Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૭૫] ૫. રુચિરજાતકવણ્ણના
[275] 5. Rucirajātakavaṇṇanā
કાયં બલાકા રુચિરાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં લોલભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. દ્વેપિ વત્થૂનિ પુરિમસદિસાનેવ ગાથાપિ.
Kāyaṃbalākā rucirāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Dvepi vatthūni purimasadisāneva gāthāpi.
૭૩.
73.
‘‘કાયં બલાકા રુચિરા, કાકનીળસ્મિમચ્છતિ;
‘‘Kāyaṃ balākā rucirā, kākanīḷasmimacchati;
ચણ્ડો કાકો સખા મય્હં, યસ્સ ચેતં કુલાવકં.
Caṇḍo kāko sakhā mayhaṃ, yassa cetaṃ kulāvakaṃ.
૭૪.
74.
‘‘નનુ મં સમ્મ જાનાસિ, દિજ સામાકભોજન;
‘‘Nanu maṃ samma jānāsi, dija sāmākabhojana;
અકત્વા વચનં તુય્હં, પસ્સ લૂનોસ્મિ આગતો.
Akatvā vacanaṃ tuyhaṃ, passa lūnosmi āgato.
૭૫.
75.
‘‘પુનપાપજ્જસી સમ્મ, સીલઞ્હિ તવ તાદિસં;
‘‘Punapāpajjasī samma, sīlañhi tava tādisaṃ;
ન હિ માનુસકા ભોગા, સુભુઞ્જા હોન્તિ પક્ખિના’’તિ. –
Na hi mānusakā bhogā, subhuñjā honti pakkhinā’’ti. –
ગાથા હિ એકન્તરિકાયેવ.
Gāthā hi ekantarikāyeva.
તત્થ ‘‘રુચિરા’’તિ તક્કમક્ખિતસરીરતાય સેતવણ્ણતં સન્ધાય વદતિ. રુચિરા પિયદસ્સના, પણ્ડરાતિ અત્થો. કાકનીળસ્મિન્તિ કાકકુલાવકે. ‘‘કાકનિડ્ઢસ્મિ’’ન્તિપિ પાઠો. દિજાતિ કાકો પારેવતં આલપતિ. સામાકભોજનાતિ તિણબીજભોજન. સામાકગ્ગહણેન હેત્થ સબ્બમ્પિ તિણબીજં ગહિતં. ઇધાપિ બોધિસત્તો ‘‘ન ઇદાનિ સક્કા ઇતો પટ્ઠાય મયા એત્થ વસિતુ’’ન્તિ ઉપ્પતિત્વા અઞ્ઞત્થ ગતો.
Tattha ‘‘rucirā’’ti takkamakkhitasarīratāya setavaṇṇataṃ sandhāya vadati. Rucirā piyadassanā, paṇḍarāti attho. Kākanīḷasminti kākakulāvake. ‘‘Kākaniḍḍhasmi’’ntipi pāṭho. Dijāti kāko pārevataṃ ālapati. Sāmākabhojanāti tiṇabījabhojana. Sāmākaggahaṇena hettha sabbampi tiṇabījaṃ gahitaṃ. Idhāpi bodhisatto ‘‘na idāni sakkā ito paṭṭhāya mayā ettha vasitu’’nti uppatitvā aññattha gato.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને લોલભિક્ખુ અનાગામિફલે પતિટ્ઠહિ. ‘‘તદા લોલકાકો લોલભિક્ખુ અહોસિ, પારાવતો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā lolakāko lolabhikkhu ahosi, pārāvato pana ahameva ahosi’’nti.
રુચિરજાતકવણ્ણના પઞ્ચમા.
Rucirajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૭૫. રુચિરજાતકં • 275. Rucirajātakaṃ