Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
૫. રૂપધાતુકથાવણ્ણના
5. Rūpadhātukathāvaṇṇanā
૫૧૫-૫૧૬. રૂપધાતૂતિ વચનતોતિ ‘‘કામધાતુરૂપધાતુઅરૂપધાતૂ’’તિ એત્થ રૂપધાતૂતિ વુત્તત્તા. રૂપીધમ્મેહેવાતિ રુપ્પનસભાવેહિયેવ ધમ્મેહિ. ‘‘તયોમે ભવા’’તિઆદિના પરિચ્છિન્નાતિ તયોમે ભવા , તિસ્સો ધાતુયોતિ ચ એવં પરિચ્છિન્ના. ‘‘ધાતુયા આગતટ્ઠાને ભવેન પરિચ્છિન્દિતબ્બં, ભવસ્સ આગતટ્ઠાને ધાતુયા પરિચ્છિન્દિતબ્બ’’ન્તિ હિ વુત્તં, તસ્મા કામરૂપારૂપાવચરધમ્માવ તંતંભુમ્મભાવેન પરિચ્છિન્ના એવં વુત્તા.
515-516. Rūpadhātūti vacanatoti ‘‘kāmadhāturūpadhātuarūpadhātū’’ti ettha rūpadhātūti vuttattā. Rūpīdhammehevāti ruppanasabhāvehiyeva dhammehi. ‘‘Tayome bhavā’’tiādinā paricchinnāti tayome bhavā , tisso dhātuyoti ca evaṃ paricchinnā. ‘‘Dhātuyā āgataṭṭhāne bhavena paricchinditabbaṃ, bhavassa āgataṭṭhāne dhātuyā paricchinditabba’’nti hi vuttaṃ, tasmā kāmarūpārūpāvacaradhammāva taṃtaṃbhummabhāvena paricchinnā evaṃ vuttā.
રૂપધાતુકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Rūpadhātukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૭૭) ૫. રૂપધાતુકથા • (77) 5. Rūpadhātukathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. રૂપધાતુકથાવણ્ણના • 5. Rūpadhātukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. રૂપધાતુકથાવણ્ણના • 5. Rūpadhātukathāvaṇṇanā