Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૮. રટ્ઠપાલત્થેરઅપદાનં
8. Raṭṭhapālattheraapadānaṃ
૯૭.
97.
‘‘પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;
‘‘Padumuttarassa bhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;
વરનાગો મયા દિન્નો, ઈસાદન્તો ઉરૂળ્હવા.
Varanāgo mayā dinno, īsādanto urūḷhavā.
૯૮.
98.
‘‘સેતચ્છત્તો પસોભિતો, સકપ્પનો સહત્થિપો;
‘‘Setacchatto pasobhito, sakappano sahatthipo;
અગ્ઘાપેત્વાન તં સબ્બં, સઙ્ઘારામં અકારયિં.
Agghāpetvāna taṃ sabbaṃ, saṅghārāmaṃ akārayiṃ.
૯૯.
99.
‘‘ચતુપઞ્ઞાસસહસ્સાનિ, પાસાદે કારયિં અહં;
‘‘Catupaññāsasahassāni, pāsāde kārayiṃ ahaṃ;
૧૦૦.
100.
‘‘અનુમોદિ મહાવીરો, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો;
‘‘Anumodi mahāvīro, sayambhū aggapuggalo;
સબ્બે જને હાસયન્તો, દેસેસિ અમતં પદં.
Sabbe jane hāsayanto, desesi amataṃ padaṃ.
૧૦૧.
101.
‘‘તં મે બુદ્ધો વિયાકાસિ, જલજુત્તરનામકો;
‘‘Taṃ me buddho viyākāsi, jalajuttaranāmako;
ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.
Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.
૧૦૨.
102.
‘‘‘ચતુપઞ્ઞાસસહસ્સાનિ, પાસાદે કારયી અયં;
‘‘‘Catupaññāsasahassāni, pāsāde kārayī ayaṃ;
કથયિસ્સામિ વિપાકં, સુણોથ મમ ભાસતો.
Kathayissāmi vipākaṃ, suṇotha mama bhāsato.
૧૦૩.
103.
‘‘‘અટ્ઠારસસહસ્સાનિ, કૂટાગારા ભવિસ્સરે;
‘‘‘Aṭṭhārasasahassāni, kūṭāgārā bhavissare;
બ્યમ્હુત્તમમ્હિ નિબ્બત્તા, સબ્બસોણ્ણમયા ચ તે.
Byamhuttamamhi nibbattā, sabbasoṇṇamayā ca te.
૧૦૪.
104.
‘‘‘પઞ્ઞાસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;
‘‘‘Paññāsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;
અટ્ઠપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.
Aṭṭhapaññāsakkhattuñca, cakkavattī bhavissati.
૧૦૫.
105.
‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;
‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;
ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
૧૦૬.
106.
‘‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;
‘‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;
અડ્ઢે કુલે મહાભોગે, નિબ્બત્તિસ્સતિ તાવદે.
Aḍḍhe kule mahābhoge, nibbattissati tāvade.
૧૦૭.
107.
‘‘‘સો પચ્છા પબ્બજિત્વાન, સુક્કમૂલેન ચોદિતો;
‘‘‘So pacchā pabbajitvāna, sukkamūlena codito;
રટ્ઠપાલોતિ નામેન, હેસ્સતિ સત્થુ સાવકો.
Raṭṭhapāloti nāmena, hessati satthu sāvako.
૧૦૮.
108.
‘‘‘પધાનપહિતત્તો સો, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;
‘‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;
સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો’.
Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.
૧૦૯.
109.
‘‘ઉટ્ઠાય અભિનિક્ખમ્મ, જહિતા ભોગસમ્પદા;
‘‘Uṭṭhāya abhinikkhamma, jahitā bhogasampadā;
ખેળપિણ્ડેવ ભોગમ્હિ, પેમં મય્હં ન વિજ્જતિ.
Kheḷapiṇḍeva bhogamhi, pemaṃ mayhaṃ na vijjati.
૧૧૦.
110.
‘‘વીરિયં મે ધુરધોરય્હં, યોગક્ખેમાધિવાહનં;
‘‘Vīriyaṃ me dhuradhorayhaṃ, yogakkhemādhivāhanaṃ;
ધારેમિ અન્તિમં દેહં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસને.
Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane.
૧૧૧.
111.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો, વિમોક્ખાપિ ચ અટ્ઠિમે;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
છળભિઞ્ઞા સચ્છિકતા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા રટ્ઠપાલો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā raṭṭhapālo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
રટ્ઠપાલત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.
Raṭṭhapālattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૮. રટ્ઠપાલત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 8. Raṭṭhapālattheraapadānavaṇṇanā