி, இதோ சிதோ ச உபனேஹீதி வுத்தங் ஹோதி. அத² வா பரிசாரேஹீதி க³ந்த⁴ப்³ப³னடனாடகாதீ³னி பச்சுபட்ட²பெத்வா ஸஹாயகேஹி ஸத்³தி⁴ங் லள உபலள ரம, கீளஸ்ஸூதிபி வுத்தங் ஹோதி. காமே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோதி அத்தனோ புத்ததா³ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜந்தோ. புஞ்ஞானி கரொந்தோதி பு³த்³த⁴ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச ஸங்க⁴ஞ்ச ஆரப்³ப⁴ தா³னப்பதா³னாதீ³னி ஸுக³திமக்³க³ஸங்ஸோத⁴கானி குஸலகம்மானி கரொந்தோ. துண்ஹீ அஹோஸீதி கதா²னுப்பப³ந்த⁴விச்சே²த³னத்த²ங் நிராலாபஸல்லாபோ அஹோஸி.
296.Tatthevāti yattha naṃ ṭhitaṃ mātāpitaro nānujāniṃsu, tattheva ṭhāne. Anantarahitāyāti kenaci attharaṇena anatthatāya. Paricārehīti gandhabbanaṭanāṭakādīni paccupaṭṭhapetvā tattha sahāyakehi saddhiṃ yathāsukhaṃ indriyāni cārehi sañcārehi, ito cito ca upanehīti vuttaṃ hoti. Atha vā paricārehīti gandhabbanaṭanāṭakādīni paccupaṭṭhapetvā sahāyakehi saddhiṃ laḷa upalaḷa rama, kīḷassūtipi vuttaṃ hoti. Kāme paribhuñjantoti attano puttadārehi saddhiṃ bhoge bhuñjanto. Puññāni karontoti buddhañca dhammañca saṅghañca ārabbha dānappadānādīni sugatimaggasaṃsodhakāni kusalakammāni karonto. Tuṇhī ahosīti kathānuppabandhavicchedanatthaṃ nirālāpasallāpo ahosi.
அத²ஸ்ஸ மாதாபிதரோ திக்க²த்துங் வத்வா படிவசனம்பி அலப⁴மானா ஸஹாயகே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஏஸ வோ ஸஹாயகோ பப்³ப³ஜிதுகாமோ, நிவாரேத² ந’’ந்தி ஆஹங்ஸு. தேபி தங் உபஸங்கமித்வா திக்க²த்துங் அவோசுங், தேஸம்பி துண்ஹீ அஹோஸி. தேன வுத்தங் – அத² கோ² ரட்ட²பாலஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ ஸஹாயகா…பே॰… துண்ஹீ அஹோஸீதி. அத²ஸ்ஸ ஸஹாயகானங் திக்க²த்துங் வத்வா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸசே அயங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அலப⁴மானோ மரிஸ்ஸதி, ந கோசி கு³ணோ லப்³ப⁴தி. பப்³ப³ஜிதங் பன நங் மாதாபிதரோபி காலேன காலங் பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, மயம்பி பஸ்ஸிஸ்ஸாம, பப்³ப³ஜ்ஜாபி ச நாமேஸா பா⁴ரியா, தி³வஸே தி³வஸே மத்திகாபத்தங் க³ஹெத்வா பிண்டா³ய சரிதப்³ப³ங், ஏகஸெய்யங் ஏகப⁴த்தங் ப்³ரஹ்மசரியங் அதிது³க்கரங், அயஞ்ச ஸுகு²மாலோ நாக³ரிகஜாதியோ, ஸோ தங் சரிதுங் அஸக்கொந்தோ புன இதே⁴வ ஆக³மிஸ்ஸதி, ஹந்த³ஸ்ஸ மாதாபிதரோ அனுஜானாபெஸ்ஸாமா’’தி. தே ததா² அகங்ஸு. மாதாபிதரோபி நங் ‘‘பப்³ப³ஜிதேன ச பன தே மாதாபிதரோ உத்³த³ஸ்ஸேதப்³பா³’’தி இமங் கதிகங் கத்வா அனுஜானிங்ஸு. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ரட்ட²பாலஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ ஸஹாயகா யேன ரட்ட²பாலஸ்ஸ குலபுத்தஸ்ஸ மாதாபிதரோ…பே॰… அனுஞ்ஞாதோஸி மாதாபிதூஹி…பே॰… உத்³த³ஸ்ஸேதப்³பா³’’தி. தத்த² உத்³த³ஸ்ஸேதப்³பா³தி உத்³த⁴ங் த³ஸ்ஸேதப்³பா³, யதா² தங் காலேன காலங் பஸ்ஸந்தி, ஏவங் ஆக³ந்த்வா அத்தானங் த³ஸ்ஸேதப்³பா³.
Athassa mātāpitaro tikkhattuṃ vatvā paṭivacanampi alabhamānā sahāyake pakkosāpetvā ‘‘esa vo sahāyako pabbajitukāmo, nivāretha na’’nti āhaṃsu. Tepi taṃ upasaṅkamitvā tikkhattuṃ avocuṃ, tesampi tuṇhī ahosi. Tena vuttaṃ – atha kho raṭṭhapālassa kulaputtassa sahāyakā…pe… tuṇhī ahosīti. Athassa sahāyakānaṃ tikkhattuṃ vatvā etadahosi – ‘‘sace ayaṃ pabbajjaṃ alabhamāno marissati, na koci guṇo labbhati. Pabbajitaṃ pana naṃ mātāpitaropi kālena kālaṃ passissanti, mayampi passissāma, pabbajjāpi ca nāmesā bhāriyā, divase divase mattikāpattaṃ gahetvā piṇḍāya caritabbaṃ, ekaseyyaṃ ekabhattaṃ brahmacariyaṃ atidukkaraṃ, ayañca sukhumālo nāgarikajātiyo, so taṃ carituṃ asakkonto puna idheva āgamissati, handassa mātāpitaro anujānāpessāmā’’ti. Te tathā akaṃsu. Mātāpitaropi naṃ ‘‘pabbajitena ca pana te mātāpitaro uddassetabbā’’ti imaṃ katikaṃ katvā anujāniṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho raṭṭhapālassa kulaputtassa sahāyakā yena raṭṭhapālassa kulaputtassa mātāpitaro…pe… anuññātosi mātāpitūhi…pe… uddassetabbā’’ti. Tattha uddassetabbāti uddhaṃ dassetabbā, yathā taṃ kālena kālaṃ passanti, evaṃ āgantvā attānaṃ dassetabbā.
299. ப³லங் க³ஹெத்வாதி ஸப்பாயபோ⁴ஜனானி பு⁴ஞ்ஜந்தோ உச்சா²த³னாதீ³ஹி ச காயங் பரிஹரந்தோ காயப³லங் ஜனெத்வா மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா அஸ்ஸுமுக²ங் ஞாதிபரிவட்டங் பஹாய யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி…பே॰… பப்³பா³ஜேது மங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வாதி. ப⁴க³வா ஸமீபே டி²தங் அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தேன ஹி பி⁴க்கு² ரட்ட²பாலங் பப்³பா³ஜேஹி சேவ உபஸம்பாதே³ஹி சா’’தி. ஸாது⁴, ப⁴ந்தேதி கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுத்வா ரட்ட²பாலங் குலபுத்தங் ஜினத³த்தியங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் லத்³தா⁴ பப்³பா³ஜேஸி சேவ உபஸம்பாதே³ஸி ச. தேன வுத்தங் – ‘‘அலத்த² கோ² ரட்ட²பாலோ குலபுத்தோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், அலத்த² உபஸம்பத³’’ந்தி.
299.Balaṃ gahetvāti sappāyabhojanāni bhuñjanto ucchādanādīhi ca kāyaṃ pariharanto kāyabalaṃ janetvā mātāpitaro vanditvā assumukhaṃ ñātiparivaṭṭaṃ pahāya yena bhagavā tenupasaṅkami…pe… pabbājetu maṃ, bhante, bhagavāti. Bhagavā samīpe ṭhitaṃ aññataraṃ bhikkhuṃ āmantesi – ‘‘tena hi bhikkhu raṭṭhapālaṃ pabbājehi ceva upasampādehi cā’’ti. Sādhu, bhanteti kho so bhikkhu bhagavato paṭissutvā raṭṭhapālaṃ kulaputtaṃ jinadattiyaṃ saddhivihārikaṃ laddhā pabbājesi ceva upasampādesi ca. Tena vuttaṃ – ‘‘alattha kho raṭṭhapālo kulaputto bhagavato santike pabbajjaṃ, alattha upasampada’’nti.
பஹிதத்தோ விஹரந்தோதி த்³வாத³ஸ ஸங்வச்ச²ரானி ஏவங் விஹரந்தோ. நெய்யபுக்³க³லோ ஹி அயமாயஸ்மா, தஸ்மா புஞ்ஞவா அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னோபி ஸமானோ ‘‘அஜ்ஜ அஜ்ஜேவ அரஹத்த’’ந்தி ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோபி த்³வாத³ஸமே வஸ்ஸே அரஹத்தங் பாபுணி.
Pahitattoviharantoti dvādasa saṃvaccharāni evaṃ viharanto. Neyyapuggalo hi ayamāyasmā, tasmā puññavā abhinīhārasampannopi samāno ‘‘ajja ajjeva arahatta’’nti samaṇadhammaṃ karontopi dvādasame vasse arahattaṃ pāpuṇi.
யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி மய்ஹங் மாதாபிதரோ பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானமானா – ‘‘தயா காலேன காலங் ஆக³ந்த்வா அம்ஹாகங் த³ஸ்ஸனங் தா³தப்³ப³’’ந்தி வத்வா அனுஜானிங்ஸு, து³க்கரகாரிகா கோ² பன மாதாபிதரோ, அஹஞ்ச யேனஜ்ஜா²ஸயேன பப்³ப³ஜிதோ, ஸோ மே மத்த²கங் பத்தோ, இதா³னி ப⁴க³வந்தங் ஆபுச்சி²த்வா அத்தானங் மாதாபிதூனங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீதி சிந்தெத்வா ஆபுச்சி²துகாமோ உபஸங்கமி. மனஸாகாஸீதி ‘‘கிங் நு கோ² ரட்ட²பாலே க³தே கோசி உபத்³த³வோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மனஸி அகாஸி. ததோ ‘‘ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸதி நு கோ² ரட்ட²பாலோ தங் மத்³தி³து’’ந்தி ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ அரஹத்தஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி அஞ்ஞாஸி. தேன வுத்தங் – யதா² ப⁴க³வா அஞ்ஞாஸி…பே॰… காலங் மஞ்ஞஸீதி.
Yena bhagavā tenupasaṅkamīti mayhaṃ mātāpitaro pabbajjaṃ anujānamānā – ‘‘tayā kālena kālaṃ āgantvā amhākaṃ dassanaṃ dātabba’’nti vatvā anujāniṃsu, dukkarakārikā kho pana mātāpitaro, ahañca yenajjhāsayena pabbajito, so me matthakaṃ patto, idāni bhagavantaṃ āpucchitvā attānaṃ mātāpitūnaṃ dassessāmīti cintetvā āpucchitukāmo upasaṅkami. Manasākāsīti ‘‘kiṃ nu kho raṭṭhapāle gate koci upaddavo bhavissatī’’ti manasi akāsi. Tato ‘‘bhavissatī’’ti ñatvā ‘‘sakkhissati nu kho raṭṭhapālo taṃ madditu’’nti olokento tassa arahattasampattiṃ disvā ‘‘sakkhissatī’’ti aññāsi. Tena vuttaṃ – yathā bhagavā aññāsi…pe… kālaṃ maññasīti.
மிக³சீரேதி ஏவங்னாமகே உய்யானே. தஞ்ஹி ரஞ்ஞா – ‘‘அகாலே ஸம்பத்தபப்³ப³ஜிதானங் தி³ன்னமேவ இத³ங், யதா²ஸுக²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தூ’’தி ஏவமனுஞ்ஞாதமேவ அஹோஸி, தஸ்மா தே²ரோ – ‘‘மம ஆக³தபா⁴வங் மாதாபிதூனங் ஆரோசெஸ்ஸாமி, தே மே பாத³தோ⁴வனஉண்ஹோத³கபாத³மக்க²னதேலாதீ³னி பேஸிஸ்ஸந்தீ’’தி சித்தம்பி அனுப்பாதெ³த்வா உய்யானமேவ பாவிஸி. பிண்டா³ய பாவிஸீதி து³தியதி³வஸே பாவிஸி.
Migacīreti evaṃnāmake uyyāne. Tañhi raññā – ‘‘akāle sampattapabbajitānaṃ dinnameva idaṃ, yathāsukhaṃ paribhuñjantū’’ti evamanuññātameva ahosi, tasmā thero – ‘‘mama āgatabhāvaṃ mātāpitūnaṃ ārocessāmi, te me pādadhovanauṇhodakapādamakkhanatelādīni pesissantī’’ti cittampi anuppādetvā uyyānameva pāvisi. Piṇḍāya pāvisīti dutiyadivase pāvisi.
மஜ்ஜி²மாயாதி ஸத்தத்³வாரகொட்ட²கஸ்ஸ க⁴ரஸ்ஸ மஜ்ஜி²மே த்³வாரகொட்ட²கே. உல்லிகா²பேதீதி கப்பகேன கேஸே பஹராபேதி. ஏதத³வோசாதி – ‘‘இமே ஸமணகா அம்ஹாகங் பியபுத்தகங் பப்³பா³ஜெத்வா சோரானங் ஹத்தே² நிக்கி²பித்வா விய ஏகதி³வஸம்பி ந த³ஸ்ஸாபெந்தி, ஏவங் ப²ருஸகாரகா ஏதே புன இமங் டா²னங் உபஸங்கமிதப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தி, எத்தோவ நிகட்³டி⁴தப்³பா³ ஏதே’’தி சிந்தெத்வா ஏதங் ‘‘இமேஹி முண்ட³கேஹீ’’திஆதி³வசனங் அவோச. ஞாதிதா³ஸீதி ஞாதகானங் தா³ஸீ. ஆபி⁴தோ³ஸிகந்தி பாரிவாஸிகங் ஏகரத்தாதிக்கந்தங் பூதிபூ⁴தங். தத்தா²யங் பத³த்தோ² – பூதிபா⁴வதோ³ஸேன அபி⁴பூ⁴தோதி அபி⁴தோ³ஸோ, அபி⁴தோ³ஸோவ ஆபி⁴தோ³ஸிகோ. ஏகரத்தாதிக்கந்தஸ்ஸேவ நாமஸஞ்ஞா ஏஸா யதி³த³ங் ஆபி⁴தோ³ஸிகோதி, தங் ஆபி⁴தோ³ஸிகங். கும்மாஸந்தி யவகும்மாஸங். ச²ட்³டே³துகாமா ஹோதீதி யஸ்மா அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகாரானங் கோ³ரூபானம்பி அபரிபோ⁴கா³ரஹோ, தஸ்மா நங் கசவரங் விய ப³ஹி ச²ட்³டே³துகாமா ஹோதி. ஸசேதந்தி ஸசே ஏதங். ப⁴கி³னீதி அரியவோஹாரேன அத்தனோ தா⁴திங் ஞாதிதா³ஸிங் ஆலபதி. ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மந்தி ச²ட்³டே³தப்³ப³ஸபா⁴வங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘ப⁴கி³னி ஏதங் ஸசே ப³ஹி ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மங் நிஸ்ஸட்ட²பரிக்³க³ஹங், இத⁴ மே பத்தே ஆகிராஹீ’’தி. கிங் பன ஏவங் வத்துங் லப்³ப⁴தி , விஞ்ஞத்தி வா பயுத்தவாசா வா ந ஹோதீதி. ந ஹோதி. கஸ்மா? நிஸ்ஸட்ட²பரிக்³க³ஹத்தா. யஞ்ஹி ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மங் நிஸ்ஸட்ட²பரிக்³க³ஹங், யத்த² ஸாமிகா அனாலயா ஹொந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் ‘‘தே³த² ஆஹரத² ஆகிரதா²’’தி வத்துங் வட்டதி. தேனேவ ஹி அயமாயஸ்மா அக்³க³அரியவங்ஸிகோ ஸமானோபி ஏவமாஹ.
Majjhimāyāti sattadvārakoṭṭhakassa gharassa majjhime dvārakoṭṭhake. Ullikhāpetīti kappakena kese paharāpeti. Etadavocāti – ‘‘ime samaṇakā amhākaṃ piyaputtakaṃ pabbājetvā corānaṃ hatthe nikkhipitvā viya ekadivasampi na dassāpenti, evaṃ pharusakārakā ete puna imaṃ ṭhānaṃ upasaṅkamitabbaṃ maññanti, ettova nikaḍḍhitabbā ete’’ti cintetvā etaṃ ‘‘imehi muṇḍakehī’’tiādivacanaṃ avoca. Ñātidāsīti ñātakānaṃ dāsī. Ābhidosikanti pārivāsikaṃ ekarattātikkantaṃ pūtibhūtaṃ. Tatthāyaṃ padattho – pūtibhāvadosena abhibhūtoti abhidoso, abhidosova ābhidosiko. Ekarattātikkantasseva nāmasaññā esā yadidaṃ ābhidosikoti, taṃ ābhidosikaṃ. Kummāsanti yavakummāsaṃ. Chaḍḍetukāmā hotīti yasmā antamaso dāsakammakārānaṃ gorūpānampi aparibhogāraho, tasmā naṃ kacavaraṃ viya bahi chaḍḍetukāmā hoti. Sacetanti sace etaṃ. Bhaginīti ariyavohārena attano dhātiṃ ñātidāsiṃ ālapati. Chaḍḍanīyadhammanti chaḍḍetabbasabhāvaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘bhagini etaṃ sace bahi chaḍḍanīyadhammaṃ nissaṭṭhapariggahaṃ, idha me patte ākirāhī’’ti. Kiṃ pana evaṃ vattuṃ labbhati , viññatti vā payuttavācā vā na hotīti. Na hoti. Kasmā? Nissaṭṭhapariggahattā. Yañhi chaḍḍanīyadhammaṃ nissaṭṭhapariggahaṃ, yattha sāmikā anālayā honti, taṃ sabbaṃ ‘‘detha āharatha ākirathā’’ti vattuṃ vaṭṭati. Teneva hi ayamāyasmā aggaariyavaṃsiko samānopi evamāha.
ஹத்தா²னந்தி பி⁴க்கா²க³ஹணத்த²ங் பத்தங் உபனாமயதோ மணிப³ந்த⁴தோ பபு⁴தி த்³வின்னம்பி ஹத்தா²னங். பாதா³னந்தி நிவாஸனந்ததோ பட்டா²ய த்³வின்னம்பி பாதா³னங். ஸரஸ்ஸாதி ஸசே தங் ப⁴கி³னீதி வாசங் நிச்சா²ரயதோ ஸரஸ்ஸ ச. நிமித்தங் அக்³க³ஹேஸீதி ஹத்த²பிட்டி²ஆதீ³னி ஓலோகயமானா – ‘‘புத்தஸ்ஸ மே ரட்ட²பாலஸ்ஸ விய ஸுவண்ணகச்ச²பபிட்டி²ஸதி³ஸா இமா ஹத்த²பாத³பிட்டி²யோ, ஹரிதாலவட்டியோ விய ஸுவட்டிதா அங்கு³லியோ, மது⁴ரோ ஸரோ’’தி கி³ஹிகாலே ஸல்லக்கி²தபுப்³ப³ங் ஆகாரங் அக்³க³ஹேஸி ஸஞ்ஜானி ஸல்லக்கே²ஸி. தஸ்ஸ ஹாயஸ்மதோ த்³வாத³ஸவஸ்ஸானி அரஞ்ஞாவாஸஞ்சேவ பிண்டி³யாலோபபோ⁴ஜனஞ்ச பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அஞ்ஞாதி³ஸோ ஸரீரவண்ணோ அஹோஸி, தேன நங் ஸா ஞாதிதா³ஸீ தி³ஸ்வாவ ந ஸஞ்ஜானி, நிமித்தங் பன அக்³க³ஹேஸீதி.
Hatthānanti bhikkhāgahaṇatthaṃ pattaṃ upanāmayato maṇibandhato pabhuti dvinnampi hatthānaṃ. Pādānanti nivāsanantato paṭṭhāya dvinnampi pādānaṃ. Sarassāti sace taṃ bhaginīti vācaṃ nicchārayato sarassa ca. Nimittaṃ aggahesīti hatthapiṭṭhiādīni olokayamānā – ‘‘puttassa me raṭṭhapālassa viya suvaṇṇakacchapapiṭṭhisadisā imā hatthapādapiṭṭhiyo, haritālavaṭṭiyo viya suvaṭṭitā aṅguliyo, madhuro saro’’ti gihikāle sallakkhitapubbaṃ ākāraṃ aggahesi sañjāni sallakkhesi. Tassa hāyasmato dvādasavassāni araññāvāsañceva piṇḍiyālopabhojanañca paribhuñjantassa aññādiso sarīravaṇṇo ahosi, tena naṃ sā ñātidāsī disvāva na sañjāni, nimittaṃ pana aggahesīti.
300. ரட்ட²பாலஸ்ஸ மாதரங் ஏதத³வோசாதி தே²ரஸ்ஸ அங்க³பச்சங்கா³னி ஸண்டா²பெத்வா த²ஞ்ஞங் பாயெத்வா ஸங்வட்³டி⁴ததா⁴தீபி ஸமானா பப்³ப³ஜித்வா மஹாகீ²ணாஸவபா⁴வப்பத்தேன ஸாமிபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் – ‘‘த்வங் நு கோ², மே ப⁴ந்தே, புத்தோ ரட்ட²பாலோ’’திஆதி³வசனங் வத்துங் அவிஸஹந்தீ வேகே³ன க⁴ரங் பவிஸித்வா ரட்ட²பாலஸ்ஸ மாதரங் ஏதத³வோச. யக்³கே⁴தி ஆரோசனத்தே² நிபாதோ. ஸசே ஜே ஸச்சந்தி எத்த² ஜேதி ஆலபனே நிபாதோ. ஏவஞ்ஹி தஸ்மிங் தே³ஸே தா³ஸிஜனங் ஆலபந்தி, தஸ்மா ‘‘த்வஞ்ஹி, போ⁴தி தா³ஸி, ஸசே ஸச்சங் ப⁴ணஸீ’’தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
300.Raṭṭhapālassa mātaraṃ etadavocāti therassa aṅgapaccaṅgāni saṇṭhāpetvā thaññaṃ pāyetvā saṃvaḍḍhitadhātīpi samānā pabbajitvā mahākhīṇāsavabhāvappattena sāmiputtena saddhiṃ – ‘‘tvaṃ nu kho, me bhante, putto raṭṭhapālo’’tiādivacanaṃ vattuṃ avisahantī vegena gharaṃ pavisitvā raṭṭhapālassa mātaraṃ etadavoca. Yaggheti ārocanatthe nipāto. Saceje saccanti ettha jeti ālapane nipāto. Evañhi tasmiṃ dese dāsijanaṃ ālapanti, tasmā ‘‘tvañhi, bhoti dāsi, sace saccaṃ bhaṇasī’’ti evamettha attho daṭṭhabbo.
உபஸங்கமீதி கஸ்மா உபஸங்கமி? மஹாகுலே இத்தி²யோ ப³ஹி நிக்க²மந்தா க³ரஹங் பாபுணந்தி, இத³ஞ்ச அச்சாயிககிச்சங், ஸெட்டி²ஸ்ஸ நங் ஆரோசெஸ்ஸாமீதி சிந்தேதி. தஸ்மா உபஸங்கமி. அஞ்ஞதரங் குட்டமூலந்தி தஸ்மிங் கிர தே³ஸே தா³னபதீனங் க⁴ரேஸு ஸாலா ஹொந்தி, ஆஸனானி செத்த² பஞ்ஞத்தானி ஹொந்தி, உபட்டா²பிதங் உத³ககஞ்ஜியங். தத்த² பப்³ப³ஜிதா பிண்டா³ய சரித்வா நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி . ஸசே இச்ச²ந்தி, தா³னபதீனம்பி ஸந்தகங் க³ண்ஹந்தி. தஸ்மா தம்பி அஞ்ஞதரஸ்ஸ குலஸ்ஸ ஈதி³ஸாய ஸாலாய அஞ்ஞதரங் குட்டமூலந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ந ஹி பப்³ப³ஜிதா கபணமனுஸ்ஸா விய அஸாருப்பே டா²னே நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தீதி.
Upasaṅkamīti kasmā upasaṅkami? Mahākule itthiyo bahi nikkhamantā garahaṃ pāpuṇanti, idañca accāyikakiccaṃ, seṭṭhissa naṃ ārocessāmīti cinteti. Tasmā upasaṅkami. Aññataraṃ kuṭṭamūlanti tasmiṃ kira dese dānapatīnaṃ gharesu sālā honti, āsanāni cettha paññattāni honti, upaṭṭhāpitaṃ udakakañjiyaṃ. Tattha pabbajitā piṇḍāya caritvā nisīditvā bhuñjanti . Sace icchanti, dānapatīnampi santakaṃ gaṇhanti. Tasmā tampi aññatarassa kulassa īdisāya sālāya aññataraṃ kuṭṭamūlanti veditabbaṃ. Na hi pabbajitā kapaṇamanussā viya asāruppe ṭhāne nisīditvā bhuñjantīti.
அத்தி² நாம தாதாதி எத்த² அத்தீ²தி விஜ்ஜமானத்தே², நாமாதி புச்ச²னத்தே² மஞ்ஞனத்தே² வா நிபாதோ. இத³ஞ்ஹி வுத்தங் ஹோதி – அத்தி² நு கோ², தாத ரட்ட²பால, அம்ஹாகங் த⁴னங், நனு மயங் நித்³த⁴னாதி வத்தப்³பா³, யேஸங் நோ த்வங் ஈதி³ஸே டா²னே நிஸீதி³த்வா ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி. ததா² அத்தி² நு கோ², தாத ரட்ட²பால, அம்ஹாகங் ஜீவிதங், நனு மயங் மதாதி வத்தப்³பா³, யேஸங் நோ த்வங் ஈதி³ஸே டா²னே நிஸீதி³த்வா ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி. ததா² அத்தி² மஞ்ஞே, தாத ரட்ட²பால, தவ அப்³ப⁴ந்தரே ஸாஸனங் நிஸ்ஸாய படிலத்³தோ⁴ ஸமணகு³ணோ, யங் த்வங் ஸுபோ⁴ஜனரஸஸங்வட்³டி⁴தோபி இமங் ஜிகு³ச்ச²னெய்யங் ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் அமதமிவ நிப்³பி³காரோ பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸீதி. ஸோ பன க³ஹபதி து³க்கா²பி⁴துன்னதாய ஏதமத்த²ங் பரிபுண்ணங் கத்வா வத்துமஸக்கொந்தோ – ‘‘அத்தி² நாம, தாத ரட்ட²பால, ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸீ’’தி எத்தகமேவ அவச. அக்க²ரசிந்தகா பனெத்த² இத³ங் லக்க²ணங் வத³ந்தி – அனோகப்பனாமரிஸனத்த²வஸேனேதங் அத்தி²ஸத்³தே³ உபபதே³ ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸீ’’தி அனாக³தவசனங் கதங். தஸ்ஸாயமத்தோ² – ‘‘அத்தி² நாம…பே॰… பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி, இத³ங் பச்சக்க²ம்பி அஹங் ந ஸத்³த³ஹாமி ந மரிஸயாமீ’’தி. இத³ங் எத்தகங் வசனங் க³ஹபதி தே²ரஸ்ஸ பத்தமுக²வட்டியங் க³ஹெத்வா டி²தகோவ கதே²ஸி. தே²ரோபி பிதரி பத்தமுக²வட்டியங் க³ஹெத்வா டி²தேயேவ தங் பூதிகும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜி ஸுனக²வந்தஸதி³ஸங் பூதிகுக்குடண்ட³மிவ பி⁴ன்னட்டா²னே பூதிகங் வாயந்தங். புது²ஜ்ஜனேன கிர ததா²ரூபங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந ஸக்கா. தே²ரோ பன அரியித்³தி⁴யங் ட²த்வா தி³ப்³போ³ஜங் அமதரஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜமானோ விய பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா த⁴மகரணேன உத³கங் க³ஹெத்வா பத்தஞ்ச முக²ஞ்ச ஹத்த²பாதே³ ச தோ⁴வித்வா குதோ நோ க³ஹபதீதிஆதி³மாஹ.
Atthināma tātāti ettha atthīti vijjamānatthe, nāmāti pucchanatthe maññanatthe vā nipāto. Idañhi vuttaṃ hoti – atthi nu kho, tāta raṭṭhapāla, amhākaṃ dhanaṃ, nanu mayaṃ niddhanāti vattabbā, yesaṃ no tvaṃ īdise ṭhāne nisīditvā ābhidosikaṃ kummāsaṃ paribhuñjissasi. Tathā atthi nu kho, tāta raṭṭhapāla, amhākaṃ jīvitaṃ, nanu mayaṃ matāti vattabbā, yesaṃ no tvaṃ īdise ṭhāne nisīditvā ābhidosikaṃ kummāsaṃ paribhuñjissasi. Tathā atthi maññe, tāta raṭṭhapāla, tava abbhantare sāsanaṃ nissāya paṭiladdho samaṇaguṇo, yaṃ tvaṃ subhojanarasasaṃvaḍḍhitopi imaṃ jigucchaneyyaṃ ābhidosikaṃ kummāsaṃ amatamiva nibbikāro paribhuñjissasīti. So pana gahapati dukkhābhitunnatāya etamatthaṃ paripuṇṇaṃ katvā vattumasakkonto – ‘‘atthi nāma, tāta raṭṭhapāla, ābhidosikaṃ kummāsaṃ paribhuñjissasī’’ti ettakameva avaca. Akkharacintakā panettha idaṃ lakkhaṇaṃ vadanti – anokappanāmarisanatthavasenetaṃ atthisadde upapade ‘‘paribhuñjissasī’’ti anāgatavacanaṃ kataṃ. Tassāyamattho – ‘‘atthi nāma…pe… paribhuñjissasi, idaṃ paccakkhampi ahaṃ na saddahāmi na marisayāmī’’ti. Idaṃ ettakaṃ vacanaṃ gahapati therassa pattamukhavaṭṭiyaṃ gahetvā ṭhitakova kathesi. Theropi pitari pattamukhavaṭṭiyaṃ gahetvā ṭhiteyeva taṃ pūtikummāsaṃ paribhuñji sunakhavantasadisaṃ pūtikukkuṭaṇḍamiva bhinnaṭṭhāne pūtikaṃ vāyantaṃ. Puthujjanena kira tathārūpaṃ kummāsaṃ paribhuñjituṃ na sakkā. Thero pana ariyiddhiyaṃ ṭhatvā dibbojaṃ amatarasaṃ paribhuñjamāno viya paribhuñjitvā dhamakaraṇena udakaṃ gahetvā pattañca mukhañca hatthapāde ca dhovitvā kuto no gahapatītiādimāha.
தத்த² குதோ நோதி குதோ நு. நேவ தா³னந்தி தெ³ய்யத⁴ம்மவஸேன நேவ தா³னங் அலத்த²ம்ஹ. ந பச்சக்கா²னந்தி ‘‘கிங், தாத ரட்ட²பால, கச்சி தே க²மனீயங், கச்சிஸி அப்பகிலமதே²ன ஆக³தோ, ந தாவ தாத கே³ஹே ப⁴த்தங் ஸம்பாதி³யதீ’’தி ஏவங் படிஸந்தா²ரவஸேன பச்சக்கா²னம்பி ந அலத்த²ம்ஹ. கஸ்மா பன தே²ரோ ஏவமாஹ? பிது அனுக்³க³ஹேன. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘யதா² ஏஸ மங் வத³தி , அஞ்ஞேபி பப்³ப³ஜிதே ஏவங் வத³தி மஞ்ஞே. பு³த்³த⁴ஸாஸனே ச பத்தந்தரே பது³மங் விய ப⁴ஸ்மாச²ன்னோ அக்³கி³ விய பெ²க்³கு³படிச்ச²ன்னோ சந்த³னஸாரோ விய ஸுத்திகாபடிச்ச²ன்னங் முத்தரதனங் விய வலாஹகபடிச்ச²ன்னோ சந்தி³மா விய மாதி³ஸானங் படிச்ச²ன்னகு³ணானங் பி⁴க்கூ²னங் அந்தோ நத்தி², தேஸுபி ந ஏவரூபங் வசனங் பவத்தெஸ்ஸதி, ஸங்வரே ட²ஸ்ஸதீ’’தி அனுக்³க³ஹேன ஏவமாஹ.
Tattha kuto noti kuto nu. Neva dānanti deyyadhammavasena neva dānaṃ alatthamha. Na paccakkhānanti ‘‘kiṃ, tāta raṭṭhapāla, kacci te khamanīyaṃ, kaccisi appakilamathena āgato, na tāva tāta gehe bhattaṃ sampādiyatī’’ti evaṃ paṭisanthāravasena paccakkhānampi na alatthamha. Kasmā pana thero evamāha? Pitu anuggahena. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘yathā esa maṃ vadati , aññepi pabbajite evaṃ vadati maññe. Buddhasāsane ca pattantare padumaṃ viya bhasmāchanno aggi viya pheggupaṭicchanno candanasāro viya suttikāpaṭicchannaṃ muttaratanaṃ viya valāhakapaṭicchanno candimā viya mādisānaṃ paṭicchannaguṇānaṃ bhikkhūnaṃ anto natthi, tesupi na evarūpaṃ vacanaṃ pavattessati, saṃvare ṭhassatī’’ti anuggahena evamāha.
ஏஹி தாதாதி தாத துய்ஹங் க⁴ரங் மா ஹோது, ஏஹி க⁴ரங் க³மிஸ்ஸாமாதி வத³தி. அலந்தி தே²ரோ உக்கட்ட²ஏகாஸனிகதாய படிக்கி²பந்தோ ஏவமாஹ. அதி⁴வாஸேஸீதி தே²ரோ பன பகதியா உக்கட்ட²ஸபதா³னசாரிகோ ஸ்வாதனாயபி⁴க்க²ங் நாம நாதி⁴வாஸேதி, மாது அனுக்³க³ஹேன பன அதி⁴வாஸேஸி. மாது கிரஸ்ஸ தே²ரங் அனுஸ்ஸரித்வா மஹாஸோகோ உப்பஜ்ஜி, ரோத³னேனேவ பக்கக்கி² விய ஜாதா, தஸ்மா தே²ரோ ‘‘ஸசாஹங் தங் அபஸ்ஸித்வா க³மிஸ்ஸாமி, ஹத³யம்பிஸ்ஸா பா²லெய்யா’’தி அனுக்³க³ஹேன அதி⁴வாஸேஸி. காராபெத்வாதி ஏகங் ஹிரஞ்ஞஸ்ஸ, ஏகங் ஸுவண்ணஸ்ஸாதி த்³வே புஞ்ஜே காராபெத்வா. கீவமஹந்தா பன புஞ்ஜா அஹேஸுந்தி. யதா² ஓரதோ டி²தோ புரிஸோ பாரதோ டி²தங் மஜ்ஜி²மப்பமாணங் புரிஸங் ந பஸ்ஸதி, ஏவங்மஹந்தா.
Ehi tātāti tāta tuyhaṃ gharaṃ mā hotu, ehi gharaṃ gamissāmāti vadati. Alanti thero ukkaṭṭhaekāsanikatāya paṭikkhipanto evamāha. Adhivāsesīti thero pana pakatiyā ukkaṭṭhasapadānacāriko svātanāyabhikkhaṃ nāma nādhivāseti, mātu anuggahena pana adhivāsesi. Mātu kirassa theraṃ anussaritvā mahāsoko uppajji, rodaneneva pakkakkhi viya jātā, tasmā thero ‘‘sacāhaṃ taṃ apassitvā gamissāmi, hadayampissā phāleyyā’’ti anuggahena adhivāsesi. Kārāpetvāti ekaṃ hiraññassa, ekaṃ suvaṇṇassāti dve puñje kārāpetvā. Kīvamahantā pana puñjā ahesunti. Yathā orato ṭhito puriso pārato ṭhitaṃ majjhimappamāṇaṃ purisaṃ na passati, evaṃmahantā.
301. இத³ங் தே தாதாதி கஹாபணபுஞ்ஜஞ்ச ஸுவண்ணபுஞ்ஜஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ. மத்திகந்தி மாதிதோ ஆக³தங், இத³ங் தே மாதாமஹியா மாது இமங் கே³ஹங் ஆக³ச்ச²ந்தியா க³ந்த⁴மாலாதீ³னங் அத்தா²ய தி³ன்னங் த⁴னந்தி அத்தோ². அஞ்ஞங் பெத்திகங் அஞ்ஞங் பிதாமஹந்தி யங் பன தே பிது ச பிதாமஹானஞ்ச ஸந்தகங், தங் அஞ்ஞங்யேவ, நிஹிதஞ்ச பயுத்தஞ்ச அதிவிய ப³ஹு. எத்த² ச ‘‘பிதாமஹ’’ந்தி தத்³தி⁴தலோபங் கத்வா வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘பேதாமஹ’’ந்தி வா பாடோ². ஸக்கா ததோனிதா³னந்தி த⁴னஹேது த⁴னபச்சயா. தங் தங் த⁴னங் ரக்க²ந்தஸ்ஸ ச ராஜாதீ³னங் வஸேன த⁴னபரிக்க²யங் பாபுணந்தஸ்ஸ கஸ்ஸசி உப்பஜ்ஜமானஸோகாத³யோ ஸந்தா⁴ய ஏவமாஹ. ஏவங் வுத்தே ஸெட்டி² க³ஹபதி – ‘‘அஹங் இமங் உப்பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமீதி ஆனேஸிங், ஸோ தா³னி மே த⁴ம்மகத²ங் காதுங் ஆரத்³தோ⁴, அயங் ந மே வசனங் கரிஸ்ஸதீ’’தி உட்டா²ய க³ந்த்வா அஸ்ஸ ஓரோதா⁴னங் த்³வாரங் விவராபெத்வா – ‘‘அயங் வோ ஸாமிகோ, க³ச்ச²த² யங் கிஞ்சி கத்வா நங் க³ண்ஹிதுங் வாயமதா²’’தி உய்யோஜேஸி. ஸுவயே டி²தா நாடகித்தி²யோ நிக்க²மித்வா தே²ரங் பரிவாரயிங்ஸு , தாஸு த்³வே ஜெட்ட²கித்தி²யோ ஸந்தா⁴ய புராணது³தியிகாதிஆதி³ வுத்தங். பச்சேகங் பாதே³ஸு க³ஹெத்வாதி ஏகேகம்ஹி பாதே³ நங் க³ஹெத்வா.