Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૬. સોળસમવગ્ગો

    16. Soḷasamavaggo

    (૧૬૩) ૮. રૂપં વિપાકોતિકથા

    (163) 8. Rūpaṃ vipākotikathā

    ૭૬૫. રૂપં વિપાકોતિ? આમન્તા. રૂપં સુખવેદનિયં દુક્ખવેદનિયં અદુક્ખમસુખવેદનિયં , સુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં, દુક્ખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં, અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તં, ફસ્સેન સમ્પયુત્તં…પે॰… ચિત્તેન સમ્પયુત્તં, સારમ્મણં, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ ન સુખવેદનિયં ન દુક્ખવેદનિયં…પે॰… અનારમ્મણં, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ન સુખવેદનિયં ન દુક્ખવેદનિયં…પે॰… અનારમ્મણં, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘રૂપં વિપાકો’’તિ.

    765. Rūpaṃ vipākoti? Āmantā. Rūpaṃ sukhavedaniyaṃ dukkhavedaniyaṃ adukkhamasukhavedaniyaṃ , sukhāya vedanāya sampayuttaṃ, dukkhāya vedanāya sampayuttaṃ, adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttaṃ, phassena sampayuttaṃ…pe… cittena sampayuttaṃ, sārammaṇaṃ, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu na sukhavedaniyaṃ na dukkhavedaniyaṃ…pe… anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci na sukhavedaniyaṃ na dukkhavedaniyaṃ…pe… anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhi, no ca vata re vattabbe – ‘‘rūpaṃ vipāko’’ti.

    ૭૬૬. ફસ્સો વિપાકો, ફસ્સો સુખવેદનિયો દુક્ખવેદનિયો…પે॰… સારમ્મણો , અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. રૂપં વિપાકો, રૂપં સુખવેદનિયં દુક્ખવેદનિયં…પે॰… સારમ્મણં, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    766. Phasso vipāko, phasso sukhavedaniyo dukkhavedaniyo…pe… sārammaṇo , atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Rūpaṃ vipāko, rūpaṃ sukhavedaniyaṃ dukkhavedaniyaṃ…pe… sārammaṇaṃ, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    રૂપં વિપાકો , રૂપં ન સુખવેદનિયં ન દુક્ખવેદનિયં…પે॰… અનારમ્મણં, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. ફસ્સો વિપાકો, ફસ્સો ન સુખવેદનિયો ન દુક્ખવેદનિયો…પે॰… અનારમ્મણો, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Rūpaṃ vipāko , rūpaṃ na sukhavedaniyaṃ na dukkhavedaniyaṃ…pe… anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Phasso vipāko, phasso na sukhavedaniyo na dukkhavedaniyo…pe… anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૭૬૭. ન વત્તબ્બં – ‘‘રૂપં વિપાકો’’તિ? આમન્તા. નનુ કમ્મસ્સ કતત્તા ઉપ્પન્ના ચિત્તચેતસિકા ધમ્મા વિપાકોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ કમ્મસ્સ કતત્તા ઉપ્પન્ના ચિત્તચેતસિકા ધમ્મા વિપાકો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘કમ્મસ્સ કતત્તા ઉપ્પન્નં રૂપં વિપાકો’’તિ.

    767. Na vattabbaṃ – ‘‘rūpaṃ vipāko’’ti? Āmantā. Nanu kammassa katattā uppannā cittacetasikā dhammā vipākoti? Āmantā. Hañci kammassa katattā uppannā cittacetasikā dhammā vipāko, tena vata re vattabbe – ‘‘kammassa katattā uppannaṃ rūpaṃ vipāko’’ti.

    રૂપં વિપાકોતિકથા નિટ્ઠિતા.

    Rūpaṃ vipākotikathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૮. રૂપં વિપાકોતિકથાવણ્ણના • 8. Rūpaṃ vipākotikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact