Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    સબ્બચમ્મપટિક્ખેપાદિકથાવણ્ણના

    Sabbacammapaṭikkhepādikathāvaṇṇanā

    ૨૫૫. કિસ્સ ત્યાયન્તિ કિસ્સ તે અયં.

    255.Kissa tyāyanti kissa te ayaṃ.

    ૨૫૬. ગિહિવિકતન્તિ ગિહીનં અત્થાય કતં. ‘‘યત્થ કત્થચિ નિસીદિતું અનુજાનામીતિ અત્થો’’તિ લિખિતં. કિઞ્ચાપિ દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં ‘‘ઠપેત્વા તૂલિકં સબ્બાનેવ ગોનકાદીનિ રતનપરિસિબ્બિતાનિ વટ્ટન્તી’’તિ વુત્તં, અથ ખો વિનયપરિયાયં પત્વા ગરુકે ઠાતબ્બતો ઇધ વુત્તનયેનેવેત્થ અત્થો ગહેતબ્બો. ‘‘તત્થ પન સુત્તન્તિકદેસનાય ગહટ્ઠાદીનમ્પિ વસેન વુત્તત્તા તેસં સઙ્ગણ્હનત્થં ઠપેત્વા ‘તૂલિકં…પે॰… વટ્ટન્તી’તિ વુત્તં વિય ખાયતીતિ અપરે’’તિ વુત્તં.

    256.Gihivikatanti gihīnaṃ atthāya kataṃ. ‘‘Yattha katthaci nisīdituṃ anujānāmīti attho’’ti likhitaṃ. Kiñcāpi dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ ‘‘ṭhapetvā tūlikaṃ sabbāneva gonakādīni ratanaparisibbitāni vaṭṭantī’’ti vuttaṃ, atha kho vinayapariyāyaṃ patvā garuke ṭhātabbato idha vuttanayenevettha attho gahetabbo. ‘‘Tattha pana suttantikadesanāya gahaṭṭhādīnampi vasena vuttattā tesaṃ saṅgaṇhanatthaṃ ṭhapetvā ‘tūlikaṃ…pe… vaṭṭantī’ti vuttaṃ viya khāyatīti apare’’ti vuttaṃ.

    ૨૫૯. મિગમાતુકોતિ તસ્સ નામં. વાતમિગોતિ ચ તસ્સ નામં. ‘‘કાળસીહો કાળમુખો કપી’’તિ લિખિતં. ચમ્મં ન વટ્ટતીતિ યેન પરિયાયેન ચમ્મં વટ્ટિસ્સતિ, સો પરતો આવિ ભવિસ્સતિ. ‘‘અત્તનો પુગ્ગલિકવસેન પરિહારો પટિક્ખિત્તો’’તિ વુત્તં. ‘‘ન, ભિક્ખવે, કિઞ્ચિ ચમ્મં ધારેતબ્બ’’ન્તિ એત્તાવતા સિદ્ધે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ગોચમ્મ’’ન્તિ ઇદં પરતો ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, સબ્બપચ્ચન્તિમેસુ જનપદેસુ ચમ્માનિ અત્થરણાની’’તિ એત્થ અનુમતિપ્પસઙ્ગભયા વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં.

    259.Migamātukoti tassa nāmaṃ. Vātamigoti ca tassa nāmaṃ. ‘‘Kāḷasīho kāḷamukho kapī’’ti likhitaṃ. Cammaṃ na vaṭṭatīti yena pariyāyena cammaṃ vaṭṭissati, so parato āvi bhavissati. ‘‘Attano puggalikavasena parihāro paṭikkhitto’’ti vuttaṃ. ‘‘Na, bhikkhave, kiñci cammaṃ dhāretabba’’nti ettāvatā siddhe ‘‘na, bhikkhave, gocamma’’nti idaṃ parato ‘‘anujānāmi, bhikkhave, sabbapaccantimesu janapadesu cammāni attharaṇānī’’ti ettha anumatippasaṅgabhayā vuttanti veditabbaṃ.

    ચમ્મક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Cammakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સબ્બચમ્મપટિક્ખેપાદિકથા • Sabbacammapaṭikkhepādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    ગિહિવિકતાનુઞ્ઞાતાદિકથાવણ્ણના • Gihivikatānuññātādikathāvaṇṇanā
    સોણકુટિકણ્ણવત્થુકથાવણ્ણના • Soṇakuṭikaṇṇavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ગિહિવિકતાનુઞ્ઞાતાદિકથાવણ્ણના • Gihivikatānuññātādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
    ૧૫૫. સબ્બચમ્મપટિક્ખેપાદિકથા • 155. Sabbacammapaṭikkhepādikathā
    ૧૫૭. સોણકુટિકણ્ણવત્થુકથા • 157. Soṇakuṭikaṇṇavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact