Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. સબ્બદાયકત્થેરઅપદાનં

    9. Sabbadāyakattheraapadānaṃ

    ૪૫૬.

    456.

    ‘‘મહાસમુદ્દં ઓગય્હ, ભવનં મે સુનિમ્મિતં;

    ‘‘Mahāsamuddaṃ ogayha, bhavanaṃ me sunimmitaṃ;

    સુનિમ્મિતા પોક્ખરણી, ચક્કવાકપકૂજિતા.

    Sunimmitā pokkharaṇī, cakkavākapakūjitā.

    ૪૫૭.

    457.

    ‘‘મન્દાલકેહિ સઞ્છન્ના, પદુમુપ્પલકેહિ ચ;

    ‘‘Mandālakehi sañchannā, padumuppalakehi ca;

    નદી ચ સન્દતે તત્થ, સુપતિત્થા મનોરમા.

    Nadī ca sandate tattha, supatitthā manoramā.

    ૪૫૮.

    458.

    ‘‘મચ્છકચ્છપસઞ્છન્ના , નાનાદિજસમોત્થતા;

    ‘‘Macchakacchapasañchannā , nānādijasamotthatā;

    મયૂરકોઞ્ચાભિરુદા, કોકિલાદીહિ વગ્ગુહિ.

    Mayūrakoñcābhirudā, kokilādīhi vagguhi.

    ૪૫૯.

    459.

    ‘‘પારેવતા રવિહંસા ચ, ચક્કવાકા નદીચરા;

    ‘‘Pārevatā ravihaṃsā ca, cakkavākā nadīcarā;

    દિન્દિભા સાળિકા ચેત્થ, પમ્મકા 1 જીવજીવકા.

    Dindibhā sāḷikā cettha, pammakā 2 jīvajīvakā.

    ૪૬૦.

    460.

    ‘‘હંસા કોઞ્ચાપિ નદિતા 3, કોસિયા પિઙ્ગલા બહૂ;

    ‘‘Haṃsā koñcāpi naditā 4, kosiyā piṅgalā bahū;

    સત્તરતનસમ્પન્ના, મણિમુત્તિકવાલુકા.

    Sattaratanasampannā, maṇimuttikavālukā.

    ૪૬૧.

    461.

    ‘‘સબ્બસોણ્ણમયા રુક્ખા, નાનાગન્ધસમેરિતા;

    ‘‘Sabbasoṇṇamayā rukkhā, nānāgandhasameritā;

    ઉજ્જોતેન્તિ દિવારત્તિં, ભવનં સબ્બકાલિકં.

    Ujjotenti divārattiṃ, bhavanaṃ sabbakālikaṃ.

    ૪૬૨.

    462.

    ‘‘સટ્ઠિ તૂરિયસહસ્સાનિ, સાયં પાતો પવજ્જરે;

    ‘‘Saṭṭhi tūriyasahassāni, sāyaṃ pāto pavajjare;

    સોળસિત્થિસહસ્સાનિ, પરિવારેટ્તિ મં સદા.

    Soḷasitthisahassāni, parivāreṭti maṃ sadā.

    ૪૬૩.

    463.

    ‘‘અભિનિક્ખમ્મ ભવના, સુમેધં લોકનાયકં;

    ‘‘Abhinikkhamma bhavanā, sumedhaṃ lokanāyakaṃ;

    પસન્નચિત્તો સુમનો, વન્દયિં તં મહાયસં.

    Pasannacitto sumano, vandayiṃ taṃ mahāyasaṃ.

    ૪૬૪.

    464.

    ‘‘સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, સસઙ્ઘં તં નિમન્તયિં;

    ‘‘Sambuddhaṃ abhivādetvā, sasaṅghaṃ taṃ nimantayiṃ;

    અધિવાસેસિ સો ધીરો, સુમેધો લોકનાયકો.

    Adhivāsesi so dhīro, sumedho lokanāyako.

    ૪૬૫.

    465.

    ‘‘મમ ધમ્મકથં કત્વા, ઉય્યોજેસિ મહામુનિ;

    ‘‘Mama dhammakathaṃ katvā, uyyojesi mahāmuni;

    સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, ભવનં મે ઉપાગમિં.

    Sambuddhaṃ abhivādetvā, bhavanaṃ me upāgamiṃ.

    ૪૬૬.

    466.

    ‘‘આમન્તયિં પરિજનં, સબ્બે સન્નિપતાથ 5 વો;

    ‘‘Āmantayiṃ parijanaṃ, sabbe sannipatātha 6 vo;

    પુબ્બણ્હસમયં બુદ્ધો, ભવનં આગમિસ્સતિ.

    Pubbaṇhasamayaṃ buddho, bhavanaṃ āgamissati.

    ૪૬૭.

    467.

    ‘‘લાભા અમ્હં સુલદ્ધં નો, યે વસામ તવન્તિકે;

    ‘‘Lābhā amhaṃ suladdhaṃ no, ye vasāma tavantike;

    મયમ્પિ બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, પૂજં કસ્સામ સત્થુનો.

    Mayampi buddhaseṭṭhassa, pūjaṃ kassāma satthuno.

    ૪૬૮.

    468.

    ‘‘અન્નપનં પટ્ઠપેત્વા, કાલં આરોચયિં અહં;

    ‘‘Annapanaṃ paṭṭhapetvā, kālaṃ ārocayiṃ ahaṃ;

    વસીસતસહસ્સેહિ, ઉપેસિ લોકનાયકો.

    Vasīsatasahassehi, upesi lokanāyako.

    ૪૬૯.

    469.

    ‘‘પઞ્ચઙ્ગિકેહિ તૂરિયેહિ, પચ્ચુગ્ગમનમકાસહં;

    ‘‘Pañcaṅgikehi tūriyehi, paccuggamanamakāsahaṃ;

    સબ્બસોણ્ણમયે પીઠે, નિસીદિ પુરિસુત્તમો.

    Sabbasoṇṇamaye pīṭhe, nisīdi purisuttamo.

    ૪૭૦.

    470.

    ‘‘ઉપરિચ્છદનં આસિ, સબ્બસોણ્ણમયં તદા;

    ‘‘Uparicchadanaṃ āsi, sabbasoṇṇamayaṃ tadā;

    બીજનિયો પવાયન્તિ, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અન્તરે.

    Bījaniyo pavāyanti, bhikkhusaṅghassa antare.

    ૪૭૧.

    471.

    ‘‘પહૂતેનન્નપાનેન , ભિક્ખુસઙ્ઘમતપ્પયિં;

    ‘‘Pahūtenannapānena , bhikkhusaṅghamatappayiṃ;

    પચ્ચેકદુસ્સયુગળે, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સદાસહં.

    Paccekadussayugaḷe, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ.

    ૪૭૨.

    472.

    ‘‘યં વદન્તિ સુમેધોતિ, લોકાહુતિપટિગ્ગહં;

    ‘‘Yaṃ vadanti sumedhoti, lokāhutipaṭiggahaṃ;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    ૪૭૩.

    473.

    ‘‘યો મે અન્નેન પાનેન, સબ્બે ઇમે ચ તપ્પયિં;

    ‘‘Yo me annena pānena, sabbe ime ca tappayiṃ;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    ૪૭૪.

    474.

    ‘‘અટ્ઠારસે કપ્પસતે, દેવલોકે રમિસ્સતિ;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, devaloke ramissati;

    સહસ્સક્ખત્તું રાજા ચ, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.

    Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati.

    ૪૭૫.

    475.

    ‘‘ઉપ્પજ્જતિ 7 યં યોનિં, દેવત્તં અથ માનુસં;

    ‘‘Uppajjati 8 yaṃ yoniṃ, devattaṃ atha mānusaṃ;

    સબ્બદા સબ્બસોવણ્ણં, છદનં ધારયિસ્સતિ.

    Sabbadā sabbasovaṇṇaṃ, chadanaṃ dhārayissati.

    ૪૭૬.

    476.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુસલસમ્ભવો;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, okkākakusalasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૪૭૭.

    477.

    ‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ૪૭૮.

    478.

    ‘‘‘ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, સીહનાદં નદિસ્સતિ;

    ‘‘‘Bhikkhusaṅghe nisīditvā, sīhanādaṃ nadissati;

    ચિતકે છત્તં ધારેન્તિ, હેટ્ઠા છત્તમ્હિ ડય્હથ’.

    Citake chattaṃ dhārenti, heṭṭhā chattamhi ḍayhatha’.

    ૪૭૯.

    479.

    ‘‘સામઞ્ઞં મે અનુપ્પત્તં, કિલેસા ઝાપિતા મયા;

    ‘‘Sāmaññaṃ me anuppattaṃ, kilesā jhāpitā mayā;

    મણ્ડપે રુક્ખમૂલે વા, સન્તાપો મે ન વિજ્જતિ.

    Maṇḍape rukkhamūle vā, santāpo me na vijjati.

    ૪૮૦.

    480.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ , યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi , yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, સબ્બદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, sabbadānassidaṃ phalaṃ.

    ૪૮૧.

    481.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૪૮૨.

    482.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૪૮૩.

    483.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સબ્બદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sabbadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સબ્બદાયકત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Sabbadāyakattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. પમ્પકા (સી॰), ચપ્પકા (સ્યા॰)
    2. pampakā (sī.), cappakā (syā.)
    3. કોઞ્ચાભિનદિતા (સી॰ સ્યા॰)
    4. koñcābhinaditā (sī. syā.)
    5. સન્નિપતત્થ (ક॰)
    6. sannipatattha (ka.)
    7. ઉપગચ્છતિ (સી॰)
    8. upagacchati (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact