Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi

    ૨. રોહિનીથેરીગાથા

    2. Rohinītherīgāthā

    ૨૭૧.

    271.

    ‘‘‘સમણા’તિ ભોતિ સુપિ 1, ‘સમણા’તિ પબુજ્ઝસિ 2;

    ‘‘‘Samaṇā’ti bhoti supi 3, ‘samaṇā’ti pabujjhasi 4;

    સમણાનેવ 5 કિત્તેસિ, સમણી નૂન 6 ભવિસ્સસિ.

    Samaṇāneva 7 kittesi, samaṇī nūna 8 bhavissasi.

    ૨૭૨.

    272.

    ‘‘વિપુલં અન્નઞ્ચ પાનઞ્ચ, સમણાનં પવેચ્ચસિ 9;

    ‘‘Vipulaṃ annañca pānañca, samaṇānaṃ paveccasi 10;

    રોહિની દાનિ પુચ્છામિ, કેન તે સમણા પિયા.

    Rohinī dāni pucchāmi, kena te samaṇā piyā.

    ૨૭૩.

    273.

    ‘‘અકમ્મકામા અલસા, પરદત્તૂપજીવિનો;

    ‘‘Akammakāmā alasā, paradattūpajīvino;

    આસંસુકા સાદુકામા, કેન તે સમણા પિયા’’.

    Āsaṃsukā sādukāmā, kena te samaṇā piyā’’.

    ૨૭૪.

    274.

    ‘‘ચિરસ્સં વત મં તાત, સમણાનં પરિપુચ્છસિ;

    ‘‘Cirassaṃ vata maṃ tāta, samaṇānaṃ paripucchasi;

    તેસં તે કિત્તયિસ્સામિ, પઞ્ઞાસીલપરક્કમં.

    Tesaṃ te kittayissāmi, paññāsīlaparakkamaṃ.

    ૨૭૫.

    275.

    ‘‘કમ્મકામા અનલસા, કમ્મસેટ્ઠસ્સ કારકા;

    ‘‘Kammakāmā analasā, kammaseṭṭhassa kārakā;

    રાગં દોસં પજહન્તિ, તેન મે સમણા પિયા.

    Rāgaṃ dosaṃ pajahanti, tena me samaṇā piyā.

    ૨૭૬.

    276.

    ‘‘તીણિ પાપસ્સ મૂલાનિ, ધુનન્ત્ન્ત્તિ સુચિકારિનો;

    ‘‘Tīṇi pāpassa mūlāni, dhunantntti sucikārino;

    સબ્બં પાપં પહીનેસં, તેન મે સમણા પિયા.

    Sabbaṃ pāpaṃ pahīnesaṃ, tena me samaṇā piyā.

    ૨૭૭.

    277.

    ‘‘કાયકમ્મં સુચિ નેસં, વચીકમ્મઞ્ચ તાદિસં;

    ‘‘Kāyakammaṃ suci nesaṃ, vacīkammañca tādisaṃ;

    મનોકમ્મં સુચિ નેસં, તેન મે સમણા પિયા.

    Manokammaṃ suci nesaṃ, tena me samaṇā piyā.

    ૨૭૮.

    278.

    ‘‘વિમલા સઙ્ખમુત્તાવ, સુદ્ધા સન્તરબાહિરા;

    ‘‘Vimalā saṅkhamuttāva, suddhā santarabāhirā;

    પુણ્ણા સુક્કાન ધમ્માનં 11, તેન મે સમણા પિયા.

    Puṇṇā sukkāna dhammānaṃ 12, tena me samaṇā piyā.

    ૨૭૯.

    279.

    ‘‘બહુસ્સુતા ધમ્મધરા, અરિયા ધમ્મજીવિનો;

    ‘‘Bahussutā dhammadharā, ariyā dhammajīvino;

    અત્થં ધમ્મઞ્ચ દેસેન્તિ, તેન મે સમણા પિયા.

    Atthaṃ dhammañca desenti, tena me samaṇā piyā.

    ૨૮૦.

    280.

    ‘‘બહુસ્સુતા ધમ્મધરા, અરિયા ધમ્મજીવિનો;

    ‘‘Bahussutā dhammadharā, ariyā dhammajīvino;

    એકગ્ગચિત્તા સતિમન્તો, તેન મે સમણા પિયા.

    Ekaggacittā satimanto, tena me samaṇā piyā.

    ૨૮૧.

    281.

    ‘‘દૂરઙ્ગમા સતિમન્તો, મન્તભાણી અનુદ્ધતા;

    ‘‘Dūraṅgamā satimanto, mantabhāṇī anuddhatā;

    દુક્ખસ્સન્તં પજાનન્તિ, તેન મે સમણા પિયા.

    Dukkhassantaṃ pajānanti, tena me samaṇā piyā.

    ૨૮૨.

    282.

    ‘‘યસ્મા ગામા પક્કમન્તિ, ન વિલોકેન્તિ કિઞ્ચનં;

    ‘‘Yasmā gāmā pakkamanti, na vilokenti kiñcanaṃ;

    અનપેક્ખાવ ગચ્છન્તિ, તેન મે સમણા પિયા.

    Anapekkhāva gacchanti, tena me samaṇā piyā.

    ૨૮૩.

    283.

    ‘‘ન તેસં કોટ્ઠે ઓપેન્તિ, ન કુમ્ભિં ન ખળોપિયં;

    ‘‘Na tesaṃ koṭṭhe openti, na kumbhiṃ na khaḷopiyaṃ;

    પરિનિટ્ઠિતમેસાના, તેન મે સમણા પિયા.

    Pariniṭṭhitamesānā, tena me samaṇā piyā.

    ૨૮૪.

    284.

    ‘‘ન તે હિરઞ્ઞં ગણ્હન્તિ, ન સુવણ્ણં ન રૂપિયં;

    ‘‘Na te hiraññaṃ gaṇhanti, na suvaṇṇaṃ na rūpiyaṃ;

    પચ્ચુપ્પન્નેન યાપેન્તિ, તેન મે સમણા પિયા.

    Paccuppannena yāpenti, tena me samaṇā piyā.

    ૨૮૫.

    285.

    ‘‘નાનાકુલા પબ્બજિતા, નાનાજનપદેહિ ચ;

    ‘‘Nānākulā pabbajitā, nānājanapadehi ca;

    અઞ્ઞમઞ્ઞં પિયાયન્તિ 13, તેન મે સમણા પિયા’’.

    Aññamaññaṃ piyāyanti 14, tena me samaṇā piyā’’.

    ૨૮૬.

    286.

    ‘‘અત્થાય વત નો ભોતિ, કુલે જાતાસિ રોહિની;

    ‘‘Atthāya vata no bhoti, kule jātāsi rohinī;

    સદ્ધા બુદ્ધે ચ ધમ્મે ચ, સઙ્ઘે ચ તિબ્બગારવા.

    Saddhā buddhe ca dhamme ca, saṅghe ca tibbagāravā.

    ૨૮૭.

    287.

    ‘‘તુવં હેતં પજાનાસિ, પુઞ્ઞક્ખેત્તં અનુત્તરં;

    ‘‘Tuvaṃ hetaṃ pajānāsi, puññakkhettaṃ anuttaraṃ;

    અમ્હમ્પિ એતે સમણા, પટિગણ્હન્તિ દક્ખિણં’’.

    Amhampi ete samaṇā, paṭigaṇhanti dakkhiṇaṃ’’.

    ૨૮૮.

    288.

    ‘‘પતિટ્ઠિતો હેત્થ યઞ્ઞો, વિપુલો નો ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Patiṭṭhito hettha yañño, vipulo no bhavissati;

    સચે ભાયસિ દુક્ખસ્સ, સચે તે દુક્ખમપ્પિયં.

    Sace bhāyasi dukkhassa, sace te dukkhamappiyaṃ.

    ૨૮૯.

    289.

    ‘‘ઉપેહિ સરણં બુદ્ધં, ધમ્મં સઙ્ઘઞ્ચ તાદિનં;

    ‘‘Upehi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    સમાદિયાહિ સીલાનિ, તં તે અત્થાય હેહિતિ’’.

    Samādiyāhi sīlāni, taṃ te atthāya hehiti’’.

    ૨૯૦.

    290.

    ‘‘ઉપેમિ સરણં બુદ્ધં, ધમ્મં સઙ્ઘઞ્ચ તાદિનં;

    ‘‘Upemi saraṇaṃ buddhaṃ, dhammaṃ saṅghañca tādinaṃ;

    સમાદિયામિ સીલાનિ, તં મે અત્થાય હેહિતિ.

    Samādiyāmi sīlāni, taṃ me atthāya hehiti.

    ૨૯૧.

    291.

    ‘‘બ્રહ્મબન્ધુ પુરે આસિં, સો ઇદાનિમ્હિ બ્રાહ્મણો;

    ‘‘Brahmabandhu pure āsiṃ, so idānimhi brāhmaṇo;

    તેવિજ્જો સોત્તિયો ચમ્હિ, વેદગૂ ચમ્હિ ન્હાતકો’’.

    Tevijjo sottiyo camhi, vedagū camhi nhātako’’.

    … રોહિની થેરી….

    … Rohinī therī….







    Footnotes:
    1. ભોતિ ત્વં સયસિ (સી॰), ભોતિ મં વિપસ્સિ (સ્યા॰)
    2. પટિબુજ્ઝસિ (સી॰ સ્યા॰)
    3. bhoti tvaṃ sayasi (sī.), bhoti maṃ vipassi (syā.)
    4. paṭibujjhasi (sī. syā.)
    5. સમણાનમેવ (સી॰ સ્યા॰)
    6. સમણી નુ (ક॰)
    7. samaṇānameva (sī. syā.)
    8. samaṇī nu (ka.)
    9. પયચ્છસિ (સી॰)
    10. payacchasi (sī.)
    11. સુક્કેહિ ધમ્મેહિ (સી॰ સ્યા॰ અટ્ઠ॰)
    12. sukkehi dhammehi (sī. syā. aṭṭha.)
    13. પિહયન્તિ (ક॰)
    14. pihayanti (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā / ૨. રોહિનીથેરીગાથાવણ્ણના • 2. Rohinītherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact