Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    482. ருருமிக³ராஜஜாதகங் (9)

    482. Rurumigarājajātakaṃ (9)

    117.

    117.

    தஸ்ஸ 1 கா³மவரங் த³ம்மி, நாரியோ ச அலங்கதா;

    Tassa 2 gāmavaraṃ dammi, nāriyo ca alaṅkatā;

    யோ 3 மேதங் மிக³மக்கா²தி 4, மிகா³னங் மிக³முத்தமங்.

    Yo 5 metaṃ migamakkhāti 6, migānaṃ migamuttamaṃ.

    118.

    118.

    மய்ஹங் கா³மவரங் தே³ஹி, நாரியோ ச அலங்கதா;

    Mayhaṃ gāmavaraṃ dehi, nāriyo ca alaṅkatā;

    அஹங் தே மிக³மக்கி²ஸ்ஸங், மிகா³னங் மிக³முத்தமங்.

    Ahaṃ te migamakkhissaṃ, migānaṃ migamuttamaṃ.

    119.

    119.

    ஏதஸ்மிங் வனஸண்ட³ஸ்மிங், அம்பா³ ஸாலா ச புப்பி²தா;

    Etasmiṃ vanasaṇḍasmiṃ, ambā sālā ca pupphitā;

    இந்த³கோ³பகஸஞ்ச²ன்னா , எத்தே²ஸோ திட்ட²தே மிகோ³.

    Indagopakasañchannā , ettheso tiṭṭhate migo.

    120.

    120.

    த⁴னுங் அத்³வெஜ்ஜ²ங் 7 கத்வான, உஸுங் ஸன்னய்ஹுபாக³மி 8;

    Dhanuṃ advejjhaṃ 9 katvāna, usuṃ sannayhupāgami 10;

    மிகோ³ ச தி³ஸ்வா ராஜானங், தூ³ரதோ அஜ்ஜ²பா⁴ஸத².

    Migo ca disvā rājānaṃ, dūrato ajjhabhāsatha.

    121.

    121.

    ஆக³மேஹி மஹாராஜ, மா மங் விஜ்ஜி² ரதே²ஸப⁴;

    Āgamehi mahārāja, mā maṃ vijjhi rathesabha;

    கோ நு தே இத³மக்கா²ஸி, எத்தே²ஸோ திட்ட²தே மிகோ³.

    Ko nu te idamakkhāsi, ettheso tiṭṭhate migo.

    122.

    122.

    ஏஸ பாபசரோ போஸோ, ஸம்ம திட்ட²தி ஆரகா;

    Esa pāpacaro poso, samma tiṭṭhati ārakā;

    ஸோயங் 11 மே இத³மக்கா²ஸி, எத்தே²ஸோ திட்ட²தே மிகோ³.

    Soyaṃ 12 me idamakkhāsi, ettheso tiṭṭhate migo.

    123.

    123.

    ஸச்சங் கிரேவ மாஹங்ஸு, நரா ஏகச்சியா இத⁴;

    Saccaṃ kireva māhaṃsu, narā ekacciyā idha;

    கட்ட²ங் நிப்லவிதங் ஸெய்யோ, ந த்வேவேகச்சி யோ நரோ.

    Kaṭṭhaṃ niplavitaṃ seyyo, na tvevekacci yo naro.

    124.

    124.

    கிங் நு ருரு க³ரஹஸி மிகா³னங், கிங் பக்கீ²னங் கிங் பன மானுஸானங்;

    Kiṃ nu ruru garahasi migānaṃ, kiṃ pakkhīnaṃ kiṃ pana mānusānaṃ;

    ப⁴யஞ்ஹி மங் விந்த³தினப்பரூபங், ஸுத்வான தங் மானுஸிங் பா⁴ஸமானங்.

    Bhayañhi maṃ vindatinapparūpaṃ, sutvāna taṃ mānusiṃ bhāsamānaṃ.

    125.

    125.

    யமுத்³த⁴ரிங் வாஹனே வுய்ஹமானங், மஹோத³கே ஸலிலே ஸீக⁴ஸோதே;

    Yamuddhariṃ vāhane vuyhamānaṃ, mahodake salile sīghasote;

    ததோனிதா³னங் ப⁴யமாக³தங் மம, து³க்கோ² ஹவே ராஜ அஸப்³பி⁴ ஸங்க³மோ.

    Tatonidānaṃ bhayamāgataṃ mama, dukkho have rāja asabbhi saṅgamo.

    126.

    126.

    ஸோஹங் சதுப்பத்தமிமங் விஹங்க³மங், தனுச்சி²த³ங் ஹத³யே ஒஸ்ஸஜாமி;

    Sohaṃ catuppattamimaṃ vihaṅgamaṃ, tanucchidaṃ hadaye ossajāmi;

    ஹனாமி தங் மித்தது³ப்³பி⁴ங் அகிச்சகாரிங் 13, யோ தாதி³ஸங் கம்மகதங் ந ஜானே.

    Hanāmi taṃ mittadubbhiṃ akiccakāriṃ 14, yo tādisaṃ kammakataṃ na jāne.

    127.

    127.

    தீ⁴ரஸ்ஸ பா³லஸ்ஸ ஹவே ஜனிந்த³, ஸந்தோ வத⁴ங் நப்பஸங்ஸந்தி ஜாது;

    Dhīrassa bālassa have janinda, santo vadhaṃ nappasaṃsanti jātu;

    காமங் க⁴ரங் க³ச்ச²து பாபத⁴ம்மோ, யஞ்சஸ்ஸ ப⁴ட்ட²ங் ததே³தஸ்ஸ தே³ஹி;

    Kāmaṃ gharaṃ gacchatu pāpadhammo, yañcassa bhaṭṭhaṃ tadetassa dehi;

    அஹஞ்ச தே காமகரோ ப⁴வாமி.

    Ahañca te kāmakaro bhavāmi.

    128.

    128.

    அத்³தா⁴ ருரு அஞ்ஞதரோ ஸதங் ஸோ 15, யோ து³ப்³ப⁴தோ 16 மானுஸஸ்ஸ ந து³ப்³பி⁴;

    Addhā ruru aññataro sataṃ so 17, yo dubbhato 18 mānusassa na dubbhi;

    காமங் க⁴ரங் க³ச்ச²து பாபத⁴ம்மோ, யஞ்சஸ்ஸ ப⁴ட்ட²ங் ததே³தஸ்ஸ த³ம்மி;

    Kāmaṃ gharaṃ gacchatu pāpadhammo, yañcassa bhaṭṭhaṃ tadetassa dammi;

    அஹஞ்ச தே காமசாரங் த³தா³மி.

    Ahañca te kāmacāraṃ dadāmi.

    129.

    129.

    ஸுவிஜானங் ஸிங்கா³லானங், ஸகுணானஞ்சவஸ்ஸிதங்;

    Suvijānaṃ siṅgālānaṃ, sakuṇānañcavassitaṃ;

    மனுஸ்ஸவஸ்ஸிதங் ராஜ, து³ப்³பி³ஜானதரங் ததோ.

    Manussavassitaṃ rāja, dubbijānataraṃ tato.

    130.

    130.

    அபி சே மஞ்ஞதீ போஸோ, ஞாதி மித்தோ ஸகா²தி வா;

    Api ce maññatī poso, ñāti mitto sakhāti vā;

    யோ புப்³பே³ ஸுமனோ ஹுத்வா, பச்சா² ஸம்பஜ்ஜதே தி³ஸோ.

    Yo pubbe sumano hutvā, pacchā sampajjate diso.

    131.

    131.

    ஸமாக³தா ஜானபதா³, நேக³மா ச ஸமாக³தா;

    Samāgatā jānapadā, negamā ca samāgatā;

    மிகா³ ஸஸ்ஸானி கா²த³ந்தி, தங் தே³வோ படிஸேத⁴து.

    Migā sassāni khādanti, taṃ devo paṭisedhatu.

    132.

    132.

    காமங் ஜனபதோ³ மாஸி, ரட்ட²ஞ்சாபி வினஸ்ஸது;

    Kāmaṃ janapado māsi, raṭṭhañcāpi vinassatu;

    ந த்வேவாஹங் ருருங் து³ப்³பே⁴, த³த்வா அப⁴யத³க்கி²ணங்.

    Na tvevāhaṃ ruruṃ dubbhe, datvā abhayadakkhiṇaṃ.

    133.

    133.

    மா மே ஜனபதோ³ ஆஸி 19, ரட்ட²ஞ்சாபி வினஸ்ஸது;

    Mā me janapado āsi 20, raṭṭhañcāpi vinassatu;

    ந த்வேவாஹங் 21 மிக³ராஜஸ்ஸ, வரங் த³த்வா முஸா ப⁴ணேதி.

    Na tvevāhaṃ 22 migarājassa, varaṃ datvā musā bhaṇeti.

    ருருமிக³ராஜஜாதகங் நவமங்.

    Rurumigarājajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. கஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. kassa (sī. pī.)
    3. கோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. மக்கா²ஸி (ஸ்யா॰ க॰)
    5. ko (sī. syā. pī.)
    6. makkhāsi (syā. ka.)
    7. அதெ³ஜ்ஜ²ங் (ஸீ॰ பீ॰), ஸரஜ்ஜங் (க॰)
    8. ஸந்தா⁴யுபாக³மி (ஸீ॰ பீ॰)
    9. adejjhaṃ (sī. pī.), sarajjaṃ (ka.)
    10. sandhāyupāgami (sī. pī.)
    11. ஸோ ஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. so hi (sī. syā. pī.)
    13. ஹனாமி மித்தத்³து³’மகிச்சகாரிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    14. hanāmi mittaddu’makiccakāriṃ (sī. pī.)
    15. ஸதங்’ஸே (ஸீ॰)
    16. து³ப்³பி⁴னோ (ஸ்யா॰), தூ³ப⁴தோ (பீ॰)
    17. sataṃ’se (sī.)
    18. dubbhino (syā.), dūbhato (pī.)
    19. மா மங் ஜனபதோ³ அஹு (ஸ்யா॰)
    20. mā maṃ janapado ahu (syā.)
    21. ந த்வேவ (க॰ ஸீ॰ க॰)
    22. na tveva (ka. sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [482] 9. ருருமிக³ராஜஜாதகவண்ணனா • [482] 9. Rurumigarājajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact