Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૦૧] ૫. રોહણમિગજાતકવણ્ણના

    [501] 5. Rohaṇamigajātakavaṇṇanā

    એતે યૂથા પતિયન્તીતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો આયસ્મતો આનન્દસ્સ જીવિતપરિચ્ચાગં આરબ્ભ કથેસિ. સો પનસ્સ જીવિતપરિચ્ચાગો અસીતિનિપાતે ચૂળહંસજાતકે (જા॰ ૨.૨૧.૧ આદયો) ધનપાલદમને આવિ ભવિસ્સતિ. એવં તેનાયસ્મતા સત્થુ અત્થાય જીવિતે પરિચ્ચત્તે ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું ‘‘આવુસો, આયસ્મા આનન્દો સેક્ખપટિસમ્ભિદપ્પત્તો હુત્વા દસબલસ્સત્થાય જીવિતં પરિચ્ચજી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ મમત્થાય જીવિતં પરિચ્ચજિયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Eteyūthā patiyantīti idaṃ satthā veḷuvane viharanto āyasmato ānandassa jīvitapariccāgaṃ ārabbha kathesi. So panassa jīvitapariccāgo asītinipāte cūḷahaṃsajātake (jā. 2.21.1 ādayo) dhanapāladamane āvi bhavissati. Evaṃ tenāyasmatā satthu atthāya jīvite pariccatte dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, āyasmā ānando sekkhapaṭisambhidappatto hutvā dasabalassatthāya jīvitaṃ pariccajī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa mamatthāya jīvitaṃ pariccajiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે ખેમા નામસ્સ અગ્ગમહેસી અહોસિ. તદા બોધિસત્તો હિમવન્તપદેસે મિગયોનિયં નિબ્બત્તિત્વા સુવણ્ણવણ્ણો અહોસિ સોભગ્ગપ્પત્તો. કનિટ્ઠોપિસ્સ ચિત્તમિગો નામ સુવણ્ણવણ્ણોવ અહોસિ, કનિટ્ઠભગિનીપિસ્સ સુતના નામ સુવણ્ણવણ્ણાવ અહોસિ. મહાસત્તો પન રોહણો નામ મિગરાજા અહોસિ. સો હિમવન્તે દ્વે પબ્બતરાજિયો અતિક્કમિત્વા તતિયાય અન્તરે રોહણં નામ સરં નિસ્સાય અસીતિમિગસહસ્સપરિવારો વાસં કપ્પેસિ. સો અન્ધે જિણ્ણે માતાપિતરો પોસેસિ. અથેકો બારાણસિતો અવિદૂરે નેસાદગામવાસી નેસાદપુત્તો હિમવન્તં પવિટ્ઠો મહાસત્તં દિસ્વા અત્તનો ગામં આગન્ત્વા અપરભાગે કાલં કરોન્તો પુત્તસ્સારોચેસિ ‘‘તાત, અમ્હાકં કમ્મભૂમિયં અસુકસ્મિં નામ ઠાને સુવણ્ણવણ્ણો મિગો વસતિ, સચે રાજા પુચ્છેય્ય, કથેય્યાસી’’તિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente khemā nāmassa aggamahesī ahosi. Tadā bodhisatto himavantapadese migayoniyaṃ nibbattitvā suvaṇṇavaṇṇo ahosi sobhaggappatto. Kaniṭṭhopissa cittamigo nāma suvaṇṇavaṇṇova ahosi, kaniṭṭhabhaginīpissa sutanā nāma suvaṇṇavaṇṇāva ahosi. Mahāsatto pana rohaṇo nāma migarājā ahosi. So himavante dve pabbatarājiyo atikkamitvā tatiyāya antare rohaṇaṃ nāma saraṃ nissāya asītimigasahassaparivāro vāsaṃ kappesi. So andhe jiṇṇe mātāpitaro posesi. Atheko bārāṇasito avidūre nesādagāmavāsī nesādaputto himavantaṃ paviṭṭho mahāsattaṃ disvā attano gāmaṃ āgantvā aparabhāge kālaṃ karonto puttassārocesi ‘‘tāta, amhākaṃ kammabhūmiyaṃ asukasmiṃ nāma ṭhāne suvaṇṇavaṇṇo migo vasati, sace rājā puccheyya, katheyyāsī’’ti.

    અથેકદિવસં ખેમા દેવી પચ્ચૂસકાલે સુપિનં અદ્દસ. એવરૂપો સુપિનો અહોસિ – સુવણ્ણવણ્ણો મિગો આગન્ત્વા કઞ્ચનપીઠે નિસીદિત્વા સુવણ્ણકિઙ્કિણિકં આકોટેન્તો વિય મધુરસ્સરેન દેવિયા ધમ્મં દેસેતિ, સા સાધુકારં દત્વા ધમ્મં સુણાતિ. મિગો ધમ્મકથાય અનિટ્ઠિતાય એવ ઉટ્ઠાય ગચ્છતિ, સા ‘‘મિગં ગણ્હથ ગણ્હથા’’તિ વદન્તીયેવ પબુજ્ઝિ. પરિચારિકાયો તસ્સા સદ્દં સુત્વા ‘‘પિહિતદ્વારવાતપાનં ગેહં વાતસ્સપિ ઓકાસો નત્થિ, અય્યા, ઇમાય વેલાય મિગં ગણ્હાપેતી’’તિ અવહસિંસુ. સા તસ્મિં ખણે ‘‘સુપિનો અય’’ન્તિ ઞત્વા ચિન્તેસિ ‘‘સુપિનોતિ વુત્તે રાજા અનાદરો ભવિસ્સતિ, ‘દોહળો ઉપ્પન્નો’તિ વુત્તે પન આદરેન પરિયેસિસ્સતિ, સુવણ્ણવણ્ણસ્સ મિગસ્સ ધમ્મકથં સુણિસ્સામી’’તિ. સા ગિલાનાલયં કત્વા નિપજ્જિ. રાજા આગન્ત્વા ‘‘ભદ્દે, કિં તે અફાસુક’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘દેવ, અઞ્ઞં નત્થિ, દોહળો પન મે ઉપ્પન્નો’’તિ. ‘‘કિં ઇચ્છસિ દેવી’’તિ? ‘‘સુવણ્ણવણ્ણસ્સ ધમ્મિકમિગસ્સ ધમ્મં સોતુકામા દેવા’’તિ. ‘‘ભદ્દે, યં નત્થિ, તત્થ તે દોહળો ઉપ્પન્નો, સુવણ્ણવણ્ણો નામ મિગોયેવ નત્થી’’તિ. સો ‘‘સચે ન લભામિ, ઇધેવ મે મરણ’’ન્તિ રઞ્ઞો પિટ્ઠિં દત્વા નિપજ્જિ.

    Athekadivasaṃ khemā devī paccūsakāle supinaṃ addasa. Evarūpo supino ahosi – suvaṇṇavaṇṇo migo āgantvā kañcanapīṭhe nisīditvā suvaṇṇakiṅkiṇikaṃ ākoṭento viya madhurassarena deviyā dhammaṃ deseti, sā sādhukāraṃ datvā dhammaṃ suṇāti. Migo dhammakathāya aniṭṭhitāya eva uṭṭhāya gacchati, sā ‘‘migaṃ gaṇhatha gaṇhathā’’ti vadantīyeva pabujjhi. Paricārikāyo tassā saddaṃ sutvā ‘‘pihitadvāravātapānaṃ gehaṃ vātassapi okāso natthi, ayyā, imāya velāya migaṃ gaṇhāpetī’’ti avahasiṃsu. Sā tasmiṃ khaṇe ‘‘supino aya’’nti ñatvā cintesi ‘‘supinoti vutte rājā anādaro bhavissati, ‘dohaḷo uppanno’ti vutte pana ādarena pariyesissati, suvaṇṇavaṇṇassa migassa dhammakathaṃ suṇissāmī’’ti. Sā gilānālayaṃ katvā nipajji. Rājā āgantvā ‘‘bhadde, kiṃ te aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Deva, aññaṃ natthi, dohaḷo pana me uppanno’’ti. ‘‘Kiṃ icchasi devī’’ti? ‘‘Suvaṇṇavaṇṇassa dhammikamigassa dhammaṃ sotukāmā devā’’ti. ‘‘Bhadde, yaṃ natthi, tattha te dohaḷo uppanno, suvaṇṇavaṇṇo nāma migoyeva natthī’’ti. So ‘‘sace na labhāmi, idheva me maraṇa’’nti rañño piṭṭhiṃ datvā nipajji.

    રાજા ‘‘સચે અત્થિ, લભિસ્સસી’’તિ પરિસમજ્ઝે નિસીદિત્વા મોરજાતકે (જા॰ ૧.૨.૧૭ આદયો) વુત્તનયેનેવ અમચ્ચે ચ બ્રાહ્મણે ચ પુચ્છિત્વા ‘‘સુવણ્ણવણ્ણા મિગા નામ હોન્તી’’તિ સુત્વા લુદ્દકે સન્નિપાતેત્વા ‘‘એવરૂપો મિગો કેન દિટ્ઠો, કેન સુતો’’તિ પુચ્છિત્વા તેન નેસાદપુત્તેન પિતુ સન્તિકા સુતનિયામેન કથિતે ‘‘સમ્મ, તસ્સ તે મિગસ્સ આનીતકાલે મહન્તં સક્કારં કરિસ્સામિ, ગચ્છ આનેહિ ન’’ન્તિ વત્વા પરિબ્બયં દત્વા તં પેસેસિ. સોપિ ‘‘સચાહં, દેવ, તં આનેતું ન સક્ખિસ્સામિ, ચમ્મમસ્સ આનેસ્સામિ, તં આનેતું અસક્કોન્તો લોમાનિપિસ્સ આનેસ્સામિ, તુમ્હે મા ચિન્તયિત્થા’’તિ વત્વા અત્તનો નિવેસનં ગન્ત્વા પુત્તદારસ્સ પરિબ્બયં દત્વા તત્થ ગન્ત્વા તં મિગરાજાનં દિસ્વા ‘‘કસ્મિં નુ ખો ઠાને પાસં ઓડ્ડેત્વા ઇમં મિગરાજાનં ગણ્હિતું સક્ખિસ્સામી’’તિ વીમંસન્તો પાનીયતિત્થે ઓકાસં પસ્સિ. સો દળ્હં ચમ્મયોત્તં વટ્ટેત્વા મહાસત્તસ્સ પાનીયપિવનટ્ઠાને યટ્ઠિપાસં ઓડ્ડેસિ.

    Rājā ‘‘sace atthi, labhissasī’’ti parisamajjhe nisīditvā morajātake (jā. 1.2.17 ādayo) vuttanayeneva amacce ca brāhmaṇe ca pucchitvā ‘‘suvaṇṇavaṇṇā migā nāma hontī’’ti sutvā luddake sannipātetvā ‘‘evarūpo migo kena diṭṭho, kena suto’’ti pucchitvā tena nesādaputtena pitu santikā sutaniyāmena kathite ‘‘samma, tassa te migassa ānītakāle mahantaṃ sakkāraṃ karissāmi, gaccha ānehi na’’nti vatvā paribbayaṃ datvā taṃ pesesi. Sopi ‘‘sacāhaṃ, deva, taṃ ānetuṃ na sakkhissāmi, cammamassa ānessāmi, taṃ ānetuṃ asakkonto lomānipissa ānessāmi, tumhe mā cintayitthā’’ti vatvā attano nivesanaṃ gantvā puttadārassa paribbayaṃ datvā tattha gantvā taṃ migarājānaṃ disvā ‘‘kasmiṃ nu kho ṭhāne pāsaṃ oḍḍetvā imaṃ migarājānaṃ gaṇhituṃ sakkhissāmī’’ti vīmaṃsanto pānīyatitthe okāsaṃ passi. So daḷhaṃ cammayottaṃ vaṭṭetvā mahāsattassa pānīyapivanaṭṭhāne yaṭṭhipāsaṃ oḍḍesi.

    પુનદિવસે મહાસત્તો અસીતિયા મિગસહસ્સેહિ સદ્ધિં ગોચરં ચરિત્વા ‘‘પકતિતિત્થેયેવ પાનીયં પિવિસ્સામી’’તિ તત્થ ગન્ત્વા ઓતરન્તોયેવ પાસે બજ્ઝિ. સો ‘‘સચાહં ઇદાનેવ બદ્ધરવં રવિસ્સામિ, ઞાતિગણા પાનીયં અપિવિત્વાવ ભીતા પલાયિસ્સન્તી’’તિ ચિન્તેત્વા યટ્ઠિયં અલ્લીયિત્વા અત્તનો વસે વત્તેત્વા પાનીયં પિવન્તો વિય અહોસિ. અથ અસીતિયા મિગસહસ્સાનં પાનીયં પિવિત્વા ઉત્તરિત્વા ઠિતકાલે ‘‘પાસં છિન્દિસ્સામી’’તિ તિક્ખત્તું આકડ્ઢિ. પઠમવારે ચમ્મં છિજ્જિ, દુતિયવારે મંસં છિજ્જિ, તતિયવારે ન્હારું છિન્દિત્વા પાસો અટ્ઠિં આહચ્ચ અટ્ઠાસિ. સો છિન્દિતું અસક્કોન્તો બદ્ધરવં રવિ, મિગગણા ભાયિત્વા તીહિ ઘટાહિ પલાયિંસુ. ચિત્તમિગો તિણ્ણમ્પિ ઘટાનં અન્તરે મહાસત્તં અદિસ્વા ‘‘ઇદં ભયં ઉપ્પજ્જમાનં મમ ભાતુ ઉપ્પન્નં ભવિસ્સતી’’તિ ચિન્તેત્વા તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા બદ્ધં પસ્સિ. અથ નં મહાસત્તો દિસ્વા ‘‘ભાતિક, મા ઇધ તિટ્ઠ, સાસઙ્કં ઇદં ઠાન’’ન્તિ વત્વા ઉય્યોજેન્તો પઠમં ગાથમાહ –

    Punadivase mahāsatto asītiyā migasahassehi saddhiṃ gocaraṃ caritvā ‘‘pakatitittheyeva pānīyaṃ pivissāmī’’ti tattha gantvā otarantoyeva pāse bajjhi. So ‘‘sacāhaṃ idāneva baddharavaṃ ravissāmi, ñātigaṇā pānīyaṃ apivitvāva bhītā palāyissantī’’ti cintetvā yaṭṭhiyaṃ allīyitvā attano vase vattetvā pānīyaṃ pivanto viya ahosi. Atha asītiyā migasahassānaṃ pānīyaṃ pivitvā uttaritvā ṭhitakāle ‘‘pāsaṃ chindissāmī’’ti tikkhattuṃ ākaḍḍhi. Paṭhamavāre cammaṃ chijji, dutiyavāre maṃsaṃ chijji, tatiyavāre nhāruṃ chinditvā pāso aṭṭhiṃ āhacca aṭṭhāsi. So chindituṃ asakkonto baddharavaṃ ravi, migagaṇā bhāyitvā tīhi ghaṭāhi palāyiṃsu. Cittamigo tiṇṇampi ghaṭānaṃ antare mahāsattaṃ adisvā ‘‘idaṃ bhayaṃ uppajjamānaṃ mama bhātu uppannaṃ bhavissatī’’ti cintetvā tassa santikaṃ gantvā baddhaṃ passi. Atha naṃ mahāsatto disvā ‘‘bhātika, mā idha tiṭṭha, sāsaṅkaṃ idaṃ ṭhāna’’nti vatvā uyyojento paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘એતે યૂથા પતિયન્તિ, ભીતા મરણસ્સ ચિત્તક;

    ‘‘Ete yūthā patiyanti, bhītā maraṇassa cittaka;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહા’’તિ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā sahā’’ti.

    તત્થ એતેતિ ચક્ખુપથં અતિક્કમિત્વા દૂરગતે સન્ધાયાહ. પતિયન્તીતિ પતિગચ્છન્તિ, પલાયન્તીતિ અત્થો. ચિત્તકાતિ તં આલપતિ. તયા સહાતિ ત્વં એતેસં મમ ઠાને ઠત્વા રાજા હોહિ, એતે તયા સદ્ધિં જીવિસ્સન્તીતિ.

    Tattha eteti cakkhupathaṃ atikkamitvā dūragate sandhāyāha. Patiyantīti patigacchanti, palāyantīti attho. Cittakāti taṃ ālapati. Tayā sahāti tvaṃ etesaṃ mama ṭhāne ṭhatvā rājā hohi, ete tayā saddhiṃ jīvissantīti.

    તતો ઉભિન્નમ્પિ તિસ્સો એકન્તરિકગાથાયો હોન્તિ –

    Tato ubhinnampi tisso ekantarikagāthāyo honti –

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘નાહં રોહણ ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    ‘‘Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં અહં જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિતં.

    Na taṃ ahaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘તે હિ નૂન મરિસ્સન્તિ, અન્ધા અપરિણાયકા;

    ‘‘Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘નાહં રોહણ ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    ‘‘Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં બદ્ધં જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિત’’ન્તિ.

    Na taṃ baddhaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvita’’nti.

    તત્થ રોહણાતિ મહાસત્તં નામેનાલપતિ. અવકસ્સતીતિ કડ્ઢયતિ, સોકેન વા કડ્ઢીયતિ . તે હિ નૂનાતિ તે અમ્હાકં માતાપિતરો એકંસેનેવ દ્વીસુપિ અમ્હેસુ ઇધ મતેસુ અપરિણાયકા હુત્વા અપ્પટિજગ્ગિયમાના સુસ્સિત્વા મરિસ્સન્તિ, તસ્મા ભાતિક ચિત્તક, ગચ્છ તુવં, તયા સહ તે જીવિસ્સન્તીતિ અત્થો. ઇધ હિસ્સામીતિ ઇમસ્મિંયેવ ઠાને જીવિતં જહિસ્સામીતિ.

    Tattha rohaṇāti mahāsattaṃ nāmenālapati. Avakassatīti kaḍḍhayati, sokena vā kaḍḍhīyati . Te hi nūnāti te amhākaṃ mātāpitaro ekaṃseneva dvīsupi amhesu idha matesu apariṇāyakā hutvā appaṭijaggiyamānā sussitvā marissanti, tasmā bhātika cittaka, gaccha tuvaṃ, tayā saha te jīvissantīti attho. Idha hissāmīti imasmiṃyeva ṭhāne jīvitaṃ jahissāmīti.

    ઇતિ વત્વા બોધિસત્તસ્સ દક્ખિણપસ્સં નિસ્સાય તં સન્ધારેત્વા અસ્સાસેન્તો અટ્ઠાસિ. સુતનાપિ મિગપોતિકા પલાયિત્વા મિગાનં અન્તરે ઉભો ભાતિકે અપસ્સન્તી ‘‘ઇદં ભયં મમ ભાતિકાનં ઉપ્પન્નં ભવિસ્સતી’’તિ નિવત્તિત્વા તેસં સન્તિકં આગતા. નં આગચ્છન્તિં દિસ્વા મહાસત્તો પઞ્ચમં ગાથમાહ –

    Iti vatvā bodhisattassa dakkhiṇapassaṃ nissāya taṃ sandhāretvā assāsento aṭṭhāsi. Sutanāpi migapotikā palāyitvā migānaṃ antare ubho bhātike apassantī ‘‘idaṃ bhayaṃ mama bhātikānaṃ uppannaṃ bhavissatī’’ti nivattitvā tesaṃ santikaṃ āgatā. Naṃ āgacchantiṃ disvā mahāsatto pañcamaṃ gāthamāha –

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘ગચ્છ ભીરુ પલાયસ્સુ, કૂટે બદ્ધોસ્મિ આયસે;

    ‘‘Gaccha bhīru palāyassu, kūṭe baddhosmi āyase;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહા’’તિ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā sahā’’ti.

    તત્થ ભીરૂતિ માતુગામો નામ અપ્પમત્તકેનપિ ભાયતિ, તેન નં એવં આલપતિ. કૂટેતિ પટિચ્છન્નપાસે. આયસેતિ સો હિ અન્તોઉદકે અયક્ખન્ધં કોટ્ટેત્વા તત્થ સારદારું યટ્ઠિં બન્ધિત્વા ઓડ્ડિતો, તસ્મા એવમાહ. તયા સહાતિ તે અસીતિસહસ્સા મિગા તયા સદ્ધિં જીવિસ્સન્તીતિ.

    Tattha bhīrūti mātugāmo nāma appamattakenapi bhāyati, tena naṃ evaṃ ālapati. Kūṭeti paṭicchannapāse. Āyaseti so hi antoudake ayakkhandhaṃ koṭṭetvā tattha sāradāruṃ yaṭṭhiṃ bandhitvā oḍḍito, tasmā evamāha. Tayā sahāti te asītisahassā migā tayā saddhiṃ jīvissantīti.

    તતો પરં પુરિમનયેનેવ તિસ્સો ગાથા હોન્તિ –

    Tato paraṃ purimanayeneva tisso gāthā honti –

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘નાહં રોહણ ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    ‘‘Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં અહં જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિતં.

    Na taṃ ahaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvitaṃ.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘તે હિ નૂન મરિસ્સન્તિ, અન્ધા અપરિણાયકા;

    ‘‘Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    ગચ્છ તુવમ્પિ માકઙ્ખિ, જીવિસ્સન્તિ તયા સહ.

    Gaccha tuvampi mākaṅkhi, jīvissanti tayā saha.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘નાહં રોહણ ગચ્છામિ, હદયં મે અવકસ્સતિ;

    ‘‘Nāhaṃ rohaṇa gacchāmi, hadayaṃ me avakassati;

    ન તં બદ્ધં જહિસ્સામિ, ઇધ હિસ્સામિ જીવિત’’ન્તિ.

    Na taṃ baddhaṃ jahissāmi, idha hissāmi jīvita’’nti.

    તત્થ તે હિ નૂનાતિ ઇધાપિ માતાપિતરોયેવ સન્ધાયાહ.

    Tattha te hi nūnāti idhāpi mātāpitaroyeva sandhāyāha.

    સાપિ તથેવ પટિક્ખિપિત્વા મહાસત્તસ્સ વામપસ્સં નિસ્સાય અસ્સાસયમાના અટ્ઠાસિ. લુદ્દોપિ તે મિગે પલાયન્તે દિસ્વા બદ્ધરવઞ્ચ સુત્વા ‘‘બદ્ધો ભવિસ્સતિ મિગરાજા’’તિ દળ્હં કચ્છં બન્ધિત્વા મિગમારણસત્તિં આદાય વેગેનાગચ્છિ. મહાસત્તો તં આગચ્છન્તં દિસ્વા નવમં ગાથમાહ –

    Sāpi tatheva paṭikkhipitvā mahāsattassa vāmapassaṃ nissāya assāsayamānā aṭṭhāsi. Luddopi te mige palāyante disvā baddharavañca sutvā ‘‘baddho bhavissati migarājā’’ti daḷhaṃ kacchaṃ bandhitvā migamāraṇasattiṃ ādāya vegenāgacchi. Mahāsatto taṃ āgacchantaṃ disvā navamaṃ gāthamāha –

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘અયં સો લુદ્દકો એતિ, લુદ્દરૂપો સહાવુધો;

    ‘‘Ayaṃ so luddako eti, luddarūpo sahāvudho;

    યો નો વધિસ્સતિ અજ્જ, ઉસુના સત્તિયા અપી’’તિ.

    Yo no vadhissati ajja, usunā sattiyā apī’’ti.

    તત્થ લુદ્દરૂપોતિ દારુણજાતિકો. સત્તિયા અપીતિ સત્તિયાપિ નો પહરિત્વા વધિસ્સતિ, તસ્મા યાવ સો નાગચ્છતિ, તાવ પલાયથાતિ.

    Tattha luddarūpoti dāruṇajātiko. Sattiyā apīti sattiyāpi no paharitvā vadhissati, tasmā yāva so nāgacchati, tāva palāyathāti.

    તં દિસ્વાપિ ચિત્તમિગો ન પલાયિ. સુતના પન સકભાવેન સણ્ઠાતું અસક્કોન્તી મરણભયભીતા થોકં પલાયિત્વા – ‘‘અહં દ્વે ભાતિકે પહાય કુહિં પલાયિસ્સામી’’તિ અત્તનો જીવિતં જહિત્વા નલાટેન મચ્ચું આદાય પુનાગન્ત્વા ભાતુ વામપસ્સે અટ્ઠાસિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા દસમં ગાથમાહ –

    Taṃ disvāpi cittamigo na palāyi. Sutanā pana sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkontī maraṇabhayabhītā thokaṃ palāyitvā – ‘‘ahaṃ dve bhātike pahāya kuhiṃ palāyissāmī’’ti attano jīvitaṃ jahitvā nalāṭena maccuṃ ādāya punāgantvā bhātu vāmapasse aṭṭhāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā dasamaṃ gāthamāha –

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘સા મુહુત્તં પલાયિત્વા, ભયટ્ટા ભયતજ્જિતા;

    ‘‘Sā muhuttaṃ palāyitvā, bhayaṭṭā bhayatajjitā;

    સુદુક્કરં અકરા ભીરુ, મરણાયૂપનિવત્તથા’’તિ.

    Sudukkaraṃ akarā bhīru, maraṇāyūpanivattathā’’ti.

    તત્થ મરણાયૂપનિવત્તથાતિ મરણત્થાય ઉપનિવત્તિ.

    Tattha maraṇāyūpanivattathāti maraṇatthāya upanivatti.

    લુદ્દોપિ આગન્ત્વા તે તયો જને એકતો ઠિતે દિસ્વા મેત્તચિત્તં ઉપ્પાદેત્વા એકકુચ્છિયં નિબ્બત્તભાતરો વિય તે મઞ્ઞમાનો ચિન્તેસિ ‘‘મિગરાજા, તાવ પાસે બદ્ધો, ઇમે પન દ્વે જના હિરોત્તપ્પબન્ધનેન બદ્ધા, કિં નુ ખો ઇમે એતસ્સ હોન્તી’’તિ? અથ નં પુચ્છન્તો ગાથમાહ –

    Luddopi āgantvā te tayo jane ekato ṭhite disvā mettacittaṃ uppādetvā ekakucchiyaṃ nibbattabhātaro viya te maññamāno cintesi ‘‘migarājā, tāva pāse baddho, ime pana dve janā hirottappabandhanena baddhā, kiṃ nu kho ime etassa hontī’’ti? Atha naṃ pucchanto gāthamāha –

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘કિં નુ તેમે મિગા હોન્તિ, મુત્તા બદ્ધં ઉપાસરે;

    ‘‘Kiṃ nu teme migā honti, muttā baddhaṃ upāsare;

    ન તં ચજિતુમિચ્છન્તિ, જીવિતસ્સપિ કારણા’’તિ.

    Na taṃ cajitumicchanti, jīvitassapi kāraṇā’’ti.

    તત્થ કિં નુ તેમેતિ કિં નુ તે ઇમે. ઉપાસરેતિ ઉપાસન્તિ.

    Tattha kiṃ nu temeti kiṃ nu te ime. Upāsareti upāsanti.

    અથસ્સ બોધિસત્તો આચિક્ખિ –

    Athassa bodhisatto ācikkhi –

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘ભાતરો હોન્તિ મે લુદ્દ, સોદરિયા એકમાતુકા;

    ‘‘Bhātaro honti me ludda, sodariyā ekamātukā;

    ન મં ચજિતુમિચ્છન્તિ, જીવિતસ્સપિ કારણા’’તિ.

    Na maṃ cajitumicchanti, jīvitassapi kāraṇā’’ti.

    સો તસ્સ વચનં સુત્વા ભિય્યોસોમત્તાય મુદુચિત્તો અહોસિ. ચિત્તમિગરાજા તસ્સ મુદુચિત્તભાવં ઞત્વા ‘‘સમ્મ લુદ્દક, મા ત્વં એતં મિગરાજાનં ‘મિગમત્તોયેવા’તિ મઞ્ઞિત્થ, અયઞ્હિ અસીતિયા મિગસહસ્સાનં રાજા સીલાચારસમ્પન્નો સબ્બસત્તેસુ મુદુચિત્તો મહાપઞ્ઞો અન્ધે જિણ્ણે માતાપિતરો પોસેતિ. સચે ત્વં એવરૂપં ધમ્મિકં મિગં મારેસિ, એતં મારેન્તો માતાપિતરો ચ નો મઞ્ચ ભગિનિઞ્ચ મેતિ અમ્હે પઞ્ચપિ જને મારેસિયેવ. મય્હં પન ભાતુ જીવિતં દેન્તો પઞ્ચન્નમ્પિ જનાનં જીવિતદાયકોસી’’તિ વત્વા ગાથમાહ –

    So tassa vacanaṃ sutvā bhiyyosomattāya muducitto ahosi. Cittamigarājā tassa muducittabhāvaṃ ñatvā ‘‘samma luddaka, mā tvaṃ etaṃ migarājānaṃ ‘migamattoyevā’ti maññittha, ayañhi asītiyā migasahassānaṃ rājā sīlācārasampanno sabbasattesu muducitto mahāpañño andhe jiṇṇe mātāpitaro poseti. Sace tvaṃ evarūpaṃ dhammikaṃ migaṃ māresi, etaṃ mārento mātāpitaro ca no mañca bhaginiñca meti amhe pañcapi jane māresiyeva. Mayhaṃ pana bhātu jīvitaṃ dento pañcannampi janānaṃ jīvitadāyakosī’’ti vatvā gāthamāha –

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘તે હિ નૂન મરિસ્સન્તિ, અન્ધા અપરિણાયકા;

    ‘‘Te hi nūna marissanti, andhā apariṇāyakā;

    પઞ્ચન્નં જીવિતં દેહિ, ભાતરં મુઞ્ચ લુદ્દકા’’તિ.

    Pañcannaṃ jīvitaṃ dehi, bhātaraṃ muñca luddakā’’ti.

    સો તસ્સ ધમ્મકથં સુત્વા પસન્નચિત્તો ‘‘મા ભાયિ સામી’’તિ વત્વા અનન્તરં ગાથમાહ –

    So tassa dhammakathaṃ sutvā pasannacitto ‘‘mā bhāyi sāmī’’ti vatvā anantaraṃ gāthamāha –

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘સો વો અહં પમોક્ખામિ, માતાપેત્તિભરં મિગં;

    ‘‘So vo ahaṃ pamokkhāmi, mātāpettibharaṃ migaṃ;

    નન્દન્તુ માતાપિતરો, મુત્તં દિસ્વા મહામિગ’’ન્તિ.

    Nandantu mātāpitaro, muttaṃ disvā mahāmiga’’nti.

    તત્થ વોતિ નિપાતમત્તં. મુત્તન્તિ બન્ધના મુત્તં પસ્સિત્વા.

    Tattha voti nipātamattaṃ. Muttanti bandhanā muttaṃ passitvā.

    એવઞ્ચ પન વત્વા ચિન્તેસિ ‘‘રઞ્ઞા દિન્નયસો મય્હં કિં કરિસ્સતિ, સચાહં ઇમં મિગરાજાનં વધિસ્સામિ, અયં વા મે પથવી ભિજ્જિત્વા વિવરં દસ્સતિ, અસનિ વા મે મત્થકે પતિસ્સતિ, વિસ્સજ્જેસ્સામિ ન’’ન્તિ. સો મહાસત્તં ઉપસઙ્કમિત્વા યટ્ઠિં પાતેત્વા ચમ્મયોત્તં છિન્દિત્વા મિગરાજાનં આલિઙ્ગિત્વા ઉદકપરિયન્તે નિપજ્જાપેત્વા મુદુચિત્તેન સણિકં પાસા મોચેત્વા ન્હારૂહિ ન્હારું, મંસેન મંસં, ચમ્મેન ચમ્મં સમોધાનેત્વા ઉદકેન લોહિતં ધોવિત્વા મેત્તચિત્તેન પુનપ્પુનં પરિમજ્જિ. તસ્સ મેત્તાનુભાવેનેવ મહાસત્તસ્સ પારમિતાનુભાવેન ચ સબ્બાનિ ન્હારુમંસચમ્માનિ સન્ધીયિંસુ, પાદો સઞ્છન્નછવિ સઞ્છન્નલોમો અહોસિ, અસુકટ્ઠાને બદ્ધો અહોસીતિપિ ન પઞ્ઞાયિ. મહાસત્તો સુખપ્પત્તો હુત્વા અટ્ઠાસિ. તં દિસ્વા ચિત્તમિગો સોમનસ્સજાતો લુદ્દસ્સ અનુમોદનં કરોન્તો ગાથમાહ –

    Evañca pana vatvā cintesi ‘‘raññā dinnayaso mayhaṃ kiṃ karissati, sacāhaṃ imaṃ migarājānaṃ vadhissāmi, ayaṃ vā me pathavī bhijjitvā vivaraṃ dassati, asani vā me matthake patissati, vissajjessāmi na’’nti. So mahāsattaṃ upasaṅkamitvā yaṭṭhiṃ pātetvā cammayottaṃ chinditvā migarājānaṃ āliṅgitvā udakapariyante nipajjāpetvā muducittena saṇikaṃ pāsā mocetvā nhārūhi nhāruṃ, maṃsena maṃsaṃ, cammena cammaṃ samodhānetvā udakena lohitaṃ dhovitvā mettacittena punappunaṃ parimajji. Tassa mettānubhāveneva mahāsattassa pāramitānubhāvena ca sabbāni nhārumaṃsacammāni sandhīyiṃsu, pādo sañchannachavi sañchannalomo ahosi, asukaṭṭhāne baddho ahosītipi na paññāyi. Mahāsatto sukhappatto hutvā aṭṭhāsi. Taṃ disvā cittamigo somanassajāto luddassa anumodanaṃ karonto gāthamāha –

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘એવં લુદ્દક નન્દસ્સુ, સહ સબ્બેહિ ઞાતિભિ;

    ‘‘Evaṃ luddaka nandassu, saha sabbehi ñātibhi;

    યથાહમજ્જ નન્દામિ, મુત્તં દિસ્વા મહામિગ’’ન્તિ.

    Yathāhamajja nandāmi, muttaṃ disvā mahāmiga’’nti.

    અથ મહાસત્તો ‘‘કિં નુ ખો એસ લુદ્દો મં ગણ્હન્તો અત્તનો કામેન ગણ્હિ, ઉદાહુ અઞ્ઞસ્સ આણત્તિયા’’તિ ચિન્તેત્વા ગહિતકારણં પુચ્છિ. લુદ્દપુત્તો આહ – ‘‘સામિ, ન મય્હં તુમ્હેહિ કમ્મં અત્થિ, રઞ્ઞો પન અગ્ગમહેસી ખેમા નામ તુમ્હાકં ધમ્મકથં સોતુકામા, તદત્થાય રઞ્ઞો આણત્તિયા ત્વં મયા ગહિતો’’તિ. સમ્મ, એવં સન્તે મં વિસ્સજ્જેન્તો અતિદુક્કરં કરોસિ, એહિ મં નેત્વા રઞ્ઞો દસ્સેહિ, દેવિયા ધમ્મં કથેસ્સામીતિ. સામિ, રાજાનો નામ કક્ખળા, કો જાનાતિ, કિં ભવિસ્સતિ, મય્હં રઞ્ઞા દિન્નયસેન કમ્મં નત્થિ, ગચ્છ ત્વં યથાસુખન્તિ. પુન મહાસત્તો ‘‘ઇમિના મં વિસ્સજ્જેન્તેન અતિદુક્કરં કતં, યસપટિલાભસ્સ ઉપાયમસ્સ કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘સમ્મ, પિટ્ઠિં તાવ મે હત્થેન પરિમજ્જા’’તિ આહ. ‘‘સો પરિમજ્જિ, હત્થો સુવણ્ણવણ્ણેહિ લોમેહિ પૂરિ’’. ‘‘સામિ, ઇમેહિ લોમેહિ કિં કારોમી’’તિ. ‘‘સમ્મ, ઇમાનિ હરિત્વા રઞ્ઞો ચ દેવિયા ચ દસ્સેત્વા ‘ઇમાનિ તસ્સ સુવણ્ણવણ્ણમિગસ્સ લોમાની’તિ વત્વા મમ ઠાને ઠત્વા ઇમાહિ ગાથાહિ દેવિયા ધમ્મં દેસેહિ, તં સુત્વાયેવ ચસ્સા દોહળો પટિપ્પસ્સમ્ભિસ્સતી’’તિ . ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજા’’તિ દસ ધમ્મચરિયગાથા ઉગ્ગણ્હાપેત્વા પઞ્ચ સીલાનિ દત્વા અપ્પમાદેન ઓવદિત્વા ઉય્યોજેસિ. લુદ્દપુત્તો મહાસત્તં આચરિયટ્ઠાને ઠપેત્વા તિક્ખત્તું પદક્ખિણં કત્વા ચતૂસુ ઠાનેસુ વન્દિત્વા લોમાનિ પદુમિનિપત્તેન ગહેત્વા પક્કામિ. તેપિ તયો જના થોકં અનુગન્ત્વા મુખેન ગોચરઞ્ચ પાનીયઞ્ચ ગહેત્વા માતાપિતૂનં સન્તિકં ગમિંસુ. માતાપિતરો ‘‘તાત રોહણ, ત્વં કિર પાસે બદ્ધો કથં મુત્તોસી’’તિ પુચ્છન્તા ગાથમાહંસુ –

    Atha mahāsatto ‘‘kiṃ nu kho esa luddo maṃ gaṇhanto attano kāmena gaṇhi, udāhu aññassa āṇattiyā’’ti cintetvā gahitakāraṇaṃ pucchi. Luddaputto āha – ‘‘sāmi, na mayhaṃ tumhehi kammaṃ atthi, rañño pana aggamahesī khemā nāma tumhākaṃ dhammakathaṃ sotukāmā, tadatthāya rañño āṇattiyā tvaṃ mayā gahito’’ti. Samma, evaṃ sante maṃ vissajjento atidukkaraṃ karosi, ehi maṃ netvā rañño dassehi, deviyā dhammaṃ kathessāmīti. Sāmi, rājāno nāma kakkhaḷā, ko jānāti, kiṃ bhavissati, mayhaṃ raññā dinnayasena kammaṃ natthi, gaccha tvaṃ yathāsukhanti. Puna mahāsatto ‘‘iminā maṃ vissajjentena atidukkaraṃ kataṃ, yasapaṭilābhassa upāyamassa karissāmī’’ti cintetvā ‘‘samma, piṭṭhiṃ tāva me hatthena parimajjā’’ti āha. ‘‘So parimajji, hattho suvaṇṇavaṇṇehi lomehi pūri’’. ‘‘Sāmi, imehi lomehi kiṃ kāromī’’ti. ‘‘Samma, imāni haritvā rañño ca deviyā ca dassetvā ‘imāni tassa suvaṇṇavaṇṇamigassa lomānī’ti vatvā mama ṭhāne ṭhatvā imāhi gāthāhi deviyā dhammaṃ desehi, taṃ sutvāyeva cassā dohaḷo paṭippassambhissatī’’ti . ‘‘Dhammaṃ cara mahārājā’’ti dasa dhammacariyagāthā uggaṇhāpetvā pañca sīlāni datvā appamādena ovaditvā uyyojesi. Luddaputto mahāsattaṃ ācariyaṭṭhāne ṭhapetvā tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā catūsu ṭhānesu vanditvā lomāni paduminipattena gahetvā pakkāmi. Tepi tayo janā thokaṃ anugantvā mukhena gocarañca pānīyañca gahetvā mātāpitūnaṃ santikaṃ gamiṃsu. Mātāpitaro ‘‘tāta rohaṇa, tvaṃ kira pāse baddho kathaṃ muttosī’’ti pucchantā gāthamāhaṃsu –

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘કથં ત્વં પમોક્ખો આસિ, ઉપનીતસ્મિ જીવિતે;

    ‘‘Kathaṃ tvaṃ pamokkho āsi, upanītasmi jīvite;

    કથં પુત્ત અમોચેસિ, કૂટપાસમ્હ લુદ્દકો’’તિ.

    Kathaṃ putta amocesi, kūṭapāsamha luddako’’ti.

    તત્થ ઉપનીતસ્મીતિ તવ જીવિતે મરણસન્તિકં ઉપનીતે કથં પમોક્ખો આસિ.

    Tattha upanītasmīti tava jīvite maraṇasantikaṃ upanīte kathaṃ pamokkho āsi.

    તં સુત્વા બોધિસત્તો તિસ્સો ગાથા અભાસિ –

    Taṃ sutvā bodhisatto tisso gāthā abhāsi –

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘ભણં કણ્ણસુખં વાચં, હદયઙ્ગં હદયસ્સિતં;

    ‘‘Bhaṇaṃ kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    સુભાસિતાહિ વાચાહિ, ચિત્તકો મં અમોચયિ.

    Subhāsitāhi vācāhi, cittako maṃ amocayi.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘ભણં કણ્ણસુખં વાચં, હદયઙ્ગં હદયસ્સિતં;

    ‘‘Bhaṇaṃ kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    સુભાસિતાહિ વાચાહિ, સુતના મં અમોચયિ.

    Subhāsitāhi vācāhi, sutanā maṃ amocayi.

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘સુત્વા કણ્ણસુખં વાચં, હદયઙ્ગં હદયસ્સિતં;

    ‘‘Sutvā kaṇṇasukhaṃ vācaṃ, hadayaṅgaṃ hadayassitaṃ;

    સુભાસિતાનિ સુત્વાન, લુદ્દકો મં અમોચયી’’તિ.

    Subhāsitāni sutvāna, luddako maṃ amocayī’’ti.

    તત્થ ભણન્તિ ભણન્તો. હદયઙ્ગન્તિ હદયઙ્ગમં. દુતિયગાથાય ભણન્તિ ભણમાના. સુત્વાતિ સો ઇમેસં ઉભિન્નં વાચં સુત્વા.

    Tattha bhaṇanti bhaṇanto. Hadayaṅganti hadayaṅgamaṃ. Dutiyagāthāya bhaṇanti bhaṇamānā. Sutvāti so imesaṃ ubhinnaṃ vācaṃ sutvā.

    અથસ્સ માતાપિતરો અનુમોદન્તા આહંસુ –

    Athassa mātāpitaro anumodantā āhaṃsu –

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘એવં આનન્દિતો હોતુ, સહ દારેહિ લુદ્દકો;

    ‘‘Evaṃ ānandito hotu, saha dārehi luddako;

    યથા મયજ્જ નન્દામ, દિસ્વા રોહણમાગત’’ન્તિ.

    Yathā mayajja nandāma, disvā rohaṇamāgata’’nti.

    લુદ્દોપિ અરઞ્ઞા નિક્ખમિત્વા રાજકુલં ગન્ત્વા રાજાનં વન્દિત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. તં દિસ્વા રાજા ગાથમાહ –

    Luddopi araññā nikkhamitvā rājakulaṃ gantvā rājānaṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Taṃ disvā rājā gāthamāha –

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘નનુ ત્વં અવચ લુદ્દ, ‘મિગચમ્માનિ આહરિં’;

    ‘‘Nanu tvaṃ avaca ludda, ‘migacammāni āhariṃ’;

    અથ કેન નુ વણ્ણેન, મિગચમ્માનિ નાહરી’’તિ.

    Atha kena nu vaṇṇena, migacammāni nāharī’’ti.

    તત્થ મિગચમ્માનીતિ મિગં વા ચમ્મં વા. આહરિન્તિ આહરિસ્સામિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – અમ્ભો લુદ્દ, નનુ ત્વં એવં અવચ ‘‘મિગં આનેતું અસક્કોન્તો ચમ્મં આહરિસ્સામિ, તં અસક્કોન્તો લોમાની’’તિ, સો ત્વં કેન કારણેન નેવ મિગં, ન મિગચમ્મં આહરીતિ?

    Tattha migacammānīti migaṃ vā cammaṃ vā. Āharinti āharissāmi. Idaṃ vuttaṃ hoti – ambho ludda, nanu tvaṃ evaṃ avaca ‘‘migaṃ ānetuṃ asakkonto cammaṃ āharissāmi, taṃ asakkonto lomānī’’ti, so tvaṃ kena kāraṇena neva migaṃ, na migacammaṃ āharīti?

    તં સુત્વા લુદ્દો ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā luddo gāthamāha –

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘આગમા ચેવ હત્થત્થં, કૂટપાસઞ્ચ સો મિગો;

    ‘‘Āgamā ceva hatthatthaṃ, kūṭapāsañca so migo;

    અબજ્ઝિ તં મિગરાજં, તઞ્ચ મુત્તા ઉપાસરે.

    Abajjhi taṃ migarājaṃ, tañca muttā upāsare.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘તસ્સ મે અહુ સંવેગો, અબ્ભુતો લોમહંસનો;

    ‘‘Tassa me ahu saṃvego, abbhuto lomahaṃsano;

    ઇમઞ્ચાહં મિગં હઞ્ઞે, અજ્જ હિસ્સામિ જીવિત’’ન્તિ.

    Imañcāhaṃ migaṃ haññe, ajja hissāmi jīvita’’nti.

    તત્થ આગમાતિ મહારાજ, સો મિગો મમ હત્થત્થં હત્થપાસઞ્ચેવ મયા ઓડ્ડિતં કૂટપાસઞ્ચ આગતો, તસ્મિઞ્ચ કૂટપાસે અબજ્ઝિ. તઞ્ચ મુત્તા ઉપાસરેતિ તઞ્ચ બદ્ધં અપરે મુત્તા અબદ્ધાવ દ્વે મિગા અસ્સાસેન્તા તં નિસ્સાય અટ્ઠંસુ. અબ્ભુતોતિ પુબ્બે અભૂતપુબ્બો. ઇમઞ્ચાહન્તિ અથ મે સંવિગ્ગસ્સ એતદહોસિ ‘‘સચે અહં ઇમં મિગં હનિસ્સામિ, અજ્જેવ ઇમસ્મિંયેવ ઠાને જીવિતં જહિસ્સામી’’તિ.

    Tattha āgamāti mahārāja, so migo mama hatthatthaṃ hatthapāsañceva mayā oḍḍitaṃ kūṭapāsañca āgato, tasmiñca kūṭapāse abajjhi. Tañca muttā upāsareti tañca baddhaṃ apare muttā abaddhāva dve migā assāsentā taṃ nissāya aṭṭhaṃsu. Abbhutoti pubbe abhūtapubbo. Imañcāhanti atha me saṃviggassa etadahosi ‘‘sace ahaṃ imaṃ migaṃ hanissāmi, ajjeva imasmiṃyeva ṭhāne jīvitaṃ jahissāmī’’ti.

    તં સુત્વા રાજા આહ –

    Taṃ sutvā rājā āha –

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘કીદિસા તે મિગા લુદ્દ, કીદિસા ધમ્મિકા મિગા;

    ‘‘Kīdisā te migā ludda, kīdisā dhammikā migā;

    કથંવણ્ણા કથંસીલા, બાળ્હં ખો ને પસંસસી’’તિ.

    Kathaṃvaṇṇā kathaṃsīlā, bāḷhaṃ kho ne pasaṃsasī’’ti.

    ઇદં સો રાજા વિમ્હયવસેન પુનપ્પુનં પુચ્છતિ. તં સુત્વા લુદ્દો ગાથમાહ –

    Idaṃ so rājā vimhayavasena punappunaṃ pucchati. Taṃ sutvā luddo gāthamāha –

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘ઓદાતસિઙ્ગા સુચિવાલા, જાતરૂપતચૂપમા;

    ‘‘Odātasiṅgā sucivālā, jātarūpatacūpamā;

    પાદા લોહિતકા તેસં, અઞ્જિતક્ખા મનોરમા’’તિ.

    Pādā lohitakā tesaṃ, añjitakkhā manoramā’’ti.

    તત્થ ઓદાતસિઙ્ગાતિ રજતદામસદિસસિઙ્ગા. સુચિવાલાતિ ચામરિવાલસદિસેન સુચિના વાલેન સમન્નાગતા. લોહિતકાતિ રત્તનખા પવાળસદિસા. પાદાતિ ખુરપરિયન્તા. અઞ્જિતક્ખાતિ અઞ્જિતેહિ વિય વિસુદ્ધપઞ્ચપસાદેહિ અક્ખીહિ સમન્નાગતા.

    Tattha odātasiṅgāti rajatadāmasadisasiṅgā. Sucivālāti cāmarivālasadisena sucinā vālena samannāgatā. Lohitakāti rattanakhā pavāḷasadisā. Pādāti khurapariyantā. Añjitakkhāti añjitehi viya visuddhapañcapasādehi akkhīhi samannāgatā.

    ઇતિ સો કથેન્તોવ મહાસત્તસ્સ સુવણ્ણવણ્ણાનિ લોમાનિ રઞ્ઞો હત્થે ઠપેત્વા તેસં મિગાનં સરીરવણ્ણં પકાસેન્તો ગાથમાહ –

    Iti so kathentova mahāsattassa suvaṇṇavaṇṇāni lomāni rañño hatthe ṭhapetvā tesaṃ migānaṃ sarīravaṇṇaṃ pakāsento gāthamāha –

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘એદિસા તે મિગા દેવ, એદિસા ધમ્મિકા મિગા;

    ‘‘Edisā te migā deva, edisā dhammikā migā;

    માતાપેત્તિભરા દેવ, ન તે સો અભિહારિતુ’’ન્તિ.

    Mātāpettibharā deva, na te so abhihāritu’’nti.

    તત્થ માતાપેત્તિભરાતિ જિણ્ણે અન્ધે માતાપિતરો પોસેન્તિ, એતાદિસા નેસં ધમ્મિકતા. ન તે સો અભિહારિતુન્તિ સો મિગરાજા ન સક્કા કેનચિ તવ પણ્ણાકારત્થાય અભિહરિતુન્તિ અત્થો. ‘‘અભિહારયિ’’ન્તિપિ પાઠો, સો અહં તં તે પણ્ણાકારત્થાય નાભિહારયિં ન આહરિન્તિ અત્થો.

    Tattha mātāpettibharāti jiṇṇe andhe mātāpitaro posenti, etādisā nesaṃ dhammikatā. Na te so abhihāritunti so migarājā na sakkā kenaci tava paṇṇākāratthāya abhiharitunti attho. ‘‘Abhihārayi’’ntipi pāṭho, so ahaṃ taṃ te paṇṇākāratthāya nābhihārayiṃ na āharinti attho.

    ઇતિ સો મહાસત્તસ્સ ચ ચિત્તમિગસ્સ ચ સુતનાય મિગપોતિકાય ચ ગુણં કથેત્વા ‘‘મહારાજ, અહં તેન મિગરઞ્ઞા ‘અત્તનો લોમાનિ દસ્સેત્વા મમ ઠાને ઠત્વા દસહિ રાજધમ્મચરિયગાથાહિ દેવિયા ધમ્મં કથેય્યાસી’તિ ઉગ્ગણ્હાપિતો આણત્તો’’તિ આહ. તં સુત્વા રાજા નં ન્હાપેત્વા અહતવત્થાનિ નિવાસેત્વા સત્તરતનખચિતે પલ્લઙ્કે નિસીદાપેત્વા સયં દેવિયા સદ્ધિં નીચાસને એકમન્તં નિસીદિત્વા તં અઞ્જલિં પગ્ગય્હ યાચતિ. સો ધમ્મં દેસેન્તો આહ –

    Iti so mahāsattassa ca cittamigassa ca sutanāya migapotikāya ca guṇaṃ kathetvā ‘‘mahārāja, ahaṃ tena migaraññā ‘attano lomāni dassetvā mama ṭhāne ṭhatvā dasahi rājadhammacariyagāthāhi deviyā dhammaṃ katheyyāsī’ti uggaṇhāpito āṇatto’’ti āha. Taṃ sutvā rājā naṃ nhāpetvā ahatavatthāni nivāsetvā sattaratanakhacite pallaṅke nisīdāpetvā sayaṃ deviyā saddhiṃ nīcāsane ekamantaṃ nisīditvā taṃ añjaliṃ paggayha yācati. So dhammaṃ desento āha –

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, માતાપિતૂસુ ખત્તિય;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mātāpitūsu khattiya;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, પુત્તદારેસુ ખત્તિય;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, puttadāresu khattiya;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, મિત્તામચ્ચેસુ ખત્તિય;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, mittāmaccesu khattiya;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, વાહનેસુ બલેસુ ચ;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, vāhanesu balesu ca;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, ગામેસુ નિગમેસુ ચ;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, gāmesu nigamesu ca;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, રટ્ઠેસુ જનપદેસુ ચ;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, raṭṭhesu janapadesu ca;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, સમણબ્રાહ્મણેસુ ચ;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, samaṇabrāhmaṇesu ca;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, મિગપક્ખીસુ ખત્તિય;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, migapakkhīsu khattiya;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, ધમ્મો ચિણ્ણો સુખાવહો;

    ‘‘Dhammaṃ cara mahārāja, dhammo ciṇṇo sukhāvaho;

    ઇધ ધમ્મં ચરિત્વાન, રાજ સગ્ગં ગમિસ્સસિ.

    Idha dhammaṃ caritvāna, rāja saggaṃ gamissasi.

    ‘‘ધમ્મં ચર મહારાજ, સઇન્દા દેવા સબ્રહ્મકા;
