Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૯. રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદવણ્ણના

    9. Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadavaṇṇanā

    ૫૮૭. ‘‘જાતરૂપરજતપરિવત્તન’’ન્તિ ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદેન વુત્તં, તથા ‘‘રૂપિયં નામ સત્થુવણ્ણો કહાપણો’’તિઆદિ પાળિવચનઞ્ચ. ‘‘અરૂપિયે રૂપિયસઞ્ઞી રૂપિયં ચેતાપેતી’’તિઆદિ તિકવચનતો, ‘‘દુક્કટવત્થુના પન નિસ્સગ્ગિયવત્થું ચેતાપેન્તસ્સ…પે॰… નિસ્સગ્ગિયં પાચિત્તિયં ગરુકસ્સ ચેતાપિતત્તા’’તિ અટ્ઠકથાવચનતો ચ પન અનુક્કટ્ઠપરિચ્છેદોપેત્થ લબ્ભતીતિ સિદ્ધં. સત્થુવણ્ણો ચ કહાપણો ચ તતો યે ચઞ્ઞે વોહારં ગચ્છન્તીતિ એવમેત્થ સમુચ્ચયો વેદિતબ્બો. ઇમસ્મિં પન સિક્ખાપદે ‘‘નાનપ્પકારકં નામ કતમ્પિ અકતમ્પિ કતાકતમ્પી’’તિ એત્થ વિભત્તાનં તિણ્ણં રૂપિયારૂપિયાનઞ્ચ દ્વિન્નં વસેન પઞ્ચ તિકા વુત્તા, અટ્ઠકથાચરિયેહિ તદનુલોમતો એકો તિકો દસ્સિતોતિ સબ્બે છ હોન્તિ.

    587.‘‘Jātarūparajataparivattana’’nti ukkaṭṭhaparicchedena vuttaṃ, tathā ‘‘rūpiyaṃ nāma satthuvaṇṇo kahāpaṇo’’tiādi pāḷivacanañca. ‘‘Arūpiye rūpiyasaññī rūpiyaṃ cetāpetī’’tiādi tikavacanato, ‘‘dukkaṭavatthunā pana nissaggiyavatthuṃ cetāpentassa…pe… nissaggiyaṃ pācittiyaṃ garukassa cetāpitattā’’ti aṭṭhakathāvacanato ca pana anukkaṭṭhaparicchedopettha labbhatīti siddhaṃ. Satthuvaṇṇo ca kahāpaṇo ca tato ye caññe vohāraṃ gacchantīti evamettha samuccayo veditabbo. Imasmiṃ pana sikkhāpade ‘‘nānappakārakaṃ nāma katampi akatampi katākatampī’’ti ettha vibhattānaṃ tiṇṇaṃ rūpiyārūpiyānañca dvinnaṃ vasena pañca tikā vuttā, aṭṭhakathācariyehi tadanulomato eko tiko dassitoti sabbe cha honti.

    એત્થાહ – અઞ્ઞસ્મિં સિક્ખાપદે એકસ્મિં તિકચ્છેદે દસ્સિતે સતિપિ સમ્ભવે ઇતરે ન દસ્સીયન્તિ , ઇધેવ કસ્મા દસ્સિતોતિ? ‘‘નાનપ્પકારક’’ન્તિ માતિકાયં વુત્તત્તા ઇધેવ નાનપ્પકારભાવદસ્સનત્થન્તિ. ન કયવિક્કયસિક્ખાપદેપિ વત્તબ્બપ્પસઙ્ગતોતિ ચે? ન, ઇધ દસ્સિતનયત્તા. અથ ચ રૂપિયસ્સ વિભઙ્ગે ‘‘યે વોહારં ગચ્છન્તી’’તિ અન્તે વુત્તત્તા સત્થુવણ્ણાદયો વળઞ્જનુપગા એવાતિ સિદ્ધં. તતો અવળઞ્જનુપગેહિ જાતરૂપરજતેહિ વોહારેન ન નિસ્સગ્ગિયન્તિ આપજ્જતિ, તસ્મા તં આપજ્જનત્થન્તિ દસ્સેન્તેન ‘‘કતેન કતં ચેતાપેતી’’તિઆદયો તિકા વુત્તાતિ, એવં સન્તે રૂપિયવિભઙ્ગે ‘‘યે ચ વોહારં ગચ્છન્તી’’તિ ન વત્તબ્બં, તસ્મિં પદે અવુત્તે અવળઞ્જનુપગાપિ સઙ્ગહં ગતાવ હોન્તીતિ કતાદીહિ તિકત્તયસ્સ વત્તબ્બપયોજનં ન ભવિસ્સતીતિ ચે? ન, કપ્પિયભણ્ડેન કપ્પિયભણ્ડપઅવત્તનસ્સાપિ રૂપિયસંવોહારભાવપ્પસઙ્ગતો. ‘‘યે વોહારં ગચ્છન્તી’’તિ વચનેનપિ કમુક કથલ કંસભાજન સાટકાદિપરિવત્તનસ્સપિ રૂપિયસંવોહારભાવપ્પસઙ્ગો એવાતિ ચે? ન, કતાદિવચનેન જાતરૂપાદિઅકપ્પિયવત્થૂનઞ્ઞેવ અધિપ્પેતભાવદીપનતો, તસ્મા ઉભયેનપિ યદેતં કતાકતાદિભેદં પાકતિકરૂપિયં યઞ્ચ કહાપણમાસકસઙ્ખેપં, યઞ્ચ કહાપણાદિવોહારૂપગં, ઉભયમ્પેતં ઇધ ચ અનન્તરાતીતસિક્ખાપદે ચ રૂપિયં નામાતિ અધિપ્પેતત્થસિદ્ધિ હોતિ, ન તણ્ડુલાદીનિ, તત્થ કતાદિવોહારાસમ્ભવતો. એત્તાવતા કતાદિતિકત્તયપ્પયોજનં વુત્તં.

    Etthāha – aññasmiṃ sikkhāpade ekasmiṃ tikacchede dassite satipi sambhave itare na dassīyanti , idheva kasmā dassitoti? ‘‘Nānappakāraka’’nti mātikāyaṃ vuttattā idheva nānappakārabhāvadassanatthanti. Na kayavikkayasikkhāpadepi vattabbappasaṅgatoti ce? Na, idha dassitanayattā. Atha ca rūpiyassa vibhaṅge ‘‘ye vohāraṃ gacchantī’’ti ante vuttattā satthuvaṇṇādayo vaḷañjanupagā evāti siddhaṃ. Tato avaḷañjanupagehi jātarūparajatehi vohārena na nissaggiyanti āpajjati, tasmā taṃ āpajjanatthanti dassentena ‘‘katena kataṃ cetāpetī’’tiādayo tikā vuttāti, evaṃ sante rūpiyavibhaṅge ‘‘ye ca vohāraṃ gacchantī’’ti na vattabbaṃ, tasmiṃ pade avutte avaḷañjanupagāpi saṅgahaṃ gatāva hontīti katādīhi tikattayassa vattabbapayojanaṃ na bhavissatīti ce? Na, kappiyabhaṇḍena kappiyabhaṇḍapaavattanassāpi rūpiyasaṃvohārabhāvappasaṅgato. ‘‘Ye vohāraṃ gacchantī’’ti vacanenapi kamuka kathala kaṃsabhājana sāṭakādiparivattanassapi rūpiyasaṃvohārabhāvappasaṅgo evāti ce? Na, katādivacanena jātarūpādiakappiyavatthūnaññeva adhippetabhāvadīpanato, tasmā ubhayenapi yadetaṃ katākatādibhedaṃ pākatikarūpiyaṃ yañca kahāpaṇamāsakasaṅkhepaṃ, yañca kahāpaṇādivohārūpagaṃ, ubhayampetaṃ idha ca anantarātītasikkhāpade ca rūpiyaṃ nāmāti adhippetatthasiddhi hoti, na taṇḍulādīni, tattha katādivohārāsambhavato. Ettāvatā katāditikattayappayojanaṃ vuttaṃ.

    ઇદાનિ સેસત્તિકાનિ વુચ્ચતિ – એત્થ હિ યથાવુત્તપ્પભેદં નિસ્સગ્ગિયવત્થુ રૂપિયં નામ, સેસં દુક્કટવત્થુપિ કપ્પિયવત્થુપિ ન રૂપિયન્તિ અરૂપિયં નામ હોતીતિ કત્વા ‘‘અરૂપિયે અરૂપિયસઞ્ઞી પઞ્ચન્નં સહધમ્મિકાનં અનાપત્તી’’તિ ઇદં ન એકંસિકં આપજ્જતિ દુક્કટવત્થુમ્હિ દુક્કટાપજ્જનતો. ઇધ વચનપ્પમાણતો નિસ્સગ્ગિયવત્થુતો અઞ્ઞં અન્તમસો મુત્તાદિપિ અરૂપિયમેવ નામ. તત્થ પઞ્ચન્નં સહધમ્મિકાનં અનાપત્તીતિ ચે? ન, રાજસિક્ખાપદવિરોધતો. તત્થ હિ ‘‘મુત્તા વા મણિ વા’’તિ વુત્તં, તસ્મા મુત્તાદિ અકપ્પિયં દુક્કટવત્થૂતિ ચ સિદ્ધં નિસ્સગ્ગિયવત્થૂસુ અભાવા. એવં સન્તે ‘‘અરૂપિયે અરૂપિયસઞ્ઞી પઞ્ચન્નં સહધમ્મિકાનં અનાપત્તી’’તિ સુદ્ધકપ્પિયભણ્ડં સન્ધાય વુત્તં, ન સબ્બં અરૂપિયં. તતો અઞ્ઞત્થ પન ‘‘અરૂપિયે રૂપિયસઞ્ઞી’’તિઆદિતિકદુક્કટે ચ અટ્ઠકથાયં દસ્સિતતિકે ચ સબ્બં અરૂપિયં નામાતિ વેદિતબ્બં, તસ્મા અરૂપિયભાવદીપનત્થં દુતિયો તિકો વુત્તો. તદત્થમેવ અટ્ઠકથાયં દસ્સિતો એકો તિકો. કસ્મા ન પાળિયં સો વુત્તોતિ ચે? તત્થ ચેતાપિતઅરૂપિયે રૂપિયછડ્ડનકસમ્મુતિકિચ્ચાભાવતો. તસ્મિઞ્હિ તિકે વુત્તે કપ્પિયવત્થુનોપિ અરૂપિયછડ્ડનકસમ્મુતિ દાતબ્બાતિ આપજ્જતિ, તસ્સ વસેન રૂપિયછડ્ડનકસમ્મુતિ એવ ન વત્તબ્બાતિ? ન, રૂપિયસ્સપિ સમ્મુતિકિચ્ચાભાવપ્પસઙ્ગતો, તસ્મા રૂપિયે રૂપિયસઞ્ઞી કપ્પિયવત્થું ચેતાપેતિ પત્તચતુક્કે તતિયપત્તં વિય, તં સઙ્ઘાદીનં નિસ્સજ્જિતબ્બં, નિસ્સટ્ઠં પન અઞ્ઞેસં કપ્પતિ તતિયપત્તો વિય. અથ સમ્પટિચ્છિતરૂપિયેન ચેતાપિતં હોતિ દુતિયપત્તો વિય, તં વિનાપિ સમ્મુતિયા યો કોચિ ભિક્ખુ છડ્ડેતિ, વટ્ટતિ. તતો પરં ‘‘સચે તત્થ આગચ્છતિ આરામિકો વા’’તિઆદિના વુત્તનયેનેવ પટિપજ્જિતબ્બં. તત્થ ‘‘રૂપિયે’’તિ વા ‘‘અરૂપિયે’’તિ વા સબ્બત્થ ભુમ્મપ્પત્તે અત્તનો સન્તકં, ઉપયોગપ્પત્તે પરસન્તકન્તિ વેદિતબ્બં. એત્થાહ – ઉપતિસ્સત્થેરો પુરિમસિક્ખાપદેન રૂપિયપટિગ્ગહણં વારિતં, ઇમિના સુદ્ધાગમેન કપ્પિયકારકસ્સ હત્થે કપ્પિયં નિસ્સાય ઠિતેન સંવોહારો વારિતોતિ.

    Idāni sesattikāni vuccati – ettha hi yathāvuttappabhedaṃ nissaggiyavatthu rūpiyaṃ nāma, sesaṃ dukkaṭavatthupi kappiyavatthupi na rūpiyanti arūpiyaṃ nāma hotīti katvā ‘‘arūpiye arūpiyasaññī pañcannaṃ sahadhammikānaṃ anāpattī’’ti idaṃ na ekaṃsikaṃ āpajjati dukkaṭavatthumhi dukkaṭāpajjanato. Idha vacanappamāṇato nissaggiyavatthuto aññaṃ antamaso muttādipi arūpiyameva nāma. Tattha pañcannaṃ sahadhammikānaṃ anāpattīti ce? Na, rājasikkhāpadavirodhato. Tattha hi ‘‘muttā vā maṇi vā’’ti vuttaṃ, tasmā muttādi akappiyaṃ dukkaṭavatthūti ca siddhaṃ nissaggiyavatthūsu abhāvā. Evaṃ sante ‘‘arūpiye arūpiyasaññī pañcannaṃ sahadhammikānaṃ anāpattī’’ti suddhakappiyabhaṇḍaṃ sandhāya vuttaṃ, na sabbaṃ arūpiyaṃ. Tato aññattha pana ‘‘arūpiye rūpiyasaññī’’tiāditikadukkaṭe ca aṭṭhakathāyaṃ dassitatike ca sabbaṃ arūpiyaṃ nāmāti veditabbaṃ, tasmā arūpiyabhāvadīpanatthaṃ dutiyo tiko vutto. Tadatthameva aṭṭhakathāyaṃ dassito eko tiko. Kasmā na pāḷiyaṃ so vuttoti ce? Tattha cetāpitaarūpiye rūpiyachaḍḍanakasammutikiccābhāvato. Tasmiñhi tike vutte kappiyavatthunopi arūpiyachaḍḍanakasammuti dātabbāti āpajjati, tassa vasena rūpiyachaḍḍanakasammuti eva na vattabbāti? Na, rūpiyassapi sammutikiccābhāvappasaṅgato, tasmā rūpiye rūpiyasaññī kappiyavatthuṃ cetāpeti pattacatukke tatiyapattaṃ viya, taṃ saṅghādīnaṃ nissajjitabbaṃ, nissaṭṭhaṃ pana aññesaṃ kappati tatiyapatto viya. Atha sampaṭicchitarūpiyena cetāpitaṃ hoti dutiyapatto viya, taṃ vināpi sammutiyā yo koci bhikkhu chaḍḍeti, vaṭṭati. Tato paraṃ ‘‘sace tattha āgacchati ārāmiko vā’’tiādinā vuttanayeneva paṭipajjitabbaṃ. Tattha ‘‘rūpiye’’ti vā ‘‘arūpiye’’ti vā sabbattha bhummappatte attano santakaṃ, upayogappatte parasantakanti veditabbaṃ. Etthāha – upatissatthero purimasikkhāpadena rūpiyapaṭiggahaṇaṃ vāritaṃ, iminā suddhāgamena kappiyakārakassa hatthe kappiyaṃ nissāya ṭhitena saṃvohāro vāritoti.

    ૫૮૯. નિસ્સગ્ગિયવત્થુના નિસ્સગ્ગિયવત્થું…પે॰… અપરાપરપરિવત્તને ઇમિનાતિ એત્થ એકસ્મિં એવ વત્થુસ્મિં દ્વિન્નં સિક્ખાપદાનં વસેન એકતો આપત્તિ વુત્તા, તં પન પચ્છિમસ્સ વસેન નિસ્સજ્જિતબ્બં. એતેન નિસ્સગ્ગિયં આપન્નમ્પિ આપજ્જતીતિ એકે. પરસ્સ રૂપિયગ્ગહણં પરિવત્તનન્તિ રૂપિયે અગ્ગહિતે તસ્સ અભાવતો ઇમિનાવ આપત્તિ, ન પુરિમેન ઓમસવાદો વિય. મુસાવાદેન મુસા વદન્તસ્સાપિ હિ ઓમસવાદેનેવ આપત્તિ. નિસ્સગ્ગિયવત્થુના દુક્કટ…પે॰… એસેવ નયોતિ એતસ્સ યુત્તિં દસ્સેન્તો ‘‘યો હિ અય’’ન્તિ આહ.

    589.Nissaggiyavatthunā nissaggiyavatthuṃ…pe… aparāparaparivattane imināti ettha ekasmiṃ eva vatthusmiṃ dvinnaṃ sikkhāpadānaṃ vasena ekato āpatti vuttā, taṃ pana pacchimassa vasena nissajjitabbaṃ. Etena nissaggiyaṃ āpannampi āpajjatīti eke. Parassa rūpiyaggahaṇaṃ parivattananti rūpiye aggahite tassa abhāvato imināva āpatti, na purimena omasavādo viya. Musāvādena musā vadantassāpi hi omasavādeneva āpatti. Nissaggiyavatthunā dukkaṭa…pe… eseva nayoti etassa yuttiṃ dassento ‘‘yo hi aya’’nti āha.

    વડ્ઢિં પયોજેન્તસ્સાતિ એત્થ ઇદં ગહેત્વા સતિ માસે, સતિ સંવચ્છરે ‘‘એત્તકં દેહી’’તિ ચે વદતિ. રૂપિયસંવોહારો હોતિ. વિના કપ્પિયકારકેન ‘‘એત્તકા વુડ્ઢિ હોતુ, એત્તકં ગણ્હા’’તિ વદતો દુક્કટં કયવિક્કયલક્ખણાભાવતો. ‘‘મૂલે મૂલસામિકાન’’ન્તિઆદિ કપ્પિયકરણૂપાયદસ્સનત્થં વુત્તં, ન કેવલં નિસ્સટ્ઠં અપરિભોગં હોતિ, પુન એવં કતે પરિભુઞ્જિતું વટ્ટતિ. તસ્સપિ પરિભોગે મૂલસ્સ કપ્પિયકરણૂપાયો ચે ન હોતિ, કપ્પિયં આચિક્ખિતબ્બન્તિ યથા પાળિયા ચેત્થ કપ્પિયકરણૂપાયો, સો ચ તતિયપત્તેપિ, ‘‘યથા ચ અત્તનો અત્થાય ગહિતે એવરૂપુપાયો, તથા સઙ્ઘાદિઅત્થાય ગહિતેપિ એસો વા’’તિ વુત્તં. ઇમે કિર પઠમદુતિયપત્તે યાવ ગહટ્ઠેન પરિવત્તેતિ, તાવ ન કપ્પિયકરણૂપાયો, અનેકપુરિસયુગમ્પિ ‘‘અકપ્પિયા એવા’’તિ અટ્ઠકથાયં વુત્તં. અનુગણ્ઠિપદે પન ‘‘સઙ્ઘસન્તકં કપ્પિયભણ્ડં વિક્કિણિત્વા આગતકહાપણાનિપિ પટિગ્ગહણં મોચેત્વાવ સમ્પટિચ્છિતબ્બાનિ, તસ્મા કપ્પિયકારકો ચે ઇમાનિ તાનિ કહાપણાનીતિ વદતિ, ન વટ્ટતિયેવ, પટિક્ખિપિતબ્બં, ન વિચારેતબ્બં, વિચારેતિ ચે? સબ્બેસં ન કપ્પતિ. પટિગ્ગહણં મોચેત્વા સમ્પટિચ્છિતાનિ ચે વિચારેતિ, તસ્સેવ ન વટ્ટતી’’તિ અભિક્ખણં વુત્તં.

    Vaḍḍhiṃ payojentassāti ettha idaṃ gahetvā sati māse, sati saṃvacchare ‘‘ettakaṃ dehī’’ti ce vadati. Rūpiyasaṃvohāro hoti. Vinā kappiyakārakena ‘‘ettakā vuḍḍhi hotu, ettakaṃ gaṇhā’’ti vadato dukkaṭaṃ kayavikkayalakkhaṇābhāvato. ‘‘Mūle mūlasāmikāna’’ntiādi kappiyakaraṇūpāyadassanatthaṃ vuttaṃ, na kevalaṃ nissaṭṭhaṃ aparibhogaṃ hoti, puna evaṃ kate paribhuñjituṃ vaṭṭati. Tassapi paribhoge mūlassa kappiyakaraṇūpāyo ce na hoti, kappiyaṃ ācikkhitabbanti yathā pāḷiyā cettha kappiyakaraṇūpāyo, so ca tatiyapattepi, ‘‘yathā ca attano atthāya gahite evarūpupāyo, tathā saṅghādiatthāya gahitepi eso vā’’ti vuttaṃ. Ime kira paṭhamadutiyapatte yāva gahaṭṭhena parivatteti, tāva na kappiyakaraṇūpāyo, anekapurisayugampi ‘‘akappiyā evā’’ti aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Anugaṇṭhipade pana ‘‘saṅghasantakaṃ kappiyabhaṇḍaṃ vikkiṇitvā āgatakahāpaṇānipi paṭiggahaṇaṃ mocetvāva sampaṭicchitabbāni, tasmā kappiyakārako ce imāni tāni kahāpaṇānīti vadati, na vaṭṭatiyeva, paṭikkhipitabbaṃ, na vicāretabbaṃ, vicāreti ce? Sabbesaṃ na kappati. Paṭiggahaṇaṃ mocetvā sampaṭicchitāni ce vicāreti, tasseva na vaṭṭatī’’ti abhikkhaṇaṃ vuttaṃ.

    રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૯. રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદં • 9. Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૯. રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૯. રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૯. રૂપિયસંવોહારસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Rūpiyasaṃvohārasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact