Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    501. ரோஹணமிக³ஜாதகங் (5)

    501. Rohaṇamigajātakaṃ (5)

    104.

    104.

    ஏதே யூதா² பதியந்தி, பீ⁴தா மரணஸ்ஸ 1 சித்தக;

    Ete yūthā patiyanti, bhītā maraṇassa 2 cittaka;

    க³ச்ச² துவம்பி மாகங்கி², ஜீவிஸ்ஸந்தி தயா ஸஹ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    105.

    105.

    நாஹங் ரோஹண 3 க³ச்சா²மி, ஹத³யங் மே அவகஸ்ஸதி;

    Nāhaṃ rohaṇa 4 gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ந தங் அஹங் ஜஹிஸ்ஸாமி, இத⁴ ஹிஸ்ஸாமி ஜீவிதங்.

    Na taṃ ahaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    106.

    106.

    தே ஹி நூன மரிஸ்ஸந்தி, அந்தா⁴ அபரிணாயகா;

    Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    க³ச்ச² துவம்பி மாகங்கி², ஜீவிஸ்ஸந்தி தயா ஸஹ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    107.

    107.

    நாஹங் ரோஹண க³ச்சா²மி, ஹத³யங் மே அவகஸ்ஸதி;

    Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ந தங் ப³த்³த⁴ங் 5 ஜஹிஸ்ஸாமி, இத⁴ ஹிஸ்ஸாமி ஜீவிதங்.

    Na taṃ baddhaṃ 6 jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    108.

    108.

    க³ச்ச² பீ⁴ரு பலாயஸ்ஸு, கூடே ப³த்³தொ⁴ஸ்மி ஆயஸே;

    Gaccha bhīru palāyassu, kūṭe baddhosmi āyase;

    க³ச்ச² துவம்பி மாகங்கி², ஜீவிஸ்ஸந்தி தயா ஸஹ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    109.

    109.

    நாஹங் ரோஹண க³ச்சா²மி, ஹத³யங் மே அவகஸ்ஸதி;

    Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ந தங் அஹங் ஜஹிஸ்ஸாமி, இத⁴ ஹிஸ்ஸாமி ஜீவிதங்.

    Na taṃ ahaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    110.

    110.

    தே ஹி நூன மரிஸ்ஸந்தி, அந்தா⁴ அபரிணாயகா;

    Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    க³ச்ச² துவம்பி மாகங்கி², ஜீவிஸ்ஸந்தி தயா ஸஹ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    111.

    111.

    நாஹங் ரோஹண க³ச்சா²மி, ஹத³யங் மே அவகஸ்ஸதி;

    Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ந தங் ப³த்³த⁴ங் ஜஹிஸ்ஸாமி, இத⁴ ஹிஸ்ஸாமி ஜீவிதங்.

    Na taṃ baddhaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    112.

    112.

    அயங் ஸோ லுத்³த³கோ ஏதி, லுத்³த³ரூபோ 7 ஸஹாவுதோ⁴;

    Ayaṃ so luddako eti, luddarūpo 8 sahāvudho;

    யோ நோ வதி⁴ஸ்ஸதி அஜ்ஜ, உஸுனா ஸத்தியா அபி 9.

    Yo no vadhissati ajja, usunā sattiyā api 10.

    113.

    113.

    ஸா முஹுத்தங் பலாயித்வா, ப⁴யட்டா 11 ப⁴யதஜ்ஜிதா;

    Sā muhuttaṃ palāyitvā, bhayaṭṭā 12 bhayatajjitā;

    ஸுது³க்கரங் அகரா பீ⁴ரு, மரணாயூபனிவத்தத².

    Sudukkaraṃ akarā bhīru, maraṇāyūpanivattatha.

    114.

    114.

    கின்னு தேமே மிகா³ ஹொந்தி, முத்தா ப³த்³த⁴ங் உபாஸரே;

    Kinnu teme migā honti, muttā baddhaṃ upāsare;

    ந தங் சஜிதுமிச்ச²ந்தி, ஜீவிதஸ்ஸபி காரணா.

    Na taṃ cajitumicchanti, jīvitassapi kāraṇā.

    115.

    115.

    பா⁴தரோ ஹொந்தி மே லுத்³த³, ஸோத³ரியா ஏகமாதுகா;

    Bhātaro honti me ludda, sodariyā ekamātukā;

    ந மங் சஜிதுமிச்ச²ந்தி, ஜீவிதஸ்ஸபி காரணா.

    Na maṃ cajitumicchanti, jīvitassapi kāraṇā.

    116.

    116.

    தே ஹி நூன மரிஸ்ஸந்தி, அந்தா⁴ அபரிணாயகா;

    Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    பஞ்சன்னங் ஜீவிதங் தே³ஹி, பா⁴தரங் முஞ்ச லுத்³த³க.

    Pañcannaṃ jīvitaṃ dehi, bhātaraṃ muñca luddaka.

    117.

    117.

    ஸோ வோ அஹங் பமொக்கா²மி, மாதாபெத்திப⁴ரங் மிக³ங்;

    So vo ahaṃ pamokkhāmi, mātāpettibharaṃ migaṃ;

    நந்த³ந்து மாதாபிதரோ, முத்தங் தி³ஸ்வா மஹாமிக³ங்.

    Nandantu mātāpitaro, muttaṃ disvā mahāmigaṃ.

    118.

    118.

    ஏவங் லுத்³த³க நந்த³ஸ்ஸு, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    யதா²ஹமஜ்ஜ நந்தா³மி, முத்தங் தி³ஸ்வா மஹாமிக³ங்.

    Yathāhamajja nandāmi, muttaṃ disvā mahāmigaṃ.

    119.

    119.

    கத²ங் த்வங் பமொக்கோ² 13 ஆஸி, உபனீதஸ்மி ஜீவிதே;

    Kathaṃ tvaṃ pamokkho 14 āsi, upanītasmi jīvite;

    கத²ங் புத்த அமோசேஸி, கூடபாஸம்ஹ லுத்³த³கோ.

    Kathaṃ putta amocesi, kūṭapāsamha luddako.

    120.

    120.

    ப⁴ணங் கண்ணஸுக²ங் வாசங், ஹத³யங்க³ங் ஹத³யஸ்ஸிதங்;

    Bhaṇaṃ kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    ஸுபா⁴ஸிதாஹி வாசாஹி, சித்தகோ மங் அமோசயி.

    Subhāsitāhi vācāhi, cittako maṃ amocayi.

    121.

    121.

    ப⁴ணங் கண்ணஸுக²ங் வாசங், ஹத³யங்க³ங் ஹத³யஸ்ஸிதங்;

    Bhaṇaṃ kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    ஸுபா⁴ஸிதாஹி வாசாஹி, ஸுதனா மங் அமோசயி.

    Subhāsitāhi vācāhi, sutanā maṃ amocayi.

    122.

    122.

    ஸுத்வா கண்ணஸுக²ங் வாசங், ஹத³யங்க³ங் ஹத³யஸ்ஸிதங்;

    Sutvā kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    ஸுபா⁴ஸிதானி ஸுத்வான, லுத்³த³கோ மங் அமோசயி.

    Subhāsitāni sutvāna, luddako maṃ amocayi.

    123.

    123.

    ஏவங் ஆனந்தி³தோ ஹோது, ஸஹ தா³ரேஹி லுத்³த³கோ;

    Evaṃ ānandito hotu, saha dārehi luddako;

    யதா² மயஜ்ஜ நந்தா³ம, தி³ஸ்வா ரோஹணமாக³தங்.

    Yathā mayajja nandāma, disvā rohaṇamāgataṃ.

    124.

    124.

    நனு த்வங் அவச 15 லுத்³த³, ‘‘மிக³சம்மானி ஆஹரிங்’’;

    Nanu tvaṃ avaca 16 ludda, ‘‘migacammāni āhariṃ’’;

    அத² கேன நு வண்ணேன, மிக³சம்மானி நாஹரி.

    Atha kena nu vaṇṇena, migacammāni nāhari.

    125.

    125.

    ஆக³மா சேவ ஹத்த²த்த²ங், கூடபாஸஞ்ச ஸோ மிகோ³;

    Āgamā ceva hatthatthaṃ, kūṭapāsañca so migo;

    அப³ஜ்ஜி² தங் 17 மிக³ராஜங், தஞ்ச முத்தா உபாஸரே.

    Abajjhi taṃ 18 migarājaṃ, tañca muttā upāsare.

    126.

    126.

    தஸ்ஸ மே அஹு ஸங்வேகோ³, அப்³பு⁴தோ லோமஹங்ஸனோ;

    Tassa me ahu saṃvego, abbhuto lomahaṃsano;

    இமஞ்சாஹங் மிக³ங் ஹஞ்ஞே, அஜ்ஜ ஹிஸ்ஸாமி ஜீவிதங்.

    Imañcāhaṃ migaṃ haññe, ajja hissāmi jīvitaṃ.

    127.

    127.

    கீதி³ஸா தே மிகா³ லுத்³த³, கீதி³ஸா த⁴ம்மிகா மிகா³;

    Kīdisā te migā ludda, kīdisā dhammikā migā;

    கத²ங்வண்ணா கத²ங்ஸீலா, பா³ள்ஹங் கோ² நே பஸங்ஸஸி.

    Kathaṃvaṇṇā kathaṃsīlā, bāḷhaṃ kho ne pasaṃsasi.

    128.

    128.

    ஓதா³தஸிங்கா³ ஸுசிவாளா, ஜாதரூபதசூபமா;

    Odātasiṅgā sucivāḷā, jātarūpatacūpamā;

    பாதா³ லோஹிதகா தேஸங், அஞ்ஜிதக்கா² மனோரமா.

    Pādā lohitakā tesaṃ, añjitakkhā manoramā.

    129.

    129.

    ஏதி³ஸா தே மிகா³ தே³வ, ஏதி³ஸா த⁴ம்மிகா மிகா³;

    Edisā te migā deva, edisā dhammikā migā;

    மாதாபெத்திப⁴ரா தே³வ, ந தே ஸோ அபி⁴ஹாரிதுங் 19.

    Mātāpettibharā deva, na te so abhihārituṃ 20.

    130.

    130.

    த³ம்மி நிக்க²ஸதங் லுத்³த³, தூ²லஞ்ச மணிகுண்ட³லங்;

    Dammi nikkhasataṃ ludda, thūlañca maṇikuṇḍalaṃ;

    சதுஸ்ஸத³ஞ்ச 21 பல்லங்கங், உமாபுப்ப²ஸரின்னிப⁴ங் 22.

    Catussadañca 23 pallaṅkaṃ, umāpupphasarinnibhaṃ 24.

    131.

    131.

    த்³வே ச ஸாதி³ஸியோ ப⁴ரியா, உஸப⁴ஞ்ச க³வங் ஸதங்;

    Dve ca sādisiyo bhariyā, usabhañca gavaṃ sataṃ;

    த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸங், ப³ஹுகாரோ மேஸி லுத்³த³க.

    Dhammena rajjaṃ kāressaṃ, bahukāro mesi luddaka.

    132.

    132.

    கஸிவாணிஜ்ஜா 25 இணதா³னங், உஞ்சா²சரியா ச லுத்³த³க;

    Kasivāṇijjā 26 iṇadānaṃ, uñchācariyā ca luddaka;

    ஏதேன தா³ரங் போஸேஹி, மா பாபங் அகரீ புனாதி 27.

    Etena dāraṃ posehi, mā pāpaṃ akarī punāti 28.

    ரோஹணமிக³ஜாதகங் 29 பஞ்சமங்.

    Rohaṇamigajātakaṃ 30 pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. மரணா (ஸ்யா॰ பீ॰), மரண (க॰)
    2. maraṇā (syā. pī.), maraṇa (ka.)
    3. ரோஹந்த (ஸீ॰ பீ॰), ரோஹன (ஸ்யா॰)
    4. rohanta (sī. pī.), rohana (syā.)
    5. ப³ந்த⁴ங் (க॰)
    6. bandhaṃ (ka.)
    7. ருத்³த³ரூபோ (ஸீ॰ பீ॰)
    8. ruddarūpo (sī. pī.)
    9. மபி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. mapi (sī. syā. pī.)
    11. ப⁴யட்டா² (பீ॰)
    12. bhayaṭṭhā (pī.)
    13. கத²ங் பமொக்கோ² (ஸீ॰ பீ॰), கத²ங் தே பரொக்கோ² (?)
    14. kathaṃ pamokkho (sī. pī.), kathaṃ te parokkho (?)
    15. அவசா (ஸீ॰ பீ॰)
    16. avacā (sī. pī.)
    17. அப³ஜ்ஜி² தஞ்ச (பீ॰)
    18. abajjhi tañca (pī.)
    19. அபி⁴ஹாரயுங் (க॰ ஸீ॰), அபி⁴ஹாரயிங் (ஸ்யா॰), அபி⁴ஹாரயங் (பீ॰)
    20. abhihārayuṃ (ka. sī.), abhihārayiṃ (syā.), abhihārayaṃ (pī.)
    21. சதுரஸ்ஸஞ்ச (ஸ்யா॰ க॰)
    22. உம்மாபுப்ப²ஸிரின்னிப⁴ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    23. caturassañca (syā. ka.)
    24. ummāpupphasirinnibhaṃ (sī. syā. pī. ka.)
    25. கஸீ வணிஜ்ஜா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    26. kasī vaṇijjā (sī. syā. pī.)
    27. அகரா புனந்தி (க॰ ஸீ॰ பீ॰)
    28. akarā punanti (ka. sī. pī.)
    29. ரோஹந்தமிக³ஜாதகங் (ஸீ॰ பீ॰)
    30. rohantamigajātakaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [501] 5. ரோஹணமிக³ஜாதகவண்ணனா • [501] 5. Rohaṇamigajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact