Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    7. ரோக³ஸுத்தங்

    7. Rogasuttaṃ

    157. ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, ரோகா³. கதமே த்³வே? காயிகோ ச ரோகோ³ சேதஸிகோ ச ரோகோ³. தி³ஸ்ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா காயிகேன ரோகே³ன ஏகம்பி வஸ்ஸங் ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, த்³வேபி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, தீணிபி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, சத்தாரிபி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, பஞ்சபி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, த³ஸபி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, வீஸதிபி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, திங்ஸம்பி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, சத்தாரீஸம்பி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, பஞ்ஞாஸம்பி வஸ்ஸானி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா, வஸ்ஸஸதம்பி, பி⁴ய்யோபி ஆரொக்³யங் படிஜானமானா . தே, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸுது³ல்லபா⁴ 1 லோகஸ்மிங் யே சேதஸிகேன ரோகே³ன முஹுத்தம்பி ஆரொக்³யங் படிஜானந்தி, அஞ்ஞத்ர கீ²ணாஸவேஹி.

    157. ‘‘Dveme, bhikkhave, rogā. Katame dve? Kāyiko ca rogo cetasiko ca rogo. Dissanti, bhikkhave, sattā kāyikena rogena ekampi vassaṃ ārogyaṃ paṭijānamānā, dvepi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, tīṇipi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, cattāripi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, pañcapi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, dasapi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, vīsatipi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, tiṃsampi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, cattārīsampi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, paññāsampi vassāni ārogyaṃ paṭijānamānā, vassasatampi, bhiyyopi ārogyaṃ paṭijānamānā . Te, bhikkhave, sattā sudullabhā 2 lokasmiṃ ye cetasikena rogena muhuttampi ārogyaṃ paṭijānanti, aññatra khīṇāsavehi.

    ‘‘சத்தாரோமே , பி⁴க்க²வே, பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ரோகா³. கதமே சத்தாரோ? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² மஹிச்சோ² ஹோதி விகா⁴தவா அஸந்துட்டோ² இதரீதரசீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரேன. ஸோ மஹிச்சோ² ஸமானோ விகா⁴தவா அஸந்துட்டோ² இதரீதரசீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரேன பாபிகங் இச்ச²ங் பணித³ஹதி அனவஞ்ஞப்படிலாபா⁴ய லாப⁴ஸக்காரஸிலோகப்படிலாபா⁴ய. ஸோ உட்ட²ஹதி க⁴டதி வாயமதி அனவஞ்ஞப்படிலாபா⁴ய லாப⁴ஸக்காரஸிலோகப்படிலாபா⁴ய. ஸோ ஸங்கா²ய குலானி உபஸங்கமதி, ஸங்கா²ய நிஸீத³தி, ஸங்கா²ய த⁴ம்மங் பா⁴ஸதி, ஸங்கா²ய உச்சாரபஸ்ஸாவங் ஸந்தா⁴ரேதி. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, சத்தாரோ பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ரோகா³.

    ‘‘Cattārome , bhikkhave, pabbajitassa rogā. Katame cattāro? Idha, bhikkhave, bhikkhu mahiccho hoti vighātavā asantuṭṭho itarītaracīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena. So mahiccho samāno vighātavā asantuṭṭho itarītaracīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena pāpikaṃ icchaṃ paṇidahati anavaññappaṭilābhāya lābhasakkārasilokappaṭilābhāya. So uṭṭhahati ghaṭati vāyamati anavaññappaṭilābhāya lābhasakkārasilokappaṭilābhāya. So saṅkhāya kulāni upasaṅkamati, saṅkhāya nisīdati, saṅkhāya dhammaṃ bhāsati, saṅkhāya uccārapassāvaṃ sandhāreti. Ime kho, bhikkhave, cattāro pabbajitassa rogā.

    ‘‘தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³ங் – ‘ந மஹிச்சா² ப⁴விஸ்ஸாம விகா⁴தவந்தோ அஸந்துட்டா² இதரீதரசீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானப்பச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரேன, ந பாபிகங் இச்ச²ங் பணித³ஹிஸ்ஸாம அனவஞ்ஞப்படிலாபா⁴ய லாப⁴ஸக்காரஸிலோகப்படிலாபா⁴ய, ந உட்ட²ஹிஸ்ஸாம ந க⁴டெஸ்ஸாம ந வாயமிஸ்ஸாம அனவஞ்ஞப்படிலாபா⁴ய லாப⁴ஸக்காரஸிலோகப்படிலாபா⁴ய, க²மா ப⁴விஸ்ஸாம ஸீதஸ்ஸ உண்ஹஸ்ஸ ஜிக⁴ச்சா²ய பிபாஸாய ட³ங்ஸமகஸவாதாதபஸரீஸபஸம்ப²ஸ்ஸானங் து³ருத்தானங் து³ராக³தானங் வசனபதா²னங், உப்பன்னானங் ஸாரீரிகானங் வேத³னானங் து³க்கா²னங் திப்³பா³னங் க²ரானங் கடுகானங் அஸாதானங் அமனாபானங் பாணஹரானங் அதி⁴வாஸகஜாதிகா ப⁴விஸ்ஸாமா’தி. ஏவஞ்ஹி வோ, பி⁴க்க²வே , ஸிக்கி²தப்³ப³’’ந்தி. ஸத்தமங்.

    ‘‘Tasmātiha, bhikkhave, evaṃ sikkhitabbaṃ – ‘na mahicchā bhavissāma vighātavanto asantuṭṭhā itarītaracīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārena, na pāpikaṃ icchaṃ paṇidahissāma anavaññappaṭilābhāya lābhasakkārasilokappaṭilābhāya, na uṭṭhahissāma na ghaṭessāma na vāyamissāma anavaññappaṭilābhāya lābhasakkārasilokappaṭilābhāya, khamā bhavissāma sītassa uṇhassa jighacchāya pipāsāya ḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassānaṃ duruttānaṃ durāgatānaṃ vacanapathānaṃ, uppannānaṃ sārīrikānaṃ vedanānaṃ dukkhānaṃ tibbānaṃ kharānaṃ kaṭukānaṃ asātānaṃ amanāpānaṃ pāṇaharānaṃ adhivāsakajātikā bhavissāmā’ti. Evañhi vo, bhikkhave , sikkhitabba’’nti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. து³ல்லபா⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. dullabhā (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. ரோக³ஸுத்தவண்ணனா • 7. Rogasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6-8. கப்பஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-8. Kappasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact