Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૧૦. રૂપારૂપધાતુપરિયાપન્નકથાવણ્ણના

    10. Rūpārūpadhātupariyāpannakathāvaṇṇanā

    ૭૭૧-૭૭૫. ઇદાનિ રૂપરાગો રૂપધાતુપરિયાપન્નો અરૂપરાગો અરૂપધાતુપરિયાપન્નોતિ કથા નામ હોતિ. તત્થ યસ્મા કામરાગો કામધાતુપરિયાપન્નો, તસ્મા રૂપરાગારૂપરાગેહિપિ રૂપધાતુઅરૂપધાતુપરિયાપન્નેહિ ભવિતબ્બન્તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં, તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. કેવલઞ્હિ તત્થ ‘‘રૂપધાતું અનુસેતિ, અરૂપધાતું અનુસેતી’’તિ પદં વિસેસો. સા ચ લદ્ધિ અન્ધકાનઞ્ચેવ સમ્મિતિયાનઞ્ચ. અયં અન્ધકાનંયેવાતિ.

    771-775. Idāni rūparāgo rūpadhātupariyāpanno arūparāgo arūpadhātupariyāpannoti kathā nāma hoti. Tattha yasmā kāmarāgo kāmadhātupariyāpanno, tasmā rūparāgārūparāgehipi rūpadhātuarūpadhātupariyāpannehi bhavitabbanti yesaṃ laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ, te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ. Kevalañhi tattha ‘‘rūpadhātuṃ anuseti, arūpadhātuṃ anusetī’’ti padaṃ viseso. Sā ca laddhi andhakānañceva sammitiyānañca. Ayaṃ andhakānaṃyevāti.

    રૂપરાગો રૂપધાતુપરિયાપન્નો અરૂપરાગો અરૂપધાતુપરિયાપન્નોતિકથાવણ્ણના.

    Rūparāgo rūpadhātupariyāpanno arūparāgo arūpadhātupariyāpannotikathāvaṇṇanā.

    રૂપારૂપધાતુપરિયાપન્નકથાવણ્ણના.

    Rūpārūpadhātupariyāpannakathāvaṇṇanā.

    સોળસમો વગ્ગો.

    Soḷasamo vaggo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૬૫) ૧૦. રૂપારૂપધાતુપરિયાપન્નકથા • (165) 10. Rūpārūpadhātupariyāpannakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact