Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā

    ૪. રેવતીપેતવત્થુવણ્ણના

    4. Revatīpetavatthuvaṇṇanā

    ૭૧૪-૩૬. ઉટ્ઠેહિ , રેવતે, સુપાપધમ્મેતિ ઇદં રેવતીપેતવત્થુ. તં યસ્મા રેવતીવિમાનવત્થુના નિબ્બિસેસં, તસ્મા યદેત્થ અટ્ઠુપ્પત્તિયં ગાથાસુ ચ વત્તબ્બં, તં પરમત્થદીપનિયં વિમાનવત્થુવણ્ણનાયં (વિ॰ વ॰ અટ્ઠ॰ ૮૬૦ રેવતીવિમાનવણ્ણના) વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. ઇદઞ્હિ નન્દિયસ્સ દેવપુત્તસ્સ વસેન વિમાનવત્થુપાળિયં સઙ્ગહં આરોપિતમ્પિ રેવતીપટિબદ્ધાય ગાથાય વસેન ‘‘રેવતીપેતવત્થુ’’ન્તિ પેતવત્થુપાળિયમ્પિ સઙ્ગહં આરોપિતન્તિ દટ્ઠબ્બં.

    714-36.Uṭṭhehi, revate, supāpadhammeti idaṃ revatīpetavatthu. Taṃ yasmā revatīvimānavatthunā nibbisesaṃ, tasmā yadettha aṭṭhuppattiyaṃ gāthāsu ca vattabbaṃ, taṃ paramatthadīpaniyaṃ vimānavatthuvaṇṇanāyaṃ (vi. va. aṭṭha. 860 revatīvimānavaṇṇanā) vuttanayeneva veditabbaṃ. Idañhi nandiyassa devaputtassa vasena vimānavatthupāḷiyaṃ saṅgahaṃ āropitampi revatīpaṭibaddhāya gāthāya vasena ‘‘revatīpetavatthu’’nti petavatthupāḷiyampi saṅgahaṃ āropitanti daṭṭhabbaṃ.

    રેવતીપેતવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Revatīpetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi / ૪. રેવતીપેતવત્થુ • 4. Revatīpetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact